Українська традиційна енергетика: 08-14 листопада 2021

alternate-energy-e1636447604279
Уряд об’єднає "Центренерго" з держшахтами під велику приватизацію
Кабінет міністрів відновить НАК "Енергетична компанія України", разом із держшахтам їй передадуть акції "Центренерго" з метою приватизації у майбутньому.
Таке рішення прийняте на засіданні уряду в середу.
Кабмін планує відновити роботу НАК "Енергетична компанія України", рішення щодо ліквідації якої ухвалив у 2014 році.
Далі "Центренерго" об'єднають з держшахтами в єдину структуру. 
"Уряд не відмовляється від планів приватизації "Центренерго". Ми вбачаємо, що створення компанії, де є і видобуток вугілля, і генерація, підвищить інтерес під час відкритого аукціону", – повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду.
Він зазначив, що об’єднання дозволить забезпечити безперебійне постачання вугілля для "Центренерго", а державні шахти отримають прямий канал збуту, нормальний рівень розрахунків та можливість модернізації.
Нагадаємо, "Центренерго" можуть об'єднати з шахтами двох вугільних держкомпаній: шахтами ДП "Добропіллявугілля-видобуток", ДП "Шахта імені М.С. Сургая" і двома шахтами з ДП "Селидіввугілля" - "Україна" і "Котляревська".
Кабмін на початку жовтня 2020 року затвердив план заходів щодо створення нового акціонерного товариства (АТ) за участю державних вуглевидобувних підприємств і ПАТ "Центренерго". Але потім вирішили використати підприємство, що вже існує.
https://ua-energy.org/uk/posts/uriad-obiednaie-tsentrenerho-z-derzhshakhtamy-pid-velyku-pryvatyzatsiiu
 

ДТЕК прогнозує перетворення України на імпортера енергетичного вугілля
Україна у найближчі 3-5 років потребуватиме імпорту вугілля для потреб підприємств енергетики.
Такий прогноз оприлюднив на прессконференції генеральний директор компанії Максим Тимченко, передає "Інтерфакс-Україна".
"Те, що ми бачимо: Україна з цього року в енергетиці стає нетто-імпортером вугілля на наступні, мінімум, три-п"ять років", – сказав гендиректор ДТЕК.
При цьому Тимченко наголосив на важливості розробки програми імпорту вугілля.
"І це вугілля треба закуповувати не на піку і перед зимою, а заздалегідь складати цілу програму з імпорту вугілля і треба розуміти, де це вугілля купувати", – сказав топменеджер, зазначивши, що закуповувати треба, "напевно, не в тих країн, які рішенням однієї-двох осіб за один день можуть зупинити постачання".
Енергохолдинг ДТЕК оперує вісьмома теплоелектростанціями (ТЕС), виробляє приблизно 70% електроенергії теплової генерації, а також видобуває близько 80% енергетичного вугілля в Україні.
Як повідомлялося за посиланням на Міненерго, станом на 8 листопада запаси вугілля на складах ТЕС впали до 479,3 тис. тонн, зменшившись за останній тиждень на 11,7% (на 63,5 тис. тонн). За місяць – з 8 жовтня по 8 листопада – запаси на складах ТЕС скоротилися на 33,1% (на 236,7 тис. тонн). 
Водночас минулого тижня Росія зупинила транзит енергетичного вугілля із Казахстану в Україну. Раніше Росія також заборонила експорт російського енергетичного вугілля в Україну з 1 листопада.
До того ж, за словами Максима Тимченка, через запроваджену Росією заборону, запасів антрациту на складах Луганської ТЕС (на 9 листопада - 63,6 тис. тонн), що входить до ДТЕК, вистачить до 10-15 грудня. ТЕС отримує вугілля з активу енергохолдина в РФ – шахтоуправління "Обухівська" (Ростовська область).
Він зазначив, що загалом у 2021 році ДТЕК імпортував 2,5 млн тонн вугілля.
Нагадаємо, що через блокування Росією постачання вугілля, Луганська ТЕС у листопаді 2018 року та взимку 2019-2020 років вже переходила на спалювання газу.
https://ua-energy.org/uk/posts/dtek-prohnozuie-peretvorennia-ukrainy-na-importera-enerhetychnoho-vuhillia
 
 
Виробництво чистої електроенергії у цьому році збільшилося на 10% — ГарПок
За 10 місяців 2021 року виробники електроенергії з відновлювальних джерел (ВДЕ) згенерували і продали державному підприємству «Гарантований покупець» 10 023 тисячі МВт•год вуглецево-нейтральної електричної енергії.
Повідомляє ГарПок.
Виробництво чистої електроенергії в січні-жовтні поточного року збільшилось більше, ніж на 10 % відносно аналогічного періоду 2020 року, протягом якого було вироблено 9 090 тисяч «зелених» МВт•год. Лише в одному місяці з десяти – квітні – виробництво електроенергії в поточному році було меншим, ніж у попередньому.
При цьому, фактичне виробництво «чистої» електроенергії хоч і продемонструвало значне зростання у річному вимірі, проте не досягло значень, закладених в прогнозному балансі електроенергії на 2021 рік. За плановими розрахунками, генерація з відновлювальних джерел мала б досягти 10 708 тисяч МВт•год.
У розрізі видів джерел найбільшу кількість «зеленої» електроенергії виробили сонячні станції, на другому місці – вітрові. Сумарне виробництво СЕС та ВЕС складає понад 90 % від всієї ВДЕ-генерації.
З 1 січня Гарантований покупець заплатив за вуглецево-нейтральну електричну енергію 48,1 млрд грн, з яких 36,4 млрд грн – за поточний рік.
Частка «зеленої» генерації в енергобалансі Україні стало зростає – з 3,7 % у 2019-му до 9 % у 2021-му.
http://oilreview.kiev.ua/2021/11/11/virobnictvo-chisto%d1%97-elektroenergi%d1%97-u-comu-roci-zbilshilosya-na-10-garpok/
 

ОГТСУ: Обсяг щоденного транзиту російського газу через Україну повернувся до контрактних обсягів
Газпром рапортує про збільшення постачання до ЄС, але факти кажуть про інше.
Про це написав у Facebook голова “Оператора ГТС України” Сергій Макогон.
«Обсяг щоденного транзиту через Україну просто повернувся до контрактних обсягів у 109 млн м3 після зниження до майже 57 млн м3 у перші дні листопада.
Ніяких додаткових обсягів, що перевищують транзитний контракт, Газпром не забронював. Тому про збільшення постачання до ЕС через Україну не варто», — зауважив він.
Макогон нагадав, що транзит в цей сами день у 2020 році був 178,4 млн м3, а у 2019 році — 277,3 млн м3 на добу.
«Україна наразі готова транзитувати до 250 млн м3 на добу, що у 2,5 рази перевищує наявний транзит», — сказав він.
http://oilreview.kiev.ua/2021/11/11/ogtsu-obsyag-shhodennogo-tranzitu-rosijskogo-gazu-cherez-ukra%d1%97nu-povernuvsya-do-kontraktnix-obsyagiv/
 

Міненерго підписало два УРП з видобутку вуглеводнів
Міністерство енергетики України та голландська компанія ЕР Ukraine B.V. (засновниками якої є чеська EP Power Europe, a.s та словацька NAFTA a.s) підписали угоди про розподіл продукції по двох дільницях — Грунівській та Охтирській.
Від Міненерго угоди 8 листопада підписав перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко, від компанії-інвестора уповноважений представник Любомир Копчик, повідомляє пресслужба міністерства.
«Підписання цих угод — це серйозний етап співпраці, яка є дуже важливою для наших країн. Команда Міненерго зробила все можливе, щоб якнайшвидше підписання угод про розподіл продукції з пошуку та видобутку вуглеводнів у межах ділянок», — зазначив Герман Галущенко.
За мінімальними підрахунками Міненерго, інвестиції за цими двома операціями становитимуть близько 1,5 млрд грн. Термін реалізації угод становить 50 років.
У той же час, поки не оприлюднено розпорядження про підписання УРП із York Energy (UK) Holdings Limited (Великобританія, «дочка» американської Alpha Energy) щодо Ічнянської ділянки.
Як повідомлялося, конкурси з Грунівської, Охтирської, Ічнянської вуглеводневих ділянок були оголошені в серпні 2019 року.
http://oilreview.kiev.ua/2021/11/09/minenergo-pidpisalo-dva-urp-z-vidobutku-vuglevodniv/
 

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами