Українська традиційна енергетика: 07-13 лютого 2022

Уголь ДТЭК

"ДТЕК Енерго" у 2022 році планує збільшити видобуток енергетичного вугілля на 4% – до 17,5 млн тонн

"ДТЕК Енерго" цього року планує видобути 17,5 млн. тонн енергетичного вугілля, що на 4% перевищить аналогічний показник 2021 року (16,8 млн. тонн вугілля марки "Г"), передає Енергореформа.
Про це повідомляється в прес-релізі компанії 8 лютого.
"Незважаючи на тимчасовий вимушений імпорт вугілля, викликаний додатковим навантаженням на наші ТЕС, власний видобуток для нас є пріоритетом. Якщо у січні ми імпортували 315 тис. тонн палива, то за цей же період наші гірники підняли на-гора понад 1,5 млн тонн власного вугілля. Усього ж цього року плануємо наростити обсяги видобутку до 17,5 млн тонн", – зазначив генеральний директор "ДТЕК Енерго" Ільдар Салєєв, слова якого наведені у прес-релізі.
У 2021 році "ДТЕК Енерго" на своїх шахтах видобуло понад 16,8 млн т вугілля марки "Г" і ввело в роботу 31 нову лаву.
За цей же період компанія використала на своїх ТЕС 14,5 млн тонн палива, з якого вугілля власного видобутку склало приблизно 84%.
"ДТЕК Енерго" – операційна компанія, яка відповідає за видобуток вугілля та виробництво електроенергії з вугілля у структурі "ДТЕК" Ріната Ахметова.
http://reform.energy/news/dtek-energo-u-2022-rotsi-planue-zbilshiti-vidobutok-energetichnogo-vugillya-na-4-do-175-mln-tonn-19720


"Центренерго" на лютий-березень законтрактувало майже 700 тис. тонн імпортного вугілля
ПАТ "Центренерго" на лютий-березень законтрактувало 677 тис. тонн імпортного вугілля, передає Енергореформа.
"Обсяг законтрактованого імпортного вугілля на лютий-березень поточного року становить 677 тис. тонн. У лютому компанія очікує на чотири судна загальним обсягом 452 тис. тонн вугілля походженням з Австралії, Колумбії та ПАР", – повідомляється на сайті компанії 7 лютого.
За її підрахунками, за листопад-січень на ТЕС "Центренерго" поставлено приблизно 380 тис. тонн імпортного енергетичного вугілля у рамках укладених контрактів із міжнародними трейдерами, а за останні 10 днів обсяг складів її ТЕС зріс на 43%.
При цьому компанія зазначила, що постачання вугільної продукції з Казахстану (передбачалося приблизно 660 тис. тонн – ЕР) залишаються заблокованими.
Водночас у "Центренерго" звернули увагу на суттєве падіння з кінця січня ціни електроенергії на всіх сегментах ринку та, насамперед, на ринку "на добу наперед" (РДН). Там зазначили, що економічно обґрунтована ціна на ринку є критично важливим фактором забезпечення стабільної господарської діяльності компанії, яка у нинішньому ОЗП і так супроводжується гострим дефіцитом коштів, пов'язаних із необхідністю закупівлі значних обсягів імпортного вугілля, високими закупівельними цінами на нього та природний газ.
Незважаючи на низку заходів з боку НКРЕКП щодо відновлення балансу на сегментах ринку, станом на 7 лютого ціни на ринку залишаються критично низькими, зазначили у "Центренерго".
У той же час "Центренерго" висловило сподівання, що заходи регулятора призведуть до усунення негативних явищ на ринку електроенергії, стабілізують ціноутворення, а це створить передумови для своєчасних розрахунків за поставлене вугілля вітчизняного та імпортного походження.
http://reform.energy/news/tsentrenergo-na-lyutiy-berezen-zakontraktuvalo-mayzhe-700-tis-tonn-importnogo-vugillya-19715


Наглядова рада "Укргідроенерго" пропонує переглянути ПСО по населенню – побоюється дефіциту коштів
Наглядова рада ПрАТ "Укргідроенерго" пропонує створити робочу групу для оцінки спецобов'язків із забезпечення доступною е/е населення (ПСО) та розробки можливих рішень, щоб уникнути дефіциту коштів для їх виконання, передає Енергореформа.
Як повідомляється на сайті компанії за результатами засідання наглядової ради 7 лютого, відповідну пропозицію оприлюднив її голова Валентин Гвоздій.
"Наглядова рада стурбована ситуацією з ПСО та можливими прогнозами для компанії (…) Всіляко сприятимемо подальшому гармонійному розвитку "Укргідроенерго", – цитує прес-служба компанії Гвоздія.
У повідомленні також зазначається, що заступник генерального директора з комерційної діяльності ПрАТ Богдан Сухецький на засіданні звернув увагу наглядової ради, що перший квартал роботи нової моделі фінансової ПСО продемонстрував непрогнозованість витрат компанії на його виконання, а також значне перевищення цих витрат порівняно із запланованими Міненерго.
Важливі деталі:
• "Укргідроенерго" у грудні заявило, що сама компанія та НАЕК "Енергоатом", які задіяні в ПСО по населенню, у січні-березні 2022 року зіткнуться з відсутністю коштів на його виконання внаслідок очікуваного фінансового дефіциту в обох компаній.
• Водночас міністр енергетики Герман Галущенко у відповідь на це зазначив, що чинна модель ПСО по населенню, можливо, коригуватиметься ближче до кінця опалювального сезону, але загалом вона є збалансованою. Про відсутність дефіциту коштів у "Енергоатому" тоді заявив і його голова Петро Котін.
• "Енергоатом" та "Укргідроенерго" з 1 жовтня 2021 року в рамках нової, так званої фінансової моделі ПСО, отримали право продавати ресурс на ринку та за рахунок доходів компенсувати постачальникам універсальних послуг (ПУП) тарифи для населення, що становлять 1,44 грн/кВт-год та 1,68 грн/кВт-год залежно від обсягу споживання.
http://reform.energy/news/naglyadova-rada-ukrgidroenergo-proponue-pereglyanuti-pso-po-naselennyu-poboyuetsya-defitsitu-koshtiv-19713


Транзит газу через ГТС України у січні впав у 2,3 рази
Транзит природного газу через газотранспортну систему (ГТС) України у січні 2022 року становив 1,664 млрд куб. м, що у 2,3 рази менше, ніж за аналогічний період минулого року (3,86 млрд куб. м), передає Енергореформа.
Про це повідомив "Оператор ГТС України" (ОГТСУ).
Транзит у західному напрямку становив 1,15 млрд куб. м газу, зокрема до Словаччини надійшло 1,04 млрд куб. м (-53%), Польщі – 0,11 млрд куб. м (-66%).
У південному напрямку транзит газу становив 0,514 млрд куб. м, у тому числі до Молдови 0,398 млрд куб. м (+1,3%), Румунії – 0,116 млрд куб. м (-24,6%).
Середньодобовий обсяг транзиту російського газу через територію України в січні-2022 скоротився на 57% порівняно з січнем 2021 року – до 53,7 млн куб. м, що вдвічі нижче за мінімальний заброньований обсяг згідно з чинною транзитною угодою (110 млн куб. м).
Важливі деталі:
• Транзит природного газу через ГТС України у 2021 році становив 41,6 млрд куб. м, що на 25,4% менше, ніж 2020-го (55,8 млрд куб. м). Загалом транзитні потужності української ГТС у 2021 році було використано менш ніж на 30%.
• На українському газотранспортному коридорі у 2021-2024 роках діє обов'язкова "броня" для "Газпрому" – 40 млрд куб. м (109,6 млн куб. м на добу) після 65 млрд. куб. м (178 млн куб. м/добу) у 2020 році.
• Пропускна спроможність ГТС України на вході становить 281 млрд куб. м, на виході – 146 млрд куб. м. Протяжність МГ ОГТСУ становить 33,079 тис. км, кількість її компресорних станцій (КС) – 57, газорозподільних станцій (ГРС) – 1389.
http://reform.energy/news/tranzit-gazu-cherez-gts-ukraini-u-sichni-vpav-u-23-razi-19711


Імпорт газу в Україну у січні знизився майже у 10 разів
Імпорт природного газу в Україну з ЄС у січні 2022 року скоротився у 9,8 раза (на 394 млн. куб. м) порівняно з аналогічним періодом 2021 року – до 44,8 млн. куб. м, передає Енергореформа.
Про це повідомила прес-служба ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ).
За її даними, основне постачання минулого місяця здійснювалося з Угорщини – 32,2 млн куб. м, а також Словаччини – 12,1 млн. куб. м та Польщі – 0,5 млн куб. м.
Експорт та реекспорт газу з України у січні-2022 склав 178 млн куб. м, що на чверть нижче ніж у січні-2021. Зокрема, до Угорщини надійшло 155 млн куб. м газу, Словаччини – 14,1 млн куб. м, Румунії – 8,3 млн куб. м, Польщі – 0,7 млн. куб. м.
В ОГТСУ також зазначили, що завдяки угоді з оператором FGSZ з 1 січня 2022 доступні для бронювання гарантовані потужності для імпорту з Угорщини в обсязі до 8 млн куб. м газу на добу. У лютому замовники послуг з транспортування газу почали користуватися цим маршрутом для фізичного імпорту газу.
За словами міністра енергетики України Германа Галущенка, НАК "Нафтогаз України" планує у лютому імпортувати приблизно 300 млн куб. м газу.
Важливі деталі:
• Імпорт природного газу в Україну з ЄС у 2021 році скоротився у 6,2 рази (на 13,34 млрд куб. м) порівняно з 2020 роком – до 2,56 млрд куб. м. Основна частка постачань минулого року була з Угорщини – 2,198 млрд куб. м, а також Словаччини – 0,285 млрд куб. м та Польщі – 0,079 млрд куб. м.
• Імпорт здебільшого здійснювався віртуальним реверсом (backhaul), а його частка у загальному обсязі поставок за підсумками 2021 року становила 89%.
• Експорт та реекспорт газу з України у 2021 році завдяки значним запасам на "митному складі" у ПСГ склав 2,5 млрд куб. м, у тому числі у напрямку Угорщини надійшло 1,5 млрд куб. м, Словаччини – 0,6 млрд куб. м, Польщі – 0,36 млрд куб. м, Молдови – 0,07 млрд куб. м.
http://reform.energy/news/import-gazu-v-ukrainu-u-sichni-znizivsya-mayzhe-u-10-raziv-19710

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами