Українська енергетична інфраструктура: 22-28.03.2021

15972469355767

ЄБРР надасть $12,5 млн кредиту українській компанії на розвиток "зеленої" нерухомості


Європейський банк реконструкції та розвитку надасть українській інвестиційній компанії Dragon Capital кредит у розмірі $12,5 млн на нерухомість, яка сприятиме скороченню шкідливих викидів в атмосферу.
Зокрема, одна з найбільших компаній у сфері інвестицій та фінансових послуг отримає кошти на енергоефективний ремонт столичної офісної будівлі площею 9 тис. кв. м, передає interfax.com.ua. 
Для оновленого офісу мають намір отримати рейтинг "дуже добре" за системою сертифікації екологічності будівель BREEAM.
На додачу, Dragon Capital також витратить кредитні кошти на купівлю у Києві та Харкові двох складських приміщень загальною орендною площею 26 тис. кв.м.
"Передбачається впровадження інноваційного для України підходу: з орендарями будуть укладатися "зелені" договори оренди, за якими від них буде вимагатися мінімізація впливів на навколишнє середовище", - наголошується у повідомленні.
ЄБРР має намір до 2025 року збільшити інвестиції у "зелену" економіку більш ніж до 50% свого річного обсягу інвестицій.
https://ecotown.com.ua/news/BRR-nadast-12-5-mln-kreditu-ukrainskiy-kompanii-na-rozvitok-zelenoi-nerukhomosti/
 
 
В Україні представили «розумний» сонячний інвертор потужністю 30 кВт

В Україні з’явився «розумний» cонячний мережевий інвертор потужністю 30 кВт.
Huawei SUN2000-30ktl-M3 представила компанія Photomate за підтримки Huawei Ukraine, передає expert.com.ua. 
«Розумний» інвертор Huawei простіше і доступніше приєднується до системи моніторингу та управління FusionSolar, адже підтримується пристрій моніторингу — Smart Dongle WLAN/FE або 4G.
Вбудована функція захисту від дуги (AFCI) істотно знижує ризики пожежі, а відновлення сонячних батарей після деградації (PID) збільшує генерацію у довгостроковій перспективі. Інвертор може використовуватися не тільки як основне рішення у сонячних електростанціях приватних домогосподарств, але і у СЕС для власного споживання.
Переваги Huawei SUN2000-30KTL-M3
-          моніторинг за допомогою Smart Dongle - більш доступний фінансово;
-          захист від електричної дуги (AFCI);
-          відновлення сонячних батарей після деградації (PID);
-          4 незалежних МРРТ-трекера для розміщення сонячних панелей в 4 різних положеннях з різними кутами нахилу;
-          ефективна робота з двосторонніми сонячними батареями, а також з сучасними панелями високої потужності;
-          підтримка оптимізаторів сонячних батарей для успішної боротьби з негативним впливом затінення;
-          один з провідних показників ефективності з коефіцієнтом корисної дії 98,7%;
-          надійне і тихе природне охолодження вільною конвекцією;
-          компактна і легка модель;
-          підтримка стандарту IP66 для захисту від пилу і вологи.
«Для плавного переходу на відновлювану енергетику як основне джерело потрібні інвертори, які не тільки синхронізуються з мережею, але і підтримують її, відіграють важливу роль у забезпеченні ефективної та стабільної роботи сонячних електростанцій, — сказав Ма Ци (Ma Qi), директор Huawei Ukraine. - Наш новий мережевий інвертор SUN2000-30ktl-M3 дозволить створювати інтелектуальні та безпечні сонячні станції з можливістю віддаленого моніторингу та управління, вони допоможуть підприємствам і домогосподарствам не тільки генерувати енергію у мережу, а й замістити споживання електроенергії з мережі чистою енергією від сонця».
Завдяки новому рішенню Huawei SUN2000-30ktl-M3 споживачі отримають не тільки високу продуктивність своїх сонячних електростанцій, але і своєчасну і надійну технічну і сервісну підтримку, впевнений Антон Абрамов, директор Photomate в Україні.
Зараз українські сонячні станції для домогосподарств, на яких встановлені інвертори Huawei, щорічно скорочують викиди СО2 на 350 000 тонн, що еквівалентно висадці 6 млн дерев.
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-predstavili-rozumniy-sonyachniy-invertor-potuzhnistyu-30-kVt/
 
Україна отримала €100 млн. кредиту на енергомодернізацію зовнішнього освітлення

1 (2)

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) виділить Україні € 100 млн. кредиту для реалізації програм у сфері зовнішнього освітлення і € 1,5 млн. технічної допомоги, інформує Курс України.
За ці гроші планують відновити, відремонтувати і побудувати нові мережі зовнішнього освітлення по всій території країни. Зараз велика частина систем зовнішнього освітлення населених пунктів знаходиться в критичному стані. Значна кількість вулиць залишаються неосвітленим. До того ж в системах освітлення використовуються застарілі типи світлових приладів і джерел світла, що призводить до значних втрат електроенергії.
Об’єкти вуличного освітлення планують переобладнати з використанням енергозберігаючих технологій, щоб зменшити витрати житлово-комунальної сфери.
За даними Мінрегіону, в 2020 році витрати на освітлення становили 1,5 млрд грн, а витрати місцевих бюджетів – понад 1,4 млрд грн.
https://ecotown.com.ua/news/Ukraina-otrimala-100-mln-kreditu-na-energomodernizatsiyu-zovnishnogo-osvitlennya-/
 
 
Укргазбанк розширив "зелене" фінансування на управління відходами та системи зберігання енергії
 
Укргазбанк розширив "зелене" фінансування на управління відходами, системи зберігання енергії, когенерацію та підвищення ефективності водокористування.
Підконтрольний державі фінустанова розвиватиме нові напрямки разом з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC), передає . https://interfax.com.ua/news/economic/732073.html
«Кошти, виділені у рамках кредитної угоди, будуть спрямовані на фінансування проектів управління відходами, системи зберігання енергії, когенерації, підвищення ефективності водокористування та медицини, – зазначають у банку. - У рамках "зеленого" фінансування видаватимуться кредити з пільговими ставками».
У кінці січня 2021 року IFC і Укргазбанк підписали договір про виділення банку 5-річної позики на 30 млн євро з можливістю конвертації його у 20% частку в капіталі.
Згідно з даними Національного банку України, на 1 січня 2021 року Укргазбанк, 35% кредитного портфеля якого складають "екопроекти", зокрема, у сфері відновлюваної енергетики та енергоефективної модернізації, за розміром загальних активів (151,403 млрд грн) займав 4-е місце.
https://ecotown.com.ua/news/Ukrgazbank-rozshiriv-zelene-finansuvannya-na-upravlinnya-vidkhodami-ta-sistemi-zberigannya-energii/
 

Україна створить 500 тис робочих місць завдяки "зеленому" курсу

Завдяки впровадженню Green Deal в Україні може бути створено 0,5 млн робочих місць.
Про це заявив тимчасовий виконуючий обов'язки міністра енергетики Юрій Вітренко в ході четвертого німецько-українського бізнес-форуму 19 березня, передає interfax.com.ua. 
«Україна має величезний потенціал розвитку завдяки Green Deal: ми можемо створити 0,5 млн робочих місць завдяки «зеленому» курсу, – сказав він. – Це перехід до «зеленої» економіки, це трансформація країни».
При цьому Юрій Вітренко відзначив наявність в України великого потенціалу виробництва «зеленої» енергетики та підвищення рівня енергоефективності. «Ми можемо стати партнером Європи на десятиліття з експорту "зеленого" водню, - зауважив він. - Українська газотранспортна система незабаром може бути використана для передачі «зеленого» водню, і в розвиток цього напрямку можуть бути залучені мільярди доларів».
Голова правління НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв зазначив, що є оптимістом у питаннях розвитку водню, нагадавши про підписання Меморандуму про співпрацю у цій сфері з НАЕК "Енергоатом".
"Розвиваючи зелені технології, "Нафтогаз" зможе пропонувати споживачам стійкі рішення, стати більш ефективним і отримати можливості для розширення співпраці з європейськими партнерами", – сказав він, додавши, що метою компанії є збільшення частки зеленої енергетики на 25%.
За словами генерального директора енергохолдингу "ДТЕК" Максим Тимченко, в Україні на всіх рівнях є розуміння і підтримка важливості розвитку «зеленої» енергетики і «зеленого» переходу.
"Величезна трансформація в країні повинна пройти під прапором "зеленої" трансформації, – зазначив він. - І величезний вплив на це мають приватні інвестиції, а роль держави – їх захищати".
Максим Тимченко сподівається, що пауза у будівництві об'єктів ВДЕ-генерації, яка виникла через дискусії у державі з приводу «зеленого» тарифу і невиконання меморандуму з інвесторами, завершиться і найближчим часом будуть знайдені рішення, що дозволяють західним і вітчизняним інвесторам продовжити набрані в останні три-чотири роки темпи інвестування.
«ДТЕК належить зробити величезну внутрішню трансформацію від найбільшого виробника вугілля і електрики з нього до компанії, що виробляє «зелену» електроенергію в обсягах, здатних замістити теплову», - зазначив він.
https://ecotown.com.ua/news/Ukraina-stvorit-500-tis-robochikh-mists-zavdyaki-zelenomu-kursu/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами