Українська традиційна енергетика: 11-17.03.2019



Словацька Sfera запровадить Енергоатому програмний комплекс для комерційної роботи на новому ринку електроенергії


Держпідприємство «НАЕК» Енергоатом «укладе договір зі словацькою Sféra a.s., яка перемогла в тендері на впровадження програмного комплексу для забезпечення роботи комерційного підрозділу на різних сегментах нового ринку електроенергії, передає енергореформи.
Згідно з повідомленням в системі Prozorro, пропозиція Sféra склало 45 млн грн (з ПДВ) проти 46 млн грн IPESOFT spol. s r.o. і 79 млн грн - ТОВ «Юникорн Системс УА». Очікувана вартість послуги оцінювалася НАЕК в 94,265 млн грн (все - з ПДВ).
Термін впровадження комплексу - до 31 грудня 2021 року.
Передбачається, що програмний комплекс буде складатися з двох взаємопов’язаних програмних модулів або підсистем, що відносяться до класів ЕTRM (Energy Trade and Risk Management) і CRM (Customer Relationship Management), а також засобів інтеграції з наявними інформаційними системами.
«Енергоатом» є оператором всіх чотирьох діючих АЕС України, експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.
http://uaenergy.com.ua/post/32064/slovatskaya-fera-vnedrit-energoatomu-programmnyj/


«Укргідроенерго» за рік збільшило чистий прибуток в 2,5 рази

«Укргідроенерго» за підсумками 2018 року збільшило чистий прибуток в 2,5 рази в порівнянні з 2017 роком - до 3,67 млрд грн.
Про це йдеться в повідомленні компанії, передає БізнесЦензор.
Чистий дохід (виручка) суспільства в 2018 році склав 7,96 млрд грн. Чистий прибуток за результатами 2018 року - 3,67 млрд грн.
«Прибуткова діяльність товариства протягом останніх 10 років є високим позитивним показником. І це незважаючи на високий рівень збитків (витрат), пов’язаних з девальвацією гривні, значним зростанням обсягів обов’язкових податків і зборів. Коефіцієнт поточної ліквідності склав 1,69, що вказує на достатні можливості погашати поточні зобов’язання в терміновому порядку «, - сказано в повідомленні.
Відзначається також, що за підсумками роботи в 2018 році товариство сплатило в повному обсязі свої зобов’язання в бюджети всіх рівнів - 2,2 млрд грн.
Як повідомлялося, за підсумками 2017 року «Укргідроенерго» скоротило чистий прибуток на 33,7% (744,19 млн грн) у порівнянні з 2016 роком - до 1,47 млрд грн, чистий дохід знизився на 4,7% (281,41 млн грн) - до 5,72 млрд грн.
«Укргідроенерго» експлуатує всі великі гідроелектростанції, розташовані на українських ділянках Дніпра та Дністра. Сумарна встановлена електрична потужність гідроелектростанцій компанії (103 гідроагрегату) становить 5758,1 МВт. Держава в особі Міністерства енергетики та вугільної промисловості володіє 100% акцій товариства.
http://uaenergy.com.ua/post/32066/ukrgidroenergo-v-2018-g-uvelichilo-chistuyu-pribyl-v-25/


5 березня атомними станціями вироблено 265,39 млн кВт-г електроенергії

6 березня на атомних станціях України в роботі 12 з 15 енергоблоків.
На енергоблоці №3 Запорізької АЕС 10-а доба поточного ремонту.
На енергоблоці №1 Хмельницької АЕС 102-а доба середнього планового ремонту.
6 березня 2019 року о 00:01 енергоблок №2 Рівненської АЕС відключено від енергомережі для проведення капітального планового ремонту.
Диспетчерські графіки генерації становлять: для ЗАЕС – 4 900 МВт, РАЕС – 2 350 МВт, ЮУАЕС – 2 980 МВт, ХАЕС – 1 010 МВт.
Минулої доби, 5 березня, станціями вироблено 265,39 млн кВт-г електроенергії.
Через балансове обмеження за минулу добу атомні станції України недовиробили 14,48 млн кВт-г електроенергії.
Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на промислових майданчиках АЕС у межах норми.
http://www.energoatom.kiev.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/5_berezna_atomnimi_stanciami_virobleno_265_39_mln_kvt_g_elektroenergii-44779


+150 Мвт на українському вугіллі і новому електрофільтрі: ДТЕК Енерго перевів ще один енергоблок Придніпровської ТЕС на газове вугілля

ДТЕК Придніпровська ТЕС включила в роботу енергоблок №10, який перевели з імпортного антрациту на український газовий вугілля. Це четвертий за рахунком блок станції, який почав працювати на українському паливі. І третій за рахунком, на якому ДТЕК побудував новий сучасний електрофільтр, що дозволило знизити викиди забруднюючих речовин до європейських норм. 440 млн гривень - внесок компанії в енергонезалежність і екологію.
Енергетики ДТЕК Придніпровська ТЕС запустили в мережу енергоблок №10 потужністю 150 МВт. Він був переобладнаний з використання антрациту на газове вугілля. За цей же час був побудований новий сучасний електрофільтр, який знизить викиди вугільного пилу від енергоблоку №10 до європейських норм - 50 мг / м3.
В ході модернізації блоку №10 і установки на нього електрофільтру змонтували 1 266 тонн металу. З них: 1 тис. тонн - металоконструкції для фільтра і 266 тонн - обладнання для самого блоку. Так, на агрегат встановили три нових вентилятора в схемі газо-повітряної сушки палива, замінили 16 старих пальників. Змонтували автоматизовану систему управління технологічним процесом фірми Siemens - для управління новими пилосистеми.
Переведення блоку тривало 9 місяців - це рекордно короткі терміни для подібних проектів. У будівельно-монтажних і пуско-налагоджувальних процесах були задіяні понад 200 співробітників станції та представників вітчизняних підрядних організацій.
Переведення енергоблоків Придніпровській станції на газове вугілля ДТЕК почав півтора роки тому. У 2017 році були переведені блоки № 7 та 8. У листопаді 2018 р запустили енергоблок №9, який почав виробляти електроенергію і тепло на газовому вугіллі і також з новим електрофільтром.
Переведення енергоблоків ДТЕК з проектного антрациту на українське газове вугілля - це вклад компанії в енергонезалежність.
«Ми повністю завершили переведення з антрациту на газове вугілля чотирьох блоків Придніпровської ТЕС загальною потужністю 600 МВт. Ця подія, по суті, є стартом нового життя електростанції. Тепер Придніпровська ТЕС повністю працюватиме на вітчизняному вугіллі і не залежатиме від поставок антрациту, а це, в першу чергу, впевненість у завтрашньому дні для колективу і стабільне виробництво електроенергії для потреб енергосистеми України, - підкреслив директор по генерації електроенергії ДТЕК Енерго Сергій Куріленко. - Компанія ДТЕК прагне до того, щоб енергетика нашої країни не залежала від імпортного вугілля, щоб мільйони гривень, за які Україна змушена купувати вугілля з-за кордону, залишалися в нашій країні і розвивали вітчизняну економіку».
Загальна вартість переведення чотирьох енергоблоків і установки електрофільтру склала майже 0,5 млрд грн.
Завершивши переведення блоків Придніпровської ТЕС, ДТЕК перейде до нового етапу - переведення блоків Криворізької ТЕС. Переведення першого блоку потужністю 300 МВт планують почати відразу ж після закінчення опалювального періоду. Завдяки переведенню блоків Придніпровської ТЕС за підсумками 2018 року компанії вдалося скоротити відпуск електроенергії з імпортного вугілля на 23% і наростити з українського - на 2% в порівнянні з 2017 роком.
ДТЕК продовжує реалізацію програми зі зниження залежності в імпортному вугіллі, що складається з трьох ключових кроків. Крок №1 - переклад блоків з антрациту на газове вугілля. Крок №2 - забезпечення ТЕС вугіллям українського видобутку. І крок №3 - модернізація потужностей ТЕС для ефективної і безперебійної роботи.
https://energo.dtek.com/media-center/press/150-mvt-na-ukrainskom-ugle-i-novom-elektrofiltre-dtek-energo-perevel-esche-odin-energoblok-pridneprovskoy-tes-na-gazovyy-ugol/


Енергоблок №3 Запорізької АЕС підключено до енергомережі

12 березня 2019 року о 04:02 енергоблок №3 Запорізької АЕС підключено до енергомережі після завершення поточного ремонту.
В даний момент на Запорізькій АЕС в роботі знаходяться 5 енергоблоків. Сумарна потужність генераторів становить 4 600 МВт. Зауважень до роботи основного устаткування діючих енергоблоків та персоналу немає.
Радіаційний фон на проммайданчику і в санітарно-захисній зоні (територія навколо АЕС радіусом 2,5 км) Запорізької атомної електростанції відповідає природним значенням і на 12 березня 2019 року становить 8-12 мкР/год. Надходження радіоактивних речовин у навколишнє середовище не перевищує встановлених допустимих значень.
Довідка. Запорізька АЕС – найбільший енергетичний об’єкт в Україні та Європі з встановленою потужністю 6000 МВт. Перший енергоблок був введений в експлуатацію в 1984 році, другий – в 1985 р., третій – в 1986 р., четвертий – в 1987 р., п’ятий – в 1989 р., шостий – у 1995 році.
http://www.energoatom.kiev.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/energoblok_no3_zaporizkoi_aes_pidkluceno_do_energomerezi-44793


На Рівненській АЕС завершилася чергова інспекція МАГАТЕ

На Рівненській АЕС завершилася інспекція Міжнародного агентства з атомної енергії, яка здійснює контроль щодо застосування гарантій до використання ядерного матеріалу в рамках Угоди між Україною та МАГАТЕ у зв’язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї.
Про це пише прес-служба НАЕК «Енергоатом».
Перевірка проводилась на початку березня на енергоблоках №№1, 2 інспекторами МАГАТЕ Сарах По та Франческо Кейроло. Фахівці здійснили перевірку свіжого ядерного палива в сховищі свіжого ядерного палива енергоблоків №№1, 2, встановлення печаток EOSS/металевих на транспортний канал, ковпак реактора, плит перекриття басейну витримки енергоблоку №1, зняття таких же печаток на енергоблоці №2. Зокрема інспекторами здійснено перевірку приладом ICVD відпрацьованого ядерного палива в басейні витримки на енергоблоках №№1, 2 та проведено перевірку печатей, що були встановленні на енергоблоках №№1, 2 при попередніх інспекціях МАГАТЕ.
Усі роботи виконувались за участю головного спеціаліста – державного інспектора Інспекції з ядерної безпеки на РАЕС Віталія Малютяка. На дебрифінгу обговорювалися результати інспекційної перевірки та терміни проведення наступної.
Як зазначив начальник відділу ядерної безпеки РАЕС Вадим Борис, інспекцію проведено у встановлені терміни та в повному обсязі. Цілі інспекції досягнуті – підтверджено інспекторами МАГАТЕ.
Варто відзначити, перша перевірка РАЕС експертами ОСАРТ МАГАТЕ відбулася у 1988 році та стосувалась питань експлуатаційної безпеки енергоблоку №3. Більш як тридцятирічний досвід дає підстави стверджувати – Рівненська АЕС експлуатується професійно.
http://oilreview.kiev.ua/2019/03/12/na-rivnenskij-aes-zavershilasya-chergova-inspekciya-magate/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами