Українська енергетична інфраструктура: 28.12.2020-03.01.2021

АЕС1

Україна і Франція планують посилити співпрацю в енергетичному секторі


Перша заступниця Міністра енергетики Ольга Буславець взяла участь у зустрічі, присвяченій обговоренню синхронізації об’єднаної енергосистеми України з європейською системою ENTSO-E під головуванням Віцепрем’єрки Ольги Стефанішиної.
Про це пише пресслужба Міненерго.
Під час зустрічі Головний виконавчий директор французької компанії RTE International Ніколас Брем представив техніко-економічне дослідження проєкту будівництва електричних накопичувачів в Україні в контексті синхронізації ОЕС України до ENTSO-E. Для Міністерства енергетики синхронізація з ENTSO-E є однією з ключових стратегічних цілей на наступні 3 роки. Франція, в свою чергу, є одним з найбільш важливих партнерів України у цьому контексті, повідомили у пресслужбі Міненерго.
Також зазначається, що наразі Україна успішно виконує заплановані заходи, передбачені Угодою про синхронізацію української енергосистеми з європейською. Одним з ключових проектів в цьому контексті є будівництво систем накопичення. Вже в наступні 2 роки енергосистема потребуватиме принаймні 200 МВт такої потужності.
“Міністерство енергетики зробить все можливе для узгодження та ініціації потрібного законодавства, щоб проєкт Energy Storage став не лише технічно можливим, а й інвестиційно привабливим”, — підкреслила Буславець.
Керівництво RTE International і представники Посольства Франції в Україні та представники Міненерго окремо обговорили перспективні напрямки співпраці в енергетичному секторі.
Серед потенційних напрямків співпраці сторони приділили увагу таким:
— робота під напругою
— розвиток програмного забезпечення для оптимізації роботи енергосистеми
— впровадження систем управління енергосистемою
— координація на випадок аварійного відключення енергопостачання
— “розумні” та цифрові підстанції
— захист критичної інфраструктури і кібербезпека
Франція готова співпрацювати з Україною в проектах, які відповідають декільком критеріям: зокрема, вони мають відповідати потребам та інтересам українців, мають бути екологічними, прозорими та сприяти зближенню України та ЄС. У Міненерго, зі свого боку, запевнили міжнародних партнерів у повній підтримці таких критеріїв для реалізації спільних проектів, резюмували у Міненерго.
http://oilreview.kiev.ua/2020/12/21/ukra%d1%97na-i-franciya-planuyut-posiliti-spivpracyu-v-energetichnomu-sektori/
 

Законопроект щодо розвитку високоефективної когенерації зареєстровано у Парламенті

Схвалений 16 грудня Урядом законопроєкт щодо розвитку високоефективної когенерації вже внесено та зареєстровано у Верховній Раді України за реєстр. №4527 від 21.12.2020.
Законопроєкт, розроблений Міненерго та Держенергоефективності, має на меті створити умови для встановлення високоефективних установок комбінованого виробництва електричної та теплової енергії.
Держенергоефективності звертає увагу народних депутатів на важливість прийняття проекту Закону, що сприятиме:
·                 раціональному використанню традиційних енергоресурсів;
·                 зменшенню використання імпортного природного газу та вугілля (у 2019 році імпорт газу склав майже 3 млрд доларів, вугілля - 3,1 млрд доларів);
·                 скороченню витрат на енергоносії;
·                 зменшенню викидів парникових газів і шкідливих речовин.
https://saee.gov.ua/uk/news/3621
 
 
ДТЕК представив Нову стратегію до 2030 року

Генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко представив довгострокову стратегію розвитку компанії до 2030 року. В рамках Нової стратегії 2030 ДТЕК взяв на себе зобов'язання по трансформації компанії в більш екологічний, ефективний і технологічний бізнес. Реалізація стратегії стане істотним внеском ДТЕК в декарбонізацію економіки України і Європи в цілому.
Нова стратегія ДТЕК 2030 заснована на принципах ESG (Environmental, Social, Governance), в її основі ціннісні орієнтири бізнесу і прагнення відповідати актуальним запитам суспільства, глобальні енергетичні тренди і тренди розвитку України, які визначають майбутнє компанії на найближчі 10 років.
Згідно зі стратегією, в наступному десятилітті ДТЕК зосередиться на проектах в газовидобувній галузі, ВДЕ, трейдингу і розподільних мережах. Компанія планує розвивати культуру відкритих інновацій, завершити цифрову трансформацію бізнесу ставши цифровим підприємством на горизонті 2025+. Цим процесам будуть сприяти роботизація виробництва, впровадження інновацій по всьому ланцюжку створення вартості, масштабне використання сучасних цифрових технологій і АІ рішень.
Також в стратегії йдеться про зростаючу роль клієнта в прийнятті бізнес-рішень компанією, про посилення клієнтоцентричності бізнесу ДТЕК. ДТЕК планує перейти з постачальника енергії в постачальника рішень й інтегратора нових технологій.
«За 15 років ДТЕК інвестував в енергетику та сталий розвиток $ 11,9 млрд. Це забезпечило зростання виробництва і соціальний розвиток регіонів, де працюють виробничі підприємства Групи ДТЕК, - зазначив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко. - Сьогодні енергетична галузь змінюється під впливом глобальних трендів. Щоб зберегти лідерство на конкурентному ринку електроенергії ми трансформуємо наш бізнес і ставимо собі нові амбітні цілі. Як бізнес, ми бачимо своє завдання в тому, щоб запропонувати нашим клієнтам сучасні сервіси та енергоефективні рішення. Як національний інвестор ми заявляємо про свою готовність допомогти Україні трансформувати енергетичну галузь для подальшого синхронного розвитку з європейським енергетичним сектором».
У планах компанії міжнародна експансія - активний розвиток ВДЕ і трейдингу в ЄС.
https://dtek.com/media-center/news/dtek-predstavil-novuyu-strategiyu-do-2030-goda/
 
 
НКРЕКП на 2021 рік змінила ставки на приєднання до електромереж

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг затвердила ставки на стандартне і нестандартне приєднання споживачів до потужності, а також ставки плати за лінійну частину приєднання.
Середньозважена ставка на стандартне приєднання знизилася на 5,7%, нестандартне — 14,7%, пише пресслужба Регулятора.
«Ставки вдалося знизити шляхом виключення з них витрат на реконструкцію електромереж високих рівнів напруги (від 10 кВ і вище), які оператори систем розподілу повинні фінансувати з власних інвестиційних програм», — сказав член Нацкомісії Дмитро Коваленко.
«Коли ми проводили оцінку компаній, у яких істотно зросли ставки на приєднання, був констатований факт, що в окремих приєднання це було викликано тим, що при виконанні технічних умов було закладено фінансування об’єктів вищого  рівня напруги, потужність яких призначалася не тільки для приєднання споживачів, але в цілому для енергозабезпечення районів і регіонів», — сказав Коваленко.
http://oilreview.kiev.ua/2020/12/24/nkrekp-na-2021-rik-zminila-stavki-na-priyednannya-do-elektromerezh/
 
 
Уряд встановив єдину фіксовану ціну на електроенергію для побутових споживачів

Сьогодні на засіданні Уряду схвалено постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 05 червня 2019 р. № 483», якою, зокрема, було подовжено строк дії Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії (ПСО).
Постанову прийнято з метою уникнення стрімкого зростання тарифу для населення вже з січня наступного року. Так, термін дії чинного механізму ПСО спливає 01.01.2021 і у разі неприйняття запропонованих змін ціна на електроенергію для побутових споживачів мала б формуватися на ринкових умовах, що призвело б до різкого, більш ніж в 2,5 рази, зростання тарифу на електричну енергію для населення (до близько 3.30 грн/кВтгод).
Відповідно, зазначеною постановою визначено єдину фіксовану ціну на електричну енергію для побутових споживачів – 1,68 грн/кВт год. Фактично, тариф для населення до 31.03.2021 збережено на поточному рівні (не враховуючи пільгову ціну за перші 100 кВт год/міс).
Водночас  збережено і залишено без змін коефіцієнти дво- та тризонного обліку електричної енергії. Тому у разі встановлення, до прикладу, двозонного обліку електричної енергії, її ціна у нічний час буде на 50% меншою.
Зміни в ПСО також дозволять забезпечити фінансову стабілізацію ринку електричної енергії протягом січня – березня 2021 року та сталу роботу енергетичних підприємств, на яких покладені спеціальні обов’язки із забезпечення загальносуспільних інтересів (НАЕК «Енергоатом», ПрАТ «Укргідроенерго», НЕК «Укренерго»).
Поряд з тим Міненерго спільно з НКРЕКП та іншими учасниками ринку електричної енергії протягом наступного місяця планує напрацювати удосконалений сценарій фінансового збалансування ринку електричної енергії у 2021 році, на підставі якого Уряду буде запропонована оновлена редакція ПСО.
https://www.kmu.gov.ua/news/uryad-vstanoviv-yedinu-fiksovanu-cinu-na-elektroenergiyu-dlya-pobutovih-spozhivachiv

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами