Українська енергетична інфраструктура: 26 липня - 01 серпня 2021

Суд просять заборонити продаж акцій Центренерго

27 липня 2021 року до суду надійшла заява про забезпечення позову, в якій заявник просить арештувати належний державі в особі Фонду державного майна України пакет акцій, що становить 78,289% статутного капіталу ПАТ «Центренерго».
Про це пише пресслужба Господарського суду міста Києва.
Наказом Фонду державного майна України №1275 від 23.07.2021 р. визначено, що приватизація ПАТ «Центренерго» повинна відбутися з серпня по грудень 2021 року.
На думку заявника, можливий продаж пакету акцій іншій особі порушить його права.
Наразі судом вирішується питання наявності правових підстав вжиття заходів забезпечення позову.
http://oilreview.kiev.ua/2021/07/29/sud-prosyat-zaboroniti-prodazh-akcij-centrenergo/
 
 
26 липня набрав чинності закон про приєднання до газотранспортної або газорозподільчої системи
У понеділок, 26 липня, набрав чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів з окремих питань приєднання до газотранспортної або газорозподільчої системи» 1590-ІХ.
Текст документа  оприлюднений в офіційній газеті Верховної Ради «Голос України» 23 липня 2021 року.
Метою Закону є спрощення механізму приєднання об’єктів замовника до газотранспортної або газорозподільної системи. Закон дасть змогу підвищити ефективність використання газової інфраструктури; спростити процедуру приєднання до газових мереж, якими володіють суб’єкти природних монополій.
Закон передбачає:
– зміни до Закону «Про ринок природного газу», якими скасовується обов’язковий поділ приєднання на типи, зміна підходів щодо визначення плати за приєднання та нормування строків виконання заходів з приєднання;
– зміни до Закону «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», зокрема, вводиться інструмент державного контролю за використанням ресурсів імпортованого природного газу та природного газу власного видобутку – Інформаційна база даних споживання природного газу.
Протягом двох місяців з дня набрання чинності Кабінет міністрів має затвердити положення про Інформаційну базу даних споживання природного газу та  визначити держателя та адміністратора Інформаційної бази даних. Протягом шести місяців Інформаційна база має бути створена та почати функціонувати.
НКРЕКП протягом чотирьох місяців з дня набрання чинності має внести зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності на ринку природного газу в частині встановлення обов’язку ліцензіатів вносити відомості про споживачів природного газу до Інформаційної бази.
Також протягом чотирьох місяців НКРЕКП має внести зміни до кодексу газотранспортної системи, кодексу газорозподільних систем та методології встановлення плати за приєднання до газотранспортних і газорозподільних систем, які випливають з Закону.
http://oilreview.kiev.ua/2021/07/26/26-lipnya-nabrav-chinnosti-zakon-pro-priyednannya-do-gazotransportno%d1%97-abo-gazorozpodilcho%d1%97-sistemi/
 
 
УЕБ: Šhebel продав на біржі 148 тис. тонн палива
Шебелинський нафтопереробний завод (Šhebel) 28 липня реалізував на електронних біржових торгах з продажу палива за річними контрактами на Українській енергетичній біржі (УЕБ) 148 тис. тонн світлих нафтопродуктів.
Про це повідомляється в пресрелізі НАК «Нафтогаз України».
«Загальний обсяг реалізованого палива знизилася на 21,5 тис. тонн (або на 12,7%) у порівнянні з минулим роком, змінилася структура проданого асортименту», – відзначили в компанії.
Зокрема, за річними контрактами було реалізовано 56,9 тис. тонн бензину Šhebel 95, що на 22,8% більше, ніж в минулому році і 88,6 тис. тонн бензину Šhebel 92 – на 9,5% менше.
Як відзначили в НАК, ціноутворення терм-контрактів на бензини здійснювалося за формулою з прив’язкою до середнього значення котирування Eurobob Oxy (щоденного моніторингу агентства Argus).
«Ми спостерігаємо підвищення попиту на паливо торгової марки Šhebel в рамках довгострокових контрактів, тому зараз розробляємо план поставки сировини на завод, щоб уже в серпні запропонувати додаткові обсяги для продажу», – зазначив директор з комерційних питань АТ «Укргазвидобування» Сергій Федоренко.
http://oilreview.kiev.ua/2021/07/29/ueb-shebel-prodav-na-birzhi-148-tis-tonn-paliva/
 

Міненерго стало управителем майна «Оператора ринку»
Кабінет Міністрів визначив Міністерство енергетики органом управління єдиного майнового комплексу державного підприємства «Оператор ринку».
Відповідне рішення було ухвалене на засіданні уряду 28 липня.
«Відповідно до статті 5 Закону України
«Про управління об’єктами державної власності» Кабінет міністрів є суб’єктом управління, що визначає об’єкти управління держвласності, стосовно яких виконує функції з управління, а також об’єкти управління державної власності, повноваження з управління якими передаються іншим суб’єктам управління», — йдеться в пояснювальній записці.
Водночас обгрунтування мети передачі майна «Укренерго» в управління Міністерства енергетики в пояснювальній записці відсутнє.
Зазначається, що рішення прийняте на виконання відповідного доручення Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.
«Термінал» писав, Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт, яким серед іншого пропонується ввести заборону для державних унітарних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких понад 50 відсотків акцій (часток) належить державі, зменшувати фінансовий результат до оподаткування відповідно до положень підпункту 139.2.2. пункту 139.2 статті 139 Кодексу у випадку, якщо визначення методів обчислення величини резерву сумнівних боргів (резерву очікуваних кредитних збитків) і способу визначення коефіцієнта сумнівності не узгоджене з власником (власниками) або уповноваженим ним органом (посадовою особою) відповідно до законодавства.
http://oilreview.kiev.ua/2021/07/29/minenergo-stalo-upravitelem-majna-operatora-rinku/
 
5e593007ae5ac972865dcff6

Спотова ціна газу в Європі підвищилася до рекордного значення


Спотова ціна газу в Європі встановила черговий рекорд з березня 2018 року на тлі нового подорожчання СПГ в Азії, а також зберігається повного спектру фундаментальних проблем ринку: низького рівня запасів у сховищах Європи і недостатніх поставок СПГ.
Передає Інтерфакс.
Ціна газу з поставкою в четвер на хабі TTF в Нідерландах зросла всього за день на 5% — до $484 за тисячу кубометрів. Ціна газу перейшла до активного зростання з початку тижня.
Раніше з середини місяця ціна спокійно дрейфувала в коридорі $410-440. Примітно, що очікування липневих планових ремонтів на газопроводах Газпрому — «Північному потоці» і «Ямалі-Європі» — раніше були каталізаторами зростання ціни, проте під час самих планових зупинок ціна йшла вниз і повернулася до зростання після перезапуску газопроводів.
У міру зростання ціни в Азії Європі залишається все менше поставок СПГ. Надходження регазифікованого скрапленого природного газу з терміналів Європи в газотранспортну систему в липні 2021 року менше на 23% по відношенню до липня 2020 року і на 31% по відношенню до липня докризового 2019 року. Падіння поставок по відношенню до попереднього місяця, до червня 2021 року, становить також помітні 13%. Також падає рівень запасів СПГ в резервуарах приймальних терміналів ЄС — середній рівень за останні 7 днів вже на 19% нижче, ніж за перший тиждень місяця.
http://oilreview.kiev.ua/2021/07/29/spotova-cina-gazu-v-yevropi-pidvishhilasya-do-rekordnogo-znachennya/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами