Українська традиційна енергетика: 11-17 жовтня 2021

93_main-v1632742543
Нафтогаз: Ціна питання газу для бюджетних установ - 3 млрд грн
Компанія обіцяє фіналізувати питання укладання договорів з бюджетними установами
В Україні діє майже 7,5 тис. бюджетних установ і ціна питання газу для них - майже 3 млрд грн. Про це сказав директор дивізіону "Теплоенергетика" НАК "Нафтогаз України" Віталій Щербенко під час експертної дискусії на тему "Реалізація меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання тепла та гарячої води в опалювальний період 2021-2022 років".
"Що стосується бюджетних установ – ми не стоїмо осторонь. Розроблений договір з бюджетними установами, яких у нас 7500 по всій країні і ціна питання тут майже 3 млрд грн. Він відпрацьований з урядом і до кінця сьогоднішнього робочого дня буде розміщений на сайті "Нафтогаз Трейдингу", – пообіцяв він.
Він додав, що для бюджетних установ також запрацює багатоканальний телефон "Нафтогаз Трейдингу", за яким всі установи отримуватимуть консультації щодо укладення договору.
Нагадаємо, меморандум передбачає ціну для бюджетних установ на рівні 16,39 грн за 1 кубометр без ПДВ і послуг на доставку (у разі якщо такий газ використовують ТКЕ). Однак меморандум не містить договору про ціну для бюджетних установ та організацій як окремих юридичних осіб, які використовують природний газ для опалення та гарячого водозабезпечення. Майже всі заклади області мають автономні котельні, вони закуповують паливо безпосередньо у постачальників за індивідуальними договорами згідно з процедурою, передбаченою законом "Про публічні закупівлі"
https://ua-energy.org/uk/posts/naftohaz-tsina-pytannia-hazu-dlia-biudzhetnykh-ustanov-3-mlrd-hrn
 

"Укргазвидобування" заплатило 1,23 млрд грн ренти місцевим бюджетам
Загалом до зведеного бюджету країни надійде близько 24,6 млрд грн рентних платежів від Укргазвидобування за 9 місяців 2021 року
АТ "Укргазвидобування", що входить до НАК "Нафтогаз України", за січень-вересень 2021 року спрямувало до місцевих бюджетів, на території яких компанія здійснює видобування вуглеводнів, 1,23 млрд грн рентних платежів.
Про це повідомила пресслужба компанії.
Як нагадали в УГВ, до бюджетів різних рівнів 11 областей надійде 5% від рентних платежів, що сплатила компанія загалом - 24,6 млрд грн.
Близько 90% цих коштів сконцентровано у двох газовидобувних областях: Харківській і Полтавській.
Загалом рентні кошти розподіляються між регіонами наступним чином:
– Харківська обл. – 589,1 млн грн
– Полтавська обл. – 539,8 млн грн
– Львівська обл. – 54,4 млн грн
– Дніпропетровська обл. – 20,5 млн грн
– Інші – 25 млн грн.
Нагадаємо, що сума рентних платежів розраховується відповідно до ціни продажу природного газу АТ "Укргазвидобування" на користь НАК "Нафтогаз України".
https://ua-energy.org/uk/posts/ukrhazvydobuvannia-zaplatylo-123-mlrd-hrn-renty-mistsevym-biudzhetam
 
 
В Україні за кошти KfW модернізують 9 підстанцій

Проекти спрямовані на реконструкцію підстанцій та підвищення ефективності передачі електроенергії.
Міністерство енергетики та німецький державний банк KfW планують два нових проекти з модернізації систем електропередачі. Про це повідомляє пресслужба Міненерго. 
"Міністерство енергетики підтримує підписання пакету угод за новим проєктом "Підвищення ефективності передачі електроенергії (Модернізація підстанцій) ІІ" та підготовку наступного спільного проєкту "Підвищення ефективності передачі електроенергії (Інтеграція української ОЕС до європейської об’єднаної системи) ІІІ"", - повідомив заступник міністра Ярослав Демченков.
В рамках цих проєктів передбачено проведення автоматизації 8-ми підстанцій Південно-Західного регіону та підстанції "Подільська". Реалізація проєктів сприятиме підвищенню енергоефективності при передачі електроенергії та майбутній синхронізації Об'єднаної енергосистеми України з Європейською мережею системних операторів з передачі електроенергії (ENTSO-E).  
Нагадаємо, ПрАТ НЕК "Укренерго" вже реалізує з KfW два проекти загальною вартістю кредитних коштів 190,5 млн євро. Проекти передбачають фінансування заходів із підвищення рівня безпеки, надійності та ефективності постачання електроенергії шляхом реконструкції підстанцій, які тривалий час знаходяться в експлуатації, та мають в переважній частині електрообладнання, що потребує щорічних витрат для його відновлення та підтримання на належному технічному рівні, зокрема це підстанції "Криворізька", "Дніпро-Донбас", "Запорізька", "Дніпровське", "Харківська" та "Залютине".
https://ua-energy.org/uk/posts/v-ukraini-za-koshty-kfw-modernizuiut-9-pidstantsii
 
 
ENTSO-E представить звіт щодо приєднання України у листопаді

Попередній висновок про можливість приєднання України є позитивним.
Офіційна презентація результатів дослідження консорціуму ENTSO-E про можливість синхронної роботи української та європейської енергосистем запланована в листопаді 2021 року. Про це повідомляє пресслужба ПрАТ НЕК "Укренерго".
"Європейська комісія висловлює свою підтримку процесу інтеграції України до ENTSO-E і рада поглибленню співпраці, адже наша спільна кінцева ціль – повна синхронізація енергосистем, яка є взаємовигідною для обох сторін", – прокоментувала єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон.
Вона наголосила на тому, що Україна має підтримку з боку Єврокомісії в процесі інтеграції в ENTSO-E.
Голова правління ENTSO-E Йоахім Ванзетта зазначив, що члени ENTSO-E висловлюють ентузіазм стосовно приєднання України, оскільки обидві сторони отримають свої вигоди. 
"Основні принципи, на яких працює ENTSO-E, – це безпека постачання, координація між системними операторами та енергетичний перехід. Об’єднання України з ENTSO-E має відповідати цим принципам, і в майбутньому ми очікуємо підвищення безпеки електропостачання і більш сталого розвитку в секторі", – сказав Ванзетта.
Нагадаємо, що наразі українська енергосистема працює синхронно з енергосистемами Росії та Білорусі. Водночас Україна вже виконала основні технологічні заходи, передбачені Угодою про умови майбутнього об’єднання енергосистем України з енергосистемою континентальної Європи ENTSO-E.
Наступним кроком до синхронізації енергосистем  України та Молдови з ENTSO-E стане тестування їхньої роботи в ізольованому від Росії та Білорусі режимі, яке триватиме кілька днів взимку та влітку 2022 року.
У разі успішного проходження ізольованого режиму роботи у 2022 році має відбутися перехід на пробну паралельну роботу енергосистеми України з ENTSO-E. Остаточна синхронізація запланована на 2023 рік.
https://ua-energy.org/uk/posts/entso-e-predstavyt-zvit-shchodo-pryiednannia-ukrainy-u-lystopadi
 
 
НКРЕКП очікує на сертифікацію "Укренерго" протягом 1-2 місяців

Комісія хоче завершити процес до кінця року.
ПрАТ НЕК "Укренерго" може бути сертифіковане як оператор системи передачі за моделлю ISO протягом 1-2 місяців. Про це під час форуму Україна-ENTSO-E сказав очільник Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, повідомляє "Українська енергетика".
"Одним із найважливіших заходів, який має бути здійснено, це сертифікація системного оператора НЕК "Укренерго". На сьогодні ми ухвалили попереднє рішення щодо попередньої сертифікації. Ми очікуємо на висновок сертифікату Енергетичного співтоварииства. Я думаю, що ми здійснемо сертифікацію до кінця року, протягом 1-2 місяців", - зазначив Тарасюк.
Нагадаємо, НКРЕКП 2 червня ухвалила попереднє рішення про сертифікацію НЕК "Укренерго" як оператора системи передачі (ОСП) європейського зразка за моделлю ISO (Independent System Operator).
На початку жовтня регулятор також переглянув попереднє рішення щодо сертифікації оператора системи передачі НЕК "Укренерго", затверджене постановою НКРЕКП від 02 червня 2021 року №901, у зв'язку з передачею "Укренерго" в управління Міністерства енергетики. Інформація про прийняте рішення щодо сертифікації НЕК "Укренерго" буде у встановленому порядку доведена до відома Секретаріату Енергетичного Співтовариства.
https://ua-energy.org/uk/posts/nkrekp-ochikuie-na-sertyfikatsiiu-ukrenerho-protiahom-1-2-misiatsiv

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами