Українська енергетична інфраструктура: 24-30.09.2018



НКРЕКП з жовтня збільшить тариф Укренерго на 1.5%

Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), з 1 жовтня 2018 року збільшить середньозважений тариф НЕК «Укренерго» на 1,5% в порівнянні з чинним тарифом - з 4,894 коп / кВт · год до 4,969 коп. / кВт-год (без ПДВ).
Відповідне рішення комісія ухвалила у вівторок. Зростання тарифу пов’язаний з підвищенням зарплат співробітникам підприємства.
При цьому тариф компанії на четвертий квартал зросте на 5,2% - до 5,406 коп. / КВт-год.
Як повідомлялося, «Укренерго» в січні-червні 2018 році збільшило чистий прибуток на 17,9% (340,264 млн грн) у порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до 2 млрд 238,827 млн грн, тоді як чистий дохід знизився на 36,8% (1 млрд 687,45 млн грн) - до 2 млрд 893,307 млн грн, а валовий прибуток - в 2,2 рази (на 1 млрд 934,452 млн грн), до 1 млрд 596,479 млн грн.
Падіння доходу «Укренерго» пов’язано зі зменшенням обсягу передачі електроенергії (-3,6% за сім місяців), а також з тим, що НКРЕКП з 1 січня 2018 року знизила середньозважений тариф «Укренерго» на 29,4% - з 6,933 коп / кВт · год до 4,894 коп. / кВт-год. Хоча «Укренерго» пропонувало знизити компанії тариф на 10% - до 6,24 коп. / КВт-год.
«Укренерго» здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію об’єднаної енергосистеми країни. НЕК є державним підприємством, перебуває в підпорядкуванні Міністерства енергетики та вугільної промисловості.
http://uaenergy.com.ua/post/31395/nkreku-s-oktyabrya-uvelichit-tarif-ukrenergo-na/


Рада розгляне на поточній сесії законопроект про коригування формули «Роттердам +»

Верховна Рада включила до порядку денного поточної сесії законопроект №8626 про коригування формули «Роттердам +».
Про це повідомляється на сайті парламенту.
Автори документа пропонують законодавчо закріпити формулу, згідно з якою максимальна ціна вугілля при розрахунку оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію приймається на рівні ціни в Роттердамі, помноженої на що зменшує коефіцієнт 0,9 ( «дисконт на вміст сірки»). Формула також враховує тільки вартість транспортування вугілля по Україні залізничним транспортом без доставки морським транспортом з Роттердама.
Крім того, законопроект передбачає підвищення ренти за видобуток вугілля з 0,75-1,5% (в залежності від типу) до 5%. При цьому для дотаційних шахт в період до 2025 року пропонується застосовувати знижену ренту 0,05%.
Колектив авторів законопроекту включає 14 депутатів, в т.ч. секретаря комітету Ради з ПЕК Вікторію Войціцький.
http://oilreview.kiev.ua/2018/09/19/rada-rassmotrit-na-tekushhej-sessii-zakonoproekt-o-korrektirovke-formuly-rotterdam/


НКРЕКП збільшила тариф Енергоатому на 3.2%

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), збільшила з 1 жовтня цього року тариф Національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом» на відпуск електроенергії атомними електростанціями на 3,2% - до 55,76 копійки / кВт-год. Відповідне рішення було прийнято на засіданні регулятора.
Згідно з документом, зростання тарифу пов’язаний зі збільшенням фонду оплати праці на 194,15 мільйона гривень.
У свою чергу, як зазначено в проекті рішення, «Енергоатом» пропонував збільшити тариф на 32,3% - до 71,5 копійки / кВт-год, при цьому збільшення фонду оплати праці передбачалося на 3 мільярди гривень.
Також НКРЕКП схвалила збільшення тарифу на виробництво теплової енергії для «Енергоатому» на 1,27% - до 87,09 гривні / Гкал.
Як повідомляв УНІАН, наприкінці грудня минулого року НКРЕКП затвердила тариф «Енергоатому» на вироблену на АЕС електроенергію на 2018 рік на рівні 54,03 копійки за кВт-год, тоді як компанія подавала свої розрахунки зі ставкою 83,8 копійки за кВт-год.
У 2017 році «Енергоатом» отримав 1,3 мільярда гривень збитку, тоді як 2016 рік підприємство завершило з чистим прибутком 232,8 мільйона гривень.
12 липня глава «Енергоатому» Юрій Недашковський заявив, що минулий склад Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, загнав компанію в штучні збитки. В середині березня він говорив про те, що поточний тариф компанії на відпуск електроенергії не покриває її мінімальні потреби - зокрема, на закупівлю ядерного палива в поточному році не вистачає 1,436 мільярда гривень.
Довідка УНІАН. Держпідприємство «НАЕК» Енергоатом «- найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва понад 50% у загальному обсязі виробництва електроенергії України. На« Енергоатом »покладено функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни.
За встановленої потужності ядерних енергоблоків Україна посідає сьоме місце в світі. Всі реактори типу ВВЕР. В Україні діють 4 атомні електростанції з 15 енергоблоками, одна з яких, Запорізька АЕС, з 6 енергоблоків загальною потужністю 6000 МВт є найбільшою в Європі.
http://uaenergy.com.ua/p1391/nkreku-uvelichila-tarif-energoatoma-na/


Регулятор підвищив тарифи на постачання електрики

Підвищення вартості послуг пов’язане зі збільшенням фонду оплати праці працівників обленерго.
Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, вирішила підвищити з 1 жовтня тарифи на розподіл і постачання електричної енергії для низки обленерго у зв’язку зі збільшенням фонду оплати праці. Про це повідомляє УНІАН у вівторок, 18 вересня.
Згідно з текстом документа, тариф Київобленерго на розподіл електроенергії для споживачів першого класу напруги (35 кВ і вище) зросте на 4,82% - до 20,23 гривні за МВт-год, а для споживачів другого класу напруги (менше 35 кВ) - на 7,59%, до 163,91 гривні за МВт-год.
Тариф компанії на постачання електроенергії з 1 жовтня для першої групи споживачів зросте до 7,44 гривні за МВт-год (+ 11,38%), а для другої групи - до 37,18 гривні за МВт-год (+ 11,28%).
В цілому регулятор переглянув тарифи для близько 30 енергопостачальних компаній, що дозволить забезпечити середнє зростання зарплат для працівників обленерго майже на 10%.
https://ua.korrespondent.net/business/companies/4012763-rehuliator-pidvyschyv-taryfy-na-postachannia-elektryky


ФДМ сподівається завершити продаж «Центренерго» до кінця 2018 р

Фонд держмайна (ФДМ) України планує оголосити конкурс з продажу 78,3% акцій ПАТ «Центренерго» в останніх числах листопада - перших числах грудня, має намір докласти всіх зусиль, щоб кошти за нього надійшли в бюджет ще до кінця поточного року, повідомив в. о. голови ФДМ Віталій Трубаров.
«Ми очікуємо, що торги пройдуть досить успішно. Будемо докладати всіх зусиль для отримання коштів від цього продажу ще в цьому році», - сказав він журналістам в кулуарах «Українського фінансового форуму», організованого інвестгрупою ICU, в четвер в Одесі.
Керівник ФДМ пояснив, що терміни оплати залежать від того, хто буде переможцем і як швидко вдасться оформити з ним стосунки, так як у покупця є місяць на оплату.
В.Трубаров нагадав, що на початку вересня уряд своїм розпорядженням позначило такі терміни приватизації, доручивши раднику, оцінювачу, ФДМ і профільним міністерствам остаточно узгодити позицію, щоб орієнтовно в жовтні Кабмін прийняв остаточне рішення про початкову ціну продажу та додаткових умов конкурсу. За його словами, мова, зокрема, йде про мінімальну кількість учасників конкурсу та наявності серед них іноземних компаній.
В.о. голови ФДМ також повідомив, що до кінця поточного року є шанси оголосити конкурси з продажу ще двох найменш проблемних об’єктів - заводу «Індар» і ДП «Вугільна компанія» Краснолиманська», для приватизації яких вже були відібрані консорціуми інвестрадників на чолі з «Конкорд Консалтинг».
На його думку, кошти від їх продажу, швидше за все, можуть надійти до держбюджету вже на початку 2019 року, тоді як конкурси по всіх інших великих об’єктах, які готуються до продажу, відбудуться вже в наступному році.
https://interfax.com.ua/news/econo32660.html


Глава «Укренерго» очікує завершення корпоратизації до середини листопада

НЕК «Укренерго» виходить на завершальний етап корпоратизації, і закінчення цього процесу очікується орієнтовно в середині листопада, повідомив глава НЕК Всеволод Ковальчук.
«Процес затягнувся, тому що комісія з перетворення не мала оцінки. Зараз вже це завершено, отримана позитивна рецензія з боку Фонду держмайна», - сказав він агентству «Інтерфакс-Україна» в кулуарах минулого недавно в Києві форуму YES, організованого Фондом Віктора Пінчука.
В.Ковальчук пояснив, що Комісія повинна затвердити аудит передавального балансу, для чого необхідні матеріали направлені в міністерства. За його словами, в найближчий тиждень-два будуть отримані відповіді, після чого процес вийде на формально завершальну стадію: буде затверджений і зареєстрований статут, проект якого вже давно розроблений. Після цього «Укренерго» буде передано Фонду держмайна з подальшим поверненням його у власність Міненерговугілля.
«Цей процес буде завершений в повному обсязі до середини листопада», - сказав глава компанії.
Він додав, що паралельно відбувається процес затвердження наглядової ради. «Процес відбору (чотирьох незалежних членів НС - ІФ) завершився вже 2,5-3 місяці назад, але рішення про призначення ще немає. Сподіваюся, що за тиждень-два і це питання буде вирішено. І це відкриє дорогу до подальшого перетворення компанії, і реформа корпоративного управління буде завершена «, - зазначив В.Ковальчук.
Він не зміг назвати розмір статутного капіталу «Укренерго» за підсумками корпоратизації, оскільки для цього необхідно затвердити аудит передавального балансу врахувати зауваження, якщо вони будуть, про включення або виключення окремих об’єктів або майнових прав до статутного капіталу.
Як повідомлялося, Кабінет міністрів України схвалив перетворення держпідприємства «НЕК» Укренерго «на приватне акціонерне товариство (ПрАТ), 100% акцій якого належать державі, в кінці листопада 2017 року. Згідно з прийнятим розпорядженням, все знаходиться на балансі ДП майно, що забезпечує цілісність об’єднаної енергосистеми (ОЕС) України, диспетчерське управління, магістральні та міждержавні мережі, закріплюються за ПрАТ і не підлягають відчуженню.
Підписаний в середині вересня 2017 року міністр енергетики та вугільної промисловості Ігорем Насаликом новий статут НЕК «Укренерго» передбачає створення в компанії незалежного наглядової ради в складі семи членів, з яких чотири - незалежні.
«Укренерго» здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію роботи ОЕС. НЕК є державним підприємством, яке знаходиться в управлінні Міністерства енергетики та вугільної промисловості.
«Укренерго» здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію об’єднаної енергосистеми країни. НЕК є державним підприємством, перебуває в підпорядкуванні Міністерства енергетики та вугільної промисловості, але незабаром буде перетворено в закрите акціонерне товариство.
http://reform.energy/news/glava-ukrenergo-ozhidaet-zaversheniya-korporatizatsii-k-seredine-noyabrya-8692НЕК 


ДТЕК буде заряджати електромобілі UBERDRIVE

Мережа швидкісних зарядних станцій STRUM, керована енергокомпанією ДТЕК, почне заряджати парк електромобілів UBERDRIVE - найбільшого партнера UBER в Україні. Сторони домовилися про довгострокове співробітництво.
Водії електромобілів, які входять в партнерський парк UBERDRIVE, отримають знижку до 25% на зарядку на всіх станціях STRUM. Так, 1 кВт * год швидкісний зарядки на портах потужністю 50 кВт для них буде коштує 6 грн. Зарядка змінним струмом потужністю 22 кВт обійдеться в 4 грн за кВт * год.
Станом на вересень 2018 року в партнерський автопарк UBERDRIVE входить близько 300 електромобілів, які працюють в UBER.
«Електромобілі - це інноваційний і екологічно чистий вид транспорту. Упевнений, що наша взаємодія з UBERDRIVE посприяє тому, щоб електромобілі все частіше приїжджали на виклик киян і жителів інших міст », - сказав керівник мережі STRUM Ігор Ковальов.
«Кількість користувачів електромобілів, зацікавлених працювати в UBERDRIVE, стрімко зростає. Швидкісна зарядка - одне з важливих переваг, яке дозволить залучати нові електромобілі в нашу програму, які, впевнений, по достоїнству оцінять українці», - зазначив генеральний менеджер UBERDRIVE Сергій Шевченко.
http://www.elektrovesti.net/6280_dtek-budet-zaryazhatktromobili-uberdrive

Україна за 8 міс. збільшила експорт електроенергії на 6,6%

Україна в січні-серпні 2018 року збільшила експорт електроенергії на 6,6% (на 248,9 млн кВт-год) в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року - до 4 млрд 33,7 млн кВт-год, повідомили агентству «Інтерфакс-Україна «в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості.
Поставки електроенергії з «енергоострова Бурштинської ТЕС» у напрямку Угорщини, Словаччини та Румунії зросли на 15,5% (на 336,8 млн кВт-год) - до 2 млрд 516,6 млн кВт-год.
Експорт електроенергії в Польщу зріс на 28,1% (на 202,3 млн кВт-год) - до 922,1 млн кВт-год.
Поставки електроенергії в Молдову склали 595,1 млн кВт-год, що на 32,8% (на млрд 290,2 млн кВт-год) менше, ніж в січні-серпні-2017.
В Білорусь і Росію в січні-серпні 2017 і 2018 років українська електроенергія не експортувалася.
При цьому в серпні 2018 року експорт української електроенергії склав 407,947 млн кВт-год, що на 53,4% більше, ніж в серпні-2017 (265,976 млн кВт-год).
Крім того, Україна за вісім місяців поточного року імпортувала 22,337 млн кВт-год електроенергії (з РФ - 21,453 млн кВт-год, Білорусі - 0,885 млн кВт-год). Імпорт врахований за контрактами ДП «Енергоринок» як технологічне переміщення.
Як повідомлялося, Україна в січні-серпні 2018 року експортувала електроенергію на суму $ 213,38 млн, т.ч. в Угорщину - на $ 127,415 млн, Польщу - на $ 49,233 млн, Молдову - на $ 31,397 млн, інші країни - на $ 5,335 млн.
Україна в 2018 році планує збільшити експорт електроенергії на 13,3% (0,689 млрд кВт-год) в порівнянні з 2017 роком - до 5,855 млрд кВт-год. Згідно з прогнозним балансом на 2018 рік, зокрема, поставки з Бурштинського острова (Угорщина, Словаччина, Румунія) заплановані в обсязі 3,6 млрд кВт-год, до Польщі - 1,2 млрд кВт-год, Молдову - 1,055 млрд кВт-год.
Україна в 2017 році експортувала 5,2 млрд кВт-год електроенергії на $ 235,5 млн, в 2016 - 4 млрд кВт-год на $ 152,1 млн, в 2015 - 3,6 млрд кВт-год на $ 150,1 млн, 2014 року - 8,1 млрд кВт-год на $ 487,2 млн, в 2013 - 9,9 млрд кВт-год на $ 580,2 млн, в 2012 - 9,7 млрд кВт-год на $ 574,8 млн, 2011 - 6,4 млрд кВт-год на $ 400 млн.
https://interfax.com.ua/newsonomic/532708.html


В Уряді обговорили хід реформи ринку електричної енергії, перший етап якої стартує в грудні цього року

Під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Володимира Кістіона відбулося обговорення стану імплементації Закону України «Про ринок електричної енергії», зокрема першого етапу реформи, який стосується сегмента роздрібного ринку.
Учасники наради обговорили процес розподілення енергопостачальних компаній, які до 11 грудня 2018 року повинні відокремити функцію розподілу від постачання. Також предметно торкнулися плану імплементації закону про ринок електричної енергії та питання реорганізації ДП «Енергоринок» та корпоратизації ДП «НЕК «Укренерго».
Віце-прем’єр-міністр доручив Міненерговугілля в найкоротший термін направити Уряду проекти нормативно-правових актів щодо порядку забезпечення постачання електричної енергії захищеним споживачам, проведення продажу електроенергії за двосторонніми договорами на електронних аукціонах, а також порядку проведення конкурсу на будівництво генеруючої потужності та заходів з енергоефективності.
ДП «НЕК «Укренерго» повинно запустити необхідне програмне забезпечення, що дозволить вже з грудня розпочати тестові операції з купівлі-продажу електричної енергії на балансуючому ринку та ринку допоміжних послуг.
НКРЕКП у свою чергу зобов’язалася до грудня затвердити останню частину актів, які потрібні для ефективного запуску нового ринку електричної енергії.
ДП «Енергоринок» в найкоротші терміни зобов’язане розробити дорожню карту щодо реорганізації – утворення державного підприємства «Гарантований покупець» та акціонерного товариства «Оператор ринку». Також підприємство має невідкладно забезпечити закупівлі нового програмного забезпечення для ринку на добу наперед, щоб почати тестові операції в грудні.
«Реформа ринку електричної енергії на щоденному контролі в Кабінеті Міністрів України. В постійному діалозі з відповідальними за реформу структурами звіряється графік виконання завдань та вирішуються проблемні питання. Вдячні профільному парламентському комітету за конструктивну співпрацю в рамках реалізації найскладнішої енергетичної реформи з часів української незалежності», - зауважив Володимир Кістіон.
Участь у нараді взяли в.о. голови Комітету ВРУ з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський, Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, голова НКРЕКП Оксана Кривенко, представники ДП «НЕК «Укренерго», ДП «Енергоринок» та інші.
https://www.kmu.gov.ua/ua/news/v-uryadi-obgovorili-ormi-rinku-elektrichnoyi-energiyi-pershij-etap-yakoyi-startuye-v-grudni-cogo-roku


В Укренерго обговорили зміни до Інвестпрограми на 2018 рік

20 вересня в Укренерго відбулося відкрите обговорення змін до Інвестиційної програми компанії на 2018 р. Зокрема, передбачено збільшення обсягу Інвестпрограми на 271 млн. грн. до 2 878 млрд грн за рахунок економії коштів за результатами закупівель у 2017 р.
Зміни до Інвестиційної програми передбачають збільшення фінансування певних енергооб’єктів, а також перерозподіл коштів між роками та проектами з урахуванням виконання діючих контрактів, актуалізації вартості інвестиційних проектів, а також пріоритетності та важливості об’єктів.
Окрім цього, як зазначив заступник директора з інвестицій Укренерго Володимир Кудрицький, у 2017 році ефект економії за результатами проведених тендерних закупівель склав 215 млн. грн., ще 56 млн. грн. кредитних коштів будуть спрямовані на будівництво та модернізацію енергооб’єктів відповідно до плану розвитку мереж.
Серед ключових проектів, фінансування яких буде збільшене, – встановлення другого автотрансформатора на підстанції 750 кВ «Київська» та будівництво заходів ЛЕП 330 кВ у Київській області (+ 486 млн грн), реконструкція підстанції 330 кВ «Кременчук» (+86 млн грн) та ЛЕП 330 кВ Західноукраїнська-Богородчани і відповідних підстанцій (36,6 млн грн) та інші. Також Інвестиційна програма 2018 року передбачає фінансування розвитку ІТ-інфраструктури та заходів у сфері кібербезпеки як вагомої складової захисту та надійності енергопостачання. Обсяг фінансування ІТ -проектів до кінця року – майже 200 млн грн.
Слід зазначити, що з 2017 року діє нова інвестиційна політика Укренерго, яка формується на принципах комплексності, пріоритетності та залучення кредитних коштів міжнародних фінансових організацій. Це дозволяє зменшити навантаження на тариф і ефективно використовувати фінансові ресурси для реалізації стратегічних цілей компанії.
Детальніше про зміни до Інвестпрограми на 2018 рік можна дізнатись у презентації.
https://ua.energy/osnovni-podiyi/v-ukrenergo-ovoryly-zminy-do-investprogramy-na-2018-r/


Київрада збільшила Статутний капітал «Київтеплоенерго» до 2 млрд грн

Київська міська рада збільшила статутний капітал КП «Київтеплоенерго», яке прийняло тепломережі столиці, з 1,2 млрд грн до 2 млрд грн.
За відповідне рішення проголосувало 62 депутати ( «Солідарність» - 48, «Єдність» - 14). Депутатська група «Київська команда» (екс-члени фракції «Самопоміч») і «Свобода» утрималися (по 10 депутатів).
«Мова не йде про «живі» гроші - це рішення буде прийматися в контексті змін до бюджету, а мова йде про збільшення статутного капіталу на 800 млн грн. Це кошти на закупівлю обладнання, техніки, паливо-мастильних, електроенергію, технологічні потреби. Вони будуть вкрай необхідні під час опалювального сезону для нормальної роботи підприємства «, - зазначив під час обговорення проекту заступник голови КМДА Петро Пантелєєв.
Як повідомлялося раніше, 11 вересня Київрада прийняла рішення про прийняття КП «Київтеплоенерго» боргів компанії «Київенерго» за газ перед НАК «Нафтогаз України» за умови, якщо «Київенерго» передасть КП джерела для компенсації боргу.
КП «Київтеплоенерго» зможе погасити борг частково за рахунок субвенції від держави (зобов’язання держави перед «Київенерго» за різницю в тарифах), а основну суму - за рахунок передачі комунальному підприємству кредиторської заборгованості (боргів споживачів перед «Київенерго»).
Заборгованість «Київенерго» перед НАК «Нафтогаз» складає приблизно 3,3 млрд грн, з них 729 млн грн - заборгованість держави по субвенції, 2,6 млрд грн - заборгованість споживачів перед «Київенерго».
Київ повинен був завершити прийом теплових мереж від «Київенерго», яке використовувало їх з 2001 року. Фінальний етап передачі був запланований на 1 серпня - КП «Київтеплоенерго» має прийняти ТЕЦ-5, ТЕЦ-6 і сміттєспалювальний завод «Енергія».
«Нафтогаз України» не погоджувався підписувати договір з «Київтеплоенерго» в зв’язку з відмовою КМДА приймати на КП «Київтеплоенерго» борги, раніше сформовані «Київенерго» перед НАК. На думку «Нафтогазу», така позиція КМДА суперечить ст.22 закону «Про теплопостачання».
https://interfax.com.ua/news/economic/532773.html


Ми за професійний діалог з усіма гравцями ринку електричної енергії

Про роботу в НКРЕКП, нові тарифи та підвищення зарплат працівникам енергетичної галузі журналісту НТЦ «Псіхєя» розповів Дмитро Коваленко, член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Повна версія інтерв’ю в часописі «TerminaL».
– Вітаємо Вас із призначенням на посаду члена комісії. У чому полягатимуть Ваші функції? На чому Ви плануєте зосередити першочергову увагу?
– Дякую за привітання. Моя робота надзвичайно цікава і для мене не нова. Моє основне завдання на посаді полягатиме у сприянні розвитку та реформуванні сфери енергетики, ринку електричної енергії та його координації. Все суспільство нині стоїть на порозі реформування ринку електричної енергії відповідно до Закону «Про ринок електричної енергії». Ні для кого не є секретом, що зараз відбувається пік реформування. Тому роботи дуже й дуже багато. Розробляються нормативні документи, їх коригують, обговорюють. Національна комісія з регулювання енергетики затвердила кодекси і правила, необхідні для впровадження Закону України «Про ринок електричної енергії». Зокрема, НКРЕКП затвердила Кодекси системи передач, систем розподілу і комерційного обліку електричної енергії та проекти Правил ринку, ринків «на добу вперед» і внутрішньодобових, роздрібного ринку електричної енергії.
– Чи відчуваєте Ви тиск з боку інших органів влади чи учасників ринку? Чи намагається хтось із них втручатися в діяльність НКРЕКП?
– Особисто я бачу тільки допомогу, дружню підтримку майже усіх учасників процесу реформування. Багато уваги і допомоги НКРЕКП відчуває з боку профільних міністерств. Ми ведемо з ними консультації, перемовини. Хочу наголосити, що в наш непростий час, я маю на увазі – економічно непростий, коли потрібні реформи в різних галузях, а особливо на ринку електричної енергії, всі дотичні до цього процесу учасники намагаються зробити якомога більше і краще. Щоб цей ринок відбувся. Зрозуміло, що питань багато, однак лише в дружній і професійній дискусії можна віднайти істину. І тут головне вміння – аналізувати ситуацію, слухати один одного. Прямого тиску, вказівок з гори, втручання в роботу НКРЕКП – немає, і, гадаю, не буде. НКРЕКП – незалежна структура.
– Діяльність НКРЕКП попереднього складу викликала багато нарікань. У чому причина такого ставлення? Як відновити довіру до дій комісії?
– Не думаю, що довіра була втрачена і що були якісь недоліки, які потрібно терміново виправляти. Так, певні непорозуміння були, але кроки і дії, які були зроблені – всі правильні. Йде процес розвитку. Робота комісії відкрита, можна у реальному часі наживо стежити за засіданнями, на сайті розміщені вже ухвалені документи. Меседжі до суспільства робляться. Все це, на мою думку, правильно і нормально. Головним у спілкуванні й відкритості є не лише звітування про роботу, а й вміння донести до споживача інформацію про стан ринку, про необхідність реформ, треба почути іншу сторону. Працюючи останні кілька місяців на посаді члена НКРЕКП, я відчуваю, що суспільство ставиться з довірою до роботи комісії. Можливо, це якийсь карт-бланш на певний період, аванс довіри.
– Наскільки ефективною є тарифна політика в електроенергетичній галузі? Що й коли в ній варто змінити? Якими будуть результати?
– Тарифна політика, як на мене, має багатогранні складові. Тут не можна говорити про тарифну політику до окремо взятих компаній, загальну політику, ціни на оптовому ринку електричної енергії тощо. Зараз на ринку електричної енергії відбуваються великі, можна сказати, глобальні зміни. НКРЕКП ще за таких умов, мабуть, не працювала. Можливо, можна провести певну паралель із 90-ми роками минулого століття, коли вся економіка ставала на інші рейки. Тоді було багато нарікань, багато незрозумілого. Але ми пройшли великий шлях випробувань і зробили великий перший крок вперед. Тепер комісія має на меті зробити вперед наступний крок. НКРЕКП змінить методологію нарахувань тарифів, адже новий ринок – це формування нової ідеології оптового ринку електричної енергії.
http://oilreview.kiev.ua/2018/09/24/mi-za-profesijnijlog-z-usima-gravcyami-rinku-elektrichno%d1%97-energi%d1%97


«Нафтогаз» готовий змінити газопостачальника на Кропивниччині

Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» готова замінити ДП «Центргаз» у якості постачальника газу споживачам області.
Про це повідомляє пресс-служба «Центргазу».
ДП «Центргаз» ВАТ «Кіровоградгаз» вирішило відмовитись від ролі постачальника газу зі спеціальними обов’язками та звернулось до НКРЕКП, з проханням анулювати ліцензію на постачання природного газу з 1 жовтня 2018 р., після завершення дії чинної редакції постанови КМУ від 22.03.17 №187, яка встановлює режим постачання газу на спеціальних умовах для певних категорій споживачів.
Одночасно Центргаз повідомив про прийняте рішення Кабінет Міністрів.
Зазначається, що Центргаз вважає продовження цієї діяльності «економічно недоцільним через наявність непрофінансованих державою зобов’язань за пільгами та субсидіями, неможливість провести вчасні розрахунки з постачальниками та відповідні судові позови».
Зокрема, заборгованість державного бюджету перед Центргазом з відшкодування наданих пільг та субсидій на сьогодні становить 121 млн грн.
Також Центргаз звернувся до НАК «НафтогазУкраїни» з пропозицією знайти іншого роздрібного постачальника, щоб Нафтогаз зміг продовжувати виконувати свої зобов’язання, накладені на нього Кабінетом Міністрів України в рамках режиму ПСО.
http://oilreview.kiev.ua/2018/04/naftogaz-gotovij-zminiti-gazopostachalnika-na-kropivnichchini/


НКРЕКП оштрафувала «Київенерго» на 204 тисячі гривень

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг оштрафувала «Київенерго» на 204 тисячі гривень за порушення ліцензійних умов з виробництва електроенергії, тепла і перешкоджання проведенню перевірки. Відповідне рішення було прийнято на засіданні Комісії, передає УНН.
Зокрема, Комісія оштрафувала «Київенерго» на 170 тисяч гривень за порушення Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва електричної енергії та здійснення заходів державного регулювання.
Крім того, Регулятор оштрафував «Київенерго» на 34 тисячі гривень за порушення ліцензійних умов з виробництва теплової енергії та здійснення заходів державного регулювання.
Також компанію зобов’язали до 15 жовтня 2018 року допустити комісію до перевірки НКРЕКП до проведення позапланової перевірки.
Нагадаємо, 4 вересня НКРЕКП оштрафувала «Укрзалізницю» за порушення Ліцензійних умов з передачі електричної енергії, Ліцензійних умов з постачання електричної енергії за регульованим тарифом, Ліцензійних умов з розподілу електричної енергії та Ліцензійних умов з постачання електричної енергії на 425 тисяч гривень.
https://www.unn.com.ua/ru/news/1753984-nkrekp-osuvala-kiyivenergo-na-204-tisyachi-griven

















Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами