Українська традиційна енергетика: 02-08 серпня 2021

photo_2021-08-09_17-10-12

Місцева влада має стримувати ціни не теплопостачання — прем’єр-міністр України

Місцевій владі варто скористатися пропозицією Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» та забезпечити укладання комунальними тепловиробниками контрактів на закупівлю газу за фіксованою річною ціною. Про це заявив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні Уряду 4 серпня.
Повідомляє Урядовий портал.
«Місцеві керівники тепер фактично визначають, які суми люди отримують за гарячу воду та тепло у своїх платіжках. Тому закликаю комунальні підприємства, якими опікується місцева влада, переходити на трирічний контракт із НАК «Нафтогаз України», у якому передбачена ціна 7,42 грн за куб. м (з ПДВ). Така ціна діятиме цілий рік, незалежно від коливань на газових ринках», — сказав Шмигаль.
Прем’єр-міністр підкреслив, що ціни на газ у Європі та світі перебувають на одній із найвищих позначок за останні 10 років.
«Правильне управління підприємствами теплопостачання з боку місцевих керівників — це питання не лише енергетичної безпеки, а також соціальної підтримки громадян, які отримуватимуть менші платіжки», — підсумував Денис Шмигаль.
http://oilreview.kiev.ua/2021/08/05/misceva-vlada-maye-strimuvati-cini-ne-teplopostachannya-premyer-ministr-ukra%d1%97ni/
 
 
Укртранснафта відкрила митні склади
 
АТ «Укртранснафта» спільно з Міністерством фінансів України, Держмитслужбою та Енергетичною митницею розробили низку змін та доповнень до відповідних наказів Міністерства фінансів, що дозволяє Товариству надавати послуги зі зберігання нафти на потужностях нафтотранспортної системи України (НТС) в режимі «митний склад».
Статус митного складу отримали два об’єкти НТС: резервуарний парк Морського нафтового терміналу «Південний» та магістральний нафтопровід «Лисичанськ — Кременчук», пише пресслужба Укртранснафти.
Відтепер замовники послуг можуть зберігати нафтовий ресурс на цих об’єктах в режимі «митний склад» до 1095 днів.
Такий додатковий вид діяльності, як зберігання нафти, дозволить підвищити конкурентоспроможність та ефективність функціонування нафтотранспортної системи України.
«У 2021 році відбувається поступове відновлення нафтового ринку, однак тиск на нього поки що чинять побоювання, пов’язані з темпами поширення нового штаму коронавірусу у світі і введенням нових карантинних заходів. Все це відобразиться на світовій економіці та спричинить коливання попиту на нафту. В умовах волатильності світового і регіонального нафтових ринків гнучкість нафтотранспортної системи України та готовність Укртранснафти надавати послуги зі зберігання нафти в режимі «митний склад» дозволять створити додаткові можливості для учасників цих ринків», — зазначив генеральний директор Укртранснафти Микола Гавриленко.
http://oilreview.kiev.ua/2021/08/04/ukrtransnafta-vidkrila-mitni-skladi/
 
 
 
Укргазвидобування запустило в компресорну станцію, планують видобувати сто тисяч кубометрів на добу

Компанія «Укргазвидобування», запустила в роботу після повної реконструкції дотискну компресорну станцію на Полтавщині.
Про це повідомляє пресслужба УГВ.
«Оновлення установки дозволить знизити гирловий тиск на свердловинах Яблунівського, Скоробагатьківського і Комишнянського родовищ. Таким чином компанія продовжує підвищувати ефективність вилучення вуглеводнів на виснажених родовищах», – йдеться в повідомленні.
В «Укргазвидобуванні» відзначили, що, завдяки запуску нового об’єкта вже вдалося додатково отримати понад 100 тис. куб. м газу на добу. За розрахунками фахівців, за 5 років плановий обсяг додатково видобутого товарного газу досягне 326,1 млн куб. м, скрапленого газу – 32,7 тис. тонн, конденсату – 13,5 тис. тонн.
«Якісне вилучення газу на виснажених родовищах – одне з наших пріоритетних, стратегічних завдань. За найбільшими із активів закріплені спеціально створені групи фахівців, які розробляють індивідуальні рішення для оптимізації видобутку», – зазначив Олег Толмачов, заступник директора дивізіону «Нафтогаз. Розвідка та Видобування» з питань видобування.
Він зазначив, що з урахуванням значного віку родовищ, ці рішення переважно містяться в площині оновлення інфраструктури.
«У нас в роботі одразу кілька великих проєктів з модернізації установок підготовки газу та компресорних станцій, які мають дати відчутний результат для показників компанії», – підкреслив Толмачов.
Оновлена Яблунівська компресорна станція оснащена двома турбокомпресорними агрегатами СENTAUR 40 виробництва компанії Solar Turbines (США). Проєктна потужність кожного такого агрегату становить 3 млн куб. м газу на добу. Наразі один з агрегатів завантажений на 100%, інший – знаходиться у резерві. Будівництво та облаштування компресорної станції тривало 9 місяців.
Яблунівське родовище розробляється з 1983 року та наразі вважається виснаженим. За час розробки родовища з нього вилучено понад 60 млрд  куб. м газу, залишкові запаси становлять 30% від початкових.
За останні 4 роки на Яблунівському родовищі вдалося перейти від зниження видобутку до його зростання більш ніж на 18% або 210 млн куб. м газу.
http://oilreview.kiev.ua/2021/08/04/ukrgazvidobuvannya-zapustilo-v-kompresornu-stanciyu-planuyut-vidobuvati-sto-tisyach-kubometriv-na-dobu/
 
 
ОГТСУ протранзитував за перше півріччя 2021 року 21,8 млрд куб. м газу

За шість місяців 2021 року  Оператор ГТС України  протранзитував  21,8 млрд куб. м газу, що на 9% більше, ніж передбачено поточною транзитною угодою.
Повідомляє Оператор ГТС України.
Обсяг транспортування газу внутрішнім споживачам склав 15 млрд куб. м (+3% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року), а обсяги подачі газу в ГТС від видобувних компаній – 9,2 млрд куб. м (-4%).
Дохід ОГТСУ у I півріччі склав 28,8 млрд грн, а чистий прибуток – 5,6 млрд грн. Ключовим негативним чинником, що вплинув на результати у періоді, стала заборгованість учасників ринку газу за послуги його балансування та транспортування, яка складає понад 10 млрд грн. Здебільшого (91%) борг утворили приватні ОГРМ (обл- та міськгази), які відібрали значні обсяги газу для виробничо-технологічних витрат (ВТВ) із системи магістральних газогонів. Треба зазначити, що ВТВ ОГРМ виріс на 93% порівняно з I півріччям 2020 року, а  їх сукупний борг перед компанією за послуги транспортування і балансування газу у періоді склав майже 9,8 млрд грн.
«Оператор ГТС України стабільно та надійно виконує свої зобов’язання перед державою. Попри рекордні 10 млрд боргів, які утворили гравці ринку природного газу, компанія завершила  I півріччя з прибутком 5,6 млрд грн. Результат міг би бути більше ніж вдвічі кращий, якби не заборгованість облгазів, – прокоментував гендиректор Оператора ГТС України Сергій Макогон.
 http://oilreview.kiev.ua/2021/08/04/ogtsu-protranzituvav-za-pershe-pivrichchya-2021-roku-218-mlrd-kub-m-gazu/
 
  
В найближчі три роки суттєвого зменшення котирувань на газ очікувати не варто — Нафтогаз

В найближчі три роки: суттєвого зменшення котирувань на блакитне паливо очікувати не варто.
Про це написав директор з інтегрованих комунікацій «Групи Нафтогаз» Максим Білявський в Facebook.
За його словами існує кілька причин цього.
Причина перша: падіння обсягів видобутку на найбільшому європейському родовищі газу.
«Європейські експерти очікують, що у 2022 році темпи видобутку газу зменшаться вдвічі до 4 млрд.кубометрів, що у 12 разів менше за показник 2013 року. Стратегічне значення найбільшого нідерландського родовище полягає у його геологічній структурі, яка дає можливість швидко регулювати обсяги видобутку. Тому в осінньо-зимові періоди газ із свердловин Гронінгена відігравав балансуючу функцію для споживачів газового ринку Північно-Західної Європи.Починаючи із 2015 року на цьому родовищі відбувся злам тренду, і обсяги видобутку стали скорочуватись, і вже у 2017 році товарний обсяг газу склав 24,8 млрд.куб.м. За результатами 2020 року, із Гронінгена було видобуто лише 8,6 млрд, що співрозмірно із річним споживанням газу в Чехії. Нідерландська влада вирішила виводи із експлуатації дане родовище у 2025-2028 році, незважаючи на доведені запаси газу (2,7 трл.кубометрів). Офіційна причина такого рішення – землетруси в районі родовища Гронінген», — пише він.
Причина друга: зростання попиту на блакитне паливо у ЄС. На фоні скорочення обсягів власного видобутку, у 2024-2025рр. очікується зростання попиту, тобто прогнозовано збільшиться рівень імпортозалежності європейського ринку від поставок газу із РФ, США та інших постачальників скрапленого газу. Глобальний кліматичний тренд (European Green Deal та CBAM зокрема) у найближчі п’ять років остаточно витіснить теплову генерацію і, відповідно, спонукатиме виробників електроенергії збільшувати частку споживання блакитного палива.
Причина третя: зниження обсягів видобутку газу в США. Через глобальну кліматичну політику обмежується видача нових ліцензій, а також зменшується активність бурових робіт на вже існуючих ділянках. Такий тренд позначається на котируваннях Henry Hub: у липні тут так само зафіксований ціновий рекорд за останні три роки.
http://oilreview.kiev.ua/2021/08/02/v-najblizhchi-tri-roki-suttyevogo-zmenshennya-kotiruvan-na-gaz-ochikuvati-ne-varto-naftogaz/
 
 
На ХАЕС розпочалася підготовка до добудови енергоблока №3

Над третім енергоблоком Хмельницької АЕС почали зводити тимчасове перекриття. Роботи на замовлення ВП «Атомпроектінжиніринґ» проводять фахівці управління будівництва Запорізької атомної електростанції. Щодня на будівництві задіяні десятки фахівців із відповідним досвідом, знаннями та допусками для виконання будівельних робіт на АЕС.
Передає Енергоатом.
У будівництві задіяно самохідний баштовий кран КБ-405 на рейковому полотні з поворотною баштою і підйомною стрілою. Цей кран використовуватиметься як допоміжний для подачі вантажів на верхні відмітки споруди третього енергоблока ХАЕС. Максимальна вантажопідйомність КБ-405 – 10 тонн, при мінімальному вильоті стріли на 13 метрів.
Для ефективної роботи на третьому енергоблоці висоту крана довелося наростити на 12 м, тож тепер його висота становить 51 метр. Саме завдяки йому будуть змонтовані перекриття на даху енергоблока, що дозволить будівельникам вести роботи у зимовий період, надійно захистивши його від опадів та потрапляння вологи.
Згодом, під час здійснення основних будівельних робіт, працюватиме справжній велетень – кран Kroll вантажопідйомністю 360 тонн.
23 липня 2021 року т.в.о. президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін провів засідання штабу з добудови третього енергоблока ХАЕС безпосередньо на майданчику станції. Він поставив завдання до 1 жовтня завершити всі підготовчі роботи.
«Щоб швидко розпочати роботи з добудови 3-го енергоблока ХАЕС, потрібно підготувати всі умови. Саме тому і потрібно звести тимчасове перекриття до осінніх холодів», – наголосив керівник Енергоатома.
Він додав: роботи з добудови третього енергоблока стартують, щойно Верховна Рада ухвалить відповідний Закон про будівництво енергоблоків №3 і №4 ХАЕС. Нині ж завершується процес транскордонних консультацій із сусідніми країнами щодо впливу будівництва на довкілля. Найближчим часом Енергоатом очікує погоджених протоколів завершених консультацій від Словаччини та Угорщини.
http://oilreview.kiev.ua/2021/08/02/na-xaes-rozpochalasya-pidgotovka-do-dobudovi-energobloka-3/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами