Українська енергетична інфраструктура: 23-29.08.2021

1238_3_id60511_1300x867_1_480x270

Запрошуємо на відкрите обговорення проєкту змін до інвестиційної програми НЕК «Укренерго» на 2021 рік
 
На виконання Порядку проведення відкритого обговорення проєктів рішень НКРЕКП, затвердженого постановою від 30.06.2017 № 866, НЕК «Укренерго» ініціює проведення відкритого обговорення проєкту змін до Інвестиційної програми НЕК «Укренерго» на 2021 рік.
Пропозиції та зауваження до проєкту змін із відповідними обґрунтуваннями від зацікавлених організацій та осіб приймаються до 30 серпня 2021 р. у письмовому та/або електронному вигляді за адресою: НЕК «Укренерго», вул. Симона Петлюри, 25, м. Київ, 01032, e-mail: miroshnichenko.mm@ua.energy; (контактна особа: Мірошніченко Марія Миколаївна, тел. +380 (44) 249-1307, 0667815929).
Матеріали до відкритого обговорення: 
Проєкт змін до інвестиційної програми НЕК «Укренерго» на 2021 рік (посилання будуть активні)
Джерела фінансування
Пояснювальна записка
Анонімні пропозиції та зауваження, а також ті, що були надані після 30.08.2021, не розглядаються.
З метою запобігання поширенню на території  України коронавірусної хвороби, відкрите обговорення проєкту змін до Інвестиційної програми на 2021 рік, а також отриманих пропозицій та зауважень відбудеться у форматі онлайн-заходу об 11:00 31 серпня 2021 р.  
До відкритого обговорення запрошуються представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, до компетенції яких входить зазначене питання.
Для участі в обговоренні просимо зареєструватись у Google-формі за посиланням до 10:00 30 серпня 2021 р. Звертаємо увагу, у формі для реєстрації потрібно вказати вашу актуальну адресу електронної пошти, на яку надійде посилання на онлайн-захід.
https://ua.energy/zagalni-novyny/zaproshuyemo-na-vidkryte-obgovorennya-proyektu-zmin-do-investytsijnoyi-programy-nek-ukrenergo-na-2021-rik/
 
 
Уряд розширив функції Держенергоефективності
 
 На засіданні уряду 18 серпня було схвалено проект постанови Кабінету Міністрів України, яким доповнено функції державного агентства з енергоефективності та енергозбереження.
Про це повідомляє пресслужба агентства.
Зокрема, Держенергоефективності отримало повноваження з розробки пропозицій щодо запровадження та розвитку ринку "зелених" облігацій, а також - участі у розгляді та відборі інвестиційних проектів та проектів екологічного спрямування у сфері ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів, енергозбереження, відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива, моніторингу їх впровадження.
"Актуалізація завдань агентства сприятиме посиленню роботи над запровадженням одного з інструментів фінансування проектів - "зелених" облігацій", - зазначили у Держенергоефективності.
Нагадаємо, з 1 липня 2021 року запрацював Закон, яким вводяться в обіг "зелені" облігації та встановлюються правила для учасників ринку. Відповідні норми Закону було розроблено Держенергоефективності за підтримки проєкту GIZ “Консультування підприємств щодо енергоефективності" та інших партнерів.
Наразі Держенергоефективності спільно з Міндовкілля та іншими зацікавленими сторонами працює над вторинним законодавством для повномасштабної розбудови ринку. Також Держенергоефективності вже розроблено Концепцію для розвитку ринку "зелених" облігацій в Україні.
Потенціал України для розвитку цього ринку нещодавно відзначило Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings. Агентство покращило прогноз довгострокового рейтингу емітента - України в іноземній валюті зі стабільного до позитивного, зробивши його В+. А це, в свою чергу, дає перспективи для підвищення інвестиційних можливостей інших національних емітентів.
Раніше повідомлялося, що Держенергоефективності визначить прогнозні цілі Нацплану з ВДЕ. До плану можуть бути включені напрацювання щодо глобального тренду розвитку сфери використання "зеленого" водню.
https://elektrovesti.net/76880_uryad-rozshiriv-funktsii-derzhenergoefektivnosti
 
 
Компанія KNESS Energy вперше придбала обсяги електроенергії на УЕБ

Українська компанія-девелопер технологій та проектів відновлюваної енергетики KNESS Energy вперше придбала обсяги електричної енергії на майданчику «Української енергетичної біржі», компанія стала покупцем базового навантаження на аукціоні ДП «НАЕК «Енергоатом».
Результати аукціону від 20 серпня опубліковані на УЕБ.
Загалом, «Енергоатом» пропонував 350 МВт базового навантаження потужністю 350 МВт на вересень, атомній генерації вдалося реалізувати 100% пропозиції. Кінцева середньозважена аукціону склала 1798,51 грн/МВт*год (стартова ціна – 1700 грн/МВт*год).
Покупцями на цьому аукціоні, окрім KNESS Energy, стали ще 13 компаній – «Ю.Комодітіз», «Східгазенерго», «Енергозахід», «НЕК "Укренерго», «Укренергоекспорт», «Енерговатт», «Енергум», «Айкью Трейд Юкрейн», «Торгова електрична компанія», «Нью Енерджі Юкрейн», «Енерджі Трейд Груп», «Центренергозбут», «МХП Еко Енерджи».
Раніше повідомлялося, що НКРЕКП та УЕБ підписали Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю. Сторони домовилися об’єднати зусилля з питань щодо сприяння ефективному розвитку та прозорості ринків електричної енергії та природного газу в інтересах учасників ринку щодо побудови цілісного та прозорого енергетичного ринку в Україні.
https://elektrovesti.net/76879_kompaniya-kness-energy-vpershe-pridbala-obsyagi-elektroenergii-na-ueb
 
 
Централізоване сховище ядерного палива незабаром зможуть використовувати

"Енергоатом" підготував Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива до експлуатації, для цього потрібен лише дозвіл Державної інспекції ядерного регулювання, на який очікують "найближчими днями".
 
Про це розповів в.о. президента НАЕК "Енергоатом" Петро Котін під час відкриття ЦСВЯП.
За його словами виконано усі необхідні роботи, наразі закінчуються технічні процедури на енергоблоках. ЦСВЯП отримав дозвіл Державної архітектурно-будівельної інспекції і наразі очікує на дозвіл Інспекції ядерного регулювання. Котін зазначив, що йдеться про найближчі дні.
У проєкт реалізації сховища від початку будівництва було інвестовано близько 6 млрд грн. Перші контейнери надійдуть згідно з затвердженими графіками до кінця року. 
"Дуже скоро ми почнемо постачати реальні контейнери на ЦСВЯП із ядерним паливом. Я не думаю, що в нас не вийде з якихось причин це зробити", - зазначив очільник НАЕК.
Він підкреслив, що до РФ ядерне паливо точно не везтимуть.
У липні міністр енергетики Герман Галущенко зазначав, що сховище відкриють орієнтовно до Дня Незалежности 24 серпня.
https://elektrovesti.net/76882_tsentralizovane-skhovishche-yadernogo-paliva-nezabarom-zmozhut-vikoristovuvati
 

Український електробайк Delfast визнали кращим всюдихідним електровелосипедом 2021 року

Delfast Топ 3.0 увійшов у «сімку» кращих електричних велосипедів року.
Цього титулу український електробайк удостоївся після серії випробувань, в яких оцінювалися дальність ходу, досвід їзди, портативність та вартість. Журналісти Businness Insider випробували претендентів не тільки в різних умовах їзди та сценаріях використання, але й у якості довгострокового рішення для поїздок на роботу, фітнесу та дозвілля.
Зокрема, запас ходу велосипеда повинен бути достатнім для переїзду з точки А у точку Б без переходу в режим економії заряду батареї та крутіння педалей. В середньому, це не менше 64 км.
Під досвідом їзди маються на увазі комфорт та безпеку. Портативність передбачає легку складну конструкцію, що дозволяє зберігати електробайк навіть у квартирі.
А критерій «вартість» враховує не тільки цінник велосипеда (на ринку США він коштує $6 500), а й ще наскільки він універсальний для різних сценаріїв використання, й чи може стати альтернативою особистому автомобілю або громадському транспорту.
На думку Ріка Стелли з Businness Insider, Delfast Топ 3.0 найкраще підходить для їзди по бедоріжжю, хоча виробник позиціонує його як міський електровелосипед. Він рухається зі швидкістю понад 80 км/год та здатний подолати близько 322 км без підзарядки.
Справлятися з бездоріжжям Delfast Топ 3.0 допомагають одноступінчатий карбоновий ремінний привід та звичайні мотоциклетні шини. Плюс до цього велосипед оснащений вбудованими фарами, задніми дзеркалами з поворотниками та сигналізацією, яка включається та вимикається комбінацією клавіш. Один недолік – заголосна сигналізація, але на ходових якостях Delfast Топ 3.0 це ніяк не позначається.
https://elektrovesti.net/76883_ukrainskiy-elektrobayk-delfast-viznali-krashchim-vsyudikhidnim-elektrovelosipedom-2021-roku

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами