Українська традиційна енергетика: 06-12 вересня 2021

1 (4)

У Міненерго відбулася нарада щодо підготовки до опалювального сезону

Сьогодні під головуванням першого заступника міністра Юрія Власенка та за участі профільного заступника Олексія Куракова відбулася чергова селекторна нарада щодо підготовки теплової генерації до осінньо-зимового періоду та стану накопичення запасів вугілля.
Повідомляє Міненерго.
«Ми проаналізували прогнозну структуру виробництва електричної енергії та обсягів постачання вугільної продукції. За базовим сценарієм проходження ОЗП передбачається збільшення обсягів виробництва на ТЕС на 600 млн кВтгод, або на 4%. Зараз необхідно нарощувати обсяги постачання вугілля, в першу чергу – за рахунок власного вуглевидобутку» — зазначив Юрій Власенко.
Учасники обговорили поточну ситуацію і відзначили, що зараз немає проблеми з відвантаженням вугілля. Є відставання від планів накопичення, пов’язане з фінансовою незбалансованістю компаній, що викликана літньою кризою на ринку електроенергії, але компанії планують поступово нарощувати імпорт вугілля.
«Компанії теплової генерації і вуглевидобувні підприємства мають актуалізувати свої плани відповідно до реальних можливостей, а також відзвітувати щодо виконання плану за минулий місяць та надати інформацію для аналізу до міністерства» — зазначив Олексій Кураков.
http://oilreview.kiev.ua/2021/09/09/u-minenergo-vidbulasya-narada-shhodo-pidgotovki-do-opalyuvalnogo-sezonu/
 
 
ДТЕК планує отримати вже цього тижня першу партію вугілля з Казахстану

Генеральний директор «ДТЕК Енерго» Ільдар Салєєв під час панельної дискусії Energy Club «Чи встигне Україна вчасно підготувати галузь енергетики до осінньо-зимового періоду 2021-2022 року?» повідомив, що вже цього тижня в Україну має надійти перша поставка вугілля з Казахстану, обсягом близько 4 тис. тонн.
Про це пише пресслужба ДТЕК.
Станом на 7 вересня запаси вугілля на складах ТЕС «ДТЕК Енерго» склали 623 тис. тонн.
«Ми вже зараз робимо все можливе, щоб наша країна могла спокійно пройти опалювальний сезон, і в українців взимку було і світло, і тепло. Для забезпечення стабільності української енергосистеми ми, в першу чергу, використовуємо вугілля українського видобутку. Але також додатково і першими серед компаній почали його завчасний імпорт з Польщі, США та Казахстану», – заявив він.
http://oilreview.kiev.ua/2021/09/09/dtek-planuye-otrimati-vzhe-cogo-tizhnya-pershu-partiyu-vugillya-z-kazaxstanu/
 
 
ОГТСУ: Газпром продовжує знижувати транзит газу через територію України

На початку 2021 року «Газпром», згідно з умовами транзитного контракту, знизив обсяги транспортування газу українською ГТС зі 180-185 млн куб. м на добу до 124 млн куб. м на добу.
Такий показник бронювання тримався протягом останніх п’яти місяців, пише пресслужба ОГТСУ.
Проте на аукціоні 16 серпня «Газпром» забронював на вересень лише 4% (0,65 млн куб. м на добу) від запропонованих 15 млн куб. м на добу додаткових гарантованих транзитних потужностей через українську газотранспортну систему. Тобто обсяги транспортування через територію України у вересні знизяться ще більше – до 109 млн куб. м на добу – мінімального обсягу, що передбачений існуючою транзитною угодою до 2025 року.
На думку гендиректора Оператора ГТС України Сергія Макогона, наслідком такої транзитної політики, відповідно до якої обсяги транспортування у 2021 році зменшились із 65 до 40 млрд куб. м, стало рекордне здорожчання газу на європейських газових хабах. Зокрема, 1 вересня ціна газу жовтневого ф’ючерсу на європейській біржі досягла позначки 650 дол. за тисячу кубометрів. За рік ціна на газ в Європі зросла майже втричі.
«Україна постійно пропонує додаткові транзиті потужності для постачання додаткових обсягів газу до ЄС. Проте «Газпром», на жаль, постійно відмовляється від них. Складається враження, що такою поведінкою «Газпром» не лише стимулює подальше зростання цін на газ у ЄС, але й посилає вкрай прозорі сигнали до Європи, що додаткові обсяги газу можливі тільки через «Північний потік-2», – вважає керівник ОГТСУ.
У серпні 2021 року транзит природного газу українською ГТС до країн Європи склав 3,838 млрд куб. м. За звітний період Оператор ГТС України протранзитував до Польщі 0,34 млрд куб. м газу, до Словаччини – 2,5 млрд куб. м, до Угорщини – 0,8 млрд куб. м, до Молдови – 0,19 млрд куб. м.
http://oilreview.kiev.ua/2021/09/10/ogtsu-gazprom-prodovzhuye-znizhuvati-tranzit-gazu-cherez-teritoriyu-ukra%d1%97ni/
 
 
Із свердловини на Сумщині відбувся витік нафтопродуктів

Під час обстеження земель сільгосппризначення Кардашівської сільської ради Охтирського району було виявлено 2 місця розгерметизації нафтозбірного колектору Бугруватівського родовища в районі ГЗУ-2 Бугри НГВУ «Охтирканафтогаз».
Загальна площа забруднених внаслідок витоку нафтопродуктів земель склала 0,35 га, пише  пресслужба Держекоінспекції.
«Працівники Держекоінспекції відібрали дві проби ґрунту на забруднених ділянках та одну фонову пробу. Після отримання результатів лабораторних досліджень та нормативно-грошової оцінки земель, буде розраховано збитки за забруднення», — повідомив голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований.
За його словами, наразі представники НГВУ «Охтирканафтогаз» продовжують роботи зі збору забрудненого нафтопродуктами ґрунту ручними та механічними засобами.
http://oilreview.kiev.ua/2021/09/10/iz-sverdlovini-na-sumshhini-vidbuvsya-vitik-naftoproduktiv/
 
 
Нафта дорожчає, але може зазнати втрат за підсумками тижня

Нафтові ціни підвищуються  після зниження за підсумками попередньої сесії.
Про це пише «Investing.com».
Вартість листопадових ф’ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures до 8:30 мск становила $ 71,98 за барель, що на $ 0,53 (0,74%) вище за ціну на закриття попередньої сесії. За підсумками торгів у четвер ці контракти подешевшали на $ 1,15 (1,6%) — до $ 71,45 за барель.
Ціна ф’ючерсів на нафту WTI на жовтень на електронних торгах Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) становила до цього часу $ 68,61 за барель, що на $ 0,47 (0,69%) вище підсумкового значення попередньої сесії. У четвер вартість цих контрактів зменшилася на $ 1,16 (1,7%) — до $ 68,14 за барель.
При цьому за тиждень ціна Brent може опуститися приблизно на 1%, WTI — більш ніж на 2%, пише Trading Economics.
Опубліковані напередодні дані міністерства енергетики США вказали на менш істотне, ніж очікувалося, зниження запасів нафти в країні.
Комерційні запаси нафти в США минулого тижня зменшилися на 1,53 млн барелів — до 423,87 млн ​​барелів, повідомило відомство.
Запаси бензину знизилися на 7,22 млн барелів і склали 220 млн барелів, дистилятів — на 3,14 млн барелів, до 133,59 млн барелів.
Опитані S & P Global Platts аналітики в середньому прогнозували скорочення запасів нафти минулого тижня на 7,4 млн барелів, бензину — на 2,4 млн барелів і дистилятів — на 2 млн барелів.
Тим часом західні ЗМІ повідомили з посиланням на заяву Національного управління з продовольства і стратегічних резервів, що Китай вперше планує продавати нафту з держзапасів в рамках публічних аукціонів, що дозволить поліпшити становище, в якому опинилися місцеві НПЗ.
Цей крок дозволить «краще стабілізувати попит і пропозицію на внутрішньому ринку і ефективно гарантувати енергетичну безпеку країни», йдеться в повідомленні відомства. При цьому плановані до продажу обсяги нафти не уточнюються.
http://oilreview.kiev.ua/2021/09/10/2021-09-10-nafta-dorozhchaye-ale-mozhe-zaznati-vtrat-za-pidsumkami-tizhnya/
 

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами