Українська традиційна енергетика: 05-11.08.2019



На РАЕС тривають функціональні випробування обладнання ЦСВЯП за технологією Holtec


На енергоблоці №3 (ВВЕР-1000) Рівненської АЕС, який перебуває у планово-попереджувальному ремонті, розпочались функціональні та комплексні випробування за технологією корпорації «Holtec International» (США) – транспортерів HI-TRAC і вагона HI-STAR, що призначені для поводження з відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП), а також пусконалагоджувальні роботи з обладнанням централізованого сховища ВЯП (ЦСВЯП).
За словами начальника енергоремонтного підрозділу (ЕРП) РАЕС Павла Сидоренка, роботи виконуються в рамках програми впровадження американської технології для зберігання ВЯП трьох українських АЕС (РАЕС, ХАЕС та ЮУАЕС) у ЦСВЯП, яке споруджується на території зони відчуження Чорнобильської АЕС. Пусконалагоджувальні роботи з обладнанням ЦСВЯП за технологією «Holtec International» складаються з комплексних випробувань із застосуванням імітатора відпрацьованої тепловиділяючої збірки (ВТВЗ), які виконуються в транспортному коридорі і реакторному відділенні енергоблоку №3 Рівненської АЕС.
Функціональні випробування на енергоблоці №3 РАЕС тривають за участю спеціалістів відокремлених підрозділів НАЕК «Енергоатом»: «Атомпроектінжиніринг» (АПІ), «Складське господарство», «Южно-Українська АЕС», ТОВ «Холтек Україна» та ТОВ «ЮТЕМ-інжиніринг».
Робоча програма проведення індивідуальних, функціональних і комплексних випробувань обладнання ЦСВЯП на енергоблоці №3 РАЕС проводиться з метою підтвердження: відповідності характеристик обладнання та систем ЦСВЯП вимогам забезпечення якості та безпеки; можливості взаємодії обладнання централізованого сховища з технологічним обладнанням реакторного відділення; відповідності функціонального призначення обладнання та систем вимогам, а також критеріям проекту і технічних специфікацій; підтвердження готовності систем (підсистем і окремих вузлів) енергоблоків електростанції виконувати передбачені функції поводження з ВЯП.
Як зазначив головний інженер ЕРП РАЕС Олег Халандач, під час проведення налагоджувальних робіт на енергоблоці №3 РАЕС заплановано відпрацювати транспортно-технологічні операції, отримати дані для можливого коригування організаційної, технічної та експлуатаційної документації; необхідну інформацію щодо організації робіт і необхідних технічних заходів при обслуговуванні контейнерів HI-STAR та HI-TRAC в шахті мийки і стикувального пристрою в транспортному коридорі і реакторному відділенні (включаючи допоміжні системи та обладнання).
«На енергоблоці №3 РАЕС розпочато роботи одного із основних етапів «Робочої програми індивідуальних, функціональних і комплексних випробувань обладнання ЦСВЯП». Термін його реалізації – 6 серпня поточного року. Нещодавно такі випробування за американською технологією відбулись на Хмельницькій АЕС, тому досвід колег-атомників вже врахований. У свою чергу, досвід фахівців Рівненської АЕС стане у нагоді для спеціалістів ЮУАЕС, оскільки невдовзі такі операції виконуватимуться й у них на майданчику», - прокоментував Олег Халандач.
В рамках підготовчих робіт Рівненською АЕС виконано комплектацію обладнання, розроблено технічне рішення щодо його введення в експлуатацію у складі підсистем. Змонтовано систему електропостачання. Наразі на майданчику ремонтно-будівельного цеху електростанції персоналом АПІ та ТОВ «ЮТЕМ-інжиніринг» проводяться підготовчі операції (підсистеми розгортання та випробування обладнання). 6-18 серпня плануються випробування обладнання деяких систем в рамках чергового етапу функціональних випробувань за американською технологією для енергоблоці №4 РАЕС.
Випробування полягають у доставці контейнера HI-TRAC, всередині якого знаходиться багатофункціональний контейнер (БЦК) в транспортний коридор реакторного відділення енергоблоку №3 РАЕС, який у подальшому буде піднято до центрального залу реакторного відділення. «Далі відбуватиметься переміщення контейнера HI-TRAC в шахту мийки, де в контейнер буде встановлено імітатор відпрацьованої тепловиділяючої збірки (ВТВЗ). Опісля HI-TRAC з БЦК буде розміщено в універсальне гніздо басейну витримки, проведено операції зі встановлення і вилучення імітатора ВТВЗ, випробування перевантажувальної машини шляхом переміщення імітатора по 31 комірці БЦК. Успішне виконання цих робіт дозволить завершити передостанній етап робочої програми – випробування системи управління перевантажувальної машини, - прокоментував Павло Сидоренко, - Далі етап збирання так званої «піраміди». Відбуватиметься завантаження імітатора БЦК, який відтворює повне завантаження ВТВЗ, оскільки відповідає вазі самого БЦК з ВЯП. Багатоцільовий контейнер буде ставитись в HI-TRAC, потім в HI-STAR і вивозитиметься за межі майданчика електростанції. Успішні комплексні випробування обладнання та систем дозволять перевірити готовність та сумісність обладнання до виконання робіт щодо поводження з відпрацьованою паливною збіркою. Злагоджено відпрацьований процес сприятиме виявленню невідповідностей з метою їх усунення для подальшого виконання технологічних операцій безпечним та надійним способом.
На сьогоднішній день на енергоблоках №№1,2 РАЕС у повному обсязі завершено випробування перевантажувальної машини. В транспортному коридорі монтується система електропостачання, тривають будівельно-монтажні роботи. Після завершення робіт у листопаді на енергоблоках №№1,2 заплановані функціональні випробування Рівненської АЕС, а у жовтні поточного року – на енергоблоці №4
Хід та виконання усіх запланованих робіт перебуває під контролем заступника головного інженера РАЕС з ремонту Олександра Іванька. Курують процес начальник енергоремонтного підрозділу (ЕРП) РАЕС Павло Сидоренко та головний інженер ЕРП Олег Халандач.
Відпрацьоване ядерне паливо, що у подальшому зберігатиметься на майданчику ЦСВЯП, є стратегічним запасом України, яке у подальшому можна використовувати у процесі виробництва електричної енергії в реакторних установках наступних поколінь.
http://www.energoatom.kiev.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/na_raes_trivaut_funkcional_ni_viprobuvanna_obladnanna_csvap_za_tehnologieu_holtec-45233%20


«Укргідроенерго» функціонує в аварійному режимі після введення нового енергоринку

Диспетчери держпідприємства НЕК «Укренерго» змушують працювати компанію «Укргідроенерго» у передаварійному або аварійному режимі, не надаючи при цьому коректних команд.
Про це йдеться у листі ПрАТ «Укргідроенерго» на адресу «НЕК «Укренерго», який є в розпорядженні Економічної правди.
Зазначається, що робота гідроелектростанцій у нічний період через відсутність резервів на балансуючу енергію на теплоелектростанціях та розвантаження ГЕС нижче планованого графіка у денний період призводить до додаткових збитків «Укргідроенерго» через виконання команд диспетчера Укренерго. Причиною цього вказуються некоректні граничні ціни на балансуючому ринку.
«Укргідроенерго звертається до Укренерго з вимогою щодо здійснення перерахунку небалансів за липень 2019 року, а також наголошує на неможливості надання послуг з автоматичного та ручного вторинного регулювання частоти та потужності з 1 серпня на бездоговірних та безоплатних засадах», - йдеться в листі.
Повідомляється, що внаслідок цієї проблеми порушено рівні верхніх б’єфів Київського та Кременчуцького водосховищ.
За словами співрозмовника ЕП, де-факто енергетичний ринок функціонує в аварійному режимі після введення нового ринку електроенергії.
«Диспетчери в Укренерго «зашиваються». Їм доводиться утримувати систему вручну, оскільки програмне забезпечення не працює», - повідомило джерело.
https://www.epravda.com.ua/news/2019/08/1/650180/


ФДМ ініціює зниження для керованих їм ТЕЦ необхідного для отримання номінацій на газ рівня розрахунків до 60%

Фонд держмайна (ФДМ) України ініціює повторне зниження для теплоелектроцентралей (ТЕЦ), що знаходяться в його управлінні, необхідного для отримання номінацій на газ рівня розрахунків за договорами з НАК «Нафтогаз України» до 60%.
Про це повідомив в.о. глави Фонду Віталій Трубаров на сторінці в Facebook.
«У минулому році Фонд через постанову уряду домігся, щоб для виробників теплової енергії, які входять в управління Фонду, рівень був знижений до 60% (з 90% - ІФ). У цьому році Фонд також буде ініціювати зменшення рівня розрахунків, і без прийняття Кабміном відповідної постанови своєчасний запуск ТЕЦ буде під великим питанням», - написав він.
За словами Трубарова, серед ТЕЦ, що знаходяться в управлінні ФДМ, тільки у Миколаївській рівень розрахунків відповідає чинній нормі в 90% (і становить 93%). У свою чергу, у Херсонській він дорівнює 78%, Сєвєродонецької - 79%, Одеській - 84%, значно відстають від них Дніпровська і Криворізька, чиї рівні розрахунків рівні 63% і 56% відповідно.
«ТЕЦ необхідно або приватизувати і ставити на роботу на ринкові, бізнесові рейки, або невідкладно передавати органам місцевого самоврядування, які повинні будуть визначитися: самим платити за борги населення і різницю в тарифах або закликати населення розраховуватися за спожите тепло», - написав він, додавши , що в даний час три міськради вже затвердили необхідні для прийняття ТЕЦ в комунальну власність рішення і чекають на схвалення Верховною Радою змін до законодавства, які дозволять отримати ці підприємства без кредиторської заборгованості.
http://oilreview.kiev.ua/2019/08/02/fgi-iniciiruet-snizhenie-dlya-upravlyaemyx-im-tec-neobxodimogo-dlya-polucheniya-nominacij-na-gaz-urovnya-raschetov-do- 60/


Якщо Кабмін не вирішить питання з ціною для Луганської ТЕС, в області будуть відключення електроенергії - Перша енергетична асоціація України

З 1 червня Російська Федерація блокує поставки вугілля на Луганську ТЕС. Тому в цей понеділок станція була змушена перейти на спалювання газу, щоб забезпечити енергопостачання 1 мільйона жителів регіону. Але ризик відключень як і раніше залишається, так як собівартість роботи на газу вище, ніж на вугіллі, тому уряд повинен прийняти рішення про зниження ціни на газ для станції. Так прокоментував складну ситуацію в регіоні віце-президент Першої енергетичної асоціації України Олександр Рогозін.
«Не дивлячись на те, що газ відносно дешевий, собівартість електроенергії на газу вище, ніж на вугіллі, і вище, ніж ціни на ринку електроенергії. Зрозуміло, що зараз станція намагається виконати свої зобов’язання для того, щоб не залишити підлогу області без, але є питання, що робити далі », - сказав Рогозін.
За словами представника Першої енергетичної асоціації України Кабмін розглядає Постанова про спеціальну ціну для Луганської ТЕС до розблокування поставок вугілля.
«У будь-якому б випадку таке Постанова Кабміну поліпшило б ситуацію для Луганської ТЕС. Якщо такого рішення уряду не буде, то станція не працюватиме. Але це тимчасове рішення. Краще, щоб відновили поставки вугілля », - повідомив Рогозін.
Як заявив глава Луганської обласної держадміністрації Віталій Комарницький, з 29 липня Луганська ТЕС перейшла на використання газу через відсутність запасів вугілля внаслідок введеного Росією обмеження на поставки енергоносіїв в Україну. За словами заступника голови Всеукраїнської енергетичної асоціації України Юрія Сакви поточні ціни на електроенергію не покривають ціну на газ. Раніше держпідприємство «Оператор ринку» опублікувало граничні ціни (prices cap) на запускаються з 1 липня сегментах нової моделі оптового ринку е / е - ринку «на добу вперед» і внутрішньодобового ринку. Середня гранична ціна складе 1640,8 грн за МВт-год (без ПДВ). При цьому в липні НАК «Нафтогаз України» реалізовував споживачам газ за ПСО за ціною 4905,67 грн за 1 м3 (без ПДВ, також не включена плата облгазу і Укртрансгазу).
https://www.unian.net/economics/energetics/10638669-esli-kabmin-ne-reshit-vopros-s-cenoy-dlya-luganskoy-tes-v-oblasti-budut-otklyucheniya-elektroenergii-pervaya-energeticheskaya-associaciya-ukrainy.html



Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами