Українська енергетична інфраструктура: 26.04-02-05.2021

765921088

Україна запровадить аукціони з розподілу квот підтримки для виробників з відновлюваних джерел

У 2021 році в Україні розпочнуть проведення аукціонів з розподілу квот підтримки для виробників електроенергії з відновлюваних джерел.
Таку можливість розглядає Міненерго України, передає kosatka.media. 
«Відновлювана енергетика в Україні має розвиватися на конкурентних підставах – з урахуванням ринкових механізмів, ціноутворення та потреб енергосистеми, - сказав заступник міністра енергетики Юрій Бойко у ході Міжнародної конференції Української вітроенергетичної асоціації «Вітроенергетика України від «зеленого» тарифу до ринкових умов». – Проведення аукціонів з розподілу квот підтримки дозволить визначити обсяги, технології та території розподілу об'єктів ВДЕ, забезпечити підтримку необхідних для енергосистеми проектів, і привести ціну "зеленої" енергії до ринкової».
Наразі проведення аукціонів призупинено у зв'язку з непростою ситуацією з фінансуванням вже існуючих проектів, зауважив Юрій Бойко. "На даний момент Міненерго, Мінфін і НКРЕКП вивчають можливості та фінансові ресурси для збалансування ситуації на ринку електроенергії та забезпечення проведення таких аукціонів цього року, - каже він. - У цьому контексті також розглядається можливість проведення аукціонів з розподілу квоти підтримки на будівництво відновлюваної генерації разом з системами накопичення енергії".
Крім того, Міненерго працює над правовою базою для залучення виробників з ВДЕ для участі у ринку електроенергії. "Одним з дієвих механізмів такого залучення є перехід від підтримки за моделлю «зеленого» тарифу до так званої системи «Feed-in Premium» (контракт на різницю) як для існуючих договорів на продаж, так і за договорами, які будуть укладені майбутніми переможцями аукціонів, - пояснив заступник міністра. - Це дозволить виробникам бути повноцінними учасниками ринку електроенергії і формувати власну стратегію продажів на різних сегментах ринку".
Міненерго та Держенергоефективності також опрацьовується можливість запровадження "зелених" сертифікатів - видачі гарантій походження електроенергії з альтернативних джерел. "Гарантія походження дозволить збільшити і вартість, і цінність «зеленої» електроенергії для тих споживачів, які зацікавлені в екологічно чистій енергії для усунення потенційних митних бар'єрів з боку ЄС або зниження розміру податку на викиди СО2, -зауважує Юрій Бойко. - Актуальність таких сертифікатів зростає з урахуванням можливого значного збільшення ставки оподаткування викидів СО2 і впровадження Євросоюзом механізмів вуглецевого коригування".
https://ecotown.com.ua/news/Ukraina-zaprovadit-auktsioni-z-rozpodilu-kvot-pidtrimki-dlya-virobnikiv-z-vidnovlyuvanikh-dzherel/
 
 
У 2021 році Україна розробить 30 національних стандартів з енергоефективності

В Україні планують затвердити 30 національних стандартів з енергоефективності у 2021 році.
Роботи зі стандартизації Міністерство розвитку громад та територій України виконає у рамках оновлення державних будівельних норм, передає mind.ua.
Загалом розроблять та впровадять понад 130 національних стандартів у будівництві, з яких до 20-ти будуть направлені на впровадження ВІМ-технологій, у тому числі національні стандарти, ідентичні гармонізованим європейським та міжнародним стандартам (прийняття методом перекладу), до 60 гармонізованих європейських «підрегламентних» (Регламент ЄС № 305) стандартів щодо будівельної продукції (прийняття методом перекладу); понад 20 інших національних стандартів, у тому числі «підтримуючих» стандартів, що розкривають положення державних будівельних норм (містять відповідні методики розрахунку, на які є посилання в ДБН з метою системного запровадження параметричного методу нормування у будівництві).
На роботи зі стандартизації у будівництві Міністерство розвитку громад планує спрямувати, щонайменше третину від загального обсягу фінансування.
Загалом цьогоріч в Україні планують оновити понад 30 державних будівельних норм.
«До 2025 року, за умови відповідного щорічного фінансування, міністерство планує повністю оновити державні будівельні норми, – зазначила Наталія Козловська, заступник міністра з розвитку громад та територій. - Окрім того, Мінрегіон здійснить виконання 13 наукових розробок із пріоритетних напрямів у сферах будівництва, просторового планування територій та архітектури, житлово-комунального господарства».
На додачу, у 2021 році буде розроблено чотири нових ДБН, на заміну будівельних норм і правил, які було прийнято ще у 80-тих роках минулого сторіччя, у тому числі щодо проектування та будівництва аеродромів, промислових будівель та споруд.
 https://ecotown.com.ua/news/U-2021-rotsi-Ukraina-rozrobit-30-natsionalnikh-standartiv-z-energoefektivnosti/
 
 
 В Україні стимулюватимуть видобуток сировини для виробництва систем накопичення «зеленої» енергії

В Україні закликають стимулювати видобуток сировини для виробництва систем накопичення енергії.
Про це йдеться у законопроекті №5390 «Про внесення змін до деяких законів щодо стимулювання розвитку ресурсної бази низьковуглецевої енергетики», який зареєструвала група народних депутатів від фракції "Слуга народу": Олег Семінський, Олександр Горобець, Євген Пивоваров, а також представник групи "Довіра" Андрій Кіт, передає interfax.com.ua. 
«Україна потребує внесення змін до чинної законодавчої бази, які б стимулювали видобуток сировини для створення систем накопичення енергії, зокрема літію, кобальту, нікелю, а також їх збагачення в Україні і виробництво кінцевих продуктів "акумуляторного" класу, - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту. - Це дуже актуально в умовах розвитку виробництва електроенергії з відновлюваних джерел, а також для забезпечення участі України в міжнародних виробничих ланцюжках з великою доданою вартістю у процесі створення інфраструктури для акумулювання електроенергії, виробленої об'єктами відновлюваної енергетики».
Автори документу вважають, що стимулювання виробництва систем накопичення енергії в Україні стане поштовхом і до виробництва батарей для електромобілів.
«Для України збільшення виробництва електроенергії на природному газі актуальне тимчасово, а п'ятирічна урядова програма збільшення видобутку природного газу (до 2020 року) з основним акцентом на підтримку діяльності Державної компанії "Укргазвидобування" не виправдала себе, - зазначили автори законопроекту. - У той же час істотно збільшився видобуток “блакитного” палива приватними компаніями».
З приводу останнього законопроект передбачає уточнення окремих положень законодавства з метою розширення доступу ефективних приватних газовидобувних компаній до отримання спецдозволів на користування газоносними надрами виключно на конкурентних засадах – через аукціони та відкриті конкурси на укладення угод про розподіл продукції (УРП), наголошується у пояснювальній записці.
Законопроектом, зокрема, пропонується на законодавчому рівні закріпити можливість отримання наскрізних спецдозволів на пошук і видобуток вуглеців, а також вносяться уточнення, характерні для особливостей пошуку і розробки видів копалин і етапів створення товарної продукції. Крім цього, коригується перелік умов для укладення угод про розподіл продукції і критерії оцінки конкурсних заяв.
Також пропонується Кабміну передати відповідній Міжвідомчій комісії повноваження самостійно приймати проміжне рішення про доцільність УРП щодо вже переданої в користування ділянки. При цьому за урядом залишається остаточне рішення і узгодження проекту угод про розподіл продукції.
З посиланням на міжнародну практику, автори законопроекту також передбачають можливість участі фінансових установ, інвестфондів та інших фінансово заможних компаній в якості інвесторів-неоператорів у разі багатосторонньої угоди.
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-stimulyuvatimut-vidobutok-sirovini-dlya-virobnitstva-sistem-nakopichennya-zelenoi-energii/
 
 
Український стартап залучив $20,5 млн на виробництво водневих двигунів для регіональних літаків
 
Universal Hydrogen, засновником якої є український інженер Павло Єременко, отримала кошти у рамках фінансування серії A, передає mind.ua. 
Кошти підуть на збільшення штату компанії з 12 до 40 осіб і розвиток власних технологій.
Раунд фінансування очолив венчурний фонд Playground Global з синдикатом інвесторів, включаючи Fortescue Future Industries, Coatue, Global Founders Capital, Plug Power, Airbus Ventures, Toyota AI Ventures, Sojitz Corporation і Future Shape.
«Водень – єдиний реальний шлях для авіації досягти цілей Паризької угоди і допомогти обмежити глобальне потепління, – Павло Єременко. – Ми збираємося побудувати наскрізний ланцюжок створення вартості водню для авіації до 2025 року».
Першим продуктом компанії стануть легкі модульні капсули для транспортування «зеленого водню», виробленого з використанням відновлюваних джерел енергії, в літаки, оснащені водневими паливними елементами. В кінцевому підсумку капсули будуть доступні у різних розмірах для літаків – від повітряних таксі вертикального зльоту і посадки до вузькофюзеляжних літаків.
«Капсули повинні бути взаємозамінними у кожному класі літаків, на зразок сучасних споживчих акумуляторів», – каже Павло Єременко.
Щоб допомогти запустити ринок водневих капсул, Universal Hydrogen розробляє один такий літак – модифікований турбогвинтовий двигун на 40-60 місць, здатний виконувати регіональні польоти на відстань до 700 миль. Проект є результатом співпраці з інвесторами Plug Power, який буде постачати водень і паливні елементи, і magniX, який розробляє двигуни для електричних літаків.
«Літак почне комерційні польоти у 2025 році», - сподівається Павло Єременко.
Критики кажуть, що отримати сертифікацію у такі короткі терміни буде складним завданням.
https://ecotown.com.ua/news/Ukrainskiy-startap-zaluchiv-20-5-mln-na-virobnitstvo-vodnevikh-dviguniv-dlya-regionalnikh-litakiv/
 
 
Українці можуть отримати «теплий кредит» на зарядку для електромобіля

У 2021 році власники приватних домогосподарств можуть отримати «теплий кредит» на електрозарядку для електрокару і компенсацію 35% суми кредиту з держбюджету.
Підтримка надається державою у рамках заходів з декарбонізації економіки та енергетичних систем, передає saee.gov.ua. 
Належна електрозарядна інфраструктура стимулюватиме перехід українців на електромобілі.
За даними IRS Group, станом на 1 квітня 2021 року в Україні нараховується понад 27 тис. електромобілів. Хоча ще кілька років тому на кінець 2017 року їхня кількість складала лише близько 5 тисяч.
https://ecotown.com.ua/news/Ukraintsi-mozhut-otrimati-tepliy-kredit-na-zaryadku-dlya-elektromobilya/

jo_qhuyqtx_big.jpg.dda8357e05af8f87098d693b5ac6fd17

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами