Українська енергетична інфраструктура: 27 вересня - 03 жовтня 2021

Enertis-2

Компанія KNESS розпочала тестування системи зберігання енергії потужністю 1МВт

Компанія KNESS розпочала тестування промислової системи зберігання енергії потужністю 1 МВт.
Про це повідомив директор з розвитку бізнесу KNESS Євген Дідіченко, передає. 
«Вперше повністю виготовлену українським підприємством промислову систему зберігання енергії(Energy Storage System) потужністю 1 МВт і ємністю 1 МВт-год введено в експлуатацію», - зазначив він. - Система проходить відповідні тестування та підготовку до сертифікації для отримання статусу постачальника допоміжних послуг від НЕК «Укренерго».
У липні 2021р Вінницька міська рада видала компанії KNESS містобудівні умови та обмеження на будівництво промислової системи накопичення енергії потужністю 1 МВт.
https://ecotown.com.ua/news/Kompaniya-KNESS-rozpochala-testuvannya-sistemi-zberigannya-energii-potuzhnistyu-1MVt/
 
 
Євросоюз запропонував Україні досягти кліматичної нейтральності на 10 років раніше

Європейський Союз запропонував українському уряду визначитися з конкретними орієнтирами для досягнення кліматичної нейтральності на 10 років раніше запланованого терміну - до 2050 року.
Про це заявило представництво ЄС в Україні за підсумками другого засідання робочої групи у рамках діалогу з Green Deal між Україною та ЄС, передає interfax.com.ua. 
«ЄС вітає подання Україною оновленого національно визначеного внеску у Паризьку угоду (НОВ2) з посиленими цілями, а також заохочує її до продовження роботи над конкретними орієнтирами для досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року і узгодити свої галузеві стратегії з цією метою», — зазначається у повідомленні.
Європейська сторона наголосила на необхідності проведення реформ в Україні та зміцнення адміністративної спроможності для виконання зобов'язань посиленого НОВ2 та для можливого додаткового скорочення викидів.
"ЄС наголосив на необхідності якнайшвидшого прийняття, впровадження та забезпечення дотримання екологічного законодавства України (зокрема, у питанні поводження з відходами, промислових викидів, екологічного контролю, Смарагдової мережі) та Державної стратегії управління лісами», — зазначено у повідомленні.
Глава групи підтримки України в Єврокомісії Катаріна Матернова у ході засідання відзначила готовність ЄС підтримати подальші зусилля України, у тому числі шляхом надання фінансової допомоги, для створення повноцінної системи кліматичного управління на основі довгострокових цілей з досягнення країною кліматичної нейтральності.
Україна відповідно до НОВ2 повинна до 2030 року скоротити викиди парникових газів на 65% від рівня 1990 року, а до 2060-го – досягти кліматичної нейтральності. Такі цілі поставлені і затверджені постановою Кабміну від 30 липня 2021 року.
https://ecotown.com.ua/news/vrosoyuz-zaproponuvav-Ukraini-dosyagti-klimatichnoi-neytralnosti-na-10-rokiv-ranishe/
 
 
В Україні запустили нову електронну аукціонну платформу для імпорту та експорту електроенергії

В Україні запрацювала нова електронна аукціонна платформа(ЕАП) з розподілення пропускної спроможності міждержавних перетинів (електричних мереж) для імпорту та експорту електроенергії.
Ресурс запустив у роботу оператор системи передачі НЕК «Укренерго», передає. 
«Нова аукціонна платформа є зручнішою у використанні, зокрема за рахунок того, що користувачі тепер мають можливість отримати доступ до системи з будь-якого пристрою або браузера без необхідності встановлення додаткового програмного забезпечення, - зазначають у компанії. - Удосконалені алгоритми аукціонів і нова аукціонна платформа забезпечують рівні можливості для доступу до пропускної спроможності міждержавних електромереж для всіх учасників ринку, прозору процедуру управління обмеженнями та наближають їх до європейських вимог».
Програмне забезпечення для аукціонної платформа було розроблено дочірньою компанією ТОВ «Укренерго цифрові рішення».
Зокрема, в аукціонна платформа оперує новою методикою визначення структури розподілу: для річного та місячного аукціонів пропонується по 35% величини доступної пропускної спроможності на відповідному міждержавному перетині, а на денному — 30%. Вона запроваджує новий принцип зменшення у разі потреби фізичного права на передачу (ФПП) для його власників. Попередні Правила передбачали, що спочатку обмежуються ФПП, придбані на добових аукціонах, потім — на місячних і лише в останню чергу — на річних. Відповідно до нових Правил обмеження застосовуються до всіх ФПП на пропорційній основі, незалежно від того, на якому аукціоні вони придбані.
ЕАП вводить контроль за виконанням умови про недопущення розподілення фізичного права на передачу кільком пов’язаним між собою (афілійованим) компаніям у обсязі більше ніж 50% запропонованої потужності, надає можливість використання довгострокових ФПП за принципом «використовуй або продай», із перепродажу на добових аукціонах не використаних власниками річних та місячних, а також має сторінку для повідомлень про готовність продати або купити ФПП.
Аукціонна платформа перевіряє розмір фінансового забезпечення, необхідного для участі в аукціонах. Зокрема змінено розмір цього забезпечення (кредитний ліміт), який тепер визначається відповідно до обсягів і цінових пропозицій, зазначених учасником у заявці на участь в аукціоні. Вона передбачає можливість для збільшення кредитного ліміту, а також робить автоматичну перевірку статусу користувача для участі в аукціонах та розрахунок оплати за фактично надані послуги, пені за несвоєчасну оплату, а також штрафів за використання добових ФПП менше ніж на 80 % тощо.
Більшо того, у новій аукціонній платформі передбачено технічні можливості для обміну даними з суміжними автоматизованими системами: з MMS для отримання статусу учасника ринку, номінації довгострокових ФПП для формування деталей добового аукціону та розрахунку відшкодування за неноміновані ФПП; з автоматизованою системою АТ «Ощадбанк», що дозволяє учасникам бачити залишок на рахунках ЕСКРОУ для контролю фінансового забезпечення, а також безпосередньо оплати за фактично надані послуги, а також з ERP (Enterprise Resource Planning System) для автоматизованого формування актів за надані послуги, неномінації та повернення, а також контролю фактичної оплати за надані послуги.
«20-22 вересня пройшов перший місячний аукціон на жовтень 2021 року, а перший добовий аукціон на новій платформі відбудеться 29 вересня», - зазначають в «Укренерго».
Нова платформа створена для реалізації правил проведення аукціонів відповідно до Постанови НКРЕКП від 03.04.2020 № 763, яка була ухвалена в рамках імплементації у законодавство України положень Регламенту (ЄС) 714/2009 про умови доступу до мережі для транскордонного обміну електроенергією.
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-zapustili-novu-elektronnu-auktsionnu-platformu-dlya-importu-ta-eksportu-elektroenergii/
 

Держенергоефективності готує з муніципалітетами пілотні проекти з випуску «зелених» облігацій

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження разом з місцевими органами влади готує пілотні проекти з випуску «зелених» облігацій.
Як заявили в агентстві, наразі створена Міжвідомча робоча група, передає. 
«За ініціативи Держенергоефективності у законодавстві вже відображені правові засади для випуску зелених облігацій, - сказав голова агентства Валерій Безус. - Працюємо над вторинним законодавством, вже ведемо переговори з муніципалітетами для реалізації перших пілотних проектів».
За словами Валерія Безуса, агентство працює над створенням технічного офісу, який надаватиме містам підтримку у випуску «зелених» облігацій.
Представники Європейського банку реконструкції та розвитку відзначили активність України у створенні умов для ринку «зелених» облігацій і підтвердили, що стимулювання цього напряму стає трендом у провідних країнах. Для фінансових установ, у тому числі для ЄБРР, важливим завданням є «озеленення» ринків капіталу, а кількість інвесторів, які вкладають кошти у «зелені» облігації перманентно зростає.
https://ecotown.com.ua/news/Derzhenergoefektivnosti-gotu-z-munitsipalitetami-pilotni-proekti-z-vipusku-zelenikh-obligatsiy/
 
 
Укренерго уклало контракт з Siemens на постачання 95 трансформаторів струму 330 кВ для 14 підстанцій

Дочірня компанія Siemens Energy AG в Україні – ТОВ «Сіменс Енергетика» – поставить 95 однофазних трансформаторів струму 330 кВ типу SAS виробництва заводу Trench Germany GmbH для 14 підстанцій НЕК «Укренерго». Контракт на постачання обладнання з ТОВ «Сіменс Енергетика» на 1,459 млн євро було підписано 16 вересня за результатами міжнародних конкурсних торгів, у яких брали участь представники ще чотирьох компаній з Італії та Китаю.
У результаті конкуренції економія на торгах склала майже 400 тис. євро від очікуваної вартості. Придбання обладнання для підстанцій Укренерго проводиться за кредитні кошти Світового банку за пакетом UE/20В «Поставка трансформаторів струму 330 кВ» у межах Другого проєкту з передачі електроенергії, що реалізує НЕК «Укренерго». Нові вимірювальні трансформатори будуть встановлені на підстанціях 330 кВ «Побузька», «Рудна», «Молочанська», «Зоря», «Феросплавна», «Українка», «ВДГМК», «Подільська», «Херсонська», «Усатове», «Аджалик», «Новоодеська», «Степова» та «Суми північна».
Укренерго вже має позитивний досвід експлуатації подібних вимірювальних трансформаторів. Адже аналогічні встановлені та експлуатуються на низці підстанцій компанії вже близько 20 років і зарекомендували себе як обладнання з високим рівнем надійності та вибухопожежної безпеки. Нові трансформатори струму типу SAS від німецького Trench – це сучасне високотехнологічне обладнання відкритих розподільчих пристроїв підстанції, необхідне для перетворення струму до значень, зручних для вимірювання відповідними вимірювальними приладами, забезпечення роботи засобів захисту та управління.
Нові трансформатори струму мають внутрішню елегазову ізоляцію і замінять на підстанціях старе обладнання з паперово-масляною ізоляцією. Саме цей конструктив і є ключовим у технології і забезпечує високий рівень безпеки та надійності експлуатації, а також зменшення експлуатаційних витрат. Гарантійний термін роботи таких трансформаторів струму – не менше 30 років.
ТОВ «Сіменс Енергетика» має поставити обладнання на підстанції Укренерго вже влітку наступного року для подальшого встановлення.
https://ua.energy/zagalni-novyny/ukrenergo-uklalo-kontrakt-z-siemens-na-postachannya-95-transformatoriv-strumu-330-kv-dlya-14-pidstantsij/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами