Українська енергетична інфраструктура: 24-30 січня 2022

721

До 2030 року частка відновлюваної електроенергетики в Україні має зрости до 27%
Частка відновлюваних джерел енергії в енергобалансі України має зрости до рівня 27% до 2030 року, у тому числі в електроенергетиці до 25%, опаленні та охолодженні – до 35%, транспорті – до 14%.
Досягнення таких цілей передбачає проект Національного плану дій з розвитку відновлюваної енергетики на період до 2030 року (НПД ВЕ-2030), розроблений Держенергоефективності та оприлюднений для обговорення на сайті відомства, передає greendeal.org.ua.
У проекті зазначається, що документ розроблено, зокрема, з урахуванням результатів виконання НПД ВЕ-2020, відповідно до якого передбачалося досягти показників використання зеленої енергії в електроенергетиці до 11%, опаленні та охолодженні – 12,4%, транспорті – 10%. Водночас ці показники становлять 13,9%, 9,3% та 2,5% відповідно.
З огляду на це, Держенергоефективності пропонує забезпечувати подальший розвиток відновлюваної енергетики на конкурентних та ринкових засадах, у тому числі у рамках аукціонної системи підтримки, а саме за моделлю Feed-in-Premium.
На думку агентства, застосування Corporate PPA’s(прямих договорів) дозволить збільшити частку відновлюваних джерел енергії в енергобалансі без додаткового фінансового навантаження на державу та споживачів.
Також агентство акцентує увагу на необхідності запровадження системи видачі гарантій походження електричної енергії з альтернативних джерел енергії, у тому числі тим споживачам, які будують зелені електростанції для власного споживання.
«У майбутньому українська система видачі гарантій походження електричної енергії має бути підключена до європейського хабу Асоціації органів-емітентів та до регіонального реєстру гарантій походження Енергетичного Співтовариства, - наголошують у Держенергоефективності. – У наступні 10 років необхідно надати пріоритет розвитку відновлюваної енергетики регіонам із недостатньо розвинутими потужностями ВДЕ та енергодефіцитним регіонам, переважно північним, оскільки до 2021 року приблизно 55% об’єктів ВДЕ були побудовані у п’яти південних областях: Дніпропетровська, Запорізька, Херсонська, Миколаївська, Одеська».
Як зазначається у проекті, для збалансування «зелених» потужностей будуть проведені аукціони із визначеними регіонами(областями). Особлива увага у частині розвитку ВДЕ приділятиметься Донецькій та Луганській областям, сприятливою територією для розвитку ВДЕ називається зона відчуження Чорнобильської АЕС.
Проект передбачає, що подальше стимулювання державою розвитку сонячної електроенергетики відбуватиметься у мінімальних обсягах, оскільки показники її розвитку відповідно до НПД ВЕ-2020 перевиконано більш ніж втричі.
Планується, що потужність СЕС може бути збільшено до 10 ГВт(зараз 6,3ГВт), з яких 7 ГВт промислові та 3ГВт приватні станції.
Водночас НПД ВЕ-2030 передбачає інтенсивний розвиток генерації з використанням енергії вітру, біомаси та біогазу, оскільки їхній розвиток суттєво відстає від попереднього плану. Що стосується біоенергетики, то одним із варіантів пропонується переобладнання вугільних і газових теплоелектростанцій на роботу на альтернативному паливі, у тому числі біометані.
Виробництво вітрової електроенергії в Україні може бути збільшено шляхом використання більш потужних вітрогенераторів та введення в експлуатацію нових наземних ВЕС. На кінець 2030 року вітроенергетичні потужності можуть зрости до 4,7ГВт, зокрема, потужність офшорних ВЕС – до 300 МВт(зараз потужність ВЕС складає 1,53 ГВт).
Згідно з планом, потужність біогенерації має зрости до 1,5 ГВт(зараз 244 МВт).
Крім того, план передбачає розвиток виробництва гідроелектроенергії за рахунок, зокрема, малих гідроелектростанцій, а також геотермальних установок.
Відносно проз’юмерів зазначається, що потенційною моделлю їх підтримки може бути використання системи Net billing, яка передбачає застосування взаємозаліку за відпущену і спожиту електричну енергію між постачальником та споживачем в грошових одиницях замість зеленого тарифу.
Ще одним важливим учасником ринку мають стати віртуальні агрегатори – посередники між малими гравцями та ринком, які дозволяють споживачам продавати свої керовані навантаження та електроенергію, яку вони генерують та/або накопичують у засобах накопичення.
З метою забезпечення технічної інтеграції відновлюваних джерел енергії в енергосистему, план передбачає введення в експлуатацію 1350 МВт нових високоманеврових потужностей з можливістю швидкого пуску та 640 МВт систем накопичення енергії у 2030 році.
Що стосується споживання «зеленої» енергії у системах опалення і охолодження, то у плані зазначається необхідність створення умов для забезпечення об’єктів теплоенергетики паливом.
Механізмом для організації ринку біопалива в Україні має стати використання електронної платформи, де здійснюватимуть торгівлю біопаливом всі зацікавлені виробники та споживачі, як це, зокрема, відбувається у Литві на біржі Baltpool.
Запровадження біржі дозволить створити в Україні прозорий та конкурентний ринок біопалива; сприятиме зниженню цін на біопаливо; забезпечить генеруючі потужності біопаливом; стимулюватиме залучення іноземних інвестицій в біоенергетику України, йдеться у проекті.
Крім наявної деревної біомаси, перспективним відновлюваним джерелом для виробництва теплової енергії вважаються енергетичні рослини, які вирощуються на малопродуктивних землях, а також біометан.
Виробництво відновлюваної теплової енергії також доцільно нарощувати за рахунок впровадження геліоколекторів, особливо у південних областях України, де кількість сумарної сонячної радіації складає 1300-1400 кВт∙год/м2. Технічно-досяжний потенціал сонячної енергії для виробництва тепла становить, за різними оцінками, 14,5-17 млрд кВт-год/рік порахували у Держенергоефективності.
Що стосується транспорту, то згідно з планом, використання енергії з відновлюваних джерел у транспортному секторі пропонується за рахунок: електроенергії, виробленої з відновлюваних джерел, рідких та газоподібних похідних біомаси, «зеленого» водню.
Трансформації галузі сприятимуть також зміни до Податкового та Митного кодексів України щодо стимулювання розвитку галузі екологічного транспорту в Україні, які наберуть чинності 1 січня 2022 року, зазначається у проекті.
https://ecotown.com.ua/news/Do-2030-roku-chastka-vidnovlyuvanoi-elektroenergetiki-v-Ukraini-ma-zrosti-do-27/

Мінрегіон розробив посібник з підвищення енергоефективності і екологічності шкіл
В Україні для закладів загальної середньої освіти розробили методичні рекомендації, які допоможуть проектувати та будувати енергоефективні будівлі.
Як повідомив генеральний директор Директорату енергоефективності Міністерства розвитку громад та територій Дмитро Петрунін, рекомендації розроблено у рамках проекту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні», що виконується GIZ за дорученням Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ), передає .
«Наші партнери розробили методичні рекомендації з основ відповідного проектування та реконструкції закладів освіти, – зауважив він. - Посібник стосується початкових шкіл, гімназій та ліцеїв».
Методичні рекомендації містять чотири розділи: навчально-методична база щодо будівництва та реконструкції закладів загальної середньої освіти; рекомендації щодо підвищення енергетичної ефективності та екологічної безпеки будівель шкіл; підготовка техніко-економічного обґрунтування проєктів реконструкції/термомодернізації шкільних будівель та оцінка екологічного ефекту від реалізації проектів реконструкції/термомодернізації шкільних будівель.
Ознайомитись з посібником можна за посиланням https://bit.ly/3KtPQTU.
https://ecotown.com.ua/news/Minregion-rozrobiv-posibnik-z-pidvishchennya-energoefektivnosti-i-ekologichnosti-shkil/


У 2021 році українські домогосподарства встановили майже вдвічі більше сонячних станцій ніж у попередньому
У 2021 році домогосподарства в Україні встановили сонячні електростанції загальною потужністю 426 МВт, що майже в два рази більше, ніж у попередньому(259МВт).
Про такий стабільний попит населення на СЕС свідчать результати щоквартального моніторингу, що проводить Держенергоефективності на основі даних постачальників універсальних послуг та операторів системи розподілу, передає saee.gov.ua.
У 2021 році майже 15 тис. українських родин встановили сонячні станції. У трійку регіонів-лідерів за кількістю встановлених родинами СЕС увійшла Дніпропетровська з 6466 домогосподарствами, які встановили СЕС загальною потужністю 183 МВт, Закарпатська з 3744 домогосподарствами, які встановили СЕС загальною потужністю 109 МВт, і Тернопільська з 3447 домогосподарствами, які встановили СЕС загальною потужністю 98 МВт.
Загалом на кінець 2021 року в Україні нараховується близько 45 тисяч домогосподарств, які використовують сонячні панелі та заощаджують на рахунках за електроенергію. Загальна потужність таких СЕС перевищила 1,2 ГВт.
За розрахунками Держенергоефективності, домогосподарства із встановленими сонячними станціями загальною потужністю 1205 МВт у середньому за рік можуть виробляти близько 1400 млн кВт*год електричної енергії. Для порівняння цього достатньо, щоб забезпечити близько 460 тис. домогосподарств «чистою» електроенергією.
Фактично, домогосподарства із СЕС сприяють розвитку малої енергогенерації та розвитку такого напряму, як «прос’юмери». Це відповідає вимогам 4-му енергетичному пакету ЄС.
Використання сонячних панелей дає змогу домогосподарствам забезпечувати свої потреби в електроенергії і ставати більш енергоефективними, а також заощаджувати витрати на електричну енергію.
https://ecotown.com.ua/news/U-2021-rotsi-ukrainski-domogospodarstva-vstanovili-mayzhe-vdvichi-bilshe-sonyachnikh-stantsiy-nizh-u/


Львів’яни здали на утилізацію 400 кілограмів дерев
У Львові до пунктів збору ялинок на утилізацію надійшло 400 кілограмів дерев.
Про це заявили у комунальному підприємстві "Зелене місто", передає .
"Перші 400 кілограмів ялинок уже надійшло для перероблення на станцію компостування у Львові, – йдеться у повідомленні. - Привезли дерева працівники ЛКП "Господар".
У Львові здати ялинку на переробку у Львові можна самостійно на станції компостування, що працює на вул. Пластовій, 13. Також ялинку можна залишити біля контейнерного майданчика, попередньо знявши всі прикраси.
Вивозити новорічні дерева перевізники будуть з ОСББ в ніч із 22 на 23 січня та в ніч з 29 на 30 січня (із суботи на неділю). З будинків, які обслуговують управляючі компанії, ялинки вивозитимуть 24 і 31 січня.
Як зазначають комунальники, здати ялинки на компостування жителі міста зможуть також в одному з мобільних пунктів збору, які працюватимуть до 5 лютого включно.
Залишити ялинку з 11:00 до 15:00 год можна буде за такими адресами: вул. Замарстинівська, 167а; вул. В. Великого, 14 а (вхід у кінотеатр "Сокіл", що в парку "Горіховий Гай"); вул. Виговського, 34 (Залізнична районна адміністрація); вул. Шафарика, 15 (вхід в лісопарк "Погулянка"); просп. Чорновола (на площі поруч із шиномонтажем "Шипшина"); просп. Чорновола, 1 (біля контейнерних майданчиків); вул. Хоткевича (вхід у парк Святого Івана Павла II Папи Римського, поблизу церкви Різдва Пресвятої Богородиці).
https://ecotown.com.ua/news/Lviv-yani-zdali-na-utilizatsiyu-400-kilogramiv-derev/


У Трускавці стихійне звалище завдало 67,5 млн грн збитків
У курортному місті Трускавці забруднили токсичними речовинами та відходами земельну ділянку площею понад 700 м кв.
Як зазначає відділ інформаційної політики Львівської обласної прокуратури, у вчиненні кримінального правопорушення підозрюють колишню директорку одного з трускавецьких підприємств, передає ecopolitic.com.ua.
На стихійному звалищі знайшли використані системи для крапельниць, шприці та пробірки. «Підозрювана надавала вказівки своїм працівникам, щоб вони вивозили побутове сміття від діяльності підприємства на вільну земельну ділянку, яка розташована у курортному місті, - зазначають у прокуратурі. – Як результат відбулось забруднення понад 700 кв м землі твердими побутовими відходами, встановлено, що сума збитків завданих кримінальним правопорушенням, внаслідок засмічення земельної ділянки та забруднення ґрунту на ній, становить 67,5 млн гривень».
З метою відшкодування шкоди забруднення прокуратура готує цивільний позов. Якщо провину жінки доведуть то їй загрожує від двох до п’яти років обмеження волі або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади ще до трьох років. Засмічення вказаної земельної ділянки уже усунуто.
https://ecotown.com.ua/news/U-Truskavtsi-stikhiyne-zvalishche-zavdalo-67-5-mln-grn-zbitkiv/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами