Українська традиційна енергетика: 12-18.07.2021

csm_Power_Generation_Overview_58cd5803ee

НКРЕКП 21 липня планує підвищити максимальні price cap на енергоринку до 1,5 тис. грн / МВт-год

Регулятор 21 липня має намір підвищити максимальні граничні ціни (price cap) на ринку «на добу вперед» і на внутрішньодобовому ринку на 20,6%, або до 1500 грн / МВт-год — для годин мінімальної добового навантаження в енергосистемі (з 00:00 до 07:00 і з 23:00 до 00:00) і на 12,9%, або до 3000 грн / МВт-год — для годин максимального навантаження (з 07:00 до 23:00).
Це стане повторним збільшенням регулятором максимальних price cap на енергоринку влітку цього року, пише Енергореформа.
З 18 червня НКРЕКП вже збільшувала ціни з 1228,94 до 1243,71 грн / МВт-год — для годин мінімального добового навантаження в енергосистемі (з 00:00 до 07:00 і з 23:00 до 00:00) і з 2048, 23 до 2655,99 грн / МВт-год — для годин максимального навантаження (з 07:00 до 23:00).
Крім того, НКРЕКП 25 червня встановила граничну мінімальну ціну на електроенергію на ВДР на рівні 100,5% ціни на РДВ на період профіциту е / е в енергосистемі до 1 жовтня.
«Термінал» писав, Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) має намір включити в розслідування порушень на ринку е/е в зв’язку з різким зниженням ціни на ринку «на добу наперед» 1-4 липня 2021 року цілу низку компаній, а також охопити в ньому попередній червень.
http://oilreview.kiev.ua/2021/07/16/nkrekp-21-lipnya-planuye-pidvishhiti-maksimalni-price-cap-na-energorinku-do-15-tis-grn-mvt-god/
 

Постачальник газу відшкодував 1,1 млрд грн до бюджету — ДФС

Співробітники податкової міліції Державної фіскальної служби викрили службових осіб в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах.
Про це повідомляє пресслужба ДФС.
Співробітники управління боротьби з фінансовими злочинами  Офісу великих платників податків ДФС встановили, що службові особи суб’єкта підприємницької діяльності, який функціонує на ринку постачання та збуту газу, впродовж 2015-2018 років шляхом неправомірного відображення у податковому та бухгалтерському обліках фінансово-господарських операцій ухилилися від сплати податків на суму понад 672 млн грн.
«Під час проведення досудового розслідування, яке здійснювалося оперативними та слідчими підрозділами ОВПП ДФС, службовій особі підприємства повідомлено про підозру, та забезпечено відшкодування несплачених податків, пені та штрафних санкцій на загальну суму 1,1 млрд грн», – йдеться у повідомленні.
Також повідомляється, що до суду направлено клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв’язку із повним відшкодуванням завданих збитків на підставі ч. 4 ст. 212 КК України.
«Одним із результатів ефективної роботи співробітників податкової міліції ДФС є викриття фактів умисного ухилення від сплати податків та забезпечення надходження коштів до бюджету. Завдяки ефективній роботі аналітичного підрозділу ДФС станом на сьогодні вже забезпечено відшкодування завданих державі збитків у розмірі майже 2 млрд гривень живих коштів. Неодноразово наголошував, що білий бізнес повинен бути сумлінним та вчасно сплачувати податки. Сірий бізнес повинен перейти в легальну площину та працювати виключно в правовому полі. Спільними зусиллями усіх правоохоронних органів, спрямованими на детінізацію економіки, ми подолаємо тіньовий бізнес, та забезпечимо економічну безпеку нашої держави», – зазначив голова ДФС Вадим Мельник.
http://oilreview.kiev.ua/2021/07/16/postachalnik-gazu-vidshkoduvav-11-mlrd-grn-do-byudzhetu-dfs/
 
 
ВР розглядатиме законопроєкт про облік газу в одиницях енергії повторно

Верховна Рада відправила законопроєкт №2553 про впровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за ресурс в одиницях енергії на повторне друге читання.
За таке рішення на засіданні 15 липня без обговорення проголосував 321 депутат.
Верховна Рада затвердила в першому читанні проєкт закону №2553 ще в червні минулого року. У Міненерго тоді коментували, що це скоріше технічний законопроект, спрямований на гармонізацію законодавства України та Європейського союзу, а ключовим його наслідком буде можливість для споживачів оплачувати за фактично надані послуги з урахуванням фізико-хімічних характеристик газу. АТ «Укртрансгаз», що виступає оператором підземних сховищ (ПСГ) країни, в кінці минулого року початок випробування програмного комплексу для автоматичного збору та аналізу даних приладів обліку і якості природного газу в одиницях енергії кВт-год, щоб уже у 2021 році сховища були готові до перекладу системи обліку газу з кубометрів в кВт-год відповідно до прийнятих в країнах ЄС стандартами.
http://oilreview.kiev.ua/2021/07/16/vr-rozglyadatime-zakonoproyekt-pro-oblik-gazu-v-odinicyax-energi%d1%97-povtorno/
 
 
У Міненерго склали план накопичення газу до опалювального сезону

Під головуванням міністра енергетики Германа Галущенка відбулася нарада щодо питань накопичення газу  для сталого проходження опалювального сезону. У нараді взяли участь голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко, генеральний директор ТОВ «Оператор ГТС України» Сергій Макогон, представники НКРЕКП, компаній-постачальників газу.
Повідомляє Міненерго.
Під час наради обговорили підготовку газового сектору до осінньо-зимового періоду та стан накопичення газу, в обсягах, необхідних для сталого проходження ОЗП, а також заходи для гарантування безперервного постачання природного газу побутовим споживачам.
Планом заходів щодо підготовки до ОЗП визначено, що до 15 жовтня 2021 р має бути накопичено не менш як 17 млрд. куб. метрів природного газу, щоб забезпечити потреби побутових споживачів та підприємств теплопостачання.
http://oilreview.kiev.ua/2021/07/15/u-minenergo-sklali-plan-nakopichennya-gazu-do-opalyuvalnogo-sezonu/
 

ОГТСУ: ЄС розглядає Україну в якості виробника та експортера водню

Оператор ГТС України трансформує діяльність для  майбутньої адаптації інфраструктури та визначення обсягів необхідних інвестицій.
Про це на Українському енергетичному форумі повідомив заступник гендиректора з розвитку та трансформації ОГТСУ Павел Станчак.
«З урахуванням міжнародного досвіду Оператор ГТС України реалізовує план заходів щодо водневих технологій, який передбачає:
– дослідження потенціалу ринку водню України та ЄС;
– залучення кращих практик трансформації та підготовки інфраструктури ГТС країн ЄС до транспортування водню з природним газом;
– дослідження готовності української газотранспортної інфраструктури до участі у транспортуванні суміші водню;
– співробітництво з виробниками обладнання щодо толерантності до водню;
– гармонізація підходів до регулювання допустимого вмісту водню в природному газі з країнами-сусідами – Польщею, Угорщиною, Словаччиною, Румунією, Молдовою;
– налагодження співпраці з операторами газорозподільних систем та Операторам газосховищ Україні;
– реалізацію пілотних проектів з метою залучення технологій, знань та інвестицій у напрям розвитку ГТС майбутнього;
– започаткування партнерства з метою створення індустріальних кластерів в Україні та за її межами», — йдеться у повідомленні.
Як зазначив Павел Станчак, Оператор ГТС України активно співпрацює з міжнародними асоціаціями Clean Hydrogen Alliance, EU Hydrogen Backbone, GIE, GERG, MARCOGAZ та Українською водневою радою, щоб мати змогу «тримати руку на пульсі» в питаннях уніфікації стандартів і вимог до водневої суміші, оновлення регуляторної бази, вивчення можливостей транспортування водню.
«Термінал» писав, Міністерство енергетики України приєдналось до Європейського альянсу з чистого водню.
Завдяки участі в Альянсі, Міненерго буде брати участь у профільних заходах організації та отримувати найбільш актуальну інформацію про розвиток водневої енергетики у країнах ЄС.
http://oilreview.kiev.ua/2021/07/15/ogtsu-yes-rozglyadaye-ukra%d1%97nu-v-yakosti-virobnika-ta-eksportera-vodnyu/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами