Українська енергетична інфраструктура: 22-28.10.2018



Енергоатом за 9 міс. 2018 р скоротили виробництво електроенергії на 5,1%


Виробництво електроенергії всіма електростанціями державного підприємства НАЕК «Енергоатом» в січні-вересні 2018 року скоротилося на 5,1% (на 3 млрд 265,1 млн кВт-год) в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року - до 61 млрд 51,9 млн кВт -год.
Згідно з матеріалами НАЕК, планове завдання з виробництва електроенергії за дев’ять місяців перевиконано на 1,2%.
Електростанції держпідприємства за вказаний період відпустили в ринок 57 млрд 375,8 млн кВт-год електроенергії проти 60 млрд 358,6 млн кВт-год в січні-вересні 2017 року.
Частка «Енергоатома» в загальній структурі відпущеної електроенергії в ДП «Енергоринок» склала 54% (-4 п.п. до січня-вересня-2017), в загальній структурі виробництва електроенергії в країні - 52,7% (-3,9 п .п.).
«Енергоатом» в січні-вересні відпустив в оптовий ринок електроенергію (товарну продукцію) на суму 37 млрд 661,5 млн грн (з ПДВ), що на 8,9% більше, ніж за аналогічний період минулого року (34 млрд 570,6 млн грн).
Обсяг капітальних вкладень склав 7,658 млрд грн проти 3 млрд 361,4 млн грн в січні-вересні-2017, фінансування капвкладень - 8 млрд 319,3 млн грн проти 5 млрд 39,7 млн грн.
НАЕК за дев’ять місяців перерахувала до бюджетів всіх рівнів 6 млрд 488,9 млн грн, розрахунки зі страхування склали 1 млрд 451,6 млн грн.
Коефіцієнт використання встановленої потужності (КВВП) АЕС НАЕК склав 67,2%, що на 3,6 п.п. менше, ніж в січні-вересні 2017 року. При цьому коефіцієнт готовності несення номінальної електричної навантаження склав 68,2%, що на 8,9 п. П. Менше, ніж за дев’ять місяців 2017 р.
В роботі АЕС України за дев’ять місяців зафіксовано 16 облікових порушень - на вісім більше, ніж за аналогічний період 2017 року.
За підсумками січня-вересня поточного року загальна тривалість перебування енергоблоків АЕС в ремонтах склала 1205,99 діб проти 857,89 діб за аналогічний період 2017 року.
Радіаційні параметри роботи атомних електростанцій за вказаний період не перевищували нормативних значень, радіаційний захист персоналу та населення забезпечувалася на достатньому рівні.
Як повідомлялося, «Енергоатом» в 2017 році збільшив виробництво електроенергії на 5,7% (4 млрд 601,6 млн кВт-год) в порівнянні з 2016 роком - до 85 млрд 785,1 млн кВт-год.
«Енергоатом» є оператором всіх чотирьох діючих АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.
НАЕК також експлуатує Ташлицьку ГАЕС встановленою потужністю 302 МВт в турбінному режимі і побудовану на нижньому водосховищі ГАЕС Олександрівську ГЕС встановленою потужністю 11,5 МВт.
Кабмін зобов’язав «Нафтогаз» забезпечувати безперебійне газопостачання на підслідні АРМА теплокомуненерго

Кабінет Міністрів України заборонив НАК «Нафтогаз України» відключати газ теплокомуненерго, майно яких було заарештовано в кримінальному провадженні та передано в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА).
Відповідна постанова від 10 жовтня 2018 № 834 було опубліковано на Урядовому порталі.
«Покласти на публічне акціонерне товариство» Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» обов’язок постачати природний газ на об’єкти, на яких здійснюється виробництво теплової енергії (в тому числі, що використовують природний газ для виробництва електричної енергії), майно яких арештовано в кримінальному провадженні та передано в управління Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів, як єдині майнові комплекси «, - йдеться в преамбулі документа.
Також постановою визначено, що вартість газу для таких підприємств, буде поставлятися як і для інших підприємств теплокомуненерго, які здійснюють виробництво теплової енергії та гарячої води для населення, за спеціальним тарифом.
«Ціна природного газу, що поставляється відповідно до пункту 1 цієї постанови, визначається відповідно до пункту 13 Положення про покладання спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення громадських інтересів в процесі функціонування ринку природного газу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2017 року № 187 (Офіційний вісник України 2017, № 29, ст. 847), - із змінами, внесеними згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 28 вересня 2018 року № 781, з урахуванням диференціації обсягів природнього газу, що використовуються для виробництва теплової енергії з метою надання послуг з постачання теплової енергії та гарячої води населенню, та обсягів природного газу, що використовуються для виробництва електричної енергії «, - йдеться в тексті постанови.
Міненерговугілля України готує законопроект про енергетичну безпеку

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України працює над законопроектом про енергетичну безпеку та сталий розвиток енергетичного сектора, повідомила заступник міністра Наталія Бойко в ході 10-го Міжнародного форуму зі сталої енергетики SEF-2018 в Києві.
«Дуже часто оперують такими дефініціями і термінами, як енергобезпека і стійкість енергосистеми, які в даний час не визначені законодавчо. Відповідно - існує багато місця для дискусій, які насправді не завжди повинні мати місце», - пояснила вона суть проблеми.
«Ці поняття повинні бути чітко законодавчо закріплені, і вже з конкретними термінами ми повинні працювати», - озвучила М. Бойко позицію міністерства.
Заступник міністра уточнила, що в даний час Міненерговугілля займається формуванням робочої групи з представників центральних органів виконавчої влади, спільно з якими буде працювати над законодавчою ініціативою.
За її словами, оскільки енергетична безпека - це питання, пов’язані з фізичною безпекою, розвитком інфраструктури, функціонуванням системи кібербезпеки енергетичних об’єктів, спектр органів влади, які будуть залучені до обговорення, широкий.
«Пізніше, як тільки ми зрозуміємо, що комфортно відчуваємо себе з цим драфтом закону, що він є якісним і готовий до публічного обговорення, ми оприлюднимо його і почнемо максимально відпрацьовувати кожен сегмент», - зазначила М. Бойко.
Міненерго і профільний комітет Ради готують правки в закон «Про ринок електроенергії»

Законопроект про зміни до закону «Про ринок електроенергії» найближчим часом буде зареєстрований у Верховній Раді, щоб запобігти проблемам, які можуть виникнути під час запуску роздрібного ринку електроенергії, повідомила прес-служба Міненерговугілля за підсумками проведеного в середу міністром наради за участю голови профільного комітету.
Як наголошується в релізі, для гарантованої поставки електроенергії найуразливішим споживачам планується закріпити поступовий перехід до ринкових механізмів формування цін.
Зокрема, мова йде про постачання електроенергії таким споживачам на умовах універсальної послуги - за цінами, які будуть розраховуватися за затвердженою НКРЕКП методикою.
«Удосконалення правових основ роботи роздрібного ринку електричної енергії на законодавчому рівні, в тому числі, дозволить бюджетним установам, зокрема, закладам охорони здоров’я, освіти і науки та іншим купувати електричну енергію у постачальника універсальних послуг, таким чином, соціально важливі об’єкти отримують гарантоване постачання електричної енергії, за регульованою ціною «, - зазначено в повідомленні.
Міненерговугілля зазначає, що положення законопроекту будуть спрямовані на забезпечення ефективного захисту прав споживачів, в тому числі вільного вибору ними постачальника електроенергії, безпеки постачання, а також спрощення порядку укладення договорів.
Очікується, що законопроект врегулює такі питання, як визначення постачальника «останньої надії», інформування учасників ринку про технічні вимоги для підключення до програмного комплексу, закуповується НЕК «Укренерго» та ДП «Енергоринок».
У релізі вказується, що міністерство працює над документом спільно з парламентським комітетом, а також регулятором ринку - Національною комісією, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ).
Раніше повідомлялося, що НЕК «Укренерго» та ДП «Енергоринок» намітили на грудень 2018 року запуск програмного забезпечення (ПО), необхідного для роботи роздрібного сегмента нового ринку електроенергії.
НКРЕКП затвердив нову модель формування цін на електроенергію для населення

НКРЕКП врегулював механізм формування цін на електричну енергію для побутових і малих непобутових споживачів при наданні універсальних послуг.
Відповідний Порядок формування цін на універсальні послуги затверджений постановою від 5 жовтня 2018 № 1177, яке набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування в газеті «Урядовий кур’єр».
Ціна на універсальні послуги включає в себе ціну покупки електроенергії на ринку, ціну (тариф) на послуги постачальника універсальних послуг, ціни на послуги оператора системи передачі і оператора системи розподілу на відповідному класі напруги згідно з укладеними договорами про надання послуг.
Розрахунок ціни на універсальні послуги та всіх її складових здійснюється за встановленими у Порядку формулами без урахування ПДВ.
Постачальник універсальних послуг формує ціни на універсальні послуги на розрахунковий період та оприлюднює їх на своєму офіційному сайті, в ЗМІ та на своїх інформаційних стендах в центрах обслуговування споживачів не пізніше, ніж за 20 днів до їх застосування.
Введення нового механізму також дозволить визначати ціни на універсальні послуги до дати початку дії нового ринку електричної енергії (1 липня 2019) і в перші розрахункові періоди з дати початку дії нового ринку.
До дати початку дії нового ринку електричної енергії ціна на універсальні послуги складається з прогнозованої оптової ринкової ціни на електричну енергію, скоригованої на коефіцієнт, що враховує графік споживання електричної енергії населенням (К = 1,05), прогнозованого обсягу закупівлі електроенергії постачальником універсальних послуг на оптовому ринку , тарифу, за яким постачальник універсальних послуг згідно з договором купує електричну енергію безпосередньо у виробника.
Офіційна позиція ДП «НЕК «Укренерго» щодо заяви Міненерговугілля

ДП «НЕК «Укренерго» офіційно повідомляє про свідоме перешкоджання корпоратизації компанії та процесу впровадження ринку електричної енергії в державі з боку Комісії з реорганізації ДП «НЕК «Укренерго» (далі – Комісії) Міністерства енергетики та вугільної промисловості (далі — Міністерство).
Так, комісія не склала акт оцінки майна та не передала на подальше затвердження до Міністерства та ФДМУ у встановлений законодавством термін до 12 жовтня 2018 року. Сьогоднішнім рішенням комісії визначено нову дату проведення інвентаризації 31 жовтня. Це фактично означає перезапуск процесу корпоратизації. На цій підставі оприлюднено рішення передати управління справами ДП «НЕК «Укренерго» Комісії, а повноваження щодо управління поточною діяльністю делегувати голові Комісії — заступнику міністра Михайлу Близнюку.
Відповідально зазначимо, що ДП «НЕК «Укренерго» виконало всі законодавчі та методичні вимоги щодо корпоратизації підприємства. Зокрема, проведена повна інвентаризація та оцінка майна компанії незалежним оцінювачем, отримано позитивну рецензію ФДМУ на оцінку, проведено аудит передавального балансу. У терміни, визначені законодавством, уся інформація була передана на розгляд та затвердження Комісії з пропозиціями щодо обговорення та надання додаткового обсягу інформації. Істотних зауважень, окрім запитів додаткової інформації, на які в стислі терміни були надані відповіді, з боку членів та голови Комісії Укренерго не отримало.
Паралельно з наданням усієї документації майнової оцінки, підтвердженою аудиторською перевіркою, Укренерго провело консультації з фахівцями Фонду держмайна України, підтвердивши правильність своїх дій.
Зважаючи на порушення термінів погодження документації майнової оцінки, зволікання із затвердженням ключових документів в ході корпоратизації компанії, Укренерго має сумніви в неупередженості комісії щодо процесу реорганізації держпідприємства. Перехід функції управління поточною діяльністю до голови Комісії Михайла Близнюка Укренерго вважає необґрунтованим та безпідставним.
Укренерго звертається до Міністерства енергетики та вугільної промисловості з проханням втрутитися в ситуацію та забезпечити стабільну роботу держкомпанії, яка є одним з прикладів ефективної реформи корпоративного управління підприємств державного сектору. Саме це зазначено у звіті «Антикорупційні реформи в Україні: запобігання та переслідування корупції у державних підприємствах» Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), опублікованого в червні 2018 р.
Велике занепокоєння викликає можлива реакція нинішніх та потенційних інвесторів Укренерго. З 2015 року і до сьогодні інвестовано компанією у модернізацію енергосистеми згідно зі стандартами ENTSO-E власних і залучених коштів понад 13 млрд грн. У 2019-2021 рр. очікуються інвестиції у розмірі не менше 20 млрд грн.
Партнери Укренерго — це провідні світові фінансові установи (ЄББР, ЄІБ, МБРР, KfW та ін.) та оператори європейського ринку електроенергетики. Будь-яка нестабільність чи невиконання зобов’язань держави перед інвестиційним європейським співтовариством може стати суттєвою перешкодою реформуванню електроенергетики згідно з Енергетичною стратегією України та негативно вплине на репутацію енергетичної галузі й держави в цілому.
Також на сьогодні не призначено членів наглядової ради Укренерго, не погоджено умови їхніх контрактів, незважаючи на відповідне рішення Кабінету Міністрів України від 3 жовтня цього року.
Також слід зазначити, що початок повноцінної роботи наглядової ради та корпоратизація Укренерго — ключові умови отримання Україною макрофінансової допомоги з боку ЄС.
Міністр енергетики та вугільної промисловості підписав наказ про призначення членів наглядової ради «Укренерго»

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик підписав наказ про призначення членів наглядової ради держпідприємства «НЕК« Укренерго».
Електронна копія наказу №520 від 19 жовтня 2018 року розміщена на сторінці міністерства в соцмережі «Фейсбук».
Як повідомлялося, до складу НС «Укренерго» увійшли екс-глава представництва ЄБРР в Україні Шевки Аджунер, екс-президент і виконавчий директор Energinet (Данія) Педер Андреасен, виконавчий директор французької Академії технологій, що має досвід роботи в EDF, Elf Aquitaine, Total і комісії з атомної енергії Франції Олів’є Апперт, співзасновник і директор DFC Economics (Італія), який має досвід роботи в операторі магістральних мереж TERNA Rete Elettrica Nazionale і Enel Луїджі де Франціски.
Держава в наглядовій раді НЕК представлятимуть заступник держсекретаря Кабміну Сергій Кушнір, державний секретар Міністерства енергетики та вугільної промисловості Максим Немчінов і радник віце-прем’єра Олександр Поплавський.
Згідно зі статутом компанії, наглядова рада погоджує стратегію її розвитку, річний фінансовий план, контролює фінансово-господарську діяльність, затверджує положення про регулювання діяльності підприємства, приймає рішення про випуск та розміщення цінних паперів (крім акцій), вибирає незалежних і внутрішніх аудиторів і оцінювача майна, формує основи корпоративної і соціальної відповідальності підприємства, а також його антикорупційну політику.
Нафтогаз готовий постачати газ для Новороздольської та Новояворівської ТЕЦ після відкриття ними спецрахунків

НАК «Нафтогаз України» готовий поновити газопостачання «Новороздольської ТЕЦ» та «Новояворівської ТЕЦ» за умови відкриття ними рахунків із спеціальним режимом використання згідно Закону України «Про теплопостачання». Новий управитель виконав вимоги статті 22 цього закону, визнавши накопичені борги та підтвердивши права на управління майном.
13 жовтня набрала чинності постанова КМУ від 10 жовтня 2018 р. № 834 «Про покладення спеціального обов’язку для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу», якою Уряд зобов’язав Нафтогаз постачати газ на об’єкти ТКЕ, майно яких арештовано та передано в управління Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, як єдині майнові комплекси на період здійснення зазначеним Агентством заходів з управління.
Укренерго та Молделектрика - на фінішній прямій підписання угоди про паралельну роботу у спільному блоці регулювання

На минулому тижні у м. Кишинів під час робочої зустрічі ДП «НЕК «Укренерго» та ДП «Молделектрика» підписали чотири додатки до Експлуатаційної угоди про паралельну роботу в спільному блоці регулювання Україна – Республіка Молдова (далі – Експлуатаційна угода).
Зокрема, узгоджені і підписані наступні документи:
• Порядок компенсації непередбачених відхилень у Спільному блоці регулювання;
• Порядок планування міжсистемних перетоків у Спільному блоці регулювання;
• Диспетчерське управління паралельною роботою ОЕС України та ЕС Молдови;
• Параметри синхронізуючих пристроїв на міжсистемних лініях ДП «НЕК «Укренерго» та ДП «Молделектрика».
Ще чотири додатки Експлуатаційної угоди після доопрацювання сторони планують підписати вже до кінця цього року.
Під час зустрічі сторони також обговорили механізми реалізації надання/отримання аварійної допомоги між ДП «НЕК «Укренерго» та ДП «Молделектрика». Крім того, домовились про формування під егідою Енергетичного Співтовариства робочої групи для погодження покрокового втілення процесу обміну балансуючою енергією та резерву потужності.
Зазначимо, що при підготовці Експлуатаційної угоди консультативну допомогу нашій компанії надають фахівці Elia Group – ключовий партнер Укренерго в процесі синхронізації енергосистеми України з ENTSO-E.
Міненерговугілля обговорило з МФО корпоратизацію «Укренерго» без представників компанії

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України в понеділок провело зустріч з представниками міжнародних фінансових організацій для обговорення питань корпоратизації держпідприємств, зокрема, НЕК «Укренерго».
За даними прес-служби міністерства, у ній взяли участь глава Міненерговугілля Ігор Насалик, його заступник Михайло Близнюк, керівники структурних підрозділів міністерства, в.о. голови парламентського комітету з ПЕК Олександр Домбровський та представники ЄБРР, ЄІБ, USAID, офісу Міненерго США при посольстві в Україні, представництва ЄС в країні та Енергоспівтовариства.
Водночас, згідно з повідомленням на сайті «Укренерго», представники підприємства на цю зустріч запрошені не були.
«Незважаючи на те, що на цю зустріч «Укренерго» не запросили, не можемо не відзначити позитивні зрушення в процесі реформи корпоративного управління і висловлюємо сподівання на подальшу конструктивну взаємодію з міністерством, узгодження умов контрактів членів наглядової ради для повноцінного запуску її роботи», - зазначили в НЕК.
Згідно з повідомленням Міненерговугілля, І.Насалик на зустрічі повідомив, що міністерство доклало зусиль, щоб процес формування наглядових рад був максимально прозорим і зрозумілим. Також він наголосив на необхідності інтенсифікувати процес корпоратизації держпідприємств і виділення їх зі структур міністерства.
Водночас міністр вказав на «недоліки в процесі корпоратизації, серед них - перенесення термінів проведення інвентаризації та розбіжності в наданих документах із оцінки майна, що стало причиною негативних висновків комісії з реорганізації НЕК.
Водночас «Укренерго» наполягає на тому, що надані комісії з реорганізації документи є чинними, а також були передані у визначені законодавством терміни та узгоджені відповідальними інстанціями.
Зокрема, результати інвентаризації узгоджені комісією і затверджені Міненерговугілля, звіт із оцінки підготовлено незалежним оцінювачем і рецензував ФДМ, а підготовлений підприємством передавальний баланс завірено незалежним аудитором.
Як повідомлялося, Міненерговугілля 18 жовтня заявило, що комісія з реорганізації «Укренерго», яку з 9 жовтня очолює заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Михайло Близнюк, «для якісного завершення процесу реорганізації» прийняла рішення про перехід повноважень з управління НЕК до голови комісії.
Водночас в «Укренерго» заявляють про свідоме перешкоджання корпоратизації та процесу впровадження ринку електроенергії з боку комісії з реорганізації, склад якої затверджується профільним міністерством.
«Укренерго» здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію роботи ОЕС. НЕК є державним підприємством, що перебуває в управлінні Міністерства енергетики та вугільної промисловості.
Укренерго обговорило з французькою RTE будівництво energy storage в Україні

Укренерго провело зустріч з делегацією французького оператора системи передачі Réseau de Transport d’Électricité (RTE) та його дочірньою компанією RTE International. 16-17 жовтня, сторони обговорили перспективи участі французьких компаній в будівництві системи energy storage в об’єднаній енергосистемі (ОЕС) України.
Укренерго розглядає можливість реалізації пілотного проекту з будівництва 200 МВт energy storage. Його завданням є випробування методів балансування сонячних та вітрових електростанцій, кількість яких в ОЕС України стрімко зростає.
Зокрема, розглядається три варіанти будівництва energy storage. Перший — з розташуванням 200 МВт energy storage в одному місці, другий — в кількох місцях з розділенням на 4-5 частин, третій — з децентралізованим розташуванням кількох десятків блоків з малою потужністю. Останній варіант може передбачати розміщення energy storage вздовж центральних автотранспортних магістралей (Київ—Львів—держкордон, Київ—Харків, Київ—Дніпро, Київ—Одеса—держкордон) паралельно зі створенням мережі зарядних станцій для електромобілів.
Фінансування проекту планується за рахунок кредитів міжнародних фінансових організацій.
Представники RTE поінформували Укренерго про зацікавленість французької сторони в проекті з будівництва energy storage в Україні та своє бачення цієї співпраці. Також було проаналізовано можливості для залучення французьких постачальників та інвесторів тощо. Обговорювався перебіг досліджень, необхідних для ухвалення остаточного рішення про форму участі RTE в проекті.
«Для нас дуже важлива участь RTE в будівництві своєї системи energy storage. Цей пілотний проект буде першим в Україні, і тому для нас є безцінним досвід, який має RTE у створенні подібних систем. Співпраця обіцяє бути дуже ефективною та успішною і дозволить нам якнайкраще оцінити перспективи застосування в Україні energy storage. Крім того, ми вже заручилися підтримкою міжнародних фінансових організацій, які також візьмуть участь в реалізації цього проекту», — сказав заступник директора ДП «НЕК «Укренерго» з комунікацій та міжнародного співробітництва Михайло Бно-Айріян.
Сторони також обговорили перспективи залучення французьких фахівців до проведення додаткових розрахунків, що необхідні для організації заходів із балансування великої кількості сонячних та вітрових електростанцій в ОЕС України, моделювання режимів роботи енергосистеми, розрахунків для будівництва нових балансуючих потужностей. Французька сторона запропонувала включити реалізацію цих досліджень в дорожню карту співробітництва.
Разом з тим Укренерго та RTE обговорили можливість створення нових спільних проектів з модернізації підстанцій, будівництва нової цифрової підстанції та обміну досвідом у підготовці та проведенні тренувань по роботах під високою напругою.
Наприкінці зустрічі сторони домовилися про доопрацювання до кінця 2018 р. проекту двостороннього Меморандуму про співпрацю між французьким державним підприємством RTЕ та ДП «НЕК «Укренерго» та створення дорожньої карти для його реалізації.
«Центренерго» в разі продажу направить на дивіденди 30% прибутку за 2018 р

Кабінет міністрів України оприлюднив розпорядження №756-р від 3 жовтня 2018 року про затвердження умов продажу держпакету акцій (78,289%) енергогенеруючої компанії ПАТ «Центренерго» початковою вартістю 5 млрд 984,992 млн грн.
Згідно з документом, умови передбачають виплату «Центренерго» до держбюджету дивідендів в розмірі 30% чистого прибутку за підсумками діяльності в 2018 році, тоді як в проекті розпорядження було формулювання про виплату дивідендів згідно затверджується Кабміном нормативу, який у 2017 році склав 75%, а в 2016 - 50%.
В зобов’язання для переможця конкурсу також додана рекомендація використання видобувається на українських шахтах вугілля при повній ідентичності вартісних і якісних характеристик палива іноземного походження.
У той же час при збереженні в тексті розпорядження зобов’язання покупця забезпечувати повну і своєчасну оплату до бюджету податків, зборів та митних платежів з оприлюдненою редакції виключений пункт «проведення розрахунків за енергоносії в повному обсязі і згідно з укладеними договорами».
Розпорядження також не містить пункт про виконання вимог Національного плану скорочення відходів від великих спалюють установок (розпорядження КМУ №796 від 8 листопада 2017 року), тоді як в проекті документа ця умова була.
З документа також виключений пункт зобов’язання врахувати рекомендації екологічного аудиту, проведеного 16 травня 2018 року по замовлення Фонду держмайна України.
Крім того, в порівнянні з проектом з розпорядження виключено зобов’язання надання профільного держоргану інформації про технічний стан підприємства, його фінансово-економічних показниках, постачання і споживання палива.
Як повідомлялося, «Центренерго» в 2017 році збільшило чистий прибуток в 4,9 рази в порівнянні з 2016 роком - до 1 млрд 891,063 млн грн, чистий дохід - на 2,1%, до 10 млрд 918,596 млн грн, валовий прибуток - на 19,3%, до 2 млрд 528,784 мн грн.
«Центренерго» в 2017 році знизило виробництво електроенергії на 36,2% (3 млрд 573,018 млн кВт-год) в порівнянні з 2016 роком - до 6 млрд 285,346 млн кВт-год. Вироблення Вуглегірської ТЕС склала 4 млрд 134,393 млн кВт-год (-15,3% до 2016-го), Зміївської ТЕС - 1 млрд 321,663 млн кВт-год (-42%), Трипільської ТЕС - 829,29 млн кВт-год ( -69,3%).
Відпуск електроенергії «Центренерго» в 2017 році впав на 36,5% (3 млрд 248,827 млн кВт-год) в порівнянні з 2016 роком - до 5 млрд 647,775 млн кВт-год.
Настільки значне зниження виробництва ЗмТЕС і ТпТЕС пов’язано з дефіцитом вугілля антрацитної групи, видобуток яких в країні здійснюється на окупованих територіях Донбасу.
Фінансовий план «Центренерго» на 2018 рік передбачає виробництво електроенергії ТЕС компанії в обсязі 9,371 млрд кВт-год, що майже в 1,5 рази більше вироблення за 2017-й. Очікувана структура виробництва блоками «Центренерго» в 2018-му: Вуглегірська ТЕС - 54%, Зміївська ТЕС - 25%, Трипільська ТЕС - 21%.
«Центренерго» експлуатує 23 блоку (18 - пиловугільні і 5 - газомазутні) на Вуглегірської, Зміївської та Трипільської ТЕС сумарною встановленою потужністю 7690 МВт. Державі належить 78,3% акцій товариства.
https://interfax.com.ua/news/emic/539786.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами