Українська енергетична інфраструктура: 20-26 вересня 2021

2254573161170861250079800248008815743501036015361017_0

"Укренерго" сертифікувало СНЕ для участі в ринку допоміжних послуг

Випробування показали, що система накопичення енергії відповідає вимогам до допоміжних послуг передбачених, Кодексом системи передачі
ПрАТ НЕК "Укренерго" сертифікувало систему накопичення енергії (СНЕ) на Запорізькій ТЕС для участі у ринку допоміжних послуг. Про це йдеться у повідомленні компанії.
НЕК "Укренерго" збільшило сертифікований обсяг резервів підтримки частоти (РПЧ) та автоматичних резервів відновлення частоти (аРВЧ) Запорізької ТЕС. Зокрема, вперше в Україні надавати резерв підтримки частоти обсягом ±1 МВт зможе система накопичення енергії, встановлена на Запорізькій ТЕС. Випробування показали, що СНЕ відповідає вимогам до допоміжних послуг передбачених, Кодексом системи передачі", - йдеться у повідомленні.
Решту додаткових обсягів було сертифіковано на енергоблоках №2 та №4 Запорізької ТЕС, а саме ±31 МВт РПЧ та ±65 МВт аРВЧ.
У підсумку обсяги РПЧ, які Запорізька ТЕС зможе надати енергосистемі, зросли з ±32 МВт до ±63 МВт (з них ±1 МВт — СНЕ) та аРВЧ — з ±90 МВт до ±155 МВт.
У торговій зоні ОЕС України 18 електростанцій можуть надавати енергосистемі допоміжні послуги. Сумарний обсяг сертифікованих РПЧ складає ±270 МВт, аРВЧ — на завантаження або розвантаження 1714 МВт, з них симетричних — ±978 МВт, ручних РВЧ — на завантаження 4091 МВт і на розвантаження 4040 МВт, резервів заміщення (РЗ) — на завантаження або розвантаження 4840 МВт.
Резерв підтримки частоти належить до автоматичних резервів, що спрацьовують дуже швидко (через 0,1 секунди) при мінімальному відхиленні частоти без команди диспетчера. Вони використовуються для того, щоб зупинити зміну частоти електричного струму в енергосистемі та не допустити аварійних значень такої зміни. Збільшення сертифікованого обсягу саме РПЧ на ринку допоміжних послуг сприятиме підвищенню надійності енергосистеми України.
https://ua-energy.org/uk/posts/ukrenerho-sertyfikuvalo-sne-dlia-uchasti-v-rynku-dopomizhnykh-posluh
 
 
Міненерго звинувачує УЗ у провалі логістики вугілля
"Укрзалізниця" має забезпечити достатню кількість напіввагонів для перевезення вугілля
На сьогодні склалася складна ситуація із доставкою вугілля, оскільки "Укрзалізниця" не виконує заявки вугледобувних підприємств та збагачувальних фабрик щодо забезпечення рухомим складом.
Про це сказав заступник міністра енергетики Олексій Кураков під час наради щодо стану виконання завдань з видобутку та відвантаження вугільної продукції для сталого проходження осінньо-зимового періоду 2021/2022. 
"На сьогодні складна ситуація з доставкою вугілля, оскільки "Укрзалізниця" систематично не виконує заявки вугледобувних підприємств та збагачувальних фабрик із забезпечення напіввагонами. Розраховуємо, що ця проблема буде вирішена вже найближчим часом. Адже від цього залежить стабільне проходження опалювального сезону, який невдовзі розпочнеться", - наголосив Кураков.
Як зазначили у Міненерго, представники "Укрзалізниці" запевнили, що докладуть максимум зусиль, щоб збільшити кількість напіввагонів для доставки вугілля. 
Крім того, за пропозицією Міненерго, вуглевидобувні підприємства і компанії теплової генерації мають оновити планові показники щодо постачання та накопичення вугілля, враховуючи поточний стан.
https://ua-energy.org/uk/posts/minenerho-zvynuvachuie-uz-u-provali-lohistyky-vuhillia
 

Прозорість енергетики України порівняють із Молдовою, Грузією та Румунією
DiXi Group готує новий випуск міжнародного Індексу прозорості енергетики
Міжнародний Індекс прозорості енергетики розширює коло країн-учасників. Окрім України, Молдови та Грузії, цього року експерти планують дослідити також енергетичний сектор країни ЄС – Румунії.
Проект реалізовує аналітичний центр DiXi Group за фінансової підтримки Європейського Союзу та Чорноморського фонду регіонального співробітництва.
Перший випуск міжнародного Індексу у 2020 році показав стан інформаційної відкритості енергетичного сектору країн Східного Партнерства  України, Молдови та Грузії. Продовження проекту у 2021 році дозволить оцінити прогрес, який стався в країнах за рік, та побачити динаміку змін. 
Презентація другого випуску міжнародного Індексу прозорості енергетики планується у березні 2022 року.
“Враховуючи прагнення України інтегруватися в європейський енергетичний простір, розширення дослідження на Румунію, що є країною ЄС, створить можливості для глибшого порівняльного аналізу та більш ефективного визначення прогалин у прозорості та регулюванні”, – вважає менеджер проекту Б. Серебренніков.
За результатами оцінювання експерти розроблять конкретні рекомендації для підвищення прозорості енергетичних секторів України, Грузії, Молдови та Румунії. Тому Індекс може бути ефективним інструментом як для експертної спільноти, так і для органів влади та інших стейкхолдерів. 
Як писала "Українська енергетика", 17 грудня 2020 року були презентовані результати першого дослідження Індексу прозорості енергетики для України, Молдови та Грузії. 
Так прозорість енергетичного сектору України у 2020 році просунулася до середнього рівня і її оцінка становить 60 балів зі 100 можливих. Грузія, яка вперше брала участь у дослідженні, отримала оцінку в 56 балів. Однак, зазначили міжнародні експерти, Грузія знаходиться в початковій стадії реформ енергетичних галузей. Вперше участь брала в дослідженні і Молдова. Вона отримала найнижчу оцінку прозорості в 53 бали.
https://ua-energy.org/uk/posts/prozorist-enerhetyky-ukrainy-porivniaiut-iz-moldovoiu-hruziieiu-ta-rumuniieiu
 
 
Компанія KNESS розпочала тестування storage потужністю 1МВт

Приватна енергетична компанія KNESS розпочала тестування промислової системи накопичення енергії потужністю 1 МВт.
Про це на своїй сторінці в соцмережі Facebook повідомив директор з розвитку бізнесу KNESS Євген Дідіченко.
«Вперше повністю виготовлена українським підприємством промислова система накопичення енергії потужністю 1 МВт і ємністю 1 МВт-год введено в експлуатацію (Energy Storage System)», - зазначив він.
За його словами, система проходить відповідні тестування та підготовку до сертифікації для отримання статусу постачальника допоміжних послуг від НЕК «Укренерго».
https://elektrovesti.net/77414_kompaniya-kness-rozpochala-testuvannya-storage-potuzhnistyu-1mvt
 

Перша в Україні промислова система накопичення енергії ДТЕК пройшла сертифікацію НЕК «Укренерго»

НЕК «Укренерго» 26-31 серпня провела випробування першої в Україні промислової літій-іонної системи накопичення енергії ДТЕК потужністю 1 МВт і ємністю 2.25 МВт⋅год. За результатами випробувань батарея отримала сертифікацію для надання допоміжних послуг — резерву підтримки частоти (РПЧ) оператору системи передачі.
«Система накопичення енергії ДТЕК успішно пройшла сертифікацію НЕК «Укренерго». Це перша в історії енергетики України сертифікація подібного технологічного об’єкту і перша літій-іонна батарея, що забезпечує системну надійність енергосистеми країни. Ми раді, що ДТЕК зробив цей внесок у розвиток української енергетики та формування ринку систем накопичення енергії в Україні», — зазначив директор з інновацій ДТЕК Емануеле Вольпе.
За його словами, «Укренерго» спільно з фахівцями ДТЕК розробило першу в Україні програму випробувань систем накопичення енергії. Вона включала в себе тестування здатності батареї нести базове навантаження, перевірку чутливості налаштувань батареї і перевірку швидкості реагування при відхиленні частоти в мережі від номінальної.
Перевірка підтвердила, що система накопичення енергії ДТЕК здатна виконувати збільшення або зменшення потужності від нуля до повного резерву за 0,4-0,6 секунди, тоді як кодекс системи передачі регламентує такий час на позначці 30 секунд. Тобто батареї здатні виконувати системні послуги значно якісніше. Швидкість реагування батареї на відхилення частоти склала менш ніж 0,1 секунди.
Слід також зауважити, що до сертифікації батареї регулювання частоти в Україні здійснювалось переважно блоками вугільних ТЕС. Використання систем накопичення енергії дозволить зменшити навантаження на вугільні станції та сприяти декарбонізації енергосистеми країни.
«Для ДТЕК Енерго сертифікація СНЕ — важлива й символічна подія. Якщо до сьогодні одними з основних маневрових потужностей були ТЕС, то зараз у багатьох країнах їх уже замінили СНЕ з їхньою чистою енергією і швидкою реакцією. Тому для нас сертифікація батареї — це ще один крок на шляху великих змін. Тих змін, які ми, як генеруюча компанія, намітили собі, щоб стати більш екологічними, ефективними і конкурентоспроможними. ДТЕК Енерго підтримує трансформацію галузі і рухається назустріч майбутньому», — сказав генеральний директор ДТЕК Енерго Ільдар Салєєв.
Системи накопичення енергії — це ключ до енергетичної безпеки України, оскільки вони можуть балансувати енергосистему гарантуючи її гнучкість, яка дозволить прискорити перехід до зелених джерел енергії та сприяти декарбонізації. Окрім того, батареї можуть забезпечувати миттєве регулювання частоти мережі та гарантувати стабільну якість електроенергії, а також допомогти Україні синхронізуватися з європейською енергосистемою ENTSO-Е.
Нагадаємо, 20 травня 2021 року ДТЕК відкрив першу в Україні промислову літій-іонну систему накопичення енергії (СНЕ) потужністю 1 МВт і ємністю 2.25 МВт⋅год. Батарея встановлена в місті Енергодар на майданчику Запорізької ТЕС і призначена для відбору, зберігання і видачі електроенергії в мережу, а також для надання послуг із забезпечення надійності енергосистеми України. Це пілотний проєкт ДТЕК для пошуку оптимальних моделей роботи СНЕ на різних сегментах енергетичного ринку країни. У липні цього року 16 енергетиків ДТЕК пройшли навчання для роботи та обслуговування першої в Україні системи накопичення енергії. Його провели представники Honeywell — компанії-виробника системи накопичення енергії.
https://elektrovesti.net/77411_persha-v-ukraini-promislova-sistema-nakopichennya-energii-dtek-proyshla-sertifikatsiyu-nek-ukrenergo

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами