Українська енергетична інфраструктура: 20-26.04.2020

630_360_1605310662-844

Ціна на електроенергію в Україні в рази вище, ніж у багатьох європейських країнах


Про це свідчать дані держкомпанії "Оператор ринку" і європейської біржі електроенергії Nord Pool станом на 15 квітня.
 Так в Україні за даними ДП "Оператор Ринку" середньодобові ціни на ринку "на добу вперед" склали 1069,86 гривень / МВт.год в об'єднаній енергосистема України та 1736,97 гривень / МВт.год в Бурштинському енергоострові.
У порівнянні з цінами на понеділок 13 квітня ціна в ОЕС знизилися на 12,2%, або на 148,82 гривень / МВт.год, а на Бурштинському енергоострові - збільшилися на 58,5%, або на 161,88 гривень / МВт. Год.
Якщо перевести ціни на 15 квітня в євро за курсом НБУ на 14 квітня, коли і відбуваються торги, то ціна в ОЕС складе 36,02 євро / МВт.год, а на Бурштинському енергоострові - 58,48 євро / МВт.год.
Якщо порівнювати з цінами на європейській Енергобіржа Nord Pool, ціна на ОЕС перевищують ціни в Норвегії, Швеції і Данії (4,62 євро / МВт.год) в 7,8 рази, у Франції (14,48 євро) в 2,5 рази , в Німеччині (20,17 євро) та Австрії (20,23 євро) -в 1,78 рази.
А якщо порівнювати ціни Бурштинського енергоострова - то вони перевищують скандинавські в 12,7 рази, французькі - в 4 рази, німецькі та австрійські - в 2,9 рази.
Якщо ж порівнювати ціни з Угорщиною, куди з Бурштинського енернгоострова Україна (в особі компанії ДТЕК) традиційно експортує електроенергію, то за даними Угорської енергетичної біржі HUPS, середньодобова ціна на ранці »не добу вперед" станом на 15 квітня склала 25,20 євро / МВт.год (це в 2,5 рази більше, ніж 13 квітня).
У підсумку ціна на ОЕС перевищує угорську в 1,4 рази, а ціна Бурштинського енергоострова - в 2,3 рази.
https://ukranews.com/news/696751-tsena-na-elektroenergiyu-v-ukraine-v-razy-vyshe-chem-vo-mnogih-evropejskih-stranah
 
Укренерго у 2020 році планує інвестувати 6,4 млрд грн в розвиток енергосистеми

НКРЕКП затвердила до схвалення проект Інвестиційної програми НЕК «Укренерго» на 2020 рік. Документ визначає основні напрями інвестицій, вартість інвестпроектів з розвитку системи передачі та джерела їх фінансування.
Загальний обсяг інвестпрограми на 2020 рік становить 6,4 млрд грн, що у понад два рази перевищує обсяги інвестицій компанії у 2019 році (3,1 млрд грн). Близько 80% загального обсягу фінансування програми (5,1 млрд грн) буде проводитися за рахунок кредитних коштів, залучених від міжнародних фінансових організацій, таких як Міжнародний банк реконструкції та розвитку, Європейський Інвестиційний банк, Європейський банк реконструкції і розвитку, банк уряду Німеччини KfW ті інші. На фінансування за власний кошт компанії припадає лише 20% (1,3 млрд грн).
«Значне збільшення обсягу інвестицій зумовлене тим, що 2020 рік є періодом інтенсивного фінансування значної частини проектів, в той час як 2018-2019-й – були роками їх підготовки та проектування. Разом з тим ми прагнемо якнайбільше використовувати для інвестицій кредитні кошти. Умови, на яких Укренерго залучає кредити від міжнародних фінансових організацій, передбачають низьку кредитну ставку та довгий термін повернення. Завдяки цьому не треба різко збільшувати тарифи компанії, аби щось побудувати, тому споживачі не будуть страждати від різкого зростання тарифів Укренерго через необхідність масштабних інвестицій», – сказав в.о. голови правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.
Із загального бюджету інвестпрограми на 2020 рік 4,8 млрд грн передбачено для технічного переоснащення та реконструкції підстанцій, повітряних ліній тощо, і 1,6 млрд грн – на нове будівництво.
Зокрема, в 2020 році буде завершено будівництво стратегічно важливої ПС 500 кВ «Кремінська» із заходами ПЛ 500 кВ Донбаська-Донська та ПЛ 220 кВ Кремінська-Ювілейна, а також ПЛ 750 кВ Запорізька АЕС–Каховська з ПС 750 кВ «Каховська» та заходами ПЛ 330 кВ.
Крім того, триває будівництво наступних об’єктів:
·                 ПЛ 330 кВ Західноукраїнська-Богородчани з реконструкцією ПС 330 кВ «Богородчани» і ПС 750 кВ «Західноукраїнська»
·                 ПС 330 кВ «Слобожанська» із заходами ПЛ 330 кВ
·                 ПС 330/110/35 кВ «Західна» із заходами ПЛ 330 кВ
Крім цього, в 2020 році планується реконструкція 36 підстанцій та 7 повітряних ліній 750-220 кВ, а також встановлення та заміна 17 одиниць трансформаторного обладнання 750-220 кВ, 25 трансформаторів напруги 350-110 кВ, 10 одиниць шунтуючих реакторів 35 кВ, 8 шт. вимикачів 330-110 кВ, 24 шт. високовольтних вводів 330-150 кВ, 25 шт. трансформаторів напруги 330-110 кВ, 24 шт. обмежувачів перенапруг 750-110 кВ, 12 комплектів пристроїв релейного захисту та автоматики та протиаварійної автоматики та іншого обладнання.
Наразі, в умовах карантину, Укренерго продовжує в повному обсязі роботи по будівництву всіх стратегічно важливих об’єктів, а також ремонти, необхідні для забезпечення стабільної роботи енергосистеми.
Нагадаємо, інвеспрограму 2019 року Укороенерго виконало на 95,2%. При цьому, за власні кошти компанії було профінансовано проектів майже на 1,1 млрд грн, за кредитні — більше ніж на 1,9 млрд грн. Загальний обсяг інвестиційної програми 2019 року склав трохи більше 3 млрд грн.
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/ukrenergo-u-2020-rotsi-planuye-investuvaty-6-4-mlrd-grn-v-rozvytok-energosystemy/


Гарантований покупець здійснив виплати за «зеленим» тарифом

Державне підприємство «Гарантований покупець» 15 квітня 2020 року частково розрахувалося з виробниками електроенергії з відновлювальних джерел (ВДЕ) за першу декаду місяця.
Про це пише пресслужба ГарПока.
 Платіж здійснено за рахунок коштів, які отримано від продажу на організованих ринках енергії, виробленої з ВДЕ. Загальна сума перерахування склала 100 млн грн.
Підприємство інформує, що ПрАТ «НЕК «Укренерго» не перерахувало Гарантованому покупцю авансові платежі згідно з Порядком купівлі електричної енергії за «зеленим» тарифом.
Нагадаємо, Гарантований покупець звернувся до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) за сприянням у врегулюванні ситуації із заборгованостями НЕК «Укренерго» перед держпідприємством, яка перевищила 6 млрд грн.
http://oilreview.kiev.ua/2020/04/17/garantovanij-pokupec-zdijsniv-viplati-za-zelenim-tarifom/
 
 
Укренерго направила до Регулятора пропозиції та напрацьовані матеріали щодо відшкодування вартості за обмеження ВДЕ

НЕК «Укренерго» направила на розгляд НКРЕКП пропозиції змін до низки нормативних документів щодо балансування ВДЕ в енергосистемі, які були розроблені разом з учасниками ринку та профільними асоціаціями.
Також було направлено матеріали робочої групи щодо можливого способу відшкодування вартості невідпущеної в результаті виконання диспетчерських команд енергії виробників ВДЕ (обмеження генерації). Зазначимо, що під час тривалої дискусії про зазначений спосіб відшкодування не було досягнуто єдиної позиції всіх учасників робочої групи. Пропозиції Укренерго та низки учасників ринку до Порядку купівлі електроенергії за «зеленим» тарифом» передбачають, що обов’язки з відшкодування коштів будуть покладені на ДП «Гарантований покупець» через наявність чинних договорів з генерацією ВДЕ, оскільки в подальшому, їх можна буде доповнити положеннями про компенсацію та методологію розрахунку. Таким чином, варіант покладання даних зобов’язань на ДП «Гарантований покупець» потребує мінімуму законодавчих та процедурних змін (Протокол №4 робочої підгрупи з підготовки змін щодо регламентації балансування ВДЕ з додатками). 
Пропозиції, направлені, до Регулятора, стосуються змін до Кодексу системи передачі,  Кодексу комерційного обліку та Правил ринку, які, зокрема, передбачають:
·                 уточнення переліку коригувальних дій та заходів, які можуть застосовуватись диспетчерами для балансування енергосистеми шляхом диспетчерської команди з операційної безпеки, зокрема,  яка використовується при обмеженні генерації ВДЕ;
·                 встановлення в КСП порядку диспетчеризації об’єктів електроенергетики, що використовують альтернативні джерела енергії та уточнення норм щодо їх обмеження в умовах загрози порушення операційної безпеки роботи ОЕС України;
·                 закріплення в КСП норми про пріоритетність генерації з ВДЕ за умови, що немає загрози для операційної безпеки енергосистеми;
·                 в ККО запропоновано Методику розрахунку обсягу електроенергії, не відпущеної виробниками з ВДЕ у результаті диспетчерського обмеження.
З усіма матеріалами можна ознайомитися на офіційній сторінці сайту Укренерго в розділі “Робочі групи”.
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/ukrenergo-napravyla-do-regulyatora-propozytsiyi-ta-napratsovani-materialy-shhodo-vidshkoduvannya-vartosti-za-obmezhennya-vde/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами