Українська традиційна енергетика: 10-16.09.2018



ТЕС і ТЕЦ України за 7 міс. 2018 р збільшили споживання вугілля на 17.4%

Теплові електростанції (ТЕС) і теплоелектроцентралі (ТЕЦ) України в січні-липні 2018 року збільшили споживання вугілля на 17,4% (на 2 млн 258,2 тис. тон) у порівнянні з аналогічним періодом 2017 року - до 15 млн 202,3 тис. тон.
За даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості, в липні-2018 споживання вугілля ТЕС і ТЕЦ зросла на 6,3% (на 128,2 тис. тон) у порівнянні з аналогічним місяцем 2017 року - до 2 млн 157,3 тис. тон.
Як повідомлялося, ТЕС і ТЕЦ України в 2017 році скоротили споживання вугілля на 20,8% (на 6 млн 527,3 тис. тон) у порівнянні з 2016 роком - до 24 млн 811,3 тис. тон.
Україна в 2018 році планує збільшити імпорт вугілля енергетичних марок на 11,3% (на 573,9 тис. тон) у порівнянні з 2017 роком - до 5 млн 668,5 тис. тон.
«Атомні станції - необхідна умова переходу на чисту енергію»

На думку дослідників з MIT Energy Initiative (MITEI), домогтися скорочення емісії вуглекислого газу без використання ядерної енергії буде набагато складніше і дорожче.
Автори роботи «Майбутнє ядерної енергії в світі обмеженою емісії вуглецю» проаналізували причини сучасного застою в атомній енергетиці, яка становить всього 5% від світового виробництва, і вказали заходи, що сприяють зміні цієї тенденції. Їх дослідження показало, що потенціал ядерної енергії важливий для досягнення декарбонізації багатьох регіонів планети.
Основним кандидатом для серйозної декарбонізації є, на думку авторів, енергетична галузь. Світове споживання електрики зросте до 2040 на 45%, і аналіз показує, що виключення зі сценарію ядерної енергії значно збільшить середню вартість електрики, пише MIT News.
У роботі обговорюються рекомендації по будівництву АЕС, сучасні і майбутні технології реакторів, бізнес-моделі і правові нюанси, правила технічної безпеки і ліцензування. Дослідники прийшли до висновку, що для настання ери більш безпечного і економічно вигідного ядерного палива необхідні зміни в конструкції реактора, включаючи технології будівництва, що дозволяють утримати проект в рамках бюджету і відведеного часу.
Також автори підкреслюють роль урядів у підтримці ядерної енергетики. Наприклад, автори рекомендують передчасно уникати закриття діючих АЕС, щоб не підривати зусилля зі скорочення емісії СО2 і не підвищувати витрати на досягнення цих цілей. Сприяти цьому можуть кредити на нульову емісію - виплати виробникам енергії в разі відсутності викидів парникових газів, як це робиться в Нью-Йорку, Іллінойсі або Нью-Джерсі.
На завершення дослідники підкреслили гостру необхідність двостороннього підходу до майбутнього ядерної енергетики: впровадження заходів зі скорочення витрат, з одного боку, і виробленні прогресивних політичних рішень - з іншого.
Доповідь фахівців MITEI не збігається з думкою інших експертів, які вважають, що підтримувати АЕС в США вже невигідно. Уже зараз ядерна енергетика в Штатах стала більш витратною, ніж сонячна. Третина станцій може просто розоритися. На їх фоні сонячні панелі і вітряки здаються куди більш простим і прораховувати рішенням.
Для України атомна енергетика ще довго буде залишатися основною енергосистеми - Енергетична стратегія України до 2035 року передбачає, що частка атомної енергетики в енергобалансі буде зберігатися приблизно на існуючому рівні - 50 - 55%. При тому, що виробництво електроенергії на АЕС має поступово збільшуватися - до 95 - 100 млрд кВт-год на рік, виходячи із запланованого зростання потреби країни в електроенергії 2% в рік.
На Южно-Українському енергокомплексі побували молоді інженери з Німеччини

На Южно-Українському енергокомплексі 3 та 4 вересня побували молоді інженери з Німеччини. До складу делегації увійшли представники організації «Молоде покоління» Ядерного товариства (KTG*). Візит відбувся в рамках ознайомчої поїздки на Южно-Українську та Чорнобильську атомні станції.
У програмі дводенної екскурсії гостей - відвідини Южно-Української АЕС, Ташлицької ГАЕС і Олександрівської ГЕС, а також спілкування з фахівцями, які безпосередньо їх експлуатують. У машзалах діючих енергоблоків атомної станції та на повномасштабному тренажері блочного щита управління працівники енергокомплексу детально розповіли німецьким інженерам про пріоритети безпеки, екологічні та соціальні напрямки своєї діяльності.
Під час візиту гості цікавилися різними аспектами роботи трьох складових Южно-Українського енергетичного комплексу - від історії до реалізації постфукусімських заходів на блоках. Були питання про доцільність реконструкції системи техводопостачання ЮУАЕС і будівництва бризкальних басейнів, а також про умови експлуатації Ташлицького ставка-охолоджувача. Зокрема, чи не мілішає він і як фахівці АЕС вирішують проблеми з його підвищеним солевмістом і заростанням водоростями.
Представник KTG Себастьян Хан зазначив, що вражений тим, як у складі енергокомплексу в одній зв’язці працюють АЕС, ГЕС і ГАЕС. Він вважає, що для території, де розташовано підприємство, одночасна робота його трьох складових - дуже добра концепція розвитку. Проте для нього цікавою була тема ставка-охолоджувача. «За аналогічною темою я писав дипломну роботу. На німецьких атомних станціях немає таких ставків-охолоджувачів, там найчастіше використовують градирні. До того ж тут я вперше побачив і реактор ВВЕР. У нас теж є реактори в Німеччині, проте вони трохи іншого типу», - каже С.Хан.
У перебігу візиту представники німецької організації відвідали також інформцентр АЕС, де за круглим столом зустрілися з молодими фахівцями Южно-Українського енергокомплексу. Енергетики Німеччини та України порівняли діяльність двох громадських організацій - німецького «Молодого покоління» Ядерного товариства та Українського Ядерного товариства (УкрЯТ), поділилися думками та обмінялися електронними адресами для подальшої співпраці.
«Подібні зустрічі дуже корисні для розвитку Українського ядерного товариства та атомної галузі в цілому, - підкреслює лідер напрямку з роботи з громадськістю УкрЯТ у м.Южноукраїнську Денис Бутирський. - Я впевнений, що для представників двох країн цей візит був змістовним. Ми обмінялися інформацією, отримали нові знання. Вважаю, це допоможе нам позитивно впливати на подальший розвиток нашої галузі. Можливо, в майбутньому ми відвідаємо АЕС у Німеччині і дізнаємося, як організовується робота на їхніх підприємствах».
На завершення візиту гості подякували южно-українським фахівцям за теплий прийом і висловили надію, що подібні зустрічі продовжаться. Вони допоможуть скласти повне уявлення про науковий, економічний і культурний потенціал сучасної України та зміцнити українсько-німецькі стосунки молодого покоління енергетиків. «Ми домовилися з молоддю Южно-Української АЕС про нову зустріч, і я буду дуже радий, якщо надалі ми співпрацюватимемо», - висловив надію Себастьян Хан.
Україна за 8 міс. 2018 р знизилавидобуток вугілля на 6.5%

Вугледобувні підприємства України в січні-серпні 2018 року скоротили видобуток рядового вугілля на 6,5% (на 1 млн 538,6 тис. тон) у порівнянні з аналогічним періодом 2017 року - до 22 млн 67,5 тис. тон.
Як повідомили агентству «Інтерфакс-Україна» в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості, видобуток коксівного вугілля скоротився на 9,8% (на 440,3 тис. тон) - до 4 млн 68,1 тис. тон, енергетичного - на 5,8 % (на 1 млн 98,3 тис. тон), до 17 млн 999,4 тис. тон.
У серпні-2018 видобуток рядового вугілля зросла на 15% (на 382,1 тис. тон) у порівнянні з аналогічним місяцем 2017 року - до 2 млн 925,3 тис. тон.
Вугледобувні підприємства, що входять в сферу управління Міненерговугілля, за вісім місяців скоротили видобуток на 10,3% (на 323,2 тис. тон) - до 2 млн 819,9 тис. тон, в т.ч. видобуток коксівного вугілля знизився на 44,9% (на 255,1 тис. тон) - до 312,5 тис. тон, енергетичного - на 2,6% (на 68,1 тис. тон), до 2 млн 507,4 тис. тон.
Шахти Донецької області за вісім місяців поточного року забезпечили видобуток 7 млн 500,9 тис. тон вугілля (-5,7% до січня-серпня 2017 року), Луганській - 359 тис. тон (-76,9%), Дніпропетровській - 13 млн 45,8 тис. тон (+ 0,2%), Львівській - 1 млн 87,9 тис. тон (+ 10,5%), Волинській - 73,9 тис. тон (-3,3%).
Як повідомлялося, Україна в 2017 році скоротила видобуток рядового вугілля на 14,6% (5 млн 947,9 тис. тон) у порівнянні з 2016 роком - до 34 млн 916,2 тис. тон, в т.ч. коксівного - на 18,6% (1 млн 554,1 тис. тон), до 6 млн 807,3 тис. тон, енергетичного - на 13,5% (4 млн 393,9 тис. тон), до 28 млн 108 , 8 тис. тон.
ДТЕК 15 березня 2017 року повідомив про втрату контролю над усіма своїми підприємствами на НКТ, зокрема, над «Свердловантрацит», «Ровенькиантрацит» і «Комсомолець Донбасу». У 2011-2013 рр. ці три вугільних об’єднання добували близько 17-19 млн тон вугілля щорічно.
http://uaenergy.com.ua/post/31326/ukraina-za-8-mes-2018-g-snizila-dobychu-uglya-na/


Енергоблок №1 Запорізької АЕС відключено від енергомережі для проведення планового ремонту

8 вересня 2018 року о 00:03 енергоблок №1 Запорізької АЕС відключено від енергомережі для проведення планового середнього ремонту тривалістю 70 діб.
В даний момент на Запорізькій АЕС в роботі знаходяться 4 енергоблока. Сумарна потужність генераторів становить 3 890 МВт.
Енергоблоки працюють в штатному режимі, зауважень до роботи основного обладнання енергоблоків та персоналу немає.
В період ремонту заплановано виконати наступні основні регламентні роботи:
- середній ремонт реакторної установки з повним вивантаженням активної зони;
- капітальний ремонт парогенератора (ПГ-4);
- капітальний ремонт головного циркуляційного насоса (ГЦН-3);
- капітальний ремонт електродвигуна головного циркуляційного насоса (ГЦН-3);
- контрольно-профілактичні роботи на системі попереднього напруження захисної оболонки;
- відправка 48 відпрацьованих тепловиділяючих збірок (два багатомісні герметичні кошики) на зберігання в сухе сховище відпрацьованого ядерного палива;
- капітальний ремонт теплообмінника аварійного розхолоджування;
- середній ремонт турбіни парової К-1100-60/1500-2 з розкриттям циліндра низького тиску (ЦНТ-1);
- середній ремонт технологічно взаємозалежного обладнання: турбогенератор-збудник-вимикач, поточний ремонт струмопроводу;
- поточний ремонт фаз «А», «В», «С» блочного трансформатора (Т-1);
Крім того, надрегламентно заплановано виконати модифікацію насосних агрегатів систем важливих для безпеки реакторного відділення енергоблоків Запорізької АЕС з чавунними корпусами і заміну акумуляторних батарей третьої системи безпеки.
Радіаційний фон на проммайданчику і в санітарно-захисній зоні (територія навколо АЕС радіусом 2,5 км) – 8-12 мікрорентген на годину, що відповідає природному радіаційному фону в місці розташування Запорізької АЕС.
http://www.energoatom.kiev.ua/ua/press/nngc/54462-energoblok__zaporojskoyotklyuchen_ot_energoseti_dlya_provedeniya_planovogo_remonta/


За право готувати до приватизації ряд ТЕЦ позмагаються три інвестрадника

За право готувати до продажу чотири ТЕЦ (Херсонську, Дніпровську, Криворізьку і Сєвєродонецьку теплоцентралі) змагатимуться три інвестиційних радника.
Підприємства продаватимуть одним пакетом, а тому має бути відібраний один радник. Про це в Facebook повідомив керівник Фонду держмайна Віталій Трубаров.
«За право готувати до приватизації чотири ТЕЦ: АТ» Херсонська ТЕЦ «, АТ» Дніпровська ТЕЦ «, АТ» Криворізька теплоцентраль «і ДП» Сєвєродонецька теплоелектроцентраль «, які будуть йти одним пакетом, будуть змагатися три інвестиційних радника», - розповів Трубаров.
Як додав він, 17 вересня відбудеться другий етап конкурсного відбору, на якому буде встановлено переможця з підготовки до продажу чотирьох ТЕЦ.
Нагадаємо, Фонд держмайна вибрав радника для приватизації ОПЗ.
http://oilreview.kiev.ua/2018/09/11/za-pravo-gotovit-k-privatizacii-ryad-tec-posorevnuyutsya-tri-investsovetnika/




Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами