Українська енергетична інфраструктура: 25.11-01.12.2019



Дефіцит коштів Укренерго для фінансування «зеленого тарифу» в першій декаді листопада складає більше 480 млн грн

У НЕК «Укренерго» не вистачає коштів, щоб виплатити у першій декаді листопада аванс ДП «Гарантований покупець» для компенсації його витрат по сплаті «зеленого тарифу». Дефіцит складає більше 481 млн грн, розмір авансу — 821 млн грн.
Разом з тим протягом липня-жовтня 2019 року Укренерго здійснило всі необхідні платежі для компенсації витрат на «зелений» тариф «Гарантованого покупця».
Основною причиною браку коштів для компенсації «зеленого тарифу» зараз є нерівномірність та заборгованість по сплаті учасниками ринку послуги НЕК «Укренерго» з передачі електроенергії. Станом на 14 листопада 2019 року ця заборгованість складає більше 1,2 млрд грн, а рівень розрахунків — 90%.
Таким чином виплата коштів для «Гарантованого покупця» можлива лише за рахунок залишків на банківських рахунках Укренерго. Так, 14 листопада вони дорівнювали близько 780 млн грн, з яких компанії необхідно зарезервувати 530 млн грн для сплати податку на прибуток за підсумками дев’яти місяців 2019 року, який потрібно сплатити до 20 листопада 2019 року.
Враховуючи, що протягом 14-20 листопада Укренерго очікує надходження по сплаті послуг з передачі електроенергії в розмірі близько 100 млн грн, Укренерго 14 листопада 2019 року заплатило «Гарантованому покупцю 340 млн грн в рахунок авансу для сплати «зеленого» тарифу.
Треба зазначити, що окрім заборгованості учасників ринку по сплаті тарифу за передачу електроенергії, компанія протягом липня-листопада недоотримує кошти по сплаті за послуги передачі від низки підприємств, для яких з липня 2019 року дія тарифів на передачу, які встановлені на ІІ півріччя 2019 року, призупинена в судовому порядку. Їм нараховується платня за попереднім тарифом — 57,4 грн/МВт·год, який діяв в І півріччі 2019 року. Водночас у розрахунку тарифу на ІІ півріччя 2019 р. передбачалося, що вони будуть платити за вищими ставками: 347,14 грн/МВт·год в липні та 116,54 грн/МВт·год в серпні. В результаті загальне недоотримання коштів за липень-листопад через призупинення тарифів через суд становить 406,620 млн грн. Ці кошти можуть надійти в рахунок сплати тарифу на передачу лише після відповідного рішення судів.
По мірі надходження коштів від учасників ринку НЕК Укренерго буде направляти кошту на сплату рахунків «Гарантованого покупця» для компенсації витрат на сплату «зеленого» тарифу».
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/defitsyt-koshtiv-ukrenergo-dlya-finansuvannya-zelenogo-taryfu-v-pershij-dekadi-lystopada-skladaye-bilshe-480-mln-grn/
 
У листопаді трейдери здійснили лише 55% планових поставок електроенергії з РФ та Білорусі

У першій половині листопада трейдери здійснили лише 55% планових поставок електроенергії з РФ та Білорусі. Корегування обсягів імпорту було викликане значним зниженням споживання електроенергії через аномально теплу погоду.
Про це повідомляє пресслужба ПрАТ «НЕК «Укренерго».
За даними компанії, протягом 1-14 листопада сумарно з Росії та Білорусі в ОЕС України імпортовано 179,965 млн кВт-год. при планових комерційних поставках 326,9 млн кВт-год.
Зокрема, з Росії — 99,7 млн кВт-год. при планових поставках 168 млн кВт-год., з Білорусі — 80,2 млн кВт-год. при плані 158,88 млн кВт-год. Фактично плановий графік поставок був обмежений за весь період на 45%.
«Корегування планових поставок електроенергії передбачена діючими договорами щодо забезпечення паралельної роботи з суміжними операторами системи передачі і відбувається за два дні до планової поставки. Обмеження імпорту є елементом комплексних заходів диспетчерського управління для забезпечення балансу виробництва і споживання електроенергії та операційної безпеки енергосистеми України», — пояснили в Укренерго.
Зокрема, у першій половині листопада корегування обсягів імпорту було викликане значним зниженням споживання електроенергії через аномально теплу погоду. У пікові години нічного мінімуму та вечірнього максимуму обсяги споживання були меншими на 2,5 тис. МВт в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року.
http://oilreview.kiev.ua/2019/11/21/u-listopadi-trejderi-zdijsnili-lishe-55-planovix-postavok-elektroenergi%d1%97-z-rf-ta-bilorusi/
 
"Гарантований покупець" розрахувався з виробниками ВДЕ за перші 10 днів листопада

Державне підприємство "Гарантований покупець"  розрахувалося з виробниками електроенергії з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) за відпущену з 1 по 10 листопада 2019 року електроенергію, передає Енергореформи.
Як повідомила прес-служба підприємства, платіж був здійснений 15 жовтня 2019 року. Загальна сума виплат склала 752,5 млн грн.
Як повідомлялося, гарантований поеупець виплатив за відпущену в липні-вересні 2019 року електроенергію з ВДЕ 9,5 млрд грн.
 Раніше Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг повідомляла, що станом на кінець третього кварталу 2019 року загальна встановлена ​​потужність альтернативних джерел енергії склала 4,591 ГВт.
За даними Міністерства енергетики та захисту довкілля, встановлена ​​потужність ВДЕ за підсумками 2019 року може скласти 5,7-6,2 ГВт. Прогнозоване виробництво "зеленої" електроенергії в поточному році дорівнюватиме 6 млрд кВт-год, а сума виплат за даний обсяг - близько 28 млрд грн (без ПДВ). У наступному ж році, обсяг коштів для виплат об'єктів ВДЕ, за деякими оцінками, може досягати 45 млрд грн.
ДП "Гарантований покупець" викуповує вироблену за "зеленим" тарифом електроенергію і реалізує її на ринку "на добу вперед". Підприємство також забезпечує функціонування механізму PSO, для недопущення зростання цін для населення. Гарантований покупец купує е / е у державних НАЕК "Енергоатом" і ПрАТ "Укргідроенерго" і реалізує її постачальникам універсальних послуг, які продають її населенню за фіксованими тарифами, ще частина - продає на ринку "на добу вперед" для компенсації втрат.
Крім того, підприємство буде відповідати за проведення аукціонів для "зеленої" генерації, які повинні початися з 2020 року.
http://reform.energy/news/garantirovannyy-pokupatel-rasschitalsya-s-proizvoditelyami-vie-za-pervye-10-dney-noyabrya-12989
 
 
Нові законопроекти Мінекоенерго сприятимуть вирішенню регіональних проблемних питань в енергетиці та екології

У Мінекоенерго провели зустріч з представниками регіональних ЗМІ з метою роз’яснення пріоритетів  роботи нового міністерства  та ключових напрямків політики в енергетиці та екології.
 Журналістів цікавили питання: щодо проекту Закону України про обмеження обігу пластикових пакетів та роботи з метою скорочення використання пластику; які законопроекти  мають бути спрямовані для повноцінного запуску реформи управління відходами; заходи Міністерства у сфері регулювання вирубки лісу та у сфері скорочення шкідливих викидів промислових підприємств тощо.
Заступник Міністра Ірина Ставчук наголосила, що об’єднання міністерств сприятиме  досягненню консолідованих рішень з питань енергетики і екології. Також зауважила, що серед таких рішень є поступове скорочення використання викопного палива. «Зміни клімату спонукають країни світу до 2050 року відмовитися від викопних видів палива. Досягнення цілей сталого розвитку можливе за умови переходу на відновлювані джерела енергії»- переконана заступник Міністра.
Про заходи з метою скорочення пластику розповіла  радник Міністра  Олена Колтик:
«Щороку кожен із нас використовує близько пів тисячі поліетиленових пакетів. Тонкий пакет перебуває у вжитку в середньому півгодини, а розкладається сотні років». Також зазначила, що  вартість пакетика закладена в ціну товару, що несправедливо щодо інших покупців, які не користуються пакетиками. «Прийняті рішення, без сумніву, сприятимуть поліпшенню екологічної ситуації в різних регіонах України», - наголосила радник Міністра.
Також представники Міністерства  поінформували про реформування Державної екологічної інспекції  та закликали до співпраці у сфері комунікацій з метою посилення відповідальності щодо впливу на довкілля.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=9AEAE466F7AA2C23B8EF12743C17267D.app1?art_id=245420733&cat_id=35109
 
 
"Укренерго" запропонував ENTSO-E варіант 2-тижневого періоду роботи української енергосистеми в ізольованому режимі

НЕК "Укренерго" обговорив з ENTSO-E (Європейська мережа системних операторів передачі електроенергії, ENTSO-E) варіанти роботи української енергетичної системи в ізольованому режимі, розглядаючи в якості базового варіанту функціонування системи в такому режимі протягом двох тижнів, повідомив головний диспетчер "Укренерго "Віталій Зайченко, передає Енергореформи.
 "Попередні домовленості з ENTSO-E передбачають, що робота в ізольованому режимі може бути в наступному вигляді: тиждень - взимку, тиждень - влітку (в пікові періоди ІФ) ... Цей тижневий режим потрібно планувати дуже детально, забезпечити в енергосистемі достатні резерви потужності" , - сказав він в ході обговорення проекту "Звіт з оцінки відповідності (достатності) генеруючих потужностей за 2019 рік" в Києві в четвер.
Як уточнили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі "Укренерго", в даний час тривають обговорення з ENTSO-E тривалості роботи енергосистеми України у відокремленому режимі. Період, протягом якого енергосистема буде працювати в такому режимі, запланований на 2022 рік.
Як повідомлялося 28 червня 2017 року голова "Укренерго" Всеволод Ковальчук підписав Угоду про умови майбутнього об'єднання енергосистем України та Молдови з енергосистемою континентальної Європи. У документі прописані вимоги (безумовне виконання яких необхідне для прийняття рішення про об'єднання енергосистем), переліку необхідних додаткових досліджень, а також дорожня карта. Згідно з умовами приєднання українська енергосистема серед іншого, повинна здійснити роботу в ізольованому режимі (тобто фізично відокремленому від РФ і Білорусі), після чого ENTSO-E розгляне питання про синхронізацію роботи з українською енергосистемою.
ENTSO-E створена в липні 2009 року і об'єднала шість галузевих асоціацій: ATSOI, BALTSO, ETSO, NORDEL, UCTE і UKTSOA, в які входять 42 національні енергетичні компанії Європи.
"Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію роботи ОЕС.
http://reform.energy/news/ukrenergo-predlozhil-entso-e-variant-2-nedelnogo-perioda-raboty-ukrainskoy-energosistemy-v-izolirovannom-rezhime-13026

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами