Українська традиційна енергетика: 12-18.11.2018



На Запорізькій АЕС відбулось чергове засідання експертно-аналітичної ради

На кожному майданчику АЕС України і в НАЕК «Енергоатом» створені експертно-аналітичні ради. Головна їх функція - обмін досвідом, спільний пошук рішень проблемних задач в атомній енергетиці.
На Запорізькій АЕС раду очолює представник ВАО АЕС МЦ Володимир Бронніков, а до складу увійшли енергетики, що багато років займали на станції керівні посади, носії цінних знань і практичного досвіду, котрим готові ділитися, виступаючи незалежними експертами з багатьох актуальних для атомної енергетики питань.
Експертно-аналітична рада вже сформувала перелік актуальних тем по 25 напрямам діяльності ВП ЗАЕС. Тепер керівництву станції належить з ними ознайомитися. Уже налагоджується і зворотній зв’язок. Кілька підрозділів визначили список питань, експертний висновок стосовно яких хотіли б отримати.
Оскільки такий формат спільної роботи виглядає найбільш перспективним, на раді прозвучала пропозиція проводити зустрічі безпосередньо в підрозділах, щоб керівники за напрямами і ветерани енергетики могли спільно обговорювати проблеми, вирішення яких зробить роботу атомної станції ще більш ефективною.
«Незалежні експерти допоможуть сформувати повну картину стану справ в тому чи іншому підрозділі. Адже погляд з боку і практична порада іноді дуже корисні», - підкреслив Володимир Бронніков.
http://www.energoatom.kiev.ua/ua/press/nngc/55029-na_zaporojskoyi_aes_sostoyalos_ocherednoe_zasedanie_ekspertnoanaliticheskogo_soveta/


Прем’єр-міністр: Виділяємо 500 млн грн на забезпечення виплат зарплат шахтарям державних шахт

Кабінет Міністрів України схвалив рішення про виділення додатково 500 млн грн на покриття фінансових збитків на державних шахтах, а отже, забезпечення можливості виплати зарплат шахтарям, а також рішення щодо виділення коштів на забезпечення пацієнтів інсуліном. Рішення представив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.
За його словами, рішення щодо фінансування шахт дозволить утримувати ситуацію з виплатами зарплат шахтарям.
«Приймаємо рішення про виділення 500 млн на покриття збитків шахт у державній власності. Там потрібно робити глибоку реформу, яку має запропонувати Міністерство енергетики та вугільної промисловості, - сказав Володимир Гройсман. – Також приймаємо рішення на забезпечення інсуліном. Це теж важка сфера, але ми наводимо в ній порядок».
https://www.kmu.gov.ua/ua/news/premyer-ministr-vidilyayemo-500-mln-grn-na-zabezpechennya-viplat-zarplat-shahtaryam-derzhavnih-shaht


ДТЕК почне перехід Криворізької ТЕСна газове вугілля з блоку №1

«ДТЕК Енерго» почне переведення Криворізької ТЕС на газове вугілля з блоку №1, повідомив журналістам генеральний директор компанії Дмитро Сахарук.
За його словами, вартість переоснащення блоку №1 КрТЕС вдвічі перевищить аналогічні роботи на блоках Пріднепровсокй ТЕС через його більшої встановленої потужності.
«Ми плануємо перевести з вугілля марки» А «на вугілля марки» Г «перший блок Криворізької станції, потужність якого становить 300 МВт, відповідно це буде в два рази дорожче, ніж тут (потужність переобладнаних блоків Придніпровської ТЕС - 150 МВт). Плануємо, якщо все вийде на 1 вересня 2019 роки запустити блок №1 Криворізької станції «, - сказав він.
За даними «ДТЕК Енерго», загальна вартість переходу енергоблоків №9 і №10 ПдТЕС складе 300 млн грн.
Як повідомлялося, ДТЕК з квітня 2017 року реалізує поетапний план переходу енергоблоків антрацитових ТЕС компанії на українське вугілля для мінімізації імпорту. Зокрема, в 2017 році компанія перевела з антрациту блоки №7 і №8 Придніпровської ТЕС, в листопаді 2018 року включила в мережу блок №9, в грудні-2018 - підключить до енергосистеми блок №10.
Раніше гендиректор «ДТЕК» Максим Тимченко повідомив, що восени 2019 року компанія має намір завершити роботи з переведення мінімум одного блоку Криворізької ТЕС на спалювання вугілля газової групи замість антрациту. Зараз розробляється проект, фізичні роботи почнуться вже після проходження опалювального сезону.
ДТЕК в жовтні 2017 завершив реконструкцію антрацитового блоку №1 Криворізької ТЕС загальною вартістю 1,1 млрд грн, яка була розпочата ще до переривання поставок антрациту з окупованих територій Донбасу. В рамках реконструкції блоку проведена повна заміна пилоочисного обладнання, в результаті вдалося в 27 разів знизити обсяг викидів і привести ці значення до європейських норм.
«ДТЕК Енерго» - операційна компанія, що відповідає за видобуток вугілля, генерації і дистрибуцію електроенергії в структурі холдингу ДТЕК.
«ДТЕК» створений в 2005 році для управління енергетичними активами групи «Систем Кепітал Менеджмент» (СКМ, Донецьк) Ріната Ахметова. Холдингу делеговані функції зі стратегічного управління підприємствами групи, що становлять вертикально інтегрований ланцюжок з видобутку і збагачення вугілля, виробництва та реалізації електроенергії.
https://interfax.com.ua/news/economic/543570.html


ДТЕК перевів з антрациту на газове вугілля вже третій блок Придніпровської ТЕС

«ДТЕК Енерго» завершив переведення енергоблоку №9 Придніпровської ТЕС потужністю 150 МВт з антрациту на газове вугілля, повідомила прес-служба компанії в четвер.
Переобладнання блоку для спалювання газового вугілля зайняло дев’ять місяців. У 2017 році компанія перевела з антрациту блоки №7 і №8 Придніпровської ТЕС.
Підключення до енергосистеми ще одного переобладнаного блоку - №10 - намічено на грудень 2018 року, зараз ведуться будівельно-монтажні роботи. Загальна вартість перекладу енергоблоків №9 і №10 складе 300 млн грн.
У прес-службі відзначили, що за рік роботи Придніпровської ТЕС на газовому вугіллі потреба в імпортному антрациті знизилася на 0,7 млн тонн. Станція припинила використовувати антрацит з 21 квітня 2018 року.
Для переоснащення енергоблоку №9 змонтували понад 200 тонн тепло-механічного обладнання (газо-, повітро-, пилепроводи), встановили три нових вентилятора в схемі газо-повітряної сушки палива, замінили 16 старих пальників на нові (з низькою емісією оксиду азоту). На блоці також змонтували автоматизовану систему управління технологічним процесом фірми Emerson - для управління новими пилосистеми і виконали протипожежні заходи, що дозволяють безпечно їх експлуатувати.
«У цьому році ми повністю завершимо перехід з антрациту на газове вугілля чотирьох блоків Придніпровської ТЕС загальною потужністю 600 МВт. Українське вугілля - це запорука стабільного енергопостачання України. Чим більше теплова генерація буде орієнтуватися на паливо, яке видобувається в Україні - тим більший позитивний ефект отримає держава і жителі «, - зазначив генеральний директор» ДТЕК Енерго «Дмитро Сахарук.
Як повідомлялося, ДТЕК з квітня 2017 року реалізує поетапний план переведення енергоблоків антрацитових ТЕС компанії на українське вугілля для мінімізації імпорту.
За словами гендиректора «ДТЕК» Максима Тимченка, восени 2019 року компанія має намір завершити роботи з переведення мінімум одного блоку Криворізької ТЕС на спалювання вугілля газової групи замість антрациту. Зараз розробляється проект, фізичні роботи почнуться вже після проходження опалювального сезону.
«ДТЕК Енерго» - операційна компанія, що відповідає за видобуток вугілля, генерації і дистрибуцію електроенергії в структурі холдингу ДТЕК.
«ДТЕК» створений в 2005 році для управління енергетичними активами групи «Систем Кепітал Менеджмент» (СКМ, Донецьк) Ріната Ахметова. Холдингу делеговані функції зі стратегічного управління підприємствами групи, що становлять вертикально інтегрований ланцюжок з видобутку і збагачення вугілля, виробництва та реалізації електроенергії.
https://interfax.com.ua/news/economic/543543.html


Заборгованість перед працівниками вугільної галузі в Україні становить 9,5 млн грн

Заборгованість із виплати заробітної плати в Україні на сьогодні за виконавчими провадженнями становить близько 500 млн грн, заборгованість перед працівниками вугільної промисловості становить незначну частину - понад 9 млн грн, зазначають у Державній виконавчій службі Міністерства юстиції.
«Наразі у нас виконавчих проваджень щодо стягнення заборгованості із заробітної плати загалом на суму понад 500 млн грн», - сказав директор департаменту Державної виконавчої служби Міністерства юстиції України Олексій Воробйов на прес-конференції в Києві в четвер.
При цьому він зауважив, що цифра постійно змінюється, оскільки виконавчі провадження виконуються. За його словами, відзначається тенденція зменшення боргів із виплати зарплати. «Наразі стягнули 388 млн грн», - сказав він.
Що стосується боргів із виплати зарплати перед працівниками вугільної галузі, то, як наголосив О.Воробйов, у виконанні перебувають 306 проваджень на загальну суму 9,5 млн грн.
«Загалом у нас на 500 млн стягнень, а тут 9 млн. Тобто можна сказати, що в частині заборгованості із зарплати загалом заборгованість перед шахтарями становить незначну кількість», - зауважив він.
https://ua.interfax.com.ua/news/economic/543560.html


ДТЕК підтвердив закупівлю 80 тисяч тон антрациту в Роттердамі

ДТЕК придбав 80 тисяч тонн антрациту в Роттердамі. До кінця листопада вугілля прибуде в Україну і поповнить склади ДТЕК Криворізької ТЕС. Походження антрациту, який придбав ДТЕК, - ПАР.
Поставка імпортного вугілля дозволить ДТЕК Криворізької ТЕС покривати потреби енергосистеми України і безперебійно виробляти електроенергію під час осінньо-зимового періоду.
«Завдяки перекладу блоків Придніпровської ТЕС з антрациту на використання газового вугілля, ДТЕК скоротить споживання антрациту на 30% в цьому році в порівнянні з минулим. Зараз ми розробляємо проект перекладу блоку Криворізької ТЕС на вугілля марки Г, який видобувається в Україні. Ми розраховуємо перевести як мінімум один блок Криворізької ТЕС на газове вугілля вже в наступному році. Це ще більше знизить нашу залежність від імпортного палива », - підкреслив директор по генерації електроенергії ДТЕК Енерго Сергій Куріленко.
Станом на 12:00 8 листопада ДТЕК Криворізька ТЕС працює в штатному режимі, на складах - 102 тис. Т. Вугілля. В роботі на станції енергоблоки №1 і №5, із загальним навантаженням 341 МВт.
ДТЕК продовжує реалізацію програми зі зниження залежності в імпортному вугіллі, що складається з трьох ключових кроків. Крок №1 - переклад блоків з антрациту на газове вугілля. Крок №2 - забезпечення ТЕС вугіллям українського видобутку. І крок №3 - модернізацій потужностей ТЕС для ефективної і безперебійної роботи.
З найважливішими діями ДТЕК щодо забезпечення надійного енергопостачання України в осінньо-зимовий період можна ознайомитися на сайті - http://ozp.dtek.com
https://energo.dtek.com/media-center/press/dtek-podtverdil-zakupku-80-tysyach-tonn-antratsita-v-rotterdame/


«Енергоатом» вивчає можливість впровадження малих модульних реакторів в Україні

НАЕК «Енергоатом» активно співпрацює з американською компанією Holtec International по вивченню можливості впровадження малих модульних реакторів SMR-160 в Україні і розгортання виробництва обладнання для них на українських підприємствах.
Про це йдеться в повідомленні «Енергоатому» в Facebook.
Як зазначається, на атомну енергетику сьогодні доводиться 10,6% світового виробництва електроенергії. При цьому Україна займає друге місце за часткою АЕС в національному енергобалансі.
Крім високої капітальної вартості, одним із ключових викликів для більшості проектів з будівництва нових АЕС залишається неефективне управління будівництвом. За даними МАГАТЕ, середня тривалість будівництва реакторів великої потужності, які вводилися в експлуатацію починаючи з 1990 року, становить 60 місяців, а приклад таких проектів свідчить про великі ризики затримок і перевитрати під час їх реалізації.
Одним із шляхів вирішення зазначених проблем є впровадження новітніх технологій у вигляді модульних реакторів малої потужності, які зараз активно вивчаються, розробляються і навіть вже будуються в світі. Для порівняння з реакторами великої потужності постачальники ММР заявляють про терміни будівництва до 36 місяців і на порядок вищому рівні безпеки експлуатації цих енергоблоків.
Разом з тим, як відзначають в «Енергоатомі», впровадження нових реакторних технологій безумовно вимагає змін в чинну систему поставок і спрощення сертифікації обладнання для АЕС: для того, щоб ядерна генерація забезпечувала вагомий внесок в збереження клімату (Паризька хартія) і надійність енергопостачання, атомна промисловість повинна залишатися конкурентоспроможною.
http://oilreview.kiev.ua/2018/11/09/energoatom-izuchaet-vozmozhnost-vnedreniya-malyx-modulnyx-reaktorov-v-ukraine/


Глава Уряду про ситуацію у вугільній галузі: До кінця року - стабілізувати роботу і перейти до модернізації

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман вимагає від Міністерства енергетики та вугільної промисловості до кінця року забезпечити стабільну роботу вугільної галузі, а з наступного – перейти до активної модернізації шахт, запуску нових лав і нарощування видобутку вугілля. Про це Глава Уряду сказав під час «Години запитань до Уряду» у Верховній Раді.
«Ми прийняли рішення про виділення 500 млн грн на підтримку шахт. Зараз говоримо про запуск роботи Національної вугільної компанії. Завдання стоїть – до кінця року стабілізувати ситуацію у вугільній галузі. І це питання Міністерства енергетики та вугільної промисловості, - сказав Володимир Гройсман. - Наступного року даємо 2,6 млрд грн».
https://www.kmu.gov.ua/ua/news/glava-uryadu-pro-situaciyu-u-vugilnij-galuzi-do-kincya-roku-stabilizuvati-robotu-i-perejti-do-modernizaciyi


Южно-Українська АЕС замовила проект сонячної електростанції на своїй території

ВП Южно-Українська АЕС ДП НАЕК «Енергоатом» уклало договір з АТ «Київський НДПКІ «Енергопроект» на розробку техніко-економічного обґрунтування будівництва сонячної електростанції.
Про це повідомляється в системі Prozorro.
Закупівля проведена за переговорної процедури, без конкурсу. Ціна договору — 95,76 тис.грн.
Згідно з угодою, Київський інститут зобов’язаний до кінця року визначити оптимальну конфігурацію і потужность сонячної станції на запропонованій АЕС ділянці та розробити проектно-кошторисну документацію.
До складу ВП Южно- Українська АЕС ДП НАЕК Енергоатом сьогодні, крім трьох атомних енергоблоків, входить Олександрівська ГЕС і Ташлицька гідроакумулююча електростанція.
http://oilreview.kiev.ua/2018/11/09/pivdenno-ukra%d1%97nska-aes-zamovila-proekt-sonyachno%d1%97-elektrostanci%d1%97-na-svo%d1%97j-teritori%d1%97/


Міненерговугілля ініціювало розгляд РНБО питання забезпечення е/е півночі Луганської області

Міністерство енергетики та вугільної промисловості ініціювало розгляд Радою національної безпеки і оборони (РНБО) ситуації, що склалася на півночі Луганської області у зв’язку з блокуванням Росією поставок вугілля на Луганську ТЕС, повідомила заступниця міністра Наталія Бойко на брифінгу в понеділок.
«Зараз це питання порушено на рівні вище міністерства - від нас було звернення до РНБО. Водночас для Кабміну це питання також важливе, тому, можливо, будемо пропонувати розглянути це питання і віце-прем’єр-міністру Володимиру Кістіону», - сказала вона.
Водночас М. Бойко не уточнила, коли був направлено відповідний запит.
Як повідомлялося, 6 листопада Луганська ТЕС, яка забезпечує електроенергією північ Луганської області, вимушено перейшла на спалювання газу через блокування Росією поставок вугілля. З квітня 2017 року поставки здійснювалися з активу «ДТЕК» у РФ - шахтоуправління «Обухівська» (Ростовська обл.), оскільки ТЕС може отримувати вугілля залізницею лише з російської території. Залізничних під’їздів до Луганської ТЕС із контрольованої українською владою території немає.
З жовтня 2018 року Російська залізниця не підтверджує відвантаження вугілля на адресу Луганської ТЕС через невидачу квот на його поставки.
https://ua.interfax.com.ua/news/economic/544392.html

Кабінет міністрів України затвердив збільшення фінансування КЗПБ власними коштами Енергоатома до 26,9 млрд грн

Кабінет Міністрів України збільшив витрати власних коштів ДП «НАЕК «Енергоатом» на виконання Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій (КЗПБ) до 26 млрд 893 млн грн (без ПДВ). Відповідна постанова про внесення змін до розділу «Обсяги та джерела фінансування» КЗПБ прийнята Кабміном 7 листопада 2018 року.
«Орієнтовний обсяг фінансування Програми становить усього 26 млрд 893 млн. гривень (без ПДВ) власних коштів державного підприємства «НАЕК «Енергоатом», а також 600 млн євро, наданих як кредити Європейським банком реконструкції та розвитку та Євратомом», - зазначається у постанові.
Нагадаємо, що затверджений постановою Кабміну від 4 вересня 2013 року № 648 обсяг фінансування КЗПБ становив (без ПДВ) 10 млрд 751 млн грн власних коштів Компанії та 6 млрд грн кредитних коштів ЄБРР/Євратом (за курсом 10 грн/євро).
Через інфляційні процеси, зміни у цінах виробників промислової продукції та збільшення втричі курсу євро, загальна вартість КЗПБ потребувала уточнення.
Прийняття постанови про збільшення фінансування КЗПБ сприятиме виконанню в повному обсязі всіх її заходів, а також виконанню міжнародних зобов’язань України перед міжнародною спільнотою щодо підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС.
http://www.energoatom.kiev.ua/ua/actvts/integrated_security_program/55040-kabinet_ministrov_ukrainy_utverdil_uvelichenie_finansirovaniya_kspb_za_schet_sobstvennyh_sredstv_energoatoma_do__mlrd_grn/


Луганська ТЕС перейшла на часткове використання вугілля після розблокування поставок із РФ

Луганська ТЕС (ТОВ «ДТЕК Східенерго») після часткового відновлення з понеділка поставок антрациту з ШУ «Обухівська» (РФ, підконтрольне «ДТЕК») перестала використовувати як паливо лише газ.
«Це дало змогу знизити використання газу на 30%. Поки що поставок вугілля недостатньо, щоб повністю відмовитися від використання газу. Для забезпечення стабільної та безаварійної роботи північної частини енергосистеми Луганської області в роботі перебувають два енергоблоки. Станція працює в штатному режимі», - повідомляє «ДТЕК».
У компанії зазначають, що поставки з шахтоуправління відновлено не в повному обсязі, тому для забезпечення стабільної роботи станція продовжує використовувати газ.
Як повідомлялося, Луганська ТЕС, що працює на відокремленому «острові» є єдиним виробником електроенергії в області, від якого залежить наявність світла і тепла в будинках мільйона споживачів.
Поставки вугілля на ТЕС із квітня 2017 року здійснювалися з активу «ДТЕК» у РФ - шахтоуправління «Обухівська» (Ростовська обл.), оскільки станція може отримувати вугілля залізницею лише з російської території. Залізничних під’їздів до Луганської ТЕС із контрольованої українською владою території немає. Із жовтня поточного року Російська залізниця не підтверджує відвантаження вугілля на адресу Луганської ТЕС через невидачу квот на поставки вугілля.
Луганська ТЕС, що забезпечує електроенергією північ Луганської області, 6 листопада вимушено перейшла на спалювання газу через блокування Росією поставок вугілля.
На сьогодні з об’єднаної енергосистеми України ланцюжком повітряних ліній 110 кВ можна забезпечити для області лише 60 МВт. У разі зупинення Луганської ТЕС на контрольованій території Луганської області виникне дефіцит потужності в 180-220 МВт.
«ДТЕК» створено у 2005 році для управління енергетичними активами групи «Систем Кепітал Менеджмент» (СКМ, Донецьк) Ріната Ахметова. Холдингу делеговано функції зі стратегічного управління підприємствами групи, що становлять вертикально інтегрований ланцюжок із видобутку і збагачення вугілля, виробництва та реалізації електроенергії.
https://ua.interfax.com.ua/news/economic/544460.html


На РАЕС обговорено проект «Нульовий рівень відмови ядерного палива»

На Рівненькій АЕС відбувся партнерський візит в рамках міжнародного проекту «Нульовий рівень відмови (НРВ) ядерного палива». Участь у заході взяли представники Робочої групи експертів за участю фахівців НАЕК «Енергоатом», відокремлених підрозділів Компанії – «Науково-технічний центр», РАЕС, ЗАЕС та ХАЕС, а також акціонерних товариств «ТВЕЛ», «Концерн РЕА», «СEZ, a.s.», «ALVEL, a.s.» (Чеська Республіка), АЕС «Козлодуй» (Болгарія).
Метою міжнародного проекту «НРВ ядерного палива», який стартував у 2011 році, є аналіз процесів проектування, виготовлення та експлуатації ядерного палива для розробки та реалізації заходів, спрямованих на виявлення та виключення причин відмови ядерного палива для реакторів ВВЕР-1000.
Чергове засідання з обговорення реалізації міжнародного проекту відбулося у форматі продуктивної дискусії з його актуальних питань. Учасники зустрічі підкреслили важливість завдань, які вирішуються експертами проекту для забезпечення безвідмовної і надійної експлуатації ядерного палива на АЕС. Експерти також обговорили питання практики виключення потрапляння сторонніх предметів у відкрите обладнання першого контуру, ознайомилися з досвідом РАЕС і поділилися своїми напрацюваннями, а також розглянули низку презентацій: «Стан експлуатації енергоблоків РАЕС», «Експлуатація ядерного палива на енергоблоках ВВЕР-440 та ВВЕР-1000 РАЕС», «Результати експлуатації ТВЗ на АЕС з ВВЕР-1000», « Практика виключення потрапляння ПП у відкрите обладнання першого та другого контуру» та інше.
Як зазначив директор департаменту з паливовикористання та аналізу безпеки дирекції з ядерної та радіаційної безпеки НАЕК «Енергоатом» Олексій Андріанов, учасниками проекту є оператори атомних електростанцій: українська НАЕК «Енергоатом», чеське АТ «СEZ a.s.», болгарська АЕС «Козлодуй», «Росенергоатом» та російський виробник ядерного палива для реакторів ВВЕР-1000 АТ «ТВЕЛ». Енергоатом приєднався до участі у проекті в 2013 році.
«Даний проект був створений з метою мінімізації кількості відмов ТВЗ, що є дуже важливим показником, адже саме від їхньої надійності залежить безпечна та безаварійна експлуатація енергоблоків. З моменту створення проекту було зроблено значний обсяг роботи як на галузевому рівні країни, так і на рівні майданчиків не лише українських АЕС, а й закордонних. НАЕК «Енергоатом» завжди готова до відкритого та прозорого співробітництва з метою підвищення ефективності роботи АЕС України. Якщо говорити про українські енергоблоки, то в рамках даного проекту наразі простежується позитиві результати. Особливо, хочеться зауважити, що серед підрозділів Компанії Рівненська АЕС є передовим підприємством щодо виконання заходів проекту «НРВ ядерного палива». Цей факт відмічають й експерти МАГАТЕ та ВАО АЕС. Зокрема, за результатами нещодавньої партнерської перевірки РАЕС експертами ВАО АЕС-ПЦ було відмічено важливість плану мінімізації розгерметизації ТВЗ, який реалізується в рамках проекту»,- підсумував Олексій Андріанов.
За словами заступника головного інженера РАЕС з ядерної та радіаційної безпеки Сергія Боришкевича, на РАЕС створена і працює робоча група (РГ) з управління проектом « Нульовий рівень відмови ядерного палива». «У ході нарад РГ обговорювалися і аналізувалися результати експлуатації ТВЗ, кращий світовий досвід із непотрапляння сторонніх предметів (НСП), розроблялися організаційні та технічні заходи щодо НСП. На майданчику електростанції призначені координатори з НСП. У ході планово-попереджувальних ремонтів на енергоблоках, членами робочої групи ведеться постійний нагляд за дотриманням вимог НСП, - прокоментував Сергій Боришкевич, - В разі виявлення зауважень розробляються коригувальні заходи, контроль за виконанням яких здійснюють фахівці відділу ядерної безпеки. На РАЕС постійно вдосконалюється виробнича документація і створюються наочні посібники з культури НСП, самоконтролю під час виробництва та організації робіт, розроблено пам’ятку з НСП, створені методика та навчальні фільми. Усі матеріали, призначені для навчання персоналу, доступні для ознайомлення на сайті навчально-тренувального центру РАЕС».
В рамках перебування експерти здійснили обходи проммайданчиком електростанції, відвідали машзал енергоблоків №№1, 2, блочний щит керування енергоблоку №4 та провели спостереження за виконанням ремонту обладнання в машзалі енергоблоку №1.
http://www.energoatom.kiev.ua/ua/actvts/international/international_activities/55044-na_raes_obsujden_proekt_nulevoyi_uroven_otkaza_yadernogo_topliva/


«Енергоатом» домовився про співпрацю з фінським виробником дизель-генераторних установок Wärtsilä

НАЕК «Енергоатом» підписав меморандум про взаєморозуміння в галузі ядерної енергетики зі світовим лідером з виробництва дизель-генераторних установок Wärtsilä, повідомила прес-служба оператора українських АЕС.
Меморандум дає старт прямій співпраці НАЕК з французьким підрозділом фінської компанії Wärtsilä - Wärtsilä Franc. До початку переговорного процесу в тендерах «Енергоатому» на поставку комплектів запасних частин для дизель-генератора Z40, що працює на Південно-Українській АЕС, брали участь виключно посередники. Підписання документа також є важливим на тлі планів «Енергоатому» з продовження термінів експлуатації існуючих блоків АЕС і будівництва нових блоків, підкреслили в прес-службі.
Як повідомив генеральний директор Nuclear Service Wärtsilä France Мішель Кубінг, компанія вже подала тендерну пропозицію на поставку запасних частин для обладнання виробництва Wärtsilä, що працює на Південно-Українській АЕС.
«Це відкритий тендер і ми розуміємо необхідність виконання всіх вимог і процедур. Сподіваємося, що наші плани стануть реальністю і ми будемо брати участь в обслуговуванні українських АЕС наступні 20-30 років, а також в роботі енергетичного сектора України в цілому», - цитує прес- служба слова М.Кубінга.
При цьому «Енергоатом» планує не обмежуватися контрактами виключно на закупівлю обладнання, а й «створювати спільні напрямки діяльності, зокрема, в питаннях сервісного обслуговування, відновлення працездатності запасних частин».
У свою чергу посол Фінляндії в Україні Юха Віртанен зазначив, що між Україною і Фінляндією існує багато напрямків для співпраці в ядерній галузі і повідомив, що раніше було прийнято рішення про створення трастового фонду для проектів в сфері енергоефективності обсягом EUR6 млн на чотири роки.
«Місяць тому у нас відбулася нарада двостороннього комітету з економіки. Багато пунктів порядку денного були присвячені енергетиці. Зокрема, питання підвищення енергоефективності, використання чистої енергії, експлуатації мережі електропередач та можливого створення спільних підприємств», - цитує прес-служба слова посла.
«Енергоатом» є оператором всіх чотирьох діючих АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.
https://interfax.com.ua/news/economic/544473.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами