Українська традиційна енергетика: 04-10 жовтня 2021

tild3164-3862-4461-a333-343465396330__photo
НКРЕКП перевірить генеруючі підприємства з низьким запасом вугілля

До виробників електроенергії і тепла посилили вимоги до мінімальних запасів вугілля на складах.
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, перевірить генеруючі підприємства, які провалили плани із накопичення вугілля. Про це під час години запитань до уряду сказав міністр енергетики Герман Галущенко, повідомляє "Українська енергетика".
"Ми розробили зміни до правил постачання електричної енергії, якими посилили вимоги до мінімальних запасів вугілля на складах ТЕЦ і ТЕС, а також контроль за їх дотриманням. Серед причин недостатніх на сьогодні обсягів вугілля є систематичне невиконання генеруючими підприємствами планових обсягів його постачання та накопичення. НКРЕКП рекомендовано перевірити виробників, які мають критично низькі запаси на дотримання ними ліцензійних умов", - додав Галущенко.
За його словами, планові обсяги видобутку вугілля протягом опалювального сезону становитимуть 9 млн тонн, а обсяг імпорту - близько 4 млн тонн. Водночас міністр відзначив, що ціна на вугілля на зовнішніх ринках уже сягнула 300 дол. та тонну.
Галущенко нагадав, що атомна генерація взимку працюватиме 14-ма блоками. Це зменшує потребу на вугілля на близько 3,5 млн тонн.
https://ua-energy.org/uk/posts/nkrekp-pereviryt-heneruiuchi-pidpryiemstva-z-nyzkym-zapasom-vuhillia
 

"Газпром" у вересні транспортував мінімальні обсяги газу

Російська компанія відмовляється збільшувати постачання газу
У вересні 2021 року російський "Газпром" бронював лише 4% від додаткових гарантованих транзитних потужностей. У результаті, середньодобові обсяги транспортування російського газу через територію України цього місяця знизились до 109 млн кубометрів — до мінімального обсягу, згідно чинної транзитної угоди. Про це повідомляє пресслужба Оператора.
"ОГТСУ пропонує близько 80 млн кубометрів на добу додаткових потужностей для транзиту газу до Європи, проте результати аукціонів демонструють — "Газпром" не зацікавлений у збільшенні поставок. На вересень та жовтень не були заброньовані навіть гарантовані 15 млн кубометрів додаткових потужностей, не кажучи вже про переривчасті. ОГТСУ залишається надійним партнером для ЄС і протягом всього газового року 2021/2022 пропонуватиме необхідні потужності для транзиту. Проте відзначу, що наша ГТС використовується менш ніж на третину від загальної транзитної потужності в 146 млрд кубометрів на рік. Ці незадіяні потужності, що вдвічі перевищують потужності "Північного потоку-2", можуть бути використані для збільшення поставок газу до ЄС", — прокоментував генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон.
За даними ОГТСУ, у вересні 2021 року транзит природного газу українською ГТС до країн Європи становив 3,257 млрд кубометрів. Найбільші обсяги надійшли до Словаччини — 1,989 млрд кубометрів або 61,1% від загальних обсягів транзиту. До Польщі Оператор ГТС України (ОГТСУ) протранспортував 332 млн кубометрів газу, до Угорщини – 742 млн кубометрів, до Молдови – 194 млн кубометрів.
Загалом транзит природного газу через Україну за 9 місяців 2021 року становив 32,666 млрд кубометрів, а середньодобовий обсяг транспортування склав 119 млн кубометрів.
Всього до Словаччини надійшло 20,314 млрд кубометрів газу, до Угорщини — 6,799 млрд кубометрів, до Польщі — 2,886 млрд кубометрів, до Молдови — 2,272 млрд кубометрів та до Румунії — 394 млн кубометрів.
Нагадаємо, поточна транзитна угода між НАК "Нафтогаз України" та російським ПАТ "Газпром" укладена наприкінці 2019 року строком на п’ять років. Вона передбачає бронювання "Газпромом" потужностей для транзиту в обсязі 65 млрд кубометрів (178 млн кубометрів/добу) у 2020 році та по 40 млрд кубометрів (110 млн кубометрів/добу) у 2021-2024 роках.
https://ua-energy.org/uk/posts/hazprom-u-veresni-transportuvav-minimalni-obsiahy-hazu
 
 
Запаси вугілля на ТЕС і ТЕЦ суттєво нижче графіка - Галущенко
Також міністр оцінив як незадовільний рівень виконання постанови уряду про зобов'язання шахт, які мають заборгованість із виплати зарплат, спрямовувати на їх погашення 80% доходів.
На сьогодні запаси вугілля на ТЕС і ТЕЦ складають 846 тис. тонн, що істотно нижче графіка. Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко під час засідання уряду 6 жовтня, передає "Українська енергетика".
"Є відставання від графіка, але вже здійснюється імпорт вугілля, договори укладені, і буде все збалансовано", - вказав Галущенко.
Галущенко також оцінив як незадовільний рівень виконання постанови уряду про зобов'язання шахт, які мають заборгованість із виплати зарплат, спрямовувати на їх погашення 80% доходів від реалізації продукції.
"Ми проаналізували виконання відповідної постанови уряду. Рівень її виконання дуже поганий: за серпень це близько 30%, у вересні він збільшився, але вселюдно не досягає визначеного рівня", - сказав Галущенко.
Він зазначив, що до підприємств, які не погасили борги перед шахтарями, будуть застосовані заходи впливу.
Нагадаємо, у вересні Міністерство енергетики звернулося до комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунального господарства з проханням спрямувати з державного бюджету на 2021 рік 2,1 млрд гривень на виплату зарплати шахтарям.
https://ua-energy.org/uk/posts/zapasy-vuhillia-na-tes-i-tets-suttievo-nyzhche-hrafika-halushchenko
 
 
МВФ занепокоєний фіскальними ризиками в Україні через високу ціну на газ

Можливі як прямі, так і непрямі втрати бюджету у зв'язку з фінансовим станом компаній, які пов'язані з ринком газу.
У переговорах з місією МВФ виникло питання фіскальних ризиків у зв'язку з високою ціною на газ. Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю РБК-Україна.
"Цей момент вимагає додаткових консультацій. Фонд цікавить, як високі ціни на газ можуть відбитися на фіскальній частині бюджету в нинішньому році, а також на компаніях, які перебувають у державній власності", - зазначив він.
У МВФ, за словами Марченка, розуміють, що безпосередньо прямих бюджетних втрат може і не бути.
"Але можливі непрямі втрати у зв'язку з фінансовим станом компаній, які пов'язані з цим ринком, і тим, як буде проходити опалювальний сезон на місцях, тут є поле для дискусій", - зазначив міністр.
При цьому Марченко відмовився відповідати на питання щодо фінансових проблем "Нафтогазу", якщо ціни на газ в Україні не відповідатимуть певному рівню, достатньому для наступної закупівлі цією компанією блакитного палива.
"Баланси, дисбаланси у "Нафтогазу"... чому всі переживають за фінансовий стан цієї компанії, але не переживають про те, що ми будемо робити наступного року з медициною та освітою?", - заявив міністр.
Також Марченко зазначив, що не бачив розрахунків, які б свідчили про проблеми "Нафтогазу", які б потребували підтримки з бюджету.
"Я б хотів бачити розрахунки, щоб приймати якісні та виважені рішення. Питання не у тому, що ми не хочемо давати гроші з бюджету, а в тому, що ми хочемо розуміти, що ми бачимо та до кінця розуміємо, що відбувається у цій сфері", - наголосив він.
Крім того, Марченко підкреслив, що Україна запасла достатній обсяг газу на наступний опалювальний сезон, з тим, щоб не хвилюватися про стрибки цін на газ у найближчому періоді.
"Міністр енергетики заявив, що у нас запасів газу достатньо для проходження опалювального сезону – 18,8 млрд кубометрів газу в сховищах. Я оперую офіційною статистикою і цифрами, я вірю своєму колезі", - сказав міністр, відповідаючи на питання, що тарифи доведеться або штучно стримувати, забувши про ринок, або ж підвищувати ціни на газ.
https://ua-energy.org/uk/posts/mvf-zanepokoienyi-fiskalnymy-ryzykamy-v-ukraini-cherez-vysoku-tsinu-na-haz
 

"Енергоатом" завершив підготовку АЕС до зими

Ремонти енергоблоків атомних станцій вдалося скоротити на 89,3 доби
"Енергоатом" готовий до осінньо-зимового періоду та підтримки стабільної роботи енергосистеми держави. Про це повідомляє сайт компанії.
""Енергоатом" виконав усі організаційно-технічні заходи для підготовки атомних станцій України до осінньо-зимового періоду (ОЗП), під час якого працюватимуть щонайменше 14 енергоблоків вітчизняних АЕС", - йдеться в повідомленні.
Станом на кінець вересня цього року скорочення планових ремонтів становило 89,3 доби.
Наразі завершено перехідні (з 2020-го на 2021 рік) планові ремонти чотирьох енергоблоків АЕС (ЗАЕС-5, РАЕС-3,4, ХАЕС-2). Протягом 2021 року також здійснили планові ремонти на дев’яти енергоблоках (ЗАЕС – 1,3,5,6; РАЕС - 1,2; ЮУАЕС – 2,3; ХАЕС – 1).
На сьогодні ремонтна кампанія відбувається за графіком – планові ремонти на трьох енергоблоках атомних станцій – ЗАЕС-2, 4; ЮУАЕС-1 та поточний ремонт на енергоблоці РАЕС-3 будуть завершені вчасно.
"Виконані заходи дали можливість оптимізувати режими роботи (навантажень) енергоблоків АЕС таким чином, що в період ОЗП "Енергоатом" працюватиме максимальною кількістю енергоблоків – не менше 14-ти. При цьому прогнозна робоча потужність АЕС в листопаді – січні перевищує запропоновані НЕК "Укренерго" оптимальні показники, що дає можливість перевиконати оновлений прогнозний баланс електричної енергії ОЕС України у жовтні – грудні 2021 року на 2,8% та додатково виробити 650 млн кВт-год електроенергії", – зазначив керівник ДП НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.
Нагадаємо, під час проходження ОЗП 2020–2021 років в Україні працювали 11 енергоблоків вітчизняних АЕС, що було пов’язано із вимушеним зміщенням ремонтів енергоблоків на зимовий період через обмеження атомної генерації, встановлені колишнім міністром енергетики влітку 2020 року.
У травні цього року дирекція компанії видала наказ, за яким основними підрозділами були розроблені, затверджені та проводилися заходи щодо підготовки до роботи в ОЗП 2021/2022 років. Задля контролю за виконанням робіт із підготовки підприємств атомної галузі до холодів створили центральні комісії під керівництвом головних інженерів та організували проведення не менше двох комплексних перевірок.
Атомна генерація забезпечує 55% від усієї електроенергії і країні. На Компанію спеціальні обов’язки із забезпечення населення країни найдешевшою електроенергією по 15 копійок за 1 кВт.
https://ua-energy.org/uk/posts/enerhoatom-zavershyv-pidhotovku-aes-do-zymy

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами