Українська традиційна енергетика: 01-07.06.2020

20200331172411-9770

Енергоатом підтримує пропозиції Секретаріату Енергетичного Співтовариства ‒ Котін


НАЕК «Енергоатом» підтримує пропозиції Секретаріату Енергетичного Співтовариства щодо необхідності переглянути правила функціонування ринку електроенергії та врахувати побажання Секретаріату і USAID.
 «Зі свого боку, ми підтримуємо пропозиції Секретаріату, а також розраховуємо, що нинішній стан речей справді буде тимчасовим. Зрештою, це й було обіцяно вчора в офіційному коментарі міністерства. Тож сподіваємося, що уряд справді якнайшвидше створить нові правила, що враховуватимуть пропозиції Енергетичного Співтовариства», ‒ написав т.в.о. президента НАЕК «Енергоатом» Петро Котін на своїй сторінці в Facebook.
Нагадаємо, 20 травня Кабінет міністрів України підтримав пропозицію Мінекоенерго про зменшення обсягів ПСО для Енергоатома з 85% до 80% від обсягів виробництва електроенергії на АЕС з можливістю продавати 5% електроенергії за прямими договорами.
Енергоатом вважає, що п’ятивідсоткове зменшення обсягу ПСО не призведе до суттєвого покращення ситуації. За розрахунками фахівців Енергоатома, вирішити проблему дозволить зменшення ПСО Енергоатома до 50% від обсягів виробленої електроенергії, чого буде цілком достатньо для задоволення потреб населення, тоді як інші 50% електроенергії Компанія могла б реалізовувати на ринку двосторонніх договорів – за умови, що НКРЕКП змінить правила на ринку електроенергії.
http://www.energoatom.com.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/energoatom_pidtrimue_propozicii_sekretariatu_energeticnogo_spivtovaristva_kotin-46044


На енергоблоці №3 Запорізької АЕС завершено плановий капітальний ремонт

01 червня 2020 року о 01 годині 05 хвилині енергоблок №3 Запорізької АЕС підключено до енергосистеми після завершення планового капітального ремонту.
В ході ремонту на енергоблоці №3 виконано капітальний ремонт: реакторної установки з повним вивантаженням активної зони і контролем корпусу реактора, парогенератора №3, головного циркуляційного насоса №2, електродвигуна головного циркуляційного насоса №2, теплообмінника аварійного розхолоджування, бака аварійного запасу розчину борної кислоти, технологічно взаємопов’язаного обладнання турбогенератор – збудник – вимикач - струмопровід (з поточним ремонтом струмопроводу);  поточний ремонт: тепломеханічного обладнання дизель-генераторів резервної дизельної електростанції, фаз «А», «В», «С» блочного трансформатора; середній ремонт турбіни; контрольно-профілактичні роботи на системі попереднього напруження захисної оболонки.
48 відпрацьованих тепловиділяючих зборок (два багатомісних герметичних кошика) були відправлені на зберігання в сухе сховище відпрацьованого ядерного палива Запорізької АЕС.
Крім того, виконано надрегламентні роботи: модернізація системи управління машини перевантажувальної, впровадження sipping-методу контролю герметичності оболонок робочої штанги машини перевантажувальної, заміна ротора генератора, монтаж установок автоматичного газового пожежогасіння приміщень, які містять електричне та електронне обладнання, заміна комплектних трансформаторних підстанцій власних потреб, модернізація ввідних розподільчих шаф обладнання трьох систем безпеки.
https://www.npp.zp.ua/uk/node/2484


Енергоатом запропонував РНБО план зі стабілізації ринку, реалізація якого допоможе знизити ціни на електроенергію для населення

НАЕК «Енергоатом» пропонує переглянути Прогнозний баланс електроенергії ОЕС України на 2020 рік у напрямку збільшення частки АЕС в структурі виробництва електричної енергії до рівня, що відповідає фактичному споживанню в режимі «базового» графіка. З цією та низкою інших пропозицій очільник НАЕК «Енергоатом» Петро Котін виступив на засіданні робочої групи Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) з проблемних питань функціонування енергетичної сфери, яке відбулось 1 червня під головуванням Секретаря РНБО України Олексія Данілова.  
Під час засідання Петро Котін наголосив на необхідності змінити поточну модель виконання Енергоатомом спеціальних обов’язків, покладених на Компанію. «Відтак Енергоатом пропонує впровадження прямих взаємовідносин Компанії з постачальниками універсальних послуг в частині продажу електричної енергії населенню, обсяги якої мають становити до 50% від загального виробництва електроенергії на АЕС України», - зазначив Петро Котін.
Презентуючи програму антикризових заходів Енергоатома, він висловив переконання, що запропоновані Компанією кроки дозволять вже у короткій перспективі гарантувати Енергоатому вихід з кризи, а населенню – платіжки за електроенергію з комфортними цінами. 
http://www.energoatom.com.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/energoatom_zaproponuvav_rnbo_plan_zi_stabilizacii_rinku_realizacia_akogo_dopomoze_zniziti_cini_na_elektroenergiu_dla_naselenna-46059
 
 
Вугільна енергетика залишається найбільш адаптованою до попиту споживача

Сьогодні жодна генерація в Україні не маневрує так, як вугільна. За темпами рухливості її не порівняти ні з "зеленою", ні з атомною. Про це УНН повідомив голова Української асоціації відновлюваної енергетики Олександр Козакевич.
"У нас маневрені генерації це, на жаль, тільки вугільна генерація - ТЕС, гідроелектростанції та гідроакумулюючі електростанції", - розповів він.
Що стосується атомної генерації - вона є базовою, але працює з однаковим навантаженням, і може її змінювати тільки в межах 5%.
 "Зелену" енергетику теж не можна називати базовою, або більш маневреною за вугільну, каже Козакевич. Вона залежить від погодних умов, її потрібно розвивати - в сукупності з іншими.
"Ніхто не застрахований від того, чи буде сонце сьогодні або подує вітер. Тому, ми ніколи не говорили, що розвиток "зеленої" енергетики - це панацея. Потрібно будувати високоманеврені потужності", - додав він.
https://www.unn.com.ua/uk/news/1872710-vugilna-energetika-zalishayetsya-naybilsh-adaptovanoyu-do-popitu-spozhivacha
 
 
Енергоблок №6 Запорізької АЕС відключено від енергосистеми та виведено в резерв

03 червня 2020 року о 02 годині 01 хвилині, у зв’язку з балансовими обмеженнями в енергосистемі, енергоблок №6 Запорізької АЕС, згідно з регламентними процедурами, розвантажено, відключено від мережі та виведено в резерв.
 На даний момент в роботі перебувають 2 енергоблока Запорізької АЕС. Сумарна потужність генераторів становить 2 000 МВт. На енергоблоці №4 йде 34 доба планового капітального ремонту, на енергоблоці №5 - 49 доба планового середнього ремонту, енергоблок №1 знаходиться в резерві.
Зауважень до роботи основного устаткування діючих енергоблоків та персоналу немає.
Радіаційний фон в районі розташування Запорізької АЕС і в санітарно-захисній зоні (територія навколо АЕС радіусом 2,5 км) - 8-12 мікрорентген на годину, що відповідає природному радіаційному фону.
https://www.npp.zp.ua/uk/node/2490

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами