Українська енергетична інфраструктура: 28.01-03.02.2019



Міністерство енергетики та вугільної промисловості України оголошує про проведення конкурсу з визначення приватного партнера для здійснення державно-приватного партнерства щодо реалізації проекту «Енергетичний міст «Україна - Європейський Союз»

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України наказом від 18.01.2019 №24, відповідно до Закону України «Про державно-приватне партнерство»; постанови Кабінету Міністрів України від 11.04.2011 № 384 «Деякі питання організації здійснення державно-приватного партнерства»; наказу Міненерговугілля від 30.07.2018 № 404 «Про створення комісії з питань проведення конкурсу з визначення приватного партнера для здійснення державно-приватного партнерства щодо проекту «Енергетичний міст «Україна – Європейський Союз» (далі – Комісії) та протоколу засідання Комісії № 3 від 09.01.2019 прийнято рішення провести конкурс з визначення приватного партнера для здійснення державно-приватного партнерства щодо проекту «Енергетичний міст «Україна – Європейський Союз».
Оголошення про проведення конкурсу з визначення приватного партнера для здійснення державно-приватного партнерства щодо реалізації проекту «Енергетичний міст «Україна – Європейський Союз».
Конкурсна документація з вибору приватного партнера для здійснення державно-приватного партнерства щодо реалізації проекту «Енергетичний міст «Україна – Європейський Союз».
Строк подання заявки на участь у конкурсі – до 17:30 45 календарного дня, після публікації цього Оголошення.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article?art_id=245335257&cat_id=245335226


НКРЕКП підключається до тестування ПО, створюваного для роботи сегментів нового ринку електроенергії

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), має намір підключитися до тестування платформи, яка забезпечить роботу майбутніх сегментів нового оптового ринку електроенергії (ОРЕ).
Залучити фахівців Комісії до тестування доручено держпідприємству «Енергоринок» і Національної енергетичної компанії (НЕК) «Укренерго» за підсумками наради з питання впровадження тестових операцій купівлі-продажу е / е на відповідних сегментах нового ринку е / е 21 січня.
НКРКЕП також рекомендувала учасникам ОРЕ звернутися до «Енергоринку» з проханням підключити їх до процесу тестування, за підсумками якого вони зможуть надати свої зауваження.
ДП «Енергоринок» також звернеться до уповноваженого банку ОРЕ - Ощадбанку - щодо його участі в випробуванні платформи.
НКРЕКП доручила «Енергоринку» і «Укренерго» до кінця січня подати пропозиції про порядок взаємодії між оператором системи передачі (ОСП) і гарантованим покупцем в частині прогнозування виробництва виробниками по «зеленому» тарифу.
«Укренерго» має намір тестувати платформу автоматизації функціонування балансуючого ринку і ринку допоміжних послуг до червня. Так, з лютого по травень пройдуть випробування підсистеми формування та надання графіків учасника ринку, з квітня по травень - платформи проведення аукціонів і підсистеми балансуючого ринку і ринку допоміжних послуг, а також підсистеми адміністратора розрахунків, з травня по червень - паралельної роботи учасників ринку в системі балансуючого ринку і допоміжних послуг.
Як повідомлялося, запуск нового оптового ринку е / е намічений на липень 2019 року на виконання закону «Про ринок е / е», прийнятого в квітні 2017 року.
«Енергоринок» в жовтні 2018 року уклав договір з який здобув перемогу на тендері АТ «Сфера» на закупівлю послуг з впровадження та надання права на користування програмним забезпеченням (ПЗ) для функціонування ринку «на добу вперед» і внутрішньодобового ринку. З 15 січня 2019 року проводиться її тестування учасниками ринку.
«Енергоринок» також в грудні 2018 року розпочав тестування самостійно розробленого ПО, необхідного для організації гарантованого покупця.
НЕК «Укренерго» 4 лютого розкриє тендерні пропозиції, подані на конкурс із закупівлі апаратного забезпечення для балансуючого ринку. Реалізація проекту розділена на дві частини: закупівля програмного забезпечення (ПО) і закупівля апаратного забезпечення (лот 3 «Телекомунікаційна інфраструктура») в рамках пакету UE / 5 «Впровадження балансуючого ринку»). Такий поділ дозволить придбати ПО для всієї платформи ринку без прив’язки до обмеженого кола виробників апаратного забезпечення, пояснили в компанії. Це зумовить вигідну ціну на апаратне забезпечення і дасть можливість розгорнути ПО всієї платформи нового ринку відповідно до його технічними параметрами, вважають в «Укренерго».
http://uaenergy.com.ua/post/31971/nkreku-podklyuchaetsya-k-testirovaniyu-po-sozdavaemogo/


«Енергоатом» поскаржився в АМКУ на НКРЕКП через формування ціни на вугілля

Антимонопольний комітет України (АМКУ) отримав заяву НАЕК «Енергоатом» про можливе порушення законодавства про захист економічної конкуренції в діях Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг.
Про це сказано в повідомленні комітету.
Так, «Енергоатом» просить АМКУ зобов’язати регулятора скасувати пункт 3.1. постанови №289 від 3 березня 2016 року, яким затверджується порядок формування прогнозної оптової ринкової ціни на е / е в частині її розрахунку з використанням у формулі показників індикативної ціни на вугілля та його транспортування.
«Цей пункт постанови НКРЕКП, на думку заявника, привів до перерозподілу коштів оптового ринку електроенергії на користь генеруючих компаній ТЕС за рахунок відповідного зниження тарифу на електричну енергію АЕС», - наголошується в повідомленні.
Як повідомлялося, НКРЕКП в кінці квітня 2016 року почала застосування нового порядку формування прогнозної ОРЦ на електроенергію, яка впливає на встановлення тарифів на електроенергію для промислових споживачів. Порядок, зокрема, передбачає визначення ціни вугілля за формулою «вартість в порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки в Україну».
Дія формули «Роттердам +» буде припинено з липня-2019 в зв’язку з переходом до нового ринку електроенергії.
http://oilreview.kiev.ua/2019/01/24/energoatom-pozhalovalsya-v-amku-na-nkreku-iz-za-formirovaniya-ceny-na-ugol/


«Енергоринок» все ще не може налагодити систему щоденних розрахунків з учасниками ОРЕ

Держпідприємство «Енергоринок» повідомляє про те, що даних для роботи системи щоденних розрахунків з учасниками оптового ринку електроенергії (ОРЕ) як і раніше недостатньо.
Як повідомляється на сайті підприємства, 18 січня вона повідомила операторів розподільчих і магістральних мереж про необхідність повторного надання даних погодинного відпустки е/е, починаючи з 1 січня 2019 року.
З 1 січня 2019 року оператор комерційного обліку ОРЕ не надає учасникам ринку дані щоденних розрахунків за е/е з-за відсутності повної інформації про щоденному відпуску е/е споживачам з боку операторів мереж (як магістральних, так і розподільних). Ситуація обумовлена технічним збоєм програмного забезпечення та відсутністю договорів на передачу у деяких споживачів е/е.
Станом на 20 січня інформація про відпустку е/е була відсутня за деякими распредкомпаніям західного регіону (ПАТ «Укрзалізниця», ДП «Регіональні електромережі», ПП «Гарант Енерго М») і НЕК «Укренерго».
НЕК «Укренерго» у вівторок зі свого боку знову звернулося до живити від нього споживачів з проханням укласти з нею договір на передачу е/е. Відповідне звернення компанія розмістила на своєму інтернет-сайті, опублікувавши весь список споживачів, включаючи і тих, хто вже такі угоди підписав.
Дані від операторів повинні бути надані у відповідність з постановою Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг від 28 грудня №2108 (Методичні рекомендації щодо врегулювання відносин оператора системи передачі, операторів систем розподілу, основних споживачів, електромережі яких приєднані до системи передачі або до електромереж виробників, і їх субспоживачів).
Як повідомлялося, Рада на засіданні 15 січня прийняла рішення про врегулювання проблеми укладення договорів на поставку і передачу електроенергії, яку споживають підприємства, приєднані до електромереж оператора системи передачі НЕК «Укренерго», а також генеруючих компаній (минаючи розподільні мережі).
Згідно з рішенням Ради ОРЕ, оператори системи розподілу (ОСР) зобов’язані надати НЕК «Укренерго» копії технічних доповнень до договорів на поставку е / е за регульованим тарифом, які діяли до початку 2019 року зі споживачами, які живляться від магістральних ЛЕП. Це дасть можливість «Укренерго» укласти з такими споживачами договори на передачу е/е з 2019 року.
ОСР також зобов’язані укласти договори з такими споживачами на спільне використання технологічних мереж, а з їх субабонентами - договору на передачу е/е.
Споживачі е/е, приєднані до мереж генеруючих компаній, зобов’язані укласти договори з ОСР про надання послуг з розподілу і договору про спільне використання мереж, йдеться в рішенні Ради ОРЕ.
http://oilreview.kiev.ua/2019/01/23/energorynok-vse-eshhe-ne-mozhet-naladit-sistemu-ezhednevnyx-raschetov-s-uchastnikami-ore/


Облгази та газзбути боргують «Нафтогазу» близько 60 млрд грн - Коболєв

Заборгованість регіональних газопостачальних та газозбутових підприємств перед групою «Нафтогаз» сягнула близько 60 млрд грн станом на початок цього року. Про це повідомив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, передає УНН.
«Станом на початок 2019 року облгази наростили борги перед «Укртрансгазом» за послуги балансування до 30,4 млрд грн. На ту ж дату пов’язані з ними «газзбути» - збільшили борг перед «Нафтогазом» до 29,3 млрд грн. Загалом – близько 60 млрд грн», - повідомив Коболєв.
З його слів, коштів, які облгази та «газзбути» заборгували групі «Нафтогаз», вже вистачило б, щоб повністю профінансувати 10-річну програму модернізації ГТС України.
Додамо, за даними «Нафтогазу», заборгованість контрагентів, які отримують газ від «Нафтогазу» на пільгових умовах (відповідно до положення про ПСО), на 23 січня становила 63,8 млрд грн (зменшення на 2,6 млрд грн, або 3,9% за тиждень).
https://www.unn.com.ua/uk/news/1776359-oblgazi-ta-gazzbuti-borguyut-naftogazu-blizko-60-mlrd-grn-kobolyev

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами