Українська традиційна енергетика: 05-11.04.2021

photo_originals (1)

Ощадбанк пропонує новий інструмент для енергомодернізації багатоповерхівок

Державний «Ощадбанк» запропонував новий інструмент для здійснення енергомодернізації багатоповерхових будинків.
Банк розпочав співпрацю з Фондом енергоефективності за програмою реалізації масштабних проектів "Енергодім" для об’єднань співвласників багатоповерхових будинків, передає Енергореформа. 
"Новий інструмент дасть можливість ще більшій кількості ОСББ долучитися до програми і після проведення необхідних заходів отримати більш комфортне житло і заощадити на комунальних платежах, – пояснює член правління банку, відповідальна за мікро-, малий і середній бізнес Ольга Байцар. - ОСББ зможуть отримати кредит в Ощадбанку на суму до 20 млн гривень для модернізації будинку з частковим відшкодуванням до 70% витрат на будівельні або ремонтні роботи, матеріали та обладнання».
Термін кредитування - до семи років, процентна ставка - 12,5% річних.
Кредит надається на проведення енергоаудиту, розробку проектної документації та її експертизу, будівельні або ремонтні роботи, матеріали, обладнання, послуги технічного та авторського нагляду, сертифікації енергоефективності після реалізації проекту, обстеження інженерних систем, на яких здійснено заходи з енергомодернізації.
Фонд енергоефективності надає підтримку ОСББ для впровадження енергоефективних заходів шляхом надання грантів, а також щодо впровадження комплексних технічних рішень з урахуванням кращих європейських практик з енергомодернізації будівель.
Діяльність Фонду фінансується за рахунок коштів держбюджету, за фінансової підтримки ЄС та уряду Німеччини.
https://ecotown.com.ua/news/Oshchadbank-proponu-noviy-instrument-dlya-energomodernizatsii-bagatopoverkhivok-/
 

Кабмін підтримав запровадження посиленої відповідальності за забруднення повітря вугільними станціями

Кабмін підтримав запровадження посиленої відповідальності за порушеннями законодавства у сфері охорони атмосферного повітря, зокрема теплоелектростанціями та теплоелектроцентралями.
Про це йдеться у законопроекті «Про охорону атмосферного повітря», розробленому Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів.
«Документ розроблений на виконання Указу Президента України «Про виклики і загрози національній безпеці України в екологічній сфері та першочергові заходи щодо їх нейтралізації, - зазначив очільник Мінекології Роман Абрамовський. - Закладені у законопроекті механізми підвищать рівень екологічної безпеки, сприятимуть запобіганню та зменшенню рівня забруднення атмосферного повітря, як наслідок, ми збережемо здоров'я людей».
Документ передбачає щорічне звітування підприємствами про виконання природоохоронних заходів, неможливість перенесення їх виконання, посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері охорони атмосферного повітря, дерегуляцію через скасування введення переліку організацій, які мають право розробляти документи для отримання дозволу на викиди, щоб створити рівні умови допуску у цю сферу суб'єктів, що мають необхідну матеріально-технічну базу, потужні лабораторії та відповідних фахівців.
https://ecotown.com.ua/news/Kabmin-pidtrimav-zaprovadzhennya-posilenoi-vidpovidalnosti-za-zabrudnennya-povitrya-vugilnimi-stants/
 

В Ужгороді запустили екологічний стартап, що дозволяє заощадити на комунальних послугах

В Ужгороді розробили систему eSource adapter — це екологічний стартап, який дозволяє зменшити використання електроенергії, газу (чи іншого палива) для нагріву води у побутових потребах, опаленні будинків, підігріві басейнів тощо, повідомляє Varosh.
«Ужгород потерпає від смогу та забрудненості повітря. Однією з причин такої ситуації є масовий перехід на турбо-котли індивідуального опалення. У багатоквартирних будинках часто неможливо відкрити вікна для провітрювання, адже є ризик дихати викидами з сусідніх вікон. Ми намагались вирішити цю проблему переходом на електричне опалення. Через постійне зростання вартості електроенергії, доцільнішим є перехід на використання сонячної енергії», — кажуть розробники eSource adapter.
Ідея полягає в тому, щоб під’єднати сонячні панелі до електричних бойлерів напряму, акумулюючи енергію в тепло води, оминаючи використання акумуляторів та інверторів (без конвертації в змінний струм). Це дозволяє позбутись найдорожчих компонентів звичних сонячних електростанцій. Система стає більш енергоефективною, дешевшою, компактною, зможе використовуватись в квартирах, будинках та на будь-яких існуючих будівлях.
Рішення є особливо актуальним для ОСББ. Окрім зменшення рахунків, це покращить якість повітря для всього будинку.
Власники приватних помешкань зможуть заощадити ще більше. Маючи великі площі покрівель, можна отримати більше сонячної енергії, яку можна використати й для зменшення витрат на опалення. Використання цієї екотехнології компаніями або держустановами не лише дозволить заощадити, а й як бонус – позитивно вплине на їх імідж і допоможе потурбуватись про довкілля.
«eSource Adapter вже 3 роки використовується в моєму будинку та у деяких моїх знайомих для потреб нагріву води та частково опалення (увімкнений послідовно зі звичним газовим котлом, який вже був у будинку). Зараз плануємо встановлення системи для зменшення витрат на підігрів басейну»,– розповідає засновник компанії Генріх.
Щодо технічного та фінансового аспектів: eSource Adapter є доступним для загалу. Чим більше сонячних панелей, тим більше енергії отримуєте. Один адаптер розрахований на використання з 2–5 послідовно з’єднаними панелями (до 2500 Вт).
Якщо потрібно більше енергії, можна використати декілька пристроїв і тоді максимальна потужність буде збільшена пропорційно.
Система дозволяє легкий апгрейд у майбутньому, тому можна почати її використання з меншої потужності (eSource Adapter + мінімум дві панелі по 500 Вт) і, переконавшись в її ефективності, поступово збільшувати потужність системи.
«Сподіваємось, що наша місцева влада захоче підтримати один з небагатьох технологічних екологічних стартапів Ужгорода. Встановивши системи eSource Adapter на адміністративних будівлях можна зменшити використання ними газу і зменшити загазованість міста. Таким чином можна змінити імідж Ужгорода на екологічно прогресивне місто», – діляться своїми сподіваннями засновники eSource.
https://ecotown.com.ua/news/V-Uzhgorodi-zapustili-ekologichniy-startap-shcho-dozvolya-zaoshchaditi-na-komunalnikh-poslugakh/
 

Українські гідроелектростанції вчетверо збільшать генерацію енергії

Цього року компанія «Укргідроенерго» планує згенерувати близько 8,25 млрд кВт⋅год електроенергії. У порівнянні з минулим роком показник збільшиться на 25%. У 2020-му виробництво становило 6,6 млрд кВт⋅год, інформує UBR.
За словами гендиректора компанії Ігор Сироти, водосховища підготовлені до збору води, який запланований на квітень-травень. Крім того, всі станції отримали акти готовності після інспекції Держенергонагляду, гідроспоруди та обладнання знаходяться в надійному стані. Станом на кінець березня сформовані штаби і робочі групи, відповідальні за пропуск паводку.
За перших три місяці цього року компанія виробила понад 2,21 млрд кВт⋅год електроенергії. Показник зріс на 43,2% в порівнянні з тим же періодом минулого року – 1,54 млрд кВт⋅год.
Зокрема, за 30 днів березня компанія згенерувала 861,32 млн кВт⋅год, що на 80,9% більше, ніж роком раніше. Сумарна потужність гідроелектростанцій «Укргідроенерго» становить понад 5744 МВт. Так, компанія експлуатує всі великі електростанції на українських ділянках Дніпра та Дністра.
https://ecotown.com.ua/news/Ukrainski-gidroelektrostantsii-vchetvero-zbilshat-generatsiyu-energii-/
 
 
Україна може замістити енергією із твердих побутових відходів 700 млн м3 газу у рік

Україна може замістити електроенергією із твердих побутових відходів від 700 млн м3 до 1 млрд. м3 газу у рік.
Такі розрахунки оприлюднило Держенергоефективності, передає saee.gov.ua. 
Енергетична утилізація сміття дозволить Україні вирішити проблему близько 32000 несанкціонованих звалищ, які забруднюють навколишнє середовище та підземні води, а також суттєво зменшити вивіз ТПВ на полігони.
На додачу, виробництво електроенергії з ТПВ дозволить створити близько 4500 робочих місць.
Розвитку енергетичної утилізації сміття в Україні перешкоджає відсутність законодавчого визначення відновлювального палива з відходів, стимулювання будівництва «waste-to-energy plants» та вимог щодо екологічної безпеки енергетичної утилізації відходів.
З огляду на потенціал сфери поводження з ТПВ в Україні, а також курсу України на ресурсоефективну економіку та покращення стану навколишнього середовища, Держенергоефективності підготувало відповідний законопроект.
У 2019 році Україна утворила майже 53 млн м3 побутових відходів або понад 10 млн тонн, з яких лише 6% відсортовується, переробляється та використовується для виробництва енергії, а решта - 94% - вивозиться на сміттєзвалища та полігони.
Натомість у Швеції 50% твердих побутових відходів – ТПВ використовується для енергогенерації. Окрім цього, Швеція імпортує додатково 800 тис. тон сміття щорічно.
https://ecotown.com.ua/news/Ukraina-mozhe-zamistiti-energi-yu-iz-tverdikh-pobutovikh-vidkhodiv-700-mln-m3-gazu-u-rik/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами