Українська енергетична інфраструктура: 25-31 жовтня 2021

190702_001
Нафтогаз допоможе розвивати енергоринки з урахуванням кліматичних цілей
 
Це його завдання як національної компанії, переконаний голова правління компанії.
Нафтогаз як національна компанія має допомагати іншим учасникам розвивати енергетичний ринок і робити це в рамках європейського "зеленого" переходу з урахуванням цілей щодо скорочення споживання.
Про це під час сьомого українського Газового форуму сказав голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.
"Підвищення рівня енергоефективності, розвиток енергетичного ринку та реалізація "зеленого" переходу - це взаємопов'язані сфери. Ми вважаємо, що всі ці речі неможливі одна без одної", - сказав голова правління НАК.
На його переконання, роль національної компанії полягає у тому, щоб допомагати гравцям галузі реалізовувати ці завдання.
"Одна з головних ролей "Нафтогазу" - забезпечення безпеки постачання, забезпечення енергетичної безпеки. У нашій ситуації це дуже пов'язано з незалежністю та безпекою України. Друга роль - забезпечення ресурсного потенціалу України. Це стосується видобутку газу та нафти, а також реалізації можливостей української ГТС та нафтотранспортної системи для транспортування вуглеводнів, наших сховищ. Якщо ми дивимося у майбутнє, то мова йде і про використання ГТС для транспортування водню", - зазначив Вітренко. 
Він нагадав, що "Нафтогаз" представлений практично в усіх сегментах енергетичного ринку. Це, зокрема, постачання енергоресурсів населенню.
"У нас у побутовому сегменті прямих поставок є відносно невелика частка ринку - 13,5%. Але при цьому, починаючи з першого жовтня, ми створили балансуючу групу і балансуємо весь ринок постачання газу для населення. Тобто, національна компанія забезпечує ресурс газу для населення і ТКЕ. На ринку є очевидні провали і без Нафтогазу ТКЕ не змогли б працювати, ми б не запустили опалювальний сезон. Ми також були вимушені стати постачальником бюджетних організацій. Інші постачальники відмовилися це робити після того, як почали зростати ціни", - додав Вітренко.
https://ua-energy.org/uk/posts/naftohaz-dopomozhe-rozvyvaty-enerhorynky-z-urakhuvanniam-klimatychnykh-tsilei
 
 
Мінрегіон почав реструктуризацію боргів ТКЕ
Також йде процес зняття арештів з рахунків підприємств-боржиків.
У Міністерстві розвитку громад та територій почали вносити підприємства ТКЕ до реєстру підприємств теплопостачальних та теплогенеруючих організацій, підприємств централізованого водопостачання та водовідведення, які беруть участь у процедурі врегулювання заборгованості. 
Наступний крок — підписання договорів про реструктуризацію заборгованості, повідомила заступниця міністра Наталія Хоцянівська. 
"Реструктуризація заборгованості ТКЕ та водоканалів є однією з умов, які передбачені в Меморандумі щодо сталого проходження опалювального сезону. Минулого тижня уряд прийняв постанову, якою створено передумови для зняття арештів з рахунків підприємств та повноцінної роботи у цьому напрямі. Найближчим часом будуть укладені договори реструктуризації боргів за спожиті енергоносії", — зазначила  Хоцянівська. 
Прийом документів для включення до Реєстру відбувається у два етапи. На першому (до  до 29 жовтня 2021 року) вносяться підприємства, рахунки яких арештовано та відповідно до яких діє активне виконавче провадження (для термінового розблокування їх діяльності). На другому етапі (з 3 листопада 2021 року) - решта підприємств  у порядку надходження документів. 
Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський раніше підписав Закон "Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу", який набрав чинності 29 серпня 2021 року. Закон прийнято з метою врегулювання ситуації з боргами ТКЕ перед НАК "Нафтогаз України".
https://ua-energy.org/uk/posts/minrehion-pochav-restrukturyzatsiiu-borhiv-tke
 
 
У листопаді Україна імпортує півмільйона тонн вугілля

Станом на 25 жовтня бракує понад 2 млн тонн вугілля порівняно з планом. З 26 жовтня Міненерго перестало публікувати зведені дані накопичення палива.
У листопаді очікується імпорт вугілля в обсязі 562 тисячі тонн. Про це йдеться у повідомленні Міністерства енергетики. 
Згідно з інформацією, наданою компаніями теплової генерації, у листопаді планується імпортувати 562 тисячі тонн вугілля, з яких близько 200 тис тонн завезе державна компанія "Центренерго".
Цього місяця "Центренерго" імпортувало 30,1 тисяч тонн вугілля. Станом на сьогодні загальний обсяг імпорту за жовтень вугілля складає 216,5 тисяч тонн.
Нагадаємо, за даними ПрАТ "НЕК "Укренерго", ситуація з накопиченням вугілля погіршується. Запаси вугілля на складах ТЕС є надзвичайно низькими. Так, станом на ранок 25 жовтня загальні запаси вугілля на складах ТЕС знизилися на 6,5% (до 583,4 тис. тонн) у порівнянні з обсягами на ранок 18 жовтня (623,7 тис. тонн).
Водночас у Міненерго заспокоюють: "незважаючи на відставання від графіка накопичення вугілля на складах ТЕС, об’єднана енергетична система України працює стабільно".
Відомство заявило, що у серпні оновило графік накопичення вугілля у бік збільшення планових показників, виходячи з найкритичнішого сценарію, що включає запуск "Північного потоку-2" і дуже низьку температуру взимку.
Базовою генерацією є атомна, АЕС виробляють понад половину всієї електроенергії в державі рівним графіком. Маневрування системи відбувається за рахунок теплової та гідрогенерації, потужності яких зараз достатньо для сталої роботи енергосистеми.
https://ua-energy.org/uk/posts/u-lystopadi-ukraina-importuie-pivmiliona-tonn-vuhillia
 
 
У Європі біометан зараз навіть дешевший, ніж природний газ - DiXi Group

Собівартість виробництва біометану знижується, тоді як природний газ б'є цінові рекорди.
Наразі цінові тренди на природний газ у Європі є настільки високими, що виробляти біометан вигідніше. Про це на Сьомому газовому форумі сказала президент DiXi Group Олена Павленко, повідомляє "Українська енергетика".
"Станом на зараз виробляти біометан вигідніше порівняно з тим, що ми бачимо на ринку природного газу. Важко сказати, скільки часу це триватиме. Але наразі така тенденція є позитивною", - сказала Павленко.
Вона навела прогноз міжнародного енергетичного агентства: у 2040 році собівартість виробництва біометану впаде ще на 25% порівняно з поточним рівнем.           "Ті країни, які імпортують газ зараз, будуть надзвичайно зацікавлені у тому, щоб імпортувати біометан. Для таких країн бізнес виробництва біометану буде в зоні інтересу, адже цей продукт має критерій сталості", - відзначила експерт.
Вона додала, що за два роки кількість біометанових установок у Європі зросла вдвічі - з 483 до 729. Лідерами є Німеччина, Франція, Данія та Велика Британія. Ряд країн починають включати біометан до магістральних газопроводів.
https://ua-energy.org/uk/posts/u-yevropi-biometan-zaraz-navit-deshevshyi-nizh-pryrodnyi-haz-dixi-group
 

"Енергоатом" отримав 885 МВт потужностей на листопад на перетині Білоруссю

Ще 15 МВт отримала компанія ТОВ "Електро Ком'юніті", пов'язана з ексголовою "Укренерго" Всеволодом Ковальчуком.
ДП "НАЕК "Енергоатом" викупив 885 МВт доступу до міждержавного перетину на кордоні з Білоруссю в результаті аукціону НЕК "Укренерго" на листопад 2021р. Всього на аукціон виставлялося 900 МВт потужностей. 
Про це йдеться у повідомленні ПрАТ НЕК "Укренерго" про результати аукціону.
Також, за даними "Укренерго", вісім компаній повністю викупили доступ до міждержавного перетину на кордоні з Росією на листопад 2021р.
ТОВ "Стімекс" отримала 250 МВт, ТОВ "Енергопостачальник" - 100 МВт, ТОВ "Артлекс-енерджі" - 126 МВт, ТОВ "Онк-груп" - 500 МВт, ТОВ "Електротрейдінг Груп" - 290 МВт, ТОВ "Електро партнерс" - 80 МВт, ТОВ "Де трейдинг" - 200 МВт, ТОВ "Еру трейдінг" - 654 МВт.
Гранична ціна перетину - 0,29 грн за МВт-год. 
Нагадаємо, наразі на сайті енергетичного немає проектів документів, що стосувалися б врегулювання імпорту з 1 листопада. Але якщо регулятор не ухвалить рішення про подальшу заборону імпорту, то він автоматично відновиться. Якщо ж імпорт буде заборонено рішенням НКРЕКП, то оператор системи передачі НЕК "Укренерго" скасує результати аукціону на відповідні перетини. 
https://ua-energy.org/uk/posts/enerhoatom-otrymav-885-mvt-potuzhnostei-na-lystopad-na-peretyni-bilorussiu

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами