Українська традиційна енергетика: 10-16 січня 2022

25190-кібератака
Сайти Міненерго та Міндовкілля не працюють через хакерську атаку

У ніч із 13 на 14 січня сталася масштабна кібератака, у зв’язку з чим не працюють деякі сайти українських міністерств.
Про це повідомило Міністерство освіти й науки України, передає Hromadske.
Зокрема не працюють сайти Міністерства енергетики, ДІЯРУ та Держінспекції енергетичного нагляду.
http://oilreview.kiev.ua/2022/01/14/sajti-minenergo-ta-mindovkillya-ne-pracyuyut-cherez-xakersku-ataku/


Зарплатна заборгованість перед шахтарями становить 1,2 мільярда — Волинець

Загальний зарплатний борг перед працівниками вугільних підприємств становить 1,2 млрд грн.
Про це у Фейсбук написав голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.
«За офіційними даними Міненерго станом на 10.01 зарплатна заборгованість перед шахтарями становить 1,2 млрд грн… Призупинені акції протесту гірників можуть розпочатися з новою силою уже наприкінці січня-лютого 2022 року. Бо шахтарі-протестувальники попереджали: якщо ситуація не виправиться і зарплата не виплачуватиметься вчасно – вони залишають за собою право повернутися до активних протестних дій», — написав він.
За словами Волинця, влада досі не розробила чіткого механізму виплати боргів, також нема плану розрахунку з шахтарями на найближчий рік.
«Тими грошима, що шахтарі отримали напередодні свят, вже сплачено за комунальні послуги, зроблені виплати по позиках та кредитах, занесені борги до місцевих магазинів, в яких протягом жовтня – грудня шахтарі брали продукти через «кредитний зошит», — пояснив Волинець.
Він додав, що виплачені в останні дні року 892 млн грн боргу дещо знизили протестні настрої в трудових колективах, але глобально проблеми не вирішили.
«Люди хочуть і мають право отримати зароблене», — заявив голова профспілки шахтарів.
http://oilreview.kiev.ua/2022/01/14/zarplatna-zaborgovanist-pered-shaxtaryami-stanovit-12-milyarda-volinec/


Укртранснафта транспортувала рекордний обсяг нафти на заводи країни

«Укртранснафта» минулого року транспортувала на нафтопереробні заводи України 3 млн тонн нафти.
Це на 15% перевищує показники 2020 року та стало найбільшим обсягом з 2012 року, пише АНГІ.
Водночас транзит нафти трубопровідним транспортом через територію України зменшився за рік на 3,2% – до 12,7 мільйона тонн. Таким чином, загальний обсяг транспортування нафти компанією становив 15,7 мільйона тонн, що на 0,2% менше, ніж у 2020 році. У грудні 2021 року загальний обсяг транспортування нафти збільшився, у порівнянні з груднем 2020 року, на 29% – до 1,5 мільйонів тонн. Зокрема, збільшився як транзит нафти на 28,1% до 1,2 мільйона тонн, так і обсяг транспортування нафти на НПЗ України — на 33,2% до 267 тисяч тонн.
http://oilreview.kiev.ua/2022/01/13/ukrtransnafta-transportuvala-rekordnij-obsyag-nafti-na-zavodi-kra%d1%97ni/


Біржова торгівля газом для виробників соціальних товарів відбуватиметься за європейськими стандартами

Біржова торгівля газом українського видобутку для потреб виробників товарів, які мають соціальне значення, передбачає впровадження європейських ринкових правил та стандартів.
Про це повідомляє Міністерство енергетики.
«Для забезпечення можливості видобувникам продавати газ для таких виробників Міненерго розробило Порядок організації біржових торгів, що передбачає впровадження європейських ринкових правил та стандартів. Видобувники матимуть право самостійно формувати терміни продажу, обсяги лотів — в межах 20% від видобутку», — запевняють у міністерстві.
Механізм діятиме відповідно до Закону «Про ринок природного газу», очікується, що він збалансує попит на газ з боку незахищених виробників соціальних товарів і ринкову пропозицію.
Як повідомлялося, Кабінет Міністрів на черговому засіданні у середу розглянув проєкт постанови про затвердження порядку організації та проведення біржових торгів з продажу природного газу власного видобутку для задоволення потреб суб’єктів господарювання, основним видом діяльності яких є виробництво продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значущість.
Кабінет Міністрів до 30 квітня 2022 року обмежив вартість природного газу для виробників борошна, хліба, молока, курятини, соняшникової олії. Для таких покупців граничний рівень постачальницько-збутової надбавки до ціни природного газу власного видобутку (без урахування рентних платежів) встановлено на рівні не більше 24%.
http://oilreview.kiev.ua/2022/01/13/birzhova-torgivlya-gazom-dlya-virobnikiv-socialnix-tovariv-vidbuvatimetsya-za-yevropejskimi-standartami/


Укргазвидобування збільшило видобуток на старих свердловинах за рахунок ноу-хау

АТ «Укргазвидобування» у 2021 році застосувало на 75 свердловинах технологію капілярних систем, яка дає змогу інтенсифікувати видобуток газу на складних свердловинах, схильних до накопичення рідини.
Технологію капілярних систем фахівці Укргазвидобування почали застосовувати тільки рік тому і лише за цей рік вдалося збільшити видобуток газу на старих свердловинах на 67 млн куб. м та відповідно зменшити виробничо-технологічні втрати, пише пресслужба УГВ.
«Додатковий газ власного видобутку особливо важливий в умовах сьогоднішніх цін на газ. Капілярні системи – це спосіб підіймати добовий видобуток на старих свердловинах у швидкий та економічно доцільний спосіб. З огляду на позитивні результати впровадження цієї технології минулого року, ми плануємо розширювати програму її застосування. Попередній план на 2022 рік – збільшити кількість операцій до 232», – зазначив виконуючий обов’язки генерального директора Укргазвидобування Олег Толмачев.
Середня окупність встановлення капілярної системи на свердловині складає до одного року, але є приклади, коли окупність склала менш як місяць – зокрема, на свердловині №100 Західно-Солохівського родовища в Полтавській області. На свердловинах Битків-Бабчинського родовища, що на Івано-Франківщині, завдяки застосуванню капілярних систем добовий дебіт зріс більш ніж на 40%, або на 70 тис. куб м газу.
Капілярні системи – це технологія, яку застосовують на свердловинах, пробурених на родовищах з низьким пластовим тиском, роботу яких ускладнює накопичення рідини, що призводить до зниження видобутку, іноді навіть до повної зупинки й необхідності дороговартісного капітального ремонту свердловин.
Капілярні системи забезпечують нагнітання поверхнево-активних речовин на вибій свердловини для утворення піни, котра легше аніж вода виноситься на поверхню. Застосування технології дає змогу стабілізувати роботу свердловини та зменшити виробничі втрати. Спостереження й управління свердловиною здійснюються дистанційно.
http://oilreview.kiev.ua/2022/01/13/ukrgazvidobuvannya-zbilshilo-vidobutok-na-starix-sverdlovinax-za-raxunok-nou-xau/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами