Українська традиційна енергетика: 05-11 липня 2021

opportunities in challenges

За перше півріччя на УЕБ було продано більше 1,5 млрд куб. м газу

За перше півріччя 2021 року на торгах природним газом було реалізовано 1562 млн. куб. м. природного газу, що співвідносно з обсягами реалізації в першому півріччі 2020 року.
Повідомляє Українська енергетична біржа.
Загалом протягом першого півріччя на середньо- та довгостроковому ринку було проведено 127 торгових сесій, а на сегментах короткострокового ринку кожного дня проводились 4 торгові сесії. За останні півроку до торгів вдалося залучити 52 нові компанії.
Активно розвивається короткостроковий ринок природного газу. На Енергетичній торговій платформі УЕБ за 6 місяців реалізовано 13 млн. куб. м природного газу. Торгівля короткостроковими стандартизованими продуктами дозволяє учасникам ринку здійснювати купівлю/продаж природного газу на ринках Within-Day і Day-Ahead, у ГТС і ПСГ.
Важливою подією є відкриття можливості торгувати на біржі Оператору ГТС України, для цього було створено всі передумови. Так, у кінці червня Оператор ГТС вперше взяв участь у торгах на короткостроковому ринку УЕБ.
“Ми продовжуємо розвивати біржовий ринок природного газу в Україні. Комплексний розвиток довго-, середньо та короткострокового ринку надає учасникам ринку широкий набір торгових інструментів що дозволяють ефективно розпоряджатися власним ресурсом”, — зазначив операційний директор УЕБ В. Брюховецький.
http://oilreview.kiev.ua/2021/07/09/za-pershe-pivrichchya-na-ueb-bulo-prodano-bilshe-15-mlrd-kub-m-gazu/
 
 
НКРЕКП ухвалила рішення для забезпечення безперебійного постачання природного газу виробникам теплової енергії

Регулятор прийняв рішення для забезпечення безперебійного постачання природного газу виробникам теплової енергії в умовах відкриття ринку.
Повідомляє НКРЕКП.
Прийнятим рішенням передбачається автоматичне постачання природного газу постачальником «останньої надії» виробникам теплової енергії в умовах коли:
·         виробник теплової енергії залишився без постачальника;
·        у діючого постачальника відсутня підтверджена номінація для потреб виробника теплової енергії.
«Це дуже важливе рішення, яке направлене на захист прав споживачів. Після його прийняття всі споживачі завжди будуть забезпечені теплом, навіть якщо підприємства теплокомуненерго по якійсь причині (немає постачальника газу тощо) не будуть отримувати природний газ, то автоматично його постачальником стає державний НАК «Нафтогаз України». Тому теплом будуть забезпечені всі споживачі країни», — наголосив Голова НКРЕКП Валерій Тарасюк.
Зазначене рішення Регулятора набирає чинності з 01.08.2021.
http://oilreview.kiev.ua/2021/07/09/nkrekp-uxvalila-rishennya-dlya-zabezpechennya-bezperebijnogo-postachannya-prirodnogo-gazu-virobnikam-teplovo%d1%97-energi%d1%97/
 
 
Держекоінспекція розпочала перевірку Трипільської ТЕЦ
 
Держекоінспекція розпочала перевірку найбільшого забруднювача повітря у Київській області. Йдеться про Трипільську ТЕС, яка здійснює постачання електроенергії на Черкащині, Житомирщині та Київщині.
Повідомив у Facebook голова Держекоінспекції України Андрій Мальований.
Викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від підприємства складають 82,8% всіх викидів промисловості Київської області. Внаслідок роботи ТЕС у повітря потрапляє близько 37 найменувань забруднюючих речовин.
У 2020 році Держекоінспекція отримала 2 недопуски на перевірку електростанції. А вже у 2021 році проведено 2 позапланові заходи контролю. Під час останньої перевірки, яка завершилась 25 червня, виявлено порушення умов дозволу на викиди забруднюючих речовин.
«Наразі під час планової перевірки Держекоінспекція контролює дотримання природоохоронного законодавства на всіх потужностях підприємства та в усіх сферах господарської діяльності – від експлуатації водогосподарських споруд до поводження з відходами. Перевірка триватиме до 16 липня і про її результати обов’язково повідомлю», — йдеться у повідомленні.
Раніше Термінал писав, що справедлива трансформації вугільних регіонів є важливою умовою поступового «зеленого переходу» — прем’єр-міністр України.
http://oilreview.kiev.ua/2021/07/09/derzhekoinspekciya-rozpochala-perevirku-tripilsko%d1%97-tec/
 
 
Наступного тижня Рада розгляне “екологічні” законопроєкти

Наступного тижня Верховна Рада збереться на два позачергові засідання – у вівторок та четвер.
Їх може скликати президент Володимир Зеленський, сказав голова партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко в коментарі “Радіо Свобода”
“Наступного тижня планується два засідання – у вівторок (13 липня) та четвер (15 липня). Швидше за все, їх буде просити скликати президент України. Засідання у вівторок буде присвячене ухваленню закону про реформу “Укроборонпрому” та іншим законопроєктам”, — сказав  Корнієнко.
На засіданні  у четвер Рада розгляне цілий пакет, близько восьми екологічних законів.
“Вони присвячені різним регулюванням в екологічній сфері, приєднання України до такої екологічної ініціативи як “Смарагдова мережа”, підсилення різних моментів у лісовій галузі, тобто екологічні закони. Також закони про цифровізацію, реформу цифрової трансформації.
Теж, швидше за все, будуть розглядатися на позачерговому засіданні “закон про paperless”, який потрібно до 24 серпня ухвалити, законопроєкт про “Дія Сіті” в другому читанні, законопроєкт про віртуальні активи”,- додав Олександр Корнієнко.
http://oilreview.kiev.ua/2021/07/09/nastupnogo-tizhnya-rada-rozglyane-ekologichni-zakonoproyekti/
 
 
Україна стрімко наростила імпорт газу в червні — ОГТСУ

У червні 2021 року обсяг транспортування газу з ЄС в Україну склав майже 90,25 млн куб. м, що в 11 разів перевищує обсяги травня.
Повідомляє Оператор ГТС України.
100% обсягу газу імпортовано віртуальним реверсом з Угорщини. Всього за 6 місяців 2021 року було імпортовано 651,46 млн куб. м, зокрема в режимі митного складу для зберігання в підземних сховищах газу (ПСГ) 97,09 куб. м.
Чистий експорт природного газу з України до країн Європи в червні становив 14,92 млн куб. м, ре-експорт – 6,63 млн куб. м. Всього за перше півріччя 2021 року експортовано 63,72 млн куб. м природного газу та реекспортовано з митного складу ПСГ 689,47 млн куб. м.
Оператор ГТС України продовжує співпрацювати з партнерами з Румунії та Молдови над розвитком транспортування природного газу Транcбалканським маршрутом з метою збільшення потужності імпорту.
http://oilreview.kiev.ua/2021/07/08/ukra%d1%97na-strimko-narostila-import-gazu-v-chervni-ogtsu/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами