Українська енергетична інфраструктура: 31 травня - 06 червня 2021

23744-галущенко

 Міненерго розглядає кілька варіантів погашення боргів перед ВДЕ

У 2021 році Міненерго планує розв’язати проблему погашення боргів перед ВДЕ через зміни умов роботи на ринку.
Про це сказав у ВР міністр енергетики Герман Галущенко.
Він також додав, що у Міністерстві енергетики опрацьовують кілька варіантів розв’язання питання заборгованості перед виробниками з відновлюваних джерел енергії.
«Ми працюємо над цим питанням. Питання має дві складові. Перше — це ті борги, які утворились у минулий період. Зараз ми розглядаємо декілька опцій їх погашення. Одна з них — це «зелені» облігації «Укренерго»», — сказав Галущенко.
Щодо нових боргів, які утворилися вже в поточному році, то, за словами Галущенка, цю проблему планується вирішити через зміни умов роботи на ринку.
«Друге питання — це виникнення нових боргів, які в цьому році вже теж з’явились. Ми працюємо над механізмом змін умов роботи на ринку, таким чином, щоб борги надалі взагалі не утворювались», — сказав Галущенко.
http://oilreview.kiev.ua/2021/06/04/minenergo-rozglyadaye-kilka-variantiv-pogashennya-borgiv-pered-vde/
 
 
Міненерго готує законопроєкт для подолання системної кризи на ринку електроенергії

У Міністерстві енергетики розробляється проєкт закону, покликаний подолати кризу на ринку електричної енергії. Про це повідомив у своєму блозі у НВ.Бізнес перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко.
Повідомляє Міненерго.
Він наголошує на тому, що на ринку електроенергії відбуваються систематичні «викривлення», ціна електроенергії часто нижча, ніж її собівартість, тому виробники недоотримують кошти і може виникнути загроза проходженню опалювального сезону.
 «Перша і найближча небезпека – це неякісна підготовка до найближчого опалювального сезону. Невчасне виконання планових ремонтів, відставання від графіку підготовки обладнання. Це може призвести до суттєвого дефіциту електроенергії. І одразу, за дивним «випадковим» збігом обставин, з’являться адепти відновлення імпорту з Росії і Білорусі, який буквально днями заборонили», – зазначив заступник міністра.
            За його словами, єдиний стратегічний вихід із кризової ситуації – це розвиток ринку за європейськими правилами, тобто, вихід всіх учасників ринку на електронні торги на біржах.
 «Зараз Міненерго готує законопроєкт, покликаний закріпити принцип обов’язковості електронних аукціонів. Зміни передбачатимуть, що всі учасники ринку електричної енергії, незалежно від форми власності, здійснюють продаж електричної енергії на енергетичних біржах за правилами, встановленими Кабінетом Міністрів», – розповів Юрій Власенко.
http://oilreview.kiev.ua/2021/06/04/minenergo-gotuye-zakonoproyekt-dlya-podolannya-sistemno%d1%97-krizi-na-rinku-elektroenergi%d1%97/
 
  
Дмитро Кулеба запросив США інвестувати у виробництво водню в Україні

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів телефонну розмову зі співголовою групи підтримки України у Палаті представників США, конгресвумен Марсі Каптур.
Розмова відбулася в контексті активізації контактів глави української дипломатії із представниками Конгресу США з метою протидії спільним загрозам України та США й обговорення пріоритетів розвитку стратегічного партнерства.
Дмитро Кулеба подякував Марсі Каптур за її особистий внесок у зміцнення двопартійної та двопалатної підтримки України в Конгресі США, просування важливих для нашої держави законодавчих ініціатив.
Конгресвумен наголосила, що група підтримки України готова і надалі разом з іншими членами Палати представників та Сенату США докладати зусиль задля стримування Російської Федерації від подальших агресивних дій проти Української держави.
Співрозмовники обговорили протидію Північному потоку — 2.
Окремою темою розмови став розвиток співпраці України та США в сфері відновлюваних джерел енергії.
Дмитро Кулеба нагадав, що минулоріч Європейський Союз затвердив довгострокову стратегію реформування сектору енергетики на основі економіки низьковуглецевого споживання. «За нашими підрахунками, Україна може задовольняти попит європейського ринку на “зелені” джерела енергії, ставши найбільшим постачальником водню”, — зазначив міністр.
У цьому контексті він запросив американську сторону інвестувати у виробництво водню в Україні та створення інфраструктури для його транспортування до Європи.
http://oilreview.kiev.ua/2021/06/03/dmitro-kuleba-zaprosiv-ssha-investuvati-u-virobnictvo-vodnyu-v-ukra%d1%97ni/
 
 
Майже 100 млн грн «теплих кредитів» видано у травні — Держенергоефективності

Держенергоефективності підбило підсумки моніторингу дії програми «теплих кредитів» у травні. Як показує статистика, за місяць ще близько 2500 сімей взяли 99,4 млн грн «теплих кредитів» у банках на енергоефективні цілі.
Повідомляє Держенергоефективності.
У травні банки видали:
·        89,9 млн грн кредитів – на утеплення приватних будинків;
·        9,5 млн грн кредитів – на твердопаливні котли.
Всього з початку дії програми наприкінці березня і по сьогодні 9364 родини залучили 373 млн грн «теплих кредитів», щоб підвищити енергоефективність своїх будинків.
http://oilreview.kiev.ua/2021/06/02/majzhe-100-mln-grn-teplix-kreditiv-vidano-u-travni-derzhenergoefektivnosti/
 
 
Зеркаль стала радником міністра енергетики Германа Галущенка

Олена Зеркаль стала радником міністра енергетики Германа Галущенка.
У цьому статусі Зеркаль взяла участь в онлайн-зустрічі керівництва відомства з комісаром ЄС з енергетики Кадрі Сімсон, пише пресслужба міністерства.
«З української сторони у зустрічі також взяли участь заступник міністра енергетики з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков, радник міністра Олена Зеркаль», — йдеться в повідомленні.
Зазначається, що під час зустрічі обговорювалося стратегічне партнерство України та ЄС, інтеграція об’єднаної енергосистеми (ОЕС) України в європейську ENTSO-E, зобов’язання країни проводити реформи в енергетиці та газопровід «Північний потік-2″.
http://oilreview.kiev.ua/2021/06/02/zerkal-stala-radnikom-ministra-energetiki-germana-galushhenka/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами