Українська традиційна енергетика: 03-09.09.2018



На Рівненській АЕС успішно відбулася чергова інспекція МАГАТЕ

На Рівненській АЕС проведено технічний візит та інспекцію Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), яке здійснює контроль застосування гарантій щодо ядерного матеріалу в рамках Угоди між Україною та МАГАТЕ. Гарантії МАГАТЕ є невід’ємною складовою міжнародного режиму нерозповсюдження у зв’язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї.
В рамках технічного візиту МАГАТЕ техніки Селім Уйгур і Стефан Макналті провели технічне переоснащення систем відеоспостереження реакторного відділення енергоблоку №4, встановили металеві печатки на камери відеоспостереження та контрольні модулі МАГАТЕ.
Під час інспекції МАГАТЕ інспекторами Тамоки Ямагучі та Катрин Поттер на майданчику ВП РАЕС виконано вибіркову перевірку задекларованої Рівненською АЕС інформації згідно із статтею 4 Договору про надання додаткового доступу, а також планову перевірку ядерного палива на енергоблоці № 4 після перевантаження реактора. Встановлено печатки між басейном витримки та басейном перевантаження ядерного палива у центральному залі реакторного відділення, приладами ICVD перевірено відпрацьоване ядерне паливо в басейні витримки, за допомогою телекамери машини перевантажувальної візуально перевірено активну зону реактора.
Усі роботи проводились за участю Володимира Краснощоченка, начальника Інспекції на РАЕС Держатомрегулювання України. Як зазначив Вадим Борис, начальник відділу ядерної безпеки РАЕС, інспекцію проведено у встановлені терміни та в повному обсязі, інспекторами МАГАТЕ підтверджено, що ціль інспекцій була досягнута.
http://www.energoatom.kiev.a/u/press/nngc/54424-_rivnenskoyi_aesuseshno_proshla_ocherednaya_inspektciya_magate/


На РАЕС презентовано європейський досвід очищення теплообмінного обладнання

На Рівненській АЕС відбулась зустріч представників компанії «Finex technology» s.r.o. (Чехія), яка спеціалізується на очищенні трубчатки теплообмінників, з керівниками та спеціалістами РАЕС, ЮУАЕС, ВП «Атомремонтсервіс», які здійснюють експлуатацію, обслуговування та ремонт теплообмінного обладнання.
У технологічному циклі атомної електростанції широко використовується теплообмінне обладнання, ефективність роботи якого визначається коефіцієнтом теплопередачі. Визначним фактором у оптимізації процесу теплообміну є мінімізація відкладень на поверхнях теплообмінного обладнання. Багаторічний успішний досвід роботи компанії «Finex technology» s.r.o. з очищення трубопроводів від відкладень на АЕС Темелін (Чехія) та АЕС Богуніце (Словаччина) дозволив запропонувати власні методи спеціалістам українських АЕС.
На робочій нараді із впровадження новітніх технологій очистки теплообмінного устаткування АЕС були презентовані можливості і досвід компанії «Finex technology» s.r.o. у використанні сучасних методів як механічної, так і хімічної очистки технологічних та трубчастих теплообмінників АЕС, а також було обговорено можливість та доцільність їх використання на АЕС України.
Директор представництва «Finex technology» s.r.o. в Україні Іван Ватраль відзначив екологічність та унікальність методів очищення компанії, що комбінують хімічний та механічний вплив (використання пижів або метод «крота») на обладнання. Для визначення доцільності такого поєднання проводиться аналіз хімічного складу відкладень та визначається їх щільність. Рідина для хімочищення включає патентований засіб, що не містить кислоти, але ефективно розрихлює відкладення. До того ж, вона не несе небезпеки для екології, тому може бути утилізована через каналізаційну систему. Усі хімічні засоби мають протоколи безпеки.
Метод очищення «кріт», який використовує сталеві спіралі й наконечники, закріплені на його кінці, був закуплений й використовується компанією. Швидким та ефективним є процес очищення пижами під тиском. За словами Івана Ватраля, пижі виготовляються компанією «Projective Tube Cleaning Inc.» (США) індивідуально під обладнання та можуть бути металічними, пластиковими, нейлоновими або комбінованими. «Finex technology» s.r.o. має права ексклюзивного представництва американської компанії в Центральній і Східній Європі. Даний метод є новітнім, випробуваним на практиці і вважається найпрогресивнішим на сьогодні методом очистки теплообмінного устаткування у світі. Адже він не супроводжується пошкодженнями чи механічним стиранням стінок теплообмінних трубок і дозволяє суттєво продовжити термін їх експлуатації. «Даний метод при належній організації роботи дозволяє бригаді із 4 фахівців за одну 12-годинну зміну очистити до 6000 трубок конденсаторів парової турбіни на енергоблоці-мільйоннику АЕС України, таким чином, в період ППР можлива якісна очистка мінімум одного-двох з 4-х конденсаторів», - наголосив І. Ватраль.
Поєднання усіх цих методів дозволяє «Finex technology» s.r.o. якісно очистити будь-який трубчастий теплообмінник, пластинчастий теплообмінник або трубопровід невеликого діаметру. Чеська компанія практикує тривале партнерство зі своїми замовниками та сподівається на співпрацю з атомними станціями України.
Як зауважив Володимир Кушнір, заступник начальника служби налагодження та випробування устаткування РАЕС, питання очищення теплообмінного обладнання є актуальним для Рівненської АЕС та атомноенергетичної галузі в цілому. «Досвід, презентований колегами з Чехії, є цікавим та доречно було б провести показове очищення на проммайданчику будь якої з українських АЕС», - наголосив атомник.
http://www.energoatom.kiev.ua/ua/actvts/international/international_activities/54422-na_raes_predstavlen_evropeyiskiyi_opyt_ochistki_teploobmennogo_oborudovaniya/


Держгеонадра виставили 12 родовищ на ІІІ відкритий аукціон в цьому році

В Державній службі геології та надр України офіційно розпочали приготування до ІІІ аукціону з продажу спецдозволів на користування надрами, який відбудеться 27 грудня 2018 року. На аукціон виставлено 12 ділянок і у надрокористувачів є можливість подати заявки на торги до 12 листопада 2018 року. Інвесторам будуть представлені ділянки з покладами мінеральних вод, пісковику, вапняка, графіту, вугілля.
«Сьогодні офіційно стартувала компанія по підготовці до третього аукціону. На сайті «Урядовий кур’єр» розміщене оголошення з переліком ділянок по шести областях. Початкова вартість дозволів становить більше 30 мільйонів гривень, тобто після проведення ІІІ аукціону ми зможемо спрямувати таку суму до держбюджету. Терміни дії спецдоволів сягають від 5 до 20 років», –повідомив керівник Держгеонадр Олег Кирилюк.
Також очільник нагадав, що у потенційних надрокористувачів є 75 днів на подачу та підготовку документів.
Аукціон відбувається на виконання рішень Уряду Володимира Гройсмана по ширшому залученню інвестицій в економіку України та створенню максимально комфортних умов для компаній, що хочуть розвивати свій бізнес в Україні. Зокрема, для зручності инвесторів подовжено строки подачі заявок на участь у конкурсі.
«Як показала практика введених нами правил, подовження терміну позитивно вплинуло на рівень підготовки документації учасниками аукціонів. А це означає, що в аукціоні приймуть участь більше компаній ніж в попередніх торгах», – додав держменеджер.
«На аукціон Держгеонадра підготували 12 лотів. Більшість з яких – це підземні води, інші – це пісковики, вапняки, графіт вугілля. Усі ці ділянки потребують геологічного вивчення з подальшою дослідно-промисловою розробкою. Нам дуже важливо щоб аукціон пройшов успішно, задля розширення мінерально-сировинної бази країни», – зазначила т.в.о. директора Департаменту дозвільної та міжнародної діяльності Марина Васюкова.
Нагадаємо, аукціон щодо кожної ділянки надр відбувається за умови реєстрації не менш як двох покупців на придбання спецдозволу. Переможець аукціону протягом 30 календарних днів після його проведення повинен здійснити розрахунки за придбаний дозвіл шляхом внесення коштів до державного бюджету і сплатити різницю між ціною продажу лоту та гарантійним внеском. Вартість геологічної інформації на ділянку надр, розмір сплати якої наведено у переліку ділянок надр, які планується виставити на аукціон, також сплачується переможцем аукціону.
27 грудня 2018 року в день проведення аукціону з 09:00 до 10:45 відбудеться реєстрація покупців (їх уповноважених осіб) за адресою: м. Київ, вул. Антона Цедіка, 16, Державна служба геології та надр України, актовий зал (4 поверх).
Покупці, які не зареєструвалися, у встановлений строк, вважатимуться такими, що відмовилися від участі в торгах. При цьому сплачена вартість пакета аукціонної документації та гарантійного внеску не повертається. За додатковою інформацією про умови проведення аукціону слід звертатись до Державної служби геології та надр України за адресою: м. Київ, вул. Антона Цедіка, 16, кім. 416.
http://www.geo.gov.ua/derzhgeonadra-vistavili-12-rodovishh-na-iii-vidkritij-aukcion-v-comu-roci/


На Запорізькій АЕС обговорили перспективи будівництва заміщуючих енергоблоків

На ЗАЕС відбулася установча нарада штабу з будівництва двох заміщуючих енергоблоків під головуванням головного інженера Дмитра Сабадіна. Тема будівництва нових ядерних енергоблоків в Україні не нова. У 2006 році харківським Енергопроектом були розроблені два варіанти технічних пропозицій щодо можливості розміщення заміщуючих потужностей на майданчику Запорізької атомної електростанції в майбутньому.
Серед питань порядку денного на першому місці був аналіз сучасного стану Об’єднаної енергетичної системи в зоні споживання електроенергії, що виробляється Запорізькою АЕС. Обговорювалася також необхідність запуску цільових державних програм з будівництва нових заміщуючих енергоблоків АЕС, відповідно до закону України «Про державні цільові програми».
На установчій нараді штабу детально розглядалася потреба в додаткових водних ресурсах, лініях електропередачі, розподільчих пристроях та іншій інфраструктурі, а також актуальність на поточний момент організації робіт з будівництва блоків заміщення. Обговорювалася і необхідність коригування Дорожньої карти будівництва заміщуючих потужностей.
Наступну нараду штабу з будівництва заміщуючих потужностей на майданчику Запорізької АЕС планується провести в кінці вересня.
Довідка. Запорізька АЕС - найбільший енергетичний об’єкт в Україні та Європі з встановленою потужністю 6000 МВт. Перший енергоблок був введений в експлуатацію в 1984 році, другий - в 1985 р., третій - в 1986 р., четвертий - в 1987 р., п’ятий - в 1989 р., шостий - у 1995 році. Починаючи з 1984 року, внесок Запорізької АЕС в енергетику країни зріс з 2 до 22%.
http://www.energoatom.kiev.ua/ua/press/nngc/54437-na_zaporojskoyi_aes_obsudili_perspektivy_stroitelstva_zameschayuschih_energoblokov/


Німці проведуть навчання в Чорнобилі на випадок аварії на АЕС

Німецьке відомство з захисту від радіації заради підвищення кваліфікації та підготовленості своїх співробітників до позаштатних ситуацій відправляє їх на навчання до Чорнобиля.
Експерти федерального відомства із захисту від радіації (Bundesamt für Strahlenschutz - BfS) проведуть навчання на території закритої 30-кілометрової Чорнобильської зони на випадок надзвичайної ситуації на європейських АЕС. Про це у відомстві повідомили в п’ятницю, 31 серпня. Навчання пройдуть з 3 по 7 вересня за сценарієм фіктивної аварії на АЕС.
26 співробітників німецького відомства будуть розбиті на команди, забезпечені захисними костюмами і респіраторами, а також вимірювальними приладами. Пішки і на автомобілях вони повинні пересуватися по 30-кілометровій зоні і проводити виміри радіоактивного опромінення, якому піддається людина, що знаходиться в конкретній точці в конкретний час після симулируемого аварії, а також рівень радіоактивного забруднення грунту в різних пунктах зони відчуження. Всі дані будуть негайно передаватися в центр збору інформації федерального відомства, де їх оброблятимуть і оцінювати.
Подібні навчання вже проводилися в Чорнобилі в 2016 році. 32 роки після катастрофи на ЧАЕС, рівень радіації в 30-кілометровій зоні, як і раніше залишається підвищеним.
https://www.dw.com

Придніпровська ТЕС повністю перейде з імпортного антрациту на українське газове вугілля

У планах компанії ДТЕК Енерго - завершити переведення енергоблоку №9 в жовтні, енергоблоку №10 - в грудні поточного року. Завдяки цьому станція надалі буде працювати виключно на українському вугіллі.
Ключовим завданням компанії ДТЕК Енерго в вугільному сегменті бізнесу на поточний рік є вкладення коштів у збільшення видобутку газового вугілля. Зростання виробництва українського вугілля дозволить досягти державну стратегічну мету - знизити залежність України від імпортного палива.
Для цього компанія за 6 місяців ввела в експлуатацію 17 лав на шахтах і планує до кінця року запустити ще 14 лав, щоб за підсумками 2018 року добути 24,6 млн тонн газового вугілля. У І півріччі підприємства ДТЕК Павлоградвугілля, ДТЕК Добропіллявугілля і ТДВ «Шахта« Білозерська »вже видобули 11,4 млн тонн вугілля.
У сегменті генерації електроенергії компанія продовжує реалізацію проектів з реконструкції енергоблоків ТЕС, а також завершує підготовку станцій до проходження високих навантажень під час опалювального сезону. Для цього за період липень-грудень компанія має намір закінчити 14 планових ремонтів, які вже виконуються, а також почати і завершити 21 плановий ремонт на енергоблоках ТЕС.
Крім того, у другому півріччі значні зусилля компанії будуть спрямовані на завершення проекту по перекладу ще двох енергоблоків Придніпровській ТЕС з імпортного антрациту на вітчизняний газовий вугілля.
Як писали раніше ЕлектроВісті, вартість перекладу двох енергоблоків складе 180-190 млн гривень. Крім цього, в ході переоснащення енергоблоків також буде інвестовано близько 150 млн гривень в будівництво фільтра для блоку № 10 і реконструкцію фільтра на енергоблоці № 9.
Як повідомлялося, в жовтні-грудні 2017 року, ДТЕК завершив переклад енергоблоків №8 і №9 Придніпровської ТЕС на спалювання вугілля газової групи.
http://elektrovesti.net6254_pridneproskaya-tes-polnostyu-pereydet-s-importnogo-antratsita-na-ukrainskiy-gazovyy-ugol


На Дніпрогесі змінюють ротор, який відпрацював 71 рік

На Дніпровській ГЕС триває реконструкція станції австрійською компанією «Andritz Hydro».
Зараз на Дніпрогес ведеться демонтаж устаткування. Уже, зокрема, демонтований ротор гідроагрегату №3 вагою в 500 тонн, який був введений в експлуатацію в далекому 1947 році і прослужив підприємству 71 рік.
Незабаром обладнання буде замінено сучасним, що, в свою чергу, дозволить збільшити потужність станції. Вартість реконструкції оцінюється в 60 млн євро (1,76 млрд грн).
Компанія «Andritz Hydro» - провідний світовий постачальник електромеханічного обладнання для електростанцій з головним офісом в Австрії; лідер на ринку модернізації, оновлення та підвищення потужності існуючих гідроелектростанцій.
У червні генеральний директор «Укргідроенерго» Ігор Сирота розповідав в інтерв’ю, що компанія за участю Європейської інвестиційної комісії та Європейського банку реконструкції та розвитку, проводили закупівлю на реконструкції 21-го агрегату. «З цих торгів 3 гідроагрегати виграла компанія» Andritz Hydro «. Це найбільш відома європейська компанія з виготовлення гідротурбін в Австрії та Німеччині, яка буде проводити реконструкцію і модернізацію. В даний час проводиться закупівля двох гідроагрегатів для Кременчуцької ГЕС. У нас було 10 компаній на тендері. За міжнародними правилами були і представники Китаю, Німеччини, Австрії, Іспанії та України».
Раніше ЕлектроВісті писали, що державна компанія «Укргідроенерго», оператор ГЕС і ГАЕС, в рамках раніше затвердженої урядом «Програми розвитку гідроенергетики до 2026 року» вже провела реконструкцію і модернізацію 70% своїх потужностей.
http://elektrovesti.net/62543_na-deprogese-menayut-rotor-otrabotavshiy-71-god


Комісія ДІЯРУ підтвердила можливість роботи енергоблока №4 ЗАЕСу понадпроектний період

Комісія Держатомрегулювання, яка проводила на майданчику ЗАЕС комплексну перевірку готовності четвертого блока до продовження терміну експлуатації, підтвердила можливість роботи блока в понадпроектний період.
Однак ряд заходів слід завершити до прийняття Колегією Держатомрегулювання остаточного рішення про продовження терміну експлуатації блока. Про це заявив, підбиваючи підсумки тижневої роботи, заступник директора Департаменту з питань безпеки ядерних установок Держатомрегулювання Валерій Бугай.
На заключній нараді в рамках комплексної інспекції Держатомрегулювання енергоблока №4 Запорізької АЕС Валерій Бугай вручив виконуючому обов’язки генерального директора ЗАЕС Дмитру Сабадіну Акт комплексного інспекційного обстеження, що підтверджує можливість роботи блока в понадпроектний період.
Комісія, в складі якої були інспектори Держатомрегулювання та інших, залучених до даного обстеження, державних відомств, працювала за кількома напрямками. Загальний підсумок - позитивний. Такій оцінці Держатомрегулювання передувала колосальна робота. Силами Запорізької АЕС та Компанії виконано безліч заходів з підвищення безпеки, модернізації, реконструкції та технічного переозброєння четвертого енергоблока.
«У всіх нас позитивні враження від роботи. Всім хочу подякувати за відвертість, своєчасне надання інформації. Також хочу відзначити високий професійний рівень фахівців ЗАЕС, які працювали з нами. Спасибі і членам нашої команди, які потрудилися дуже ефективно, плідно, і в цей короткий період ми змогли провести великий обсяг роботи», - резюмував Валерій Бугай.
У свою чергу виконуючий обов’язки генерального директора ЗАЕС Дмитро Сабадін подякував інспекторам за роботу.
«Ми виконаємо всі заходи і докладемо максимальних зусиль для досягнення нашої мети - продовження терміну експлуатації блока №4 в понадпроектний період», - підсумував він.
Остаточне рішення про продовження терміну експлуатації енергоблока №4 Запорізької АЕС буде прийматись на засіданні Колегії Держатомрегулювання України. Цьому буде передувати громадське обговорення підсумків даної комплексної перевірки та Звіту з періодичної переоцінки безпеки енергоблока №4, в рамках якого відбудуться заключні громадські слухання Держатомрегулювання щодо проекту рішення про можливість роботи енергоблока №4 ЗАЕС у понадпроектний період. Результати обговорення будуть доступні для громадськості і розміщені на сайтах Держатомрегулювання та Запорізької АЕС.
Довідка. Запорізька АЕС - найбільший енергетичний об’єкт в Україні та Європі з встановленою потужністю 6000 МВт. Перший енергоблок був введений в експлуатацію в 1984 році, другий - в 1985 р., третій - в 1986 р., четвертий - в 1987 р., п’ятий - в 1989 р., шостий - у 1995 році. Починаючи з 1984 року, внесок Запорізької АЕС в енергетику країни зріс з 2 до 22%.
http://www.energoatom.kiev.ua/ua/actvts/exension/54442-komissiya_giyaru_odtverdila_vozmojnost_raboty_energobloka__zaes_v_sverhproektnyyi_period/









Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами