Українська енергетична інфраструктура: 19-25.10.2020

58a4770bddfb3

Завершився черговий етап підготовки синхронізації України з європейською енергосистемою ENTSO-E


11-12 жовтня відбулися успішні тестування систем збудження генераторів та систем регулювання турбін енергоблоків на Южно-Українській атомній електростанції.
Випробування генеруючого обладнання електричних станцій для моделювання та валідації систем збудження та систем регулювання частоти та потужності було проведено згідно з графіком.
У серпні аналогічні випробування проводились на блоках Рівненської та Запорізької АЕС, випробування на ЮУАЕС завершили цей етап тестування.
Результатом випробувань енергоблоків АЕС стане формування вихідних даних, необхідних для створення математичної моделі ОЕС України та виконання розрахунків статичної та динамічної стійкості при синхронному режимі роботи з енергосистемою Європи.
Синхронізація української об’єднаної енергосистеми з європейськими енергосистемами – це одне із стратегічних завдань нашої держави. Зараз виконання всіх вимог відбувається за планом.
«Під час моїх зустрічей із нашими європейськими партнерами я завжди наголошую, що повна технічна синхронізація енергосистеми України з енергосистемою Європейського Союзу та інтеграція наших електроенергетичних ринків є одним із  головних пріоритетів державної енергетичної політики України. І для забезпечення цього вже зроблено дуже багато», - наголосила Ольга Буславець.
Зокрема, повністю завершено тестування енергоблоків електростанцій, завершується  реконструкція та будівництво необхідних ліній електропередач і підстанцій.
Водночас, окрім запланованих технічних заходів, для  успішного завершення синхронізації необхідно здійснити сертифікацію оператора системи передачі згідно з  вимогами Третього енергетичного пакету ЄС. Передумовою для цього є ухвалення відповідного законопроекту щодо врегулювання питання сертифікації оператора системи передачі електричної енергії за моделлю відокремлення ISO, який наразі знаходиться на розгляді у Верховній Раді України.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article?art_id=245478558&cat_id=35109
 
 
Підписано Меморандум порозуміння між Секретаріатом Енергетичного Співтовариства, Товарною Біржою «Українська Енергетична Біржа» та ТОВ «Оператор ГТС України» та НКРЕКП

Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Валерій Тарасюк підписав Меморандум порозуміння між Секретаріатом Енергетичного Співтовариства, Товарною Біржою «Українська Енергетична Біржа», Товариством з обмеженою відповідальністю «Оператор ГТС України» та НКРЕКП про співпрацю з розвитку та функціонування ліквідного ринку короткострокових стандартизованих продуктів.
Така співпраця започатковується в рамках розпочатого проєкту підтримки розвитку газової біржі та спрямована на забезпечення імплементації основних положень законодавства ЄС з метою створення ліквідного і висококонкурентного ринкового середовища та запровадження прозорих ринкових механізмів ціноутворення у вітчизняному газовому секторі.
Впровадження положень Меморандуму дозволить створити короткостроковий газовий ринок, який надаватиме можливість торгувати короткостроковими стандартизованими продуктами, а саме внутрішньодобовий ринок та ринок «на добу наперед». Зазначена ініціатива допоможе вирішити проблеми, пов’язані з балансуванням газотранспортної системи, та сприятиме реалізації потенціалу України набути статусу провідного європейського газового ринку.
Реалізація проєкту створення короткострокового газового ринку принесе значні переваги українським споживачам, учасникам ринку природного газу та українській економіці в цілому.
http://www.nerc.gov.ua/?news=10634
 
 
"Центренерго" відзвітувало про скорочення збитку до 160 мільйонів

Державна енергогенеруюча компанія ПАТ "Центренерго" в січні-вересні 2020 року знизила чистий збиток в 9,1 рази (на 1,32 млрд грн) у порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до 163,091 млн грн.
Про це свідчить звітність компанії за третій квартал, передає БізнесЦензор з посиланням на Інтерфакс-Україна.
 Згідно з даними звітності, в третьому кварталі вона отримала чистий прибуток у розмірі 330,04 млн грн проти 290,73 млн грн чистого збитку за аналогічний період 2019 року.
Чистий дохід "Центренерго" за січень-вересень виріс на 36,9% (на 4,03 млрд грн) - до 14,93 млрд грн, валовий прибуток склав 202,44 млн грн проти 519,59 млн грн валового збитку за дев'ять місяців минулого року.
https://biz.censor.net/news/3225211/tsentrenergo_otchitalos_o_sokraschenii_ubytka_do_160_millionov
 
 
Укренерго пропонує чітко визначити обсяги компенсації для ВДЕ в тарифі на передачу

Укренерго  пропонує зафіксувати ліміт коштів, які Компанія може сплатити ДП «Гарантований покупець» та постачальникам універсальних послуг (ПУП) для компенсації витрат на сплату «зеленого» тарифу у 2021 р. А саме — визначити граничний обсяг на рівні суми, закладеної в структуру тарифу на послуги з передачі, оскільки сьогодні відсутня можливість повністю дофінансовувати «зелений» тариф виключно за рахунок тарифу на передачу.
Необхідність такого обмеження зумовлена завеликим навантаженням на учасників ринку, що сплачують тариф на передачу, а також значним погіршенням фінансового стану системного оператора. Так, значна заборгованість НЕК «Укренерго» перед ДП «Гарантований покупець» стала основною причиною того, що І півріччя 2020 року Компанія завершила із збитком 18,6 млрд грн.
Протягом 2020 року кошти для ВДЕ в структурі тарифу на передачу визначалися на обмеженому рівні. Так, відповідно до постанов НКРЕКП № 2668 від 10.12.2019 р. та № 1329 від 11.07.2020 р., загальний обсяг видатків на виплати для «Гарантованого покупця» на весь 2020 рік передбачено на рівні 13,2 млрд грн (без ПДВ). Водночас обсяг компенсації Укренерго перед «Гарантованим покупцем» вже сьогодні складає майже вдвічі більше — 25,3 млрд грн (без ПДВ), і до кінця року ця сума прогнозовано зросте.
Наведені дані свідчать про великий дефіцит коштів на сплату «зеленого» тарифу. Для покриття витрат на «зелений» тариф, які не входитимуть до структури тарифу на передачу, необхідно визначити додаткові джерела фінансування, які можуть використовуватися на постійній основі. Зокрема, як це було зроблено для виконання умов урядового меморандуму з виробниками ВДЕ.
Такі заходи дозволять вирішити одразу кілька критично важливих для електроенергетичного ринку завдань:
·                 відкриють можливості для балансування ситуації з розрахунками за «зелений» тариф
·                 стабілізують фінансовий стан оператора системи передачі НЕК «Укренерго»
·                 унеможливлять стрімке зростання заборгованості оператора системи передачі перед «Гарантованим покупцем» та ПУП
·                 запобігатимуть значному збільшенню навантаження на учасників ринку, що сплачують тариф на передачу.
https://ua.energy/zagalni-novyny/ukrenergo-proponuye-chitko-vyznachyty-obsyagy-kompensatsiyi-dlya-vde-v-taryfi-na-peredachu/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами