Українська традиційна енергетика: 01-07.10.2018



Україна розроблятиме системи безпеки для ядерних реакторів США

На американських реакторах встановлять системи безпеки, розроблені в Кропивницького.
У Кропивницького підписано Угоду про стратегічне партнерство між компаніями «Curtiss-Wright Corporation» (США) і «Radics LLC» (Україна), яке передбачає виконання спільних проектів з модернізації систем безпеки ядерних об’єктів США.
Про це повідомляє прес-служба Кіровоградської ОДА.
Угоду підписали віце-президент корпорації «Curtiss-Wright Corporation» Курт Мітчелл і директор компанії «Radics LLC» Антон Андраш. На урочистому підписанні були присутні голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко, народний депутат Костянтин Яриніч, голова наглядової ради ПАТ «НВП» Радій» Євген Бахмач, представники Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні та інші почесні гості.
«Radics LLC» була створена кілька років тому як дочірня компанія ВАТ «НВП« Радій »для роботи по американським нормам і стандартам. Укладення Угоди стало результатом плідної та тривалої двостороннього співробітництва. За три роки фахівцями ВАТ «НВП» Радій» було розроблено та сертифіковано програмне забезпечення, яке здатне модернізувати американську систему безпеки ядерних реакторів.
Відповідно до Угоди, американська компанія буде поставляти продукцію, вироблену в Україні на базі платформи RadICS, для атомних станцій, дослідницьких ядерних установок і національних лабораторій Міністерства енергетики США. Одним з кроків реалізації Угоди стане надання українською компанією «Radics LLC» інжинірингової підтримки американської компанії «Curtiss-Wright Corporation» по реалізації процесів розробки програмного забезпечення для АЕС, яка відповідає всім вимогам Комісії з ядерного регулювання США (NRC).
Вітаючи підписантів з укладанням Угоди, Сергій Кузьменко зазначив, що це важлива подія не тільки для Кіровоградщини, а й для всієї держави.
Ми є свідками того, як в Україні останнім часом приходять працювати великі іноземні корпорації, - підкреслив голова облдержадміністрації. - Нам дуже приємно, що список цих корпорацій сьогодні доповнює і американська компанія «Curtiss-Wright Corporation», яка підписала угоду з нашою компанією.
На ЗАЕС відбулись громадські слухання щодо можливості продовження терміну експлуатації енергоблока №4

Громадські слухання щодо можливості продовження терміну експлуатації енергоблока №4 Запорізької АЕС відбулись 25 вересня 2018 року в Енергодарі. Слухання були організовані Державною інспекцією ядерного регулювання України (ДІЯРУ). У слуханнях взяли участь представники громадськості та місцевих органів влади, ДІЯРУ та ДНТЦ ЯРБ, а також дирекції НАЕК «Енергоатом» та Запорізької АЕС. На слуханнях були присутні представники регіональних засобів масової інформації. Загалом для участі в слуханнях зареєструвалося 237 осіб.
Головуючий на слуханнях очільник Держамторегулювання Григорій Плачков наголосив, що ДІЯРУ виконує всі передбачені законодавством вимоги щодо продовження терміну експлуатації блоку №4 Запорізької АЕС. Він нагадав, що громадському обговоренню передували державна експертиза ядерної та радіаційної безпеки матеріалів Звіту з періодичної переоцінки безпеки та інспекційне обстеження енергоблоку №4 Запорізької АЕС. З метою залучення громадськості до обговорення питань щодо прийняття рішень, які можуть впливати на стан навколишнього середовища, надання можливості вільного доступу до інформації про діяльність органів виконавчої влади Державна інспекція ядерного регулювання України з 7 вересня по 7 жовтня 2018 року проводить публічне громадське обговорення питання про можливість довготермінової експлуатації ядерної установки - енергоблока №4 Запорізької АЕС. «Я хотів би всім подякувати, подякувати громадськості, яка активно долучилася до обговорення на наших громадських слуханнях», - зазначив голова Держатомрегулювання.
Звертаючись до учасників слухань, президент Енергоатома Юрій Недашковський зазначив, що перші три блоки Запорізької АЕС вже успішно працюють у понадпроектний термін. «Мені дуже приємно, що ми вже вчетверте зустрічаємося в цій залі з надзвичайно важливого питання для енергетичної безпеки України - продовження термінів служби енергоблоків Запорізької АЕС. Сьогодні атомна енергетика відіграє ключову роль у забезпеченні енергетичних потреб нашої держави, виробляючи більше половини електроенергії, що споживається в Україні. Крім того, атомна генерація є одним з найбільш ефективних низьковуглецевих джерел енергії – робота українських АЕС запобігає викидам в навколишнє середовище 117 млн тон вуглекислого газу щорічно. Водночас ціна атомної електроенергії в Україні є найнижчою в порівнянні з іншими енергоносіями: в 3,4 рази дешевшою ніж електроенергія вугільних електростанцій та в 1,2 рази дешевшою електроенергії, яку виробляють гідроелектростанції», - підкреслив керівник Енергоатома.
Юрій Недашковський зауважив, що діючий сьогодні тариф, встановлений для Енергоатома НКРЕКП, не покриває усіх необхідних витрат як поточного, так і відкладеного характеру. «Але навіть у разі врахування цих витрат у повному обсязі, тариф Компанії залишатиметься найбільш конкурентоспроможним в осяжній перспективі. Всі переваги атомної енергетики – її надійність, економічність та екологічна безпека, обумовили те, що у прийнятій Урядом новій Енергетичній стратегії України до 2035 року передбачено збереження домінуючої ролі атомної енергетики та виконання завдання з продовження термінів експлуатації діючих енергоблоків АЕС. Таке завдання є не унікальним для України, адже продовження термінів експлуатації атомних енергоблоків є загальносвітовою практикою – за даними МАГАТЕ, з 454 діючих у світі енергоблоків АЕС 286 блоків, тобто більше половини, експлуатуються понад 30 років, з них 86 блоків експлуатуються понад 40 років. Для наших енергоблоків технічно можливим є продовження терміну експлуатації щонайменше на 20 років, і в коштах це в 20 разів дешевше, ніж спорудження нових атомних потужностей», - наголосив президент Компанії.
Він зазначив, що подовження термінів експлуатації енергоблоків АЕС дає Енергоатому можливість зберегти існуючий парк реакторних установок та отримати необхідний ресурс часу і коштів для нового ядерного будівництва. «А для кожного міста – супутника АЕС це можливість зберегти робочі міста, соціальні переваги та перспективи розвитку. Звичайно, отримати ліцензію на продовження терміну служби енергоблока можливо лише виконавши колосальний обсяг заходів за двома напрямами: забезпечення ресурсу працездатності усього обладнання, із заміною фізично та морально застарілого, та підвищення безпеки та надійності енергоблоків, що передбачає комплексні заходи з модернізації та реконструкції обладнання, усунення відхилень у питаннях безпеки та вдосконалення рівня надійності експлуатації та аварійної готовності блоків. Усі відповідні заходи, як капітального, так і інжинірингового характеру в повному, узгодженому з Держатомрегулювання обсязі, виконані на четвертому енергоблоці Запорізької АЕС. Звіт з періодичної переоцінки безпеки блока пройшов державну експертизу. Досягнуті значення критеріїв безпеки в результаті виконання всіх заходів на четвертому блоці станції є значно кращими від нормативних. Вважаю, що сьогодні енергоблок №4 ЗАЕС готовий до виробництва електроенергії у понадпроектний термін», - підсумував президент Енергоатома.
У свою чергу, генеральний директор ЗАЕС Олександр Остаповець повідомив, що Запорізька АЕС виконала всі процедурні дії з підготовки блока №4 до продовження експлуатації, встановлені нормативною документацією. «Згідно з планом ліцензування та програмою підготовки енергоблока №4 ЗАЕС до експлуатації в понадпроектний термін, реалізовані заходи з управління старінням; кваліфікації обладнання; підвищення безпеки. Результати виконання цих заходів увійшли до відповідних розділів звіту з періодичної переоцінки безпеки, як вихідні дані для оцінки можливості подальшої безпечної експлуатації блока», - зазначив гендиректор Запорізької АЕС.
Загалом у слуханнях взяли активну участь депутати, представники громадських організацій із зони спостереження атомної станції, питання яких стосувались в першу чергу перспектив розвитку міста Енергодар. На всі питання була надана вичерпна інформація.
Громадське обговорення питання про можливість продовження експлуатації енергоблока №4 Запорізької АЕС триватиме до 7 жовтня 2018 року на офіційному сайті Держатомрегулювання.
* Нагадаємо, що проектний термін експлуатації енергоблока №4 Запорізької АЕС закінчився 4 квітня 2018 року. Наразі блок знаходиться в середньому планово-попереджувальному ремонті, протягом якого буде проведено ряд обов’язкових технічних і організаційних заходів, масштабна реконструкція та модернізація обладнання, встановлене нове сучасне обладнання, впроваджені інноваційні системи. Таким чином буде забезпечена надійна та безпечна експлуатація енергоблока у понадпроектний термін.
Процес продовження терміну експлуатації трьох попередніх енергоблоків Запорізької АЕС показав відповідальність, послідовне і зважене ставлення до проведених заходів не тільки персоналу станції, а й громадськості зони спостереження, органів місцевого самоврядування.
Рішення про продовження терміну експлуатації енергоблока №4 ЗАЕС Державна інспекція ядерного регулювання України приймає після вивчення та затвердження Звіту з періодичної переоцінки безпеки (ЗППБ) енергоблока, в якому експлуатуюча організація обґрунтовує можливість безпечної довгострокової експлуатації блока. Держатомрегулювання вже завершило державну експертизу ядерної та радіаційної безпеки матеріалів ЗППБ енергоблока №4 ЗАЕС. Згідно із висновками ДІЯРУ(посилання), матеріалами ЗППБ енергоблока №4 ЗАЕС підтверджено спроможність експлуатуючої організації забезпечити під час подальшої експлуатації енергоблока захист персоналу, населення та навколишнього природного середовища відповідно до вимог норм і правил з ЯРБ.
ДТЕК оголосив про намір провести обов’язковий викуп акцій «ДТЕК Павлоградвугілля»

Компанія DTEK Holdings Limited оголосила про намір провести обов’язковий викуп (squeeze-out) акцій ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля», скориставшись правом домінуючого контрольного пакета акцій.
Як говориться в повідомленні «ДТЕК Павлоградвугілля» в системі розкриття НКЦБФР, компанії ДТЕК сумарно володіють в ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» +99,92324858% або 5 млрд 577 млн 439,948 тис. Акцій.
Загальна кількість акцій компанії у міноритарних акціонерів - 4 млн 284,052 тис. штук.
Як повідомлялося, в 2017 році Україна імплементувала вимоги Директив ЄС в частині реформи фондового ринку, прийнявши зміни до закону «Про акціонерні товариства», які законодавчо закріпили механізми виведення з обігу на фондових біржах паперів квазі-громадських організацій підприємств, в тому числі через squeeze-out і sell-out. Squeeze-out передбачає право особи (осіб, що діють спільно), який став власником 95% акцій і більше, здійснювати примусовий викуп акцій у міноритарних акціонерів.
Відповідно до закону ціна акції для цілей сквіз-ауту буде визначена після отримання результатів незалежної оцінки акцій і буде опублікована в офіційному публічній безвідкличній вимозі.
Дії НКРЕКП створюють загрозу роботі атомної генерації - глава «Енергоатому»

Дії Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) створюють загрозу роботі атомної генерації, вважає президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський.
«Дії і рішення і минулого, і нинішнього складу НКРЕКУ позбавляють «Енергоатом» можливості нормально функціонувати і знищують майбутнє компанії. Штучно стримуючи оптово-ринкову ціну за рахунок атомників, НКРЕКП дозволяє приватній тепловій генерації паразитувати на державних генераціях - «Енергоатомі» та «Укргідроенерго» , - цитує його прес-служба компанії.
Ю.Недашковський зазначає, що через колосальний розрив між тарифом для теплової генерації, який сьогодні учетверо перевищує атомний тариф, в «Енергоатому» виник дефіцит коштів для закупівлі свіжого ядерного палива на суму 1,5 млрд грн.
Глава компанії також додає, що через затвердження НКРЕКП недостатнього тарифу в «Енергоатому» виникає дефіцит на суму понад 2,5 млрд грн з оплати праці та ЄСП і ще на 5 млрд із фінансування капітального будівництва та сплату інших податків.
Крім того, як зазначає президент «Енергоатому», існує загроза зриву виконання «Комплексної зведеної програми підвищення безпеки енергоблоків атомних електростанцій» (КЗПБ) .Така ситуація склалася через те, що НКРЕКП з 2016 року не може узгодити проект постанови уряду про зміну цінових показників КЗПБ у зв’язку з інфляцією і девальвацією національної валюти. «У наступному році, якщо ситуація не зміниться, у компанії просто не буде коштів на фінансування таких робіт», - наголосив Ю. Недашковський.
Президент «Енергоатому» додає, що і уряд і профільний комітет парламенту надають повне сприяння роботі компанії, проте позиція НКРЕКП - протилежна.
«Минулий і нинішній склад НКРЕКП довели ситуацію з тарифоутворенням для різних видів генерацій до критичної межі. Регулятор, що має контролювати і захищати інтереси споживачів, своїм підходом до атомної енергетики заганяє атомну генерацію в глухий кут», - резюмує він.
Як повідомлялося, «Енергоатом» є оператором усіх чотирьох АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.
НАЕК також експлуатує Ташлицьку ГАЕС встановленою потужністю 302 МВт у турбінному режимі і побудовану на нижньому водосховищі ГАЕС Олександрівську ГЕС встановленою потужністю 11,5 МВт, які разом з Южно-Українською АЕС становлять Южно-Український енергокомплекс.
Ядерна енергетика України: ризик не впоратися з викликами

Директор з інформаційної підтримки та взаємодії зі ЗМІ та громадськістю Асоціації «Український ядерний форум» Ольга Кошарна, ділиться з читачами часопису «TerminaL» думками, чому ж найбільша галузь електроенергетики – ядерна енергетика знову опинилася в центрі уваги народних депутатів.
За ініціативою Комітету ВР з паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики і ядерної безпеки 12 липня поточного року пройшли комітетські слухання на тему: «Ядерна енергетика України: сьогоднішні виклики і ризики для її майбутнього розвитку».
Пропонуємо до вашої уваги фрагмент матерілу О.Кошарної.
Починаючи з 2014 р. частка електроенергії, виробленої АЕС, стабільно перевищує 50% у структурі оптового ринку електроенергії. У критичні місяці 2017 р., після блокади ОРДЛО і припинення постачання вугілля з окупованої території, в окремі дні вона зростала до рекордних 68%. Інтенсивна робота АЕС дозволила економити вугілля антрацитової групи і дати час на реконструкцію та переведення антрацитових теплових енергоблоків на вугілля газової групи. Саме завдяки стійкій і безпечній роботі АЕС в Україні не було масових віялових відключень електроенергії, а Об’єднана енергетична система України працювала стабільно. Факти ці очевидні для більшості фахівців галузі,в тому числі системному операторові «Об’єднаної енергосисте-
ми України» (ОЕС) в особі «Укренерго», який публічно відзначав провідну роль ядерної генерації останніми роками.
Проте, незважаючи на зростаюче виробництво електроенергії на АЕС, НАЕК «Енергоатом» не може реалізовувати свої значущі інвестиційні програми. Причина полягає в низькому тарифі та свідомій політиці колишнього складу НКРЕКП утримувати тариф на можливо низькому рівні, урізуючи усі абсолютно складові статті тарифу аж до експлуатаційних. Така політика екс-глави НКРЕКП Д. Вовка неодноразово піддавалася критиціу ЗМІ.
На абсурдність аргументів підневільних чиновників профільного департаменту НКРЕКП при відмові враховувати в тарифі засоби у відповідності з уже офіційно схваленими Миненерговугілля програмами НАЕК висловився в різкій формі і президент «Енергоатома» Ю. Недашковський. Фінансове благополуччя і майбутнє державної ядерної енергетики було принесене в жертву приватному вертикально-інтегрованому бізнесу, пов’язаному з експлуатацією теплових електростанцій, і непрямій підтримці електростанцій на поновлюваних джерелах енергії.
Окрема тема – розрахунки ДП «Енергоринок» за вже відпущену в ринок електроенергію АЕС. За станом на 01.07.2018 р. заборгованість перед «Енергоатомом» складає 12, 139 млрд грн, і лише з початку 2018 р. – вже 1,286 млрд грн. При цьому ДП «Енергоринок», беручи кредити у банках, справно платило аванси для приватної компанії ДТЕК на купівлю вугілля під прикриттям «успішного проходження осінньо-зимо-
вого періоду», і розраховувалося з кредитів також з боргами у першу чергу перед тепловою генерацією.
У результаті приватна теплова генерація увійде до нової моделі ринку без боргів перед нею за відпущену електроенергію.
А державній компанії «Енергоатом» у відповідності з поданим урядом України Законопроектом No8253 від 10.04.2018 «Про особливості погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної
енергії», довго не мудруючи, пропонується борги «Енергоатому» не повертати. Точно за принципом: «Кому винен, усім прощаю». І це ще не все!
Україна з початку року скоротила видобуток вугілля на 5%

Видобуток енергетичного та коксівного вугілля в Україні в січні-вересні 2018 року скоротився на 5% порівняно з аналогічним періодом минулого року – до 24,849 мільйона тонн.
Про це свідчать оперативні дані Міністерства енергетики та вугільної промисловості, розміщені на сайті Профспілки працівників вугільної промисловості.
Згідно з повідомленням, державні шахти за звітний період видобули 3,15 мільйона тонн вугілля, що на 11% менше, ніж за аналогічний період 2017 року.
За вересень вугледобувними підприємствами всіх форм власності було видобуто 2,782 мільйона тонн вугілля.
Як повідомляв УНІАН, видобуток енергетичного та коксівного вугілля в Україні у 2017 році скоротився на 14,6% порівняно з 2016 роком – до 34,916 мільйона тонн.
На сьогоднішній день Україна через бойові дії на сході країни і блокаду вантажообігу з непідконтрольними територіями відчуває значний дефіцит вугілля, в першу чергу енергетичного (антрациту), видобуток якого сконцентрований в Донецькій і Луганській областях, районах, підконтрольних бойовикам.
Енергоатом купуватиме продукцію INETEC без посередників

Можливості закупівель у хорватської компанії INETEC шляхом укладання прямого контракту із застосуванням офіційної переговорної процедури закупівлі через ProZorro були обговорені 19-21 вересня 2018 року в Загребі з керівництвом компанії INETEC.
Від НАЕК «Енергоатом» у переговорах брали участь перший заступник директора ВП «Атомкомплект» Валерій Годунок, виконавчий директор з юридичних питань та супроводу процедур закупівель Наталія Мусевич, директор із управління закупівлями Валерій Васильков та директор з документального забезпечення роботи тендерного комітету Людмила Сумера. У ході переговорів представники хорватської компанії висловили зацікавленість щодо співпраці з Енергоатомом напряму, без посередників.
За результатами робочої зустрічі найближчим часом буде укладено контракт із INETEC на постачання запасних частин до систем контролю для енергоблоків АЕС шляхом застосування переговорної процедури закупівлі через ProZorro, що забезпечить значну економію коштів.
Довідка. Компанія «INETEC» входить до складу світових лідерів у галузі наукових досліджень, розробки, конструювання, виготовлення систем вихрострумового, ультразвукового та неруйнівного контролю, які експлуатуються на АЕС з реакторами ВВЕР, PWR у США, Франції, Китаї, Індії, Фінляндії, Угорщині, Болгарії. Протягом 20 років «INETEC – інститут ядерних технологій» є надійним партнером НАЕК «Енергоатом» у постачанні та впровадженні сучасних рішень та систем контролю для компонентів першого контуру АЕС з реактором типу ВВЕР. Станом на вересень 2018 року системи контролю «INETEC» поставлені і експлуатуються на Рівненській, Хмельницькій, Запорізькій та Южно-Українській АЕС.

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами