Українська енергетична інфраструктура: 22-28.07.2019



Укренерго заявляє про проблеми у роботі енергосистеми

Енергосистема працює зі зниженою надійністю, більшу частину доби покриття необхідних резервів пропозиціями генеруючих компаній становить близько 55-60%.
Про це повідомив т.в.о. голови ДП «НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук у ході круглого столу «Запуск оптового ринку електричної енергії: перші результати та виклики».
«Причина – не всі сегменти ринку запущені, зокрема, відсутній ринок допоміжних послуг. Наразі Укренерго спільно з регулятором працює над тим, щоб прискорити кваліфікацію постачальників допоміжних послуг», – зазначив Ковальчук.
Наразі у більшості годин покриття необхідних резервів пропозиціями генеруючих компаній становить близько 55-60%. Енергосистема працює зі зниженою надійністю.
«Ситуацію з дефіцитом резервів треба терміново виправляти. Це хоч і непрямо, але все ж впливає на ціноутворення. Водночас позитивним є те, що незважаючи на дефіцит резервів, у нас немає значних відхилень надійності роботи як генеруючого обладнання, так і мережі передачі, а також це не спричиняє реального дефіциту потужності в системі», – наголосив він.
Також було відзначено, що протягом 10 днів роботи нового ринку електроенергії суттєво покращилася якість даних комерційного обліку.
«Вважаємо, що потенційні небаланси, спричинені неякісним комерційним обліком, будуть значно нижчі ніж ті, що ми прогнозували перед запуском ринку», – наголосив Ковальчук.
Водночас зазначалось, що дані комерційного обліку малої генерації з ВДЕ, приєднаної до мереж ОСР (оператора системи розподілу), поки не в повному обсязі надходять на MMS (Market Management System). Обсяг втрат в мережах ОСР сьогодні є заниженим відносно тих, які будуть після фінального уточнення всіх даних. Дані комерційного обліку постійно оновлюються. Тож наразі найбільш точні дані на платформі MMS за 1 липня, а найменш – за 14 липня.
http://oilreview.kiev.ua/2019/07/17/ukrenergo-zayavlyaye-pro-problemi-u-roboti-energosistemi/


Половина реалізованої на РСВ е/е доводиться на «Гарантованого покупця»

Частка держпідприємства «Гарантований покупець» в структурі продажів електричної енергії на ринку «на добу вперед» (РСВ) становить 49%, повідомив директор держпідприємства «Оператор ринку» Володимир Євдокимов під час проведеного на цьому тижні «круглого столу», присвяченого запуску з 1 липня нового оптового ринку е/е, передає Енергореформи.
За даними Євдокимова, наступними за обсягом реалізованої е/е є ТЕС - 23,4%, за ними слідують АЕС, на які припадає 15%. Частка ГЕС становить 8,1%, ТЕЦ - 2,5%. Обсяг імпортної е/е, торгується на РСВ, дорівнює 0,91%, її обсяги щодня збільшуються.
Купівля-продаж ресурсу на РСВ за два тижні (в період з 1 по 15 липня) склала 2 млрд 096,198 МВт-год.
«За фінансовими результатами: у нас за 15 діб проведені розрахунки на загальну суму 4,5 млрд грн. Обсяг (торгується на РСВ е/е - ІФ) падає в зв’язку з тим, що набирає обертів ринок двосторонніх договорів», - зазначив глава» оператора ринку.
Як повідомлялося, 1 липня під виконання прийнятого в квітні 2017 року закону «Про ринок електроенергії» в Україні запущений новий оптовий ринок е/е, що передбачає перехід від роботи за моделлю єдиного покупця до конкурентного механізму. Він передбачає двосторонні договори (ДД) між виробниками і споживачами, постачальниками, балансуючий ринок (де будуть розраховуватися різниця між прогнозним і фактичним обсягом споживання і його вартість), ринок «на добу вперед» (РСВ) і внутрішньодобовий ринок (ВСР, на ньому закуповується е / е на найближчі години), ринок допоміжних послуг.
http://reform.energy/news/polovina-realizuemoy-na-rsv-ee-prikhoditsya-na-garantirovannogo-pokupatelya-12039

Україна імпортує електроенергію вже з трьох країн

Починаючи з 1 липня, коли розпочав роботу повномасштабний ринок електроенергії, Україна розпочала імпорту цієї продукції і на сьогодні поставляє її зі Словаччини, Угорщини та Білорусі.
Про це у Facebook пише пресслужба ДП «НЕК «Укренерго».
«Старт нового ринку електроенергії відкрив можливість імпорту електроенергії в Україну. Так, вже з першого дня роботи нового ринку відбувся імпорт електроенергії в «острів Бурштинської ТЕС», зокрема, зі Словаччини. Вже з 15 липня в «острів» почалися імпортні поставки з Угорщини. Крім того, з 10 липня розпочався імпорт електроенергії з Білорусі», - йдеться у повідомленні.
Як повідомляв Укрінформ, із 1 липня 2019 року в Україні запрацював повномасштабний ринок електричної енергії. Старт нової моделі ринку дозволив відкрити імпорт електроенергії в Україну.
За даними ДП «НЕК «Укренерго», протягом 1-7 липня 2019 року в «енергоострів Бурштинської ТЕС» імпортовано 37,705 млн кВт-год електроенергії зі Словаччини. За той самий період експорт електроенергії з «енергоострова Бурштинської ТЕС» до Угорщини, Словаччини та Румунії становив 77,743 млн кВт-год.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2742490-ukraina-importue-elektroenergiu-vze-z-troh-krain.html


Протиправність блокування платежів за міжнародними проектами з боку Міненерговугілля визнана судом

Окружний адміністративний суд Києва 15 липня задовольнив позов ДП «НЕК «Укренерго» та визнав протиправною бездіяльність Міністерства енергетики та вугільної промисловості, яке з жовтня 2018 року блокувало підписання платіжних доручень для контрагентів НЕК «Укренерго».
В результаті реалізація інвестиційних проектів Укренерго, які фінансуються за рахунок кредитних коштів міжнародних фінансових організацій (МФО), опинилася під загрозою зриву.
В лютому 2019 року Укренерго було підпорядковане Міністерству фінансів, але Міненерговугілля залишалося головним розпорядником коштів за проектами держкомпанії з МФО. Протягом семи місяців Міненерговугілля відмовлялося погоджувати платежі за контрактами, які були укладені для реалізації інвестпроектів, що фінансуються за рахунок міжнародних кредитів від Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, банку уряду Німеччини KfW, Фонду чистих технологій та інших. Тому в лютому 2019 р. Укренерго було змушене звернутися до суду, а також уповільнити реалізацію низки критично важливих для енергетичної галузі проектів.
Розблокувати платежі вдалося лише на початку червня 2019 року за сприянням Мінфіну. Зокрема, Кабінет Міністрів України ухвалив зміни до постанови КМУ №70 від 27.01.2016 р., що дозволило призначити Укренерго замість Міненерговугілля розпорядником коштів за міжнародними кредитами. Але це потребувало довготривалої процедури перепідписання субкредитних угод за всіма міжнародними проектами, що було зроблено завдяки спільним зусиллям Укренерго, Міністерства фінансів та НКРЕКП.
Загалом через блокування платежів за міжнародними проектами у І півріччі цього року інвестрограму Укренерго було профінансовано лише на 9,9% (118,087 млн грн замість запланованих 1,191 млрд грн). Станом на сьогодні заборгованість перед підрядниками, які виконують роботи за міжнародними інвестпроектами, складає 15,795 млн євро. Це 67% від заборгованості, яка накопичилася за сім місяців, протягом яких Міненерговугілля блокувало платежі.
Найбільші проблеми з розрахунками з підрядниками були за такими проектами:
• будівництво високовольтної повітряної лінії 750 кВ «Рівненська АЕС — Київська», що фінансується ЄБРР та ЄІБ на паритетних засадах (сума кредиту – 300 млн євро);
• будівництво повітряної лінії 750 кВ «Запорізька АЕС – Каховська», що фінансується ЄБРР та ЄІБ на паритетних засадах (сума кредиту – 350 млн євро);
• Другий проект з передачі електроенергії (ППЕ-2) (включно з розробкою програмного забезпечення для балансуючого ринку та ринку допоміжних послуг — платформи MMS), що фінансується МБРР та Фондом чистих технологій (сума кредиту – 378 млн. дол. США);
• Проект з підвищення ефективності передачі електроенергії (модернізація підстанцій) за фінансування банку KfW (сума кредиту — 65,5 млн євро).
Слід зазначити, що підрядники, перед якими через бездіяльність Міненерговугілля накопичилася значна заборгованість, вже почали пред’являти ДП «НЕК «Укренерго» фінансові претензії. Цей факт вже у найближчій перспективі може стати приводом для пред’явлення позовів проти Укренерго щодо погашення заборгованості разом із штрафними санкціями за несвоєчасне виконання НЕК своїх зобов’язань.
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/protypravnist-blokuvannya-platezhiv-za-mizhnarodnymy-proektamy-z-boku-minenergovugillya-vyznana-sudom/


АТ «Нікопольський завод феросплавів» знову намагається скасувати тариф Укренерго в суді

Згідно з даними офіційного веб-порталу Судова влада України, АТ «Нікопольський завод феросплавів» 22 липня подав новий позов до Окружного адміністративного суду м. Києва (справа № 640/13543/19) про визнання протиправним рішення Регулятора та скасування дії постанови НКРЕКП, якою встановлено тариф ДП «НЕК «Укренерго» на передачу електроенергії магістральними та міждержавними мережами з 1 серпня 2019 року (постанова Регулятора від 12.07.2019 № 1411).
Документом НКРЕКП передбачено, що новий тариф на передачу у розмірі 312,14 грн/МВт-год діятиме з 1 серпня 2019 року. Водночас, він на 10% нижчий попереднього, що був встановлений на ІІ півріччя і мав діяти з 1 липня. Зниження тарифу стало можливим завдяки зменшенню витрат Укренерго на придбання електроенергії для компенсації своїх технологічних втрат. Зниження цих витрат (з 3,083 до 1,162 млрд грн) пов’язано з механізмом покладання спецобов’язків на учасників ринку, що передбачає придбання Укренерго до 80% втрат на електронних аукціонах за граничними цінами в ДП «НАЕК «Енергоатом», і 20% — за середньою ціною електроенергії на «ринку на добу наперед». Водночас у тарифі збережені витрати у сумі 12,397 млрд грн на виконання спеціальних обов’язків із забезпечення збільшення частки виробництва електроенергії з ВДЕ.
До впровадження нового ринку електроенергії ці витрати закладалися в оптову ринкову ціну (ОРЦ) електроенергії, за якою ДП «Енергоринок» продавав електроенергію всім учасникам оптового ринку. Протягом року ДП «Енергоринок» компенсовував Укренерго ці технологічні втрати в мережах.
Нагадаємо, що 27 червня Окружний адмінсуд Києва в результаті позову АТ «Нікопольський завод феросплавів» призупинив дію постанов НКРЕКП, якими встановлювалися тарифи Укренерго на передачу та диспетчерське управління з 1 липня. Зокрема, призупинена дія постанов НКРЕКП від 07.06.2019 № 954 та № 955, якими затверджено тариф на передачу електроенергії – 347,43 грн/МВт·год та тариф на диспетчерське управління – 8,9 грн/МВт-год.
Наразі компанія працює за єдиним тарифом, встановленим постановою від 12.12.2018 р. № 1905 на рівні 57,4 /МВт-год. Цей тариф не забезпечує виконання ринкових функцій, покладених на НЕК «Укренерго», спеціальних обов’язків та через відсутність джерел фінансування призводить до накопичення фінансових зобов’язань перед учасниками ринку.
Якщо рішенням суду дію постанови НКРЕКП № 1411 буде призупинено, це унеможливить роботу НЕК «Укренерго» у новій моделі ринку, перш за все виконання спеціальних обов’язків, і призведе до банкрутства НЕК «Укренерго». В свою чергу блокування тарифів компанії, яка є одним з ключових гравців на ринку електроенергії, може стати причиною банкрутства й інших учасників ринку і як наслідок – призвести до дестабілізації роботи енергосистеми в цілому.
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/at-nikopolskyj-zavod-ferosplaviv-znovu-namagayetsya-skasuvaty-taryf-ukrenergo-v-=IwAR1kzAfmCeXB7fp8V-YhEhgU5Tk2pV1agloryFgFcYXIQrVNgphAym26Y


З початком нового ринку Україна сумарно імпортувала 174 млн кВт-год електроенергії

З моменту старту нового ринку електроенергії імпортні поставки електроенергії в Україну становлять 174 млн кВт-год.
Зокрема, в «острів Бурштинської ТЕС» сумарно імпортовано 129,5 млн кВт-год електроенергії: 115,571 млн кВт-год – зі Словаччини, 13,868 млн кВт-год – з Угорщини¬.
Також продовжуються імпортні поставки з Білорусі. Наразі сумарний обсяг складає 44,614 млн кВт-год.
Водночас сумарний експорт електроенергії з України на сьогодні становить 291,225 млн кВт-год. З них з «острова Бурштинської ТЕС в країни ЄС (Угорщину, Словаччину, Румунію) – 255,984 млн кВт-год, в Молдову – 35,241 млн кВт-год.
https://ua.energy/osnovni-podiyi/z-pochatkom-novogo-rynku-ukrayina-sumarno-importuvala-174-mln-kvt-god-elektroenergiyi/




Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами