Українська енергетична інфраструктура: 25-31.01.2021

wind-power-5116479_1920

 Інтеграція енергоринків України до загальноєвропейських - ключова умова енергетичної незалежності країни та її сталості - Ярослав Демченков

Заступник Міністра з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков взяв участь у 4-му інвестиційному форумі RENPOWER UKRAINE, який зібрав інвесторів у відновлювальну енергетику, енергоефективність та енергетичну інфраструктуру. 
У виступі Ярослав Демченков окреслив три довгострокові цілі:
1) повна інтеграція українських енергетичних ринків до загальноєвропейських, зокрема ENTSO-E;
 2) декарбонізація економіки та розвиток відновлюваної енергетики;
 3) підвищення енергоефективності.
«Україна активно готується до синхронізації об’єднаної енергосистеми з європейською — за нашими планами інтеграція до ENTSO-E має статися в 2023 році або раніше, відповідно ми маємо від’єднатися від систем Росії та Білорусі. Ми маємо забезпечити повну відповідність нормативно-правової бази України первинному та вторинному законодавству ЄС. Український ринок має бути чесним, прозорим, і  цьому допоможуть європейські правила на ринку», - підкреслив заступник Міністра. 
Також повідомив про  підготовку нової енергетичної стратегії до 2050 року та Інтегрованого плану з енергетики та клімату до 2030 року.  Документи передбачають низьковуглецевий розвиток енергетики, синхронізацію з Європейським зеленим курсом та сталий розвиток енергетичного сектору, як ключового чинника національної безпеки. 
У рамках декарбонізації Міністерство готує план «безвугільного майбутнього країни». Реформа вугільної галузі передбачатиме створення нових робочих місць на шахтах, які поступово ліквідовуватимуться, та додаткових стимулів для «вугільних регіонів», що стане початком нового зеленого курсу.
«Нам необхідно знайти варіанти заміщення теплової вугільної генерації кліматично-нейтральними потужностями у поєднанні з новими високоманевровими генеруючими потужностями, технологіями акумулювання та зберігання електроенергії для балансування енергосистеми. Наша стратегія передбачає введення в експлуатацію 2 ГВт високоманеврових потужностей зі швидким стартом (включення з нуля та вихід на номінальну потужність протягом 15 хвилин) та 2 ГВт швидкодіючих резервів на базі систем акумулювання електричної енергії», - наголосив Ярослав Демченков.
Україна підтримує розвиток відновлюваної, зокрема водневої енергетики, особливо у контексті ухвали Водневої стратегії ЄС і створення Європейського альянсу чистого водню, адже водень у перспективі 8-10 років матиме ключове значення для економіки європейського континенту та відповідно України. 
 
Міністерство прагне, щоб енергоефективність була крос-секторальною та стала нормою для всіх секторів економіки. Від рівня енергоефективності країни залежить її енергонезалежність.   Саме тому на профільному комітеті Ради було підтримано законопроєкт з енергоефективності, який тривалий час готувався широким експертним колом. 
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article?art_id=245510131&cat_id=35109
 
 
У Міненерго обговорили проєкт будівництва децентралізованої станції цифрової енергії на базі атомних електростанцій

Під головуванням заступника Міністра енергетики з питань цифрового розвитку, цифровізації і цифрових трансформацій Євгена Владімірова відбулася зустріч представників Міненерго, НАЕК «Енергоатом» та компанія Hotmine – розробника обладнання для майнингу з метою обговорити можливості і перспективи спорудження станції цифрової енергії, яка зможе завантажувати потужності АЕС і використовувати, зокрема, й для майнингу криптовалют.
«Майбутнє за новітніми технологіями, які можна використовувати для збалансування енергетичної системи, і при цьому отримувати фінансову вигоду. Ідея створення дата-центру на базі атомної електростанції, безперечно, заслуговує на увагу, адже українська ОЕС має незадіяні базові потужності. Стале навантаження на атомні енергоблоки могло б принести і додатковий прибуток державному «Енергоатому», і дати можливість працювати бізнесу, який також платитиме податки у вітчизняний бюджет», – наголосив Євген Владіміров.
При цьому заступник Міністра зауважив, що насамперед мають бути вирішені всі питання нормативно-правового забезпечення діяльності подібних дата-центрів, проведено дослідження і розрахунки електроенергії, необхідної для роботи «станцій цифрової енергії», що підвищить можливості об’єднаної енергетичної системи України з балансування обсягів виробництва та споживання електричної енергії, розвитку телекомунікаційної інфраструктури та підвищення інвестиційної привабливості.
«Генерація та транспортування електроенергії є складним та ресурсоємним процесом. Більш того, це є життєво необхідним процесом для людства, тож не дивно, що він, як і фінансові ринки, контролюється державами. Але для децентралізованої цифрової фінансової системи необхідна і децентралізована енергетична система», – зазначив Олесь Слободенюк, засновник компанії Hotmine, яка запускає проект створення децентралізованої станції цифрової енергії в Україні. У компанії впевнені, що за наявної доступної і конкурентної за ціною потужності від атомної генерації, Україна може стати одним із світових лідерів цифрових технологій.
Після презентації проекту станції цифрової енергії, представники Міненерго, Енергоатома та бізнесу домовились продовжити співпрацю та закріпити її меморандумом, в якому будуть визначені конкретні заходи із налагодження інвестиційної привабливості.
Довідково. Hotmine – науково-виробнича компанія спеціалізована на R&D, розробці обладнання для майнингу, проектуванню, побудові та обслуговуванні центрів обробки даних.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article?art_id=245509904&cat_id=35109
 
 
На УЕБ зафіксовано ціновий рекорд з продажу «зеленої» електроенергії

«Гарантований покупець» продав на УЕБ 100% обсягу електроенергії, заявленого на лютий.
Під час аукціону з продажу електроенергії з відновлювальних джерел (ВДЕ) на лютий, який відбувся на «Українській енергетичній біржі», зафіксовано ціновий рекорд — 1608 грн/мВт-год.
«Максимальна ціна окремого продукту, якої вдалося досягти завдяки конкурентній боротьбі, перевищила 1608 грн/мВт-год. Це найбільша сума, яку покупці електроенергії запропонували за електроенергію з ВДЕ», — наголошується в повідомленні.
За правилами аукціону, торги відбувалися на підвищення ціни.
У ході торгів було реалізовано майже 94 тисячі мВт-год електроенергії з відновлювальних джерел (ВДЕ) з періодом постачання в лютому 2021 року.
«Було реалізовано 100% електроенергії за 15 продуктами», — йдеться в повідомленні.
«Термінал» писав раніше, підрозділ «Енергоатом-трейдинг» НАЕК «Енергоатом» реалізувало на аукціоні Української енергетичної біржі в п’ятницю в формі спецсесії 19,8 тис. МВт-год електроенергії базового навантаження ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат».
http://oilreview.kiev.ua/2021/01/28/na-ueb-zafiksovano-cinovij-rekord-z-prodazhu-zeleno%d1%97-elektroenergi%d1%97/
 

Укренерго починає штрафувати боржників з 1 лютого
 
Відповідно до  Постанови НКРЕКП № 93 від 27.01.2021, скасовано заборону стягувати штрафні санкції з постачальників (в тому числі постачальників універсальних послуг) за борги по оплаті послуг оператора системи передачі (ОСП).
Інформує Укренерго.
У зв’язку з цим з 1 лютого 2021 року НЕК «Укренерго» відновлює застосування до постачальників (в тому числі постачальників універсальних послуг) штрафних санкцій (пені), що передбачені договорами про надання послуг з передачі електричної енергії та диспетчерського (оперативно-технологічного) управління.
Відповідно до умов Договорів про надання послуг з передачі та диспетчеризації, у разі порушення строків оплати ОСП може нараховувати учаснику ринку пеню 0,1% від суми простроченого платежу за кожен день прострочення. У випадку з послугами передачі за прострочення понад 30 календарних днів додатково стягується штраф 7% від суми простроченого платежу.
Наразі сумарний борг учасників ринку за послуги з передачі електричної енергії перевищує 6 млрд грн (з ПДВ), значна частка цієї суми припадає саме на борги постачальників універсальних послуг. Водночас заборгованість по сплаті тарифу на диспетчеризацію складає 581,7 млн грн. Така ситуація вкрай негативно впливає на фінансовий стан Укренерго, яке сьогодні не має достатніх обсягів для бездефіцитного фінансування всіх своїх зобов’язань, зокрема перед ДП «Гарантований покупець» в межах покладених на Компанію спеціальних обов’язків.
Укренерго закликає всіх учасників ринку сумлінно ставитися до своїх зобов’язань з оплати наданих Укренерго послуг з передачі електричної енергії та диспетчерського (оперативно-технологічного) управління.
http://oilreview.kiev.ua/2021/01/28/ukrenergo-pochinaye-pochinaye-shtrafuvati-borzhnikiv-z-1-lyutogo/
 

Кабмін виділив на компенсацію власникам електроопалення 1,4 млрд грн

Кабінет міністрів України виділив 1,4 млрд гривень на компенсацію громадянам, які використовують електричне опалення.
«Кабінет Міністрів України підтримав рішення про компенсації громадянам, у яких встановлено електроопалення, - зазначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. - Загальна сума компенсацій становитиме 1,4 мільярда гривень».
Постанова ухвалена із доопрацюванням.
«Важливо, що право на виплати матимуть не лише українці, які мають електроопалення, а й багатодітні та прийомні сім’ї, а також дитячі будинки сімейного типу, - пояснив Денис Шмигаль. - Людям не треба буде кудись ходити і носити довідки - такі компенсації будуть автоматичні».
https://ecotown.com.ua/news/Kabmin-vidiliv-na-kompensatsiyu-vlasnikam-elektropalennya-1-4-mlrd-grn/
 
 
Уряд пропонуватиме передати газорозподільчі мережі місцевій владі

Кабінет міністрів України ініціює законопроект про можливість передачі газорозподільчих мереж органам місцевого самоврядування.
Про це заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль в ефірі програми “Свобода слова” на ICTV.
“Уряд спільно з парламентським комітетом ініціює прийняття законопроекту про можливість передачі газорозподільчих медеж органам місцевого сомоврядування…Штрафи чи пеня за невчасно сплачені газ, тепло за січень застосовуватися не будуть…”, — розповів Шмигаль.
Раніше «Термінал» писав, що уряд розробляє законопроект про укрупнення газзбутів. Законопроект про укрупнення газорозподільних компаній Кабінет Міністрів направить до Верховної Ради найближчим часом, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль у Facebook.
http://oilreview.kiev.ua/2021/01/26/uryad-proponuvatime-peredati-gazorozpodilchi-merezhi-miscevij-vladi/
 
 
Рада вдруге відхилила кандидатуру Вітренка на міністра енергетики

Верховна Рада вдруге не призначила Юрія Вітренка першим віцепрем’єр-міністром, міністром енергетики.
За призначення Вітренка проголосували 204 народних обранців з 226 необхідних.
45 парламентарів виступили проти, 62 утрималися.
Нагадаємо, 17 грудня Верховна Рада не підтримала призначення Юрія Вітренка першим віцепрем’єр-міністр, міністром енергетики України. Відповідне рішення підтримали тоді лише 186 народних депутатів України.
21 грудня уряд ухвалив рішення звільнити з посади першого заступника міністра енергетики Ольгу Буславець згідно з поданою нею заявою, водночас Юрія Вітренка призначено першим заступником міністра енергетики.  Відповідно до рішення уряду, Вітренко тимчасово виконуватиме обов’язки міністра енергетики України.
http://oilreview.kiev.ua/2021/01/28/rada-vdruge-vidxilila-kandidaturu-vitrenka-na-ministra-energetiki/
 

Законопроект про підтримку Енергоатому передбачає додатковий випуск ОВДП на 7,3 млрд грн

На сайті Верховної ради оприлюднено текст законопроекту № 4624 про підтримку ДП «НАЕК «Енергоатом», що передбачає додатковий випуск облігацій внутрішньої державної позики на 7,3 млрд грн з метою погашення критичної заборгованості атомників.
Передає Енергореформа.
Ініціаторами документа є народні депутати Юрій Камельчук, Ганна Скороход, Олексій Кучеренко, Олексій Гончаренко і Людмила Буймістер, а також ряд профільних парламентських комітетів, включаючи комітет з питань енергетики та ЖКГ на чолі з Андрієм Герусом.
«На сьогодні критична для забезпечення сталого функціонування ядерних об’єктів ДП «НАЕК «Енергоатом» заборгованість за постачання товарно-матеріальних цінностей для комплектації, ремонту та виконання програми підвищення ядерної безпеки на всіх АЕС, заборгованість за постачання палива, збагаченого уранового продукту, ТВЕЛ, вивезення відпрацьованого ядерного палива становить близько 7,3 млрд грн. З урахуванням перерахованого, держава повинна надати необхідну фінансову підтримку ключовому державному енергетичному підприємству — ДП «НАЕК «Енергоатом» у розмірі 7,3 млрд грн», ‒ зазначено в пояснювальній записці до проекту Закону.
З цією метою законопроект № 4624 передбачає внесення змін до державного бюджету України на 2021 рік у частині збільшення видатків спеціального фонду держбюджету України на 7,3 млрд грн – до 143,595 млрд грн.
Документ надає право Міністерству фінансів здійснювати за рішенням Кабміну додаткові випуски ОВДП, понад встановлений законом про держбюджет України на 2021 рік обсяг, з подальшим перерахуванням коштів до спеціального фонду держбюджету для фінансування Енергоатому.
В даний час загальна дебіторська заборгованість ДП «НАЕК «Енергоатом» за відпущену електроенергію перевищує 24 млрд грн, з яких 11,6 млрд грн – заборгованість ДП «Енергоринок» перед компанією станом на 1 липня 2019 року, 8,7 млрд грн – борг ДП «Гарантований покупець» за атомну е/е за 2020 рік і ще 3,7 млрд грн – борг НЕК «Укренерго» за 2020 рік.
Згідно з експертними оцінками, в першому кварталі 2021 року дефіцит коштів Енергоатому може збільшитися ще на 7,3 млрд грн у зв’язку з фінансовою нездатністю ДП «Гарантований покупець» оплачувати атомну електроенергію для потреб населення по 15 коп/кВт-год.
http://oilreview.kiev.ua/2021/01/26/zakonoproekt-pro-pidtrimku-energoatomu-peredbachaye-dodatkovij-vipusk-ovdp-na-73-mlrd-grn/
 

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами