Українська традиційна енергетика: 09-15.09.2019



ДТЕК на торгах УЕБ 4 вересня знову не вдалося закупити вугілля

Енергохолдинг «ДТЕК» 4 вересня на торгах Української енергетичної біржі (УЕБ) знову не зміг закупити вугілля марки «Г» для своїх трьох теплоелектростанцій, повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на пресслужбу холдингу.
Компанія планувала закупити 225 тис. тон (трьома лотами по 75 тис. тон) газового вугілля для Бурштинської ТЕС (з погодженою сторонами ціною 1935,6 грн/тонну), Добротвірської ТЕС (1923,6 тис. грн/тонну) і Придніпровської ТЕС (1912,8 грн/тонну), однак не отримала пропозицій з боку продавців.
Ціна була визначена за котируванням API2 («Роттердам») на 30.08.2019 + фрахт, перевалка в порту, залізничний тариф від порту/кордон України до ТЕС.
«Зараз пропозиція на глобальних ринках обмежена. Компанія використовує різні інструменти для постачання в Україну недостатнього для проходження осінньо-зимового сезону вугілля. Зокрема, ми вибрали найбільш прозорий інструмент закупівлі на онлайн-аукціоні з прив’язкою до імпортного індексу, розраховуємо на прихід постачальників на наші торги, які будуть проходити в кілька сесій до 12 вересня включно», - цитує прес-служба слова генерального директора «ДТЕК Енерго» Дмитра Сахарука.
Раніше, на торгах 3 вересня, через відсутність пропозицій компанії не вдалося закупити вугілля для Ладижинської ТЕС (зі встановленою ціною на рівні 1867,2 грн/тонну), Запорізькій ТЕС (1 965,6 грн/тонну), Криворізької ТЕС (1 912,8 грн/тонну).
Згідно з даними профільного міністерства, запаси вугілля на складах теплових електростанцій енергогенеруючих компаній (ГК ТЕС) України станом на 4 вересня становлять 707,2 тис. тон, що в 2,2 разу нижче від торішніх.
https://ukr.lb.ua/mics/2019/09/04/436418_dtek_torgah_ueb_4_veresnya_znovu.html


Енергоатом сплатить 25 млн грн: порушив зовнішньоекономічні розрахунки — рішення суду

Київський окружний адміністративний суд підтримав Офіс у справі про донарахування 25,7 млн грн валютної пені ДП «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом».
Протягом 2015 – 2016 років компанія укладала імпортні договори на поставку обладнання з європейських країн, про це повідомляється на сайті Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби.
Оплата за товар здійснювалась шляхом проведення авансових платежів за рахунок кредитних коштів Європейського банку реконструкції та розвитку напряму нерезидентам – імпортерам, без зарахування цих коштів на валютні рахунки Енергоатому в Україні.
Фахівцями Офісу в результаті проведених контрольно – перевірочних заходів встановлено, що товар поставлявся нерезидентами з порушенням граничних строків розрахунків у сфері ЗЕД, які діяли вищезазначений період.
Нагадаємо, що законодавчо встановлений відлік для надходження товару на митну територію України розпочинається від дати здійснення авансового платежу та завершується датою самої поставки.
При цьому, Закон не встановлює виключень щодо джерел фінансування (власних коштів чи запозичених) та вимог щодо перерахування валютних коштів виключно з території України.
Тобто, недотримання резидентом граничних строків розрахунків у сфері ЗЕД призвело до нарахування Енергоатому валютної пені у розмірі 25,7 млн грн.
Офіс готовий і надалі відстоювати свою позицію у судах наступних інстанцій.
http://oilreview.kiev.ua/2019/09/05/energoatom-splatit-25-mln-grn-porushiv-zovnishnoekonomichni-rozraxunki-rishennya-sudu/


В Україну прибуло 88 тис. тон енерговугілля з Колумбії для ДТЕК

«ДТЕК Енерго» купило 88 тис. тон вугілля газової групи з Колумбії.
Відповідно до прес-релізу компанії, на терміналі «ТІС» (Одеська обл.) Вже розпочато розвантаження балкера W-Ace, після чого вугілля поїде на теплові електростанції (ТЕС) «ДТЕК Енерго».
«Сьогодні в українській енергетиці склалася ситуація, коли ТЕС повинні замістити обсяги електроенергії, які повинні виробити інші види генерації», - відзначають в компанії.
За словами генерального директора «ДТЕК Енерго» Дмитра Сахарука, на сьогодні компанія вже законтрактувала 388 тис. тон вугілля з-за кордону.
Раніше гендиректор «ДТЕК» Максим Тимченко зазначав, що до кінця року потреби компанії в імпортному вугіллі становлять близько 1 млн тон з урахуванням вже законтрактованих обсягів.
Як повідомлялося, на початок вересня 2019 року запаси вугілля на складах ГК ТЕС України в 2,2 рази нижче торішніх.
ДТЕК створений у 2005 році для управління енергетичними активами групи «Систем кепітал менеджмент» (СКМ, Донецьк) Ріната Ахметова. Корпорації делеговані функції зі стратегічного управління підприємствами групи, що становлять вертикально інтегрований ланцюжок з видобутку і збагачення вугілля, виробництва та реалізації електроенергії.
https://interfax.com.ua/news/economic/611439.html


У корпус конденсатора турбіни енергоблока №3 ЮУАЕС заведено останній новий модуль

У корпус конденсатора турбіни енергоблока №3 ЮУАЕС 3 вересня заведено останній новий модуль. На транспортування всіх елементів і їх встановлення на штатні місця атомникам знадобилось 22 доби. Попереду не менш відповідальний період - зварювання.
«Важкий у прямому і переносному сенсі етап роботи завершено. Нині всі 16 парних модулів знаходяться в корпусі конденсатора на своїх місцях. Це була досить непроста операція як з інженерного боку, так і транспортно-такелажного, - зазначає заступник начальника турбінного цеху №2 з ремонту ЮУАЕС Євген Чорнозубенко. - Габарити кожного елемента мають 12 метрів у довжину, 2,5 метра в ширину та 6 метрів у висоту, вага приблизно 70 тон. Для їх транспортування з монтажного майданчика до спеціально облаштованих порталів у стіні машинної зали задіяли унікальний кран вантажопідйомністю 400 тонн і довжиною стріли 63 метри. Кран має здатність самостійно визначати масу вантажу та налаштовувати противаги. За його допомогою транспортування відбувається безпечно і з високою точністю. На штатне місце - поперечне переміщення - кожен модуль виставляли вже за допомогою електричних лебідок».
Дозвіл на зварювання надали лише після того, як модулі були точно позиціоновані на штатних місцях. Для цього попередньо виконали геодезичну зйомку та зробили відповідні заміри. Сам процес зварювання проходить поетапно, по два модулі, після чого на конденсатозбірник встановлюється спеціальна сітка, яка унеможливить потрапляння забруднення та сторонніх предметів з підвідних трубопроводів до конденсатних електронасосів. Це нові елементи, які, на думку фахівців, підвищать надійність роботи обладнання.
На сьогодні зварювальні роботи тривають на 1, 2 і 4 модулях третього корпусу. Заміна конденсатора турбіни є однією з визначальних робіт для тривалості ремонтної кампанії. Від якості монтажу значною мірою залежать строки ППР енергоблока №3. Це добре розуміють працівники ЮУАЕС і підрядних організацій, то ж роблять усе можливе, щоб виконати роботу швидко і якісно.
http://www.atom.gov.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/u_korpus_kondensatora_turbini_energobloka_no3_uuaes_zavedeno_ostannij_novij_modul-45320

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами