Українська енергетична інфраструктура: 21-27.09.2020

kytai-pobuduie-kompleks-nesubsydyruemykh-vitrovykh-elektrostantsii-na-6-hvt

Держгенерації доручили у триденний строк подати пропозиції для удосконалення правил на ринку двосторонніх договорів

У Міністерстві енергетики відбулося позапланове засідання аукціонного комітету з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами.
Причиною для скликання комітету стали п’ятничні торги, де через об’єднання продавцем лотів у пакет 1000 МВт створено умови, що стали підставою для можливого обмеження конкуренції для компаній-покупців.
Правила на ринку двосторонніх договорів покликані створювати рівні конкурентні умови для учасників. Водночас, державні компанії, що виставляють електроенергію на аукціони, в першу чергу, мають бути зацікавлені у забезпеченні своєї прибуткової діяльності. Адже керівництво кожної компанії несе персональну відповідальність за реалізацію своєї торговельної стратегії та фінансовий стан компанії.
За результатами засідання компанії державної генерації та члени аукціонного комітету у триденний термін мають надати пропозиції щодо удосконалення механізмів продажу електричної енергії за двосторонніми договорами на електронних аукціонах.
Пропозиції розглянуть на наступному засіданні комітету.
Протокол можна переглянути ТУТ.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=D89D72C3FCF29DE5513950AD83EF2D33.app1?art_id=245471985&cat_id=35109
 
У серпні українські споживачі електроенергії заощадили 600 млн гривень – Буславец

У серпні українці заощадили 600 млн грн завдяки зниженню "зелених" тарифів. Про це під час брифінгу журналістам заявила в. о. міністра енергетики Ольга Буславець. Про це повідомляють ЕлектроВісті.
В. о. міністра енергетики уточнила, що така економія стала можливою завдяки меморандуму, підписаного між урядом і виробниками поновлюваних джерел енергії.
"Меморандум став основою для розробки законопроекту про врегулювання питань, які виникли в цій області. Закон діє з 1 серпня і вже показав позитивні результати. Наші споживачі тільки за серпень змогли заощадити 600 млн грн і навіть трохи більше ", - розповіла вона.
Буславець додала, що за результатами двох декад вересня державного підприємство "Гарантований покупець" оплатило виробникам електроенергії з відновлюваних джерел 100% вартості електроенергії за "зеленим" тарифом.
"Такого не було в попередні місяці. Я нагадаю, що оплата була на рівні до 5%", - розповіла в. о. міністра.
http://oilreview.kiev.ua/2020/09/19/v-avguste-ukrainskie-potrebiteli-elektroenergii-sekonomili-600-mln-griven-men/
 
 
ЄБРР не буде кредитувати "Укренерго" через порушення Україною меморандуму по "зеленій" енергетиці

Україна порушує умови меморандуму між Кабінетом міністрів України та інвесторами в відновлювану енергетику України, що не сприяє наданню кредитних коштів НЕК "Укренерго" на підтримку ліквідності компанії.
Про це в ході конференції заявила старший банкір департаменту енергетики ЄБРР Ольга Єрьоміна, нагадавши, що банк - один з найбільших інвесторів в енергетику України, один із найактивніших інвесторів на ринку ВДЕ країни.
"Передумовою для забезпечення ліквідності Укренерго для нас є платіжна дисципліна в галузі... Ми спостерігали за тим, як меморандум впроваджується. Сьогодні ми розуміємо, що він не виконується. Рівень платежів не повний. За серпень 65% сплачено за енергію ВДЕ. Це набагато нижче того, що обіцяли платити згідно з меморандумом - 100%. І дуже низька ймовірність того, що рівень платежів буде покращено у вересні й в наступні місяці", - сказала Єрьоміна.
За її словами, держава не сприяє виконанню своїх зобов'язань перед інвесторами, в т. ч. перед ЄБРР, тому банк поки не розглядає можливість видачі кредиту для "Укренерго".
За словами Єрьоміної, на це впливає також зрив голосування за законопроект №3960, який повинен був забезпечити державні гарантії на залучення кредитів від міжнародних фінансових організацій. Таким чином, вона називає слабкими шанси держави на залучення кредитів від МФО і випуск облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).
"Треба проаналізувати чому не проголосували за закон. Можливо було недостатньо депутатів в залі або на те є більш фундаментальні причини", - зазначила вона.
Також банкір підкреслила, що незадоволена тим, як державне підприємство "Гарантований покупець" здійснює торгівлю електроенергією на ринку, що сприяє збільшенню боргів перед підприємствами ВДЕ. Вона повідомила, що "Гарантований покупець" не бере активну участь на ринку електроенергії і продає електроенергію за нижчою ціною на балансуючому ринку.
"Я не сильно задоволена розвитком подій, які відбуваються... Сподіваюся, що завтра на засіданні антикризового штабу в Кабміні буде прийнято рішення, яке покращить ситуацію", - підсумувала Єрьоміна.
https://www.rbc.ua/ukr/news/ebrr-budet-kreditovat-ukrenergo-narusheniya-1600432351.html
 
 
«Центренерго» очікує на пропозиції постачальників вугільної продукції

ПАТ «Центренерго» продовжить пошуки постачальників вугільної продукції, зокрема, на Українській енергетичній біржі.
Нагадаємо, наразі державна енергогенеруюча компанія отримує вугілля за ціною 1650 грн/т від державних шахт і 1480 грн/т – від приватного постачальника. Водночас, за контрактом з ТОВ «ДТЕК «Добропіллявугілля» «Центренерго» отримало 35 тисяч тонн вугілля, за які повністю розрахувалося.
Для сталого проходження осінньо-зимового періоду 2020-21 р.р. та у відповідності до наявного складу енергетичного обладнання, ПАТ «Центренерго» до кінця поточного року потребує вугілля газової групи та вугілля марок А і П. Енергетичне вугілля марок А і П на підконтрольній Україні території не видобувається і може лише імпортуватися.
Наразі ПАТ «Центренерго» веде перемовини з ДТЕК щодо закупівлі вугілля газової групи за ринковою ціною – 1480 грн/т та очікує пропозиції від інших постачальників.
http://www.centrenergo.com/post/tsentrenergo-ochikue-na-propozitsii-postachal-nikiv-vugil-noi-produktsii/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами