Українська енергетична інфраструктура: 23.09.2018



Розраховуємо на якнайшвидше прийняття Закону «Про енергетичну ефективність», - Геннадій Зубко

Ми очікуємо на прийняття Парламентом Закону «Про енергетичну ефективність» вже найближчим часом. Він дасть можливість створити інструменти та регуляцію для більш ефективного споживання енергії не тільки в приватному секторі, а й в промисловості. Про це повідомив під час презентації енергосертифіката Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.
За його словами, закон напрацьовується на виконання 27 Директиви ЄС. А його презентація відбудеться вже у третьому кварталі 2018 року.
«Дія закону буде направлена на зменшення енергоспоживання бізнесом на випуск продукції, що приведе до зниження її собівартості. А це питання конкурентоздатності української продукції як в ЄС, так і інших країнах. Друге – це зменшення енергоспоживання у сферах транспорту та енергетиці», – зазначив Геннадій Зубко.
Він повідомив, що держава сьогодні стимулює роботу як по використанню відновлювальних джерел енергії, так і зменшенню витрат. «Україна сьогодні має амбіційні зобов’язання щодо зменшення викидів вуглецю і збільшення частки використання відновлювальних джерел енергії. Вже сьогодні ми збільшуємо частку сонячної енергетики та ведемо роботу на підтримку когенерації відновлювальних джерел енергії. Це стимулює до залучення інвестицій і переходу на альтернативні види палива», - розповів Геннадій Зубко.
https://www.kmu.gov.ua/ua/news/rozrahuyemo-na-yaknajshvhe-prijnyya-zakonu-pro-energetichnu-efektivnist-gennadij-zubko


Наше завдання - повномасштабний запуск Фонду ЕЕ і розробка стратегії реновації будівель, - Геннадій Зубко

Україна рухається в напрямку енергоефективності, використовуючи досвід передових країн. Ця реформа є однією з найскладніших. У першу чергу з технічної точки зору, але ми крок за кроком, послідовно рухаємось спільно з нашими європейськими партнерами і фіксуємо результати. Про це під час презентації першого в Україні енергосертифіката наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.
За його словами, для впровадження енергоефективності в Україні вже напрацьована і прийнята необхідна законодавча база.
«Наше завдання - повномасштабний запуск Фонду енергоефективності і розробка стратегії реновації будівель. І ми вже робимо кроки у цьому напрямку. Призначено в.о. директора Фонду, розроблено хендбук – посібник для роботи ОСББ з Фондом енергоефективності, забезпечено фінансову основу для його повноцінної роботи шляхом збільшення статутного капіталу до 1,6 млрд грн, оголошено конкурс з відбору незалежних членів до Наглядової ради Фонду», - зазначив Геннадій Зубко.
Щодо фінансування Фонду ЕЕ, за словами урядовця, вже підписана угода між ЄС, Німеччиною та IFC, якою передбачено 50 мільйонів євро від ЄС і 10 мільйонів євро від Німеччини у рамках підтримки Фонду. «Але, крім фінансової, нам важлива і технічна підтримка. Адже реновація будинків – це дуже не простий шлях. Йдеться про 200 тисяч багатоквартирних будинків, інвестиційна потреба яких складає 40-50 мільярдів євро», - зазначив Геннадій Зубко.
Він підкреслив, що кінцевим бенефіціаром впровадження технічних рішень Фонду ЕЕ має стати українська родина, яка проживає в багатоповерховому будинку. Але в цю роботу мають включитися всі суб’єкти - керівники ОСББ, енергоаудитори, проектні та енергосервісні організації, органи виконавчої влади.
«Сьогодні ми запускаємо ринок енергоаудиторів. Вже підписано меморандум з 21 вузом щодо створення комісій з атестації енергоаудиторів. Другий, важливий для нас напрямок – запустити спільно з МОН саму спеціальність «енергоаудитор» у вищих учбових закладах. Також вже є домовленість з GIZ щодо проведення додаткових тренінгів для сертифікованих енергоаудиторів не тільки в Україні, а й за її межами. Це чудова можливість вивчити досвід європейських країн», - розповів Геннадій Зубко.
https://www.kmu.gov.ua/ua/news/nashe-zavdannya-pvnomasshtabnij-zapusk-fondu-ee-i-rozrobka-strategi-renovaciyi-budivel-gennadij-zubko


ДТЕК Енерго за 8 міс. 2018 р збільшив видобуток вугілля на 2,5%

ДТЕК Енерго в січні-серпні 2018 р збільшив видобуток газового вугілля на своїх підприємствах на 2,5% в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року - до 15,5 млн т. Про це повідомили в прес-службі компанії.
«Наше завдання перевершити минулорічний показник видобутку марки Г на 1,5 млн т», - заявив директор з видобутку вугілля ДТЕК Енерго Михайло Барабаш.
Як раніше повідомлялося з посиланням на генерального директора ДТЕК Енерго Дмитра Сахарука, компанія в 2018 р планує збільшити видобуток видобувається в Україні вугілля газової групи на 5-7% в порівнянні з 2017 р - до 24-24,6 млн т. «В цього року рядового вугілля ми плануємо видобути понад 24 млн т «, - сказав він.
За його словами, імпорт ДТЕК вугілля в 2018 р запланований в обсязі до 2 млн т, в т.ч. близько 1 млн т для потреб Луганської ТЕС - з антрацитових шахт компанії в Ростовській області (РФ), ще 1 млн т - для Криворізької ТЕС, яка також працює на антрациті.
Видобуток ДТЕК Енерго вугілля марок «Г» і «ДГ» за підсумками минулого року зросла на 8,2% (1 млн 740,5 тис. Т) - до 22 млн 914,8 тис. Т. Імпорт вугілля з ПАР, Польщі та США в 2017 р виріс в 11,6 разів (на 2 млн 349,5 тис. т) - до 2 млн 571,7 тис. т.
ДТЕК Енерго - операційна компанія, що відповідає за видобуток вугілля, генерації і дистрибуцію електроенергії в структурі холдингу ДТЕК.
ДТЕК створений у 2005 році для управління енергетичними активами групи «Систем Кепітал Менеджмент» (СКМ, Донецьк) Ріната Ахметова. Корпорації делеговані функції зі стратегічного управління підприємствами групи, що становлять вертикально інтегрований ланцюжок з видобутку і збагачення вугілля, виробництва та реалізації електроенергії.
http://uaenergy.com.ua/post/31354/dtek-enrgo-za-8-m-uvelichil-dobychuglya-na/


Енергоатом за 8 міс. 2018 р скоротив виробництво електроенергії на 7,2%

Виробництво електроенергії всіма електростанціями державного підприємства НАЕК «Енергоатом» в січні-серпні 2018 року скоротилося на 7,2% (на 4,189 млрд кВт-год) в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року - до 54 млрд 269,7 млн кВт-год.
Згідно з матеріалами НАЕК, планове завдання з виробництва електроенергії за вісім місяців перевиконано на 1,1%.
Електростанції держпідприємства за вказаний період відпустили в ринок 51,025 млрд кВт електроенергії проти 54 млрд 893,1 млн кВт в січні-серпні 2017 року.
Частка «Енергоатома» в загальній структурі відпущеної електроенергії в ДП «Енергоринок» склала 53,3% (-5,3 п.п. до січня-серпня-2017), в загальній структурі виробництва електроенергії в країні - 52% (-5, 2 п.п.).
«Енергоатом» в січні-серпні відпустив в оптовий ринок електроенергію (товарну продукцію) на суму 33 млрд 482,2 млн грн (з ПДВ), що на 6,6% більше, ніж за аналогічний період минулого року (31 млрд 402,1 млн грн).
Обсяг капітальних вкладень склав 6 млрд 641,4 млн грн проти 2 млрд 585,1 млн грн в січні-серпні-2017, фінансування капвкладень - 7 млрд 727,5 млн грн проти 4 млрд 577,3 млн грн.
НАЕК за вісім місяців перерахувала до бюджетів всіх рівнів 6 млрд 22,3 млн грн, розрахунки зі страхування склали 1 млрд 270,7 млн грн.
Коефіцієнт використання встановленої потужності (КВВП) АЕС НАЕК склав 67,1%, що на 5,2 п.п. менше, ніж в січні-серпні 2017 року. При цьому коефіцієнт готовності несення номінальної електричної навантаження склав 68%, що на 10,7 п. П. Менше, ніж за вісім місяців 2017 року.
В роботі АЕС України за вісім місяців зафіксовано 13 облікових порушень - це на сім більше, ніж за аналогічний період 2017 року.
За підсумками січня-серпня поточного року загальна тривалість перебування енергоблоків АЕС в ремонтах склала 1081,76 діб проти 711,54 діб за аналогічний період 2017 року.
Радіаційні параметри роботи атомних електростанцій за вказаний період не перевищували нормативних значень, радіаційний захист персоналу та населення забезпечувалася на достатньому рівні.
Як повідомлялося, «Енергоатом» в 2017 році збільшив виробництво електроенергії на 5,7% (4 млрд 601,6 млн кВт) в порівнянні з 2016 роком - до 85 млрд 785,1 млн кВт.
«Енергоатом» є оператором всіх чотирьох діючих АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.
НАЕК також експлуатує Ташлицьку ГАЕС встановленою потужністю 302 МВт в турбінному режимі і побудовану на нижньому водосховищі ГАЕС Олександрівську ГЕС встановленою потужністю 11,5 МВт.
http://uaenergy.com.ua/post/313energoatom-za-8-mes-2018-g-sokratil-prizvodstvo/


ДТЕК Мережі відкрив доступ до онлайн карт електромереж в Донецькій і Дніпропетровській областях

ДТЕК Мережі продовжує проект з публічного відкриття геоінформаційних даних електромереж. З вересня 2018 року карти ГІС ДТЕК Донецьких і Дніпровських електромереж стали доступні онлайн. Представлені дані допомагають клієнтам спланувати нові підключення до електромереж.
ДТЕК Мережі продовжує системну роботу щодо спрощення процедури підключення до електромереж для фізичних і юридичних осіб. Відкриття доступу до карт ГІС в Дніпропетровській і Донецькій областях - одна зі складових цього проекту. Трьома місяцями раніше ДТЕК Мережі спільно з Мінекономрозвитку та Офісом ефективного регулювання (BRDO) першим в Україні відкрив доступ до даних про електромережі в Києві.
За допомогою геоінформаційної системи клієнти тепер можуть отримати онлайн інформацію про розміщення, рівні напруги, протяжності повітряних ліній, адреси та назви трансформаторних підстанцій, потужності розподільних підстанцій, відстані від земельної ділянки до точки приєднання до мережі і вартості приєднання. Вся ця інформація допомагає правильно спланувати майбутнє підключення до мереж.
«Наша компанія продовжує спрощувати процедуру підключення до електромереж у всіх регіонах, де працюють наші підприємства. Це дуже важливо для розвитку бізнесу та інвестиційної привабливості України. Простота і швидкість підключення - один з ключових параметрів, за якими країну оцінюють в рейтингу Doing Business з точки зору того, наскільки країна взагалі ефективна і конкурентоспроможна. Відкритий доступ до карт ГІС - ще один крок до того, щоб зробити процедуру більш відкритою і зрозумілою для клієнтів», - прокоментував Іван Гелюх, генеральний директор ДТЕК Мережі. Він додав, що в подальшому карти будуть доповнюватися, а їх функціонал - розширюватися.
Згідно з вимогами Закону України «Про ринок електричної енергії» і Кодексу систем розподілу, всі українські енергопостачальні компанії з 1 січня 2019 р зобов’язані оприлюднити у відкритому доступі карти своїх електромереж.
Нагадаємо, в Мінекономрозвитку і Офісі ефективного регулювання BRDO підкреслили, що саме простота і прозорість умов приєднання до мереж є важливими показниками при оцінці інвестиційної привабливості країни згідно з рейтингом Doing Business. За інформацією Мінекономрозвитку, завдяки зменшенню вартості приєднання електроустановок до мереж ДТЕК Київські електромережі - компонент рейтингу «Приєднання до електричної мережі» - в минулому році Україна піднялася на 4 ступені та зайняла 76 місце в рейтингу «Ведення бізнесу 2018: Реформування для створення робочих місць» ( Doing Business 2018).
Ознайомитися з картою електромережі Донецької області можна за посиланням.
Ознайомитися з картою електромереж Дніпропетровської області можна за посиланням. Карта ДТЕК Київські електромережі стала доступна онлайн 19 червня 2018 р Ознайомитися з нею можна за посиланням.
http://elektrovesti.net/62714_dtek-seti-otkryl-dostup-k-onlayn-kartam-elektrosetey-v-donetskoy-i-dnepropetrovskoy-oblastyakh


НКРЕКП відмовила в проведенні позапланової перевірки 10 облгазів на відповідність бази EIC-кодів

Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), відмовила в проведенні перевірки виконання 10 операторами газорозподільних мереж постанови регулятора «Про налагодження процесу обміну даними на ринку природного газу» по створенню бази EIC-кодів споживачів і їх об’єктів газоспоживання.
«Підставою для відмови стали звіти операторів ГРС про нібито наповненні і підтримувані в належному стані бази даних EIC-кодів», - йдеться в повідомленні АТ «Укртрансгаз».
У серпні компанія звернулася до регулятора із заявами про вжиття заходів реагування на адресу ряду операторів ГРС. «Укртрансгаз» вважає, що створення повної, актуальної і коректної бази EIC-кодів споживачів і їх об’єктів газоспоживання є необхідною умовою впровадження ефективної системи добового балансування.
Причиною звернення до НКРЕКУ стало недотримання вимог про надання цифрового підпису керівника «Львів-», «Вінниця-», «Кріворож-» «Тисьмениця-», «Київобл-», «Дніпро-» і «Дніпропетровськгазом». Крім того, «Донецкобл-», «Миколаїв-» і «Харківміськгаз» прострочили терміни надання даних.
В УТГ нагадують, що облгаз після присвоєння EIC-кодів споживачам, які приєднані до його мереж, повинен передати їх «Укртрансгазу» протягом п’яти робочих днів. Крім того, встановлено обов’язок операторів ГРС актуалізувати і передати інформацію про EIC-кодах споживачів в формі електронних файлів, підписаних електронним цифровим підписом керівника в двотижневий термін.
Раніше глава НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв повідомив агентству «Інтерфакс-Україна», що подача газорозподільними підприємствами неповного обсягу даних для реєстру абонентів ставить під загрозу проходження опалювального сезону та є саботажем.
«На абонентів, яких немає в системі, постачальник не може подати заявку на подачу газу. Ми аналізували своїх клієнтів, - а у нас є більше 400 тепловиків, - станом на середину вересня облгази ввели в базу 150 тепловиків. Ще 250» загубилося « і це не випадковість - це цілеспрямований саботаж. Я абсолютно впевнений ... і є докази, що це саботаж запуску нормальної роботи ринку газу «, - підсумував А.Коболев.
Як повідомлялося, раніше глава НКРЕКП Оксана Кривенко в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» висловила впевненість, що обл- і міськгази передали «Укртрансгазу» всі необхідні для роботи в опалювальний період дані абонентів.
http://uaenergy.com.ua/post/3170/nkreku-okazala-v-provedenii-vneplanovoj-proverki-10/


ЄБРР передав Держенергоефективності ПЗ для енергосертифікації

Меморандум про передачу програмного забезпечення для енергосертифікації будівель підписали Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) і Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження (Держенергоефективності).
«З наступного року всі будинки, які будуть отримувати допомогу від держави на утеплення, в тому числі через Фонд енергоефективності, повинні мати енергосертифікати. На сьогодні ЄБРР допоміг розробити програму, яка буде розміщена в Держенергоефективності та будь-енергоаудитора зможе користуватися нею безкоштовно. Сертифікати при використанні цієї програми будуть більш якісними, а Держенергоефективності зможе відстежувати енергосертифікати і атестати, які отримали енергоаудитори «, - заявив глава Держенергоефективності Сергій Савчук в Під час підписання меморандуму в понеділок.
«Меморандум стосується програмного забезпечення для сертифікації будівель. Україна споживає набагато більше енергії, ніж країни Європи. Житловий сектор споживає близько 35% енергії, в той час як заходи з енергоефективності зможуть скоротити споживання на 40%», - зазначив керуючий директор ЄБРР в країнах Східної Європи і Кавказу Франсіc Маліж.
Як повідомлялося, 11 вересня в Україні почали видачу енергетичних сертифікатів будівель з визначенням класу енергоефективності за результатами енергоаудиту. Енергосертифікат дозволяє оцінити енергоефективність споруди і ефект від впроваджених заходів, а також містить рекомендації про наступні кроки.
http://uaenergy.com.ua/post/31371/ebrr-peredal-gosenergoeffektivnosti-po-dlya/


Укренерго та Молделектрика адаптують договірну базу за правилами ENTSO-Е

Укренерго та Молделектрика підписали три нових положення Експлуатаційної угоди про паралельну роботу в контрольному блоці регулювання Україна — Республіка Молдова. Підписання відбулося 14 вересня 2018 р. у Кишиневі під час робочого візиту делегації Укренерго до системного оператора Молдови ДП «Молделектрика».
Експлуатаційна угода про паралельну роботу в контрольному блоці регулювання Україна — Республіка Молдова є договірною базою, яка забезпечує паралельну роботу операторів системи передачі. Цей документ опрацьовується в межах Плану заходів по синхронізації енергосистем України та Молдови з ENTSO-Е.
Наразі цілком готові 17 положень Угоди, три з яких — про межі контрольних областей, організацію каналів зв’язку та обміну даними, порядок обліку і розрахунків непередбачених відхилень в блоці регулювання — було підписано під час останньої робочої зустрічі в Кишиневі.
«Експлуатаційна угода значно спрощує нашу договірну базу та приводить її у цілковиту відповідність до європейських стандартів. Після її остаточного підписання, ми зможемо співпрацювати з Молделектрикою за правилами ENTSO-Е. На сьогодні вже виконано основну частину плану заходів з опрацювання цього важливого документа», — сказав начальник відділу забезпечення паралельної роботи енергосистем ДП «НЕК «Укренерго» Юрій Кудренко.
Остаточне підписання Експлуатаційної угоди про паралельну роботу в контрольному блоці регулювання Україна — Республіка Молдова заплановано наприкінці 2018 року.
Під час зустрічі сторони розглянули ще низку додаткових питань. Зокрема проекти порядку компенсації непередбачених відхилень в Спільному блоці регулювання та параметри пристроїв синхронізації, затвердження яких заплановано на жовтень. Також було обговорено питання аварійної допомоги між Укренерго та Молделектрикою.
https://ua.energy/osnovni-podiyi/ukrenergo-delektryka-adaptuyut-dogovirnu-bazu-za-pravylamy-entso-e/


СБУ посилює захист інформаційної безпеки підприємств енергетичної галузі України

Служба безпеки України продовжує розширювати співпрацю з ключовими об’єктами критичної інфраструктури у сфері кібернетичної безпеки. Для розбудови ефективної системи кібербезпеки держави СБУ підписала Меморандум з національною енергетичною компанією «Укренерго» та приватним акціонерним товариством «Укргідроенерго».
Документ має забезпечити обмін інформацією з СБУ щодо кібернетичних загроз з використанням платформи MISP-UA зі стратегічно важливими підприємствами енергетичної галузі України. Обмін матеріалами, зокрема технологічною інформацією про реалізовані та потенційні кіберзагрози відбуватиметься в режимі реального часу. Така міжвідомча взаємодія сприятиме ефективному реагуванню з боку української спецслужби на кібернетичні атаки, насамперед високого ступеня складності.
Ситуаційний центр забезпечення кібербезпеки СБ України готовий і надалі надавати необхідний захист не тільки об’єктам критичної інфраструктури, державним установам та підприємствам. «Будь-який представник великого, середнього та навіть малого бізнесу може звернутися до центру за консультаціями та допомогою», – наголосив Голова СБУ Василь Грицак на відкритті центру.
Протягом останніх п’яти років спостерігається еволюція різновидів кібератак на Україну, які все частіше набувають ознаки кібершпигунства та кібертероризму. Зафіксовано зростання активності спецслужб РФ щодо проведення цілеспрямованих кібератак, орієнтованих на отримання несанкціонованого доступу до інформаційних систем органів державної влади України. Здійснення акцій кібернетичного тероризму спрямовані, також, на порушення штатного функціонування комп’ютерних мереж та систем керування технологічними процесами об’єктів критичної інфраструктури. За інформацією СБУ, використовуючи деструктивне програмне забезпечення «Black Energy» зловмисники неодноразово здійснювали кібератаки на комп’ютерні мережі об’єктів української енергетики.
https://ssu.gov.ua/ua/news/1/category/2/v5213#.Vo63ZSZ2.dpbs











Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами