Українська енергетична інфраструктура: 19-25.08.2019



Реалізація «Енергетичного мосту» призведе до підвищення цін на електрику — Герус


Проєкт «Енергетичний міст Україна-ЄС» не буде реалізований, оскільки передбачає виведення енергоблоку №2 Хмельницької АЕС з енергосистеми України та продаж електроенергії на Польщу через приватні структури.
Про це у Facebook повідомив представник Президента в уряді Андрій Герус.
«Цього «Енергетичного мосту» не буде. Якщо якийсь бізнес хоче продавати електроенергію у Європу, то не варто паразитувати на державних об’єктах, а варто спочатку збудувати новий об’єкт генераціі, а потім з нього експортувати електроенергію — саме у такій послідовності», — сказав Герус.
Представник Президента нагадав, що вчора на засіданні Кабінету міністрів він звернув увагу на необхідність зупинення проєкту.
««Енергетичний міст» передбачає виведення атомного блоку №2 Хмельницької АЕС з енергосистеми України і переведення його роботи у енергосистему Польщі. Це запуск лінії електропередач Хмельницький — Жешув (Польща) та передача продажу електроенерії з блоку №2 ХАЕС в управління приватних структур», — написав Герус.
На його думку, виведення з ОЕС України атомного блоку потужністю 1000 МВт збільшить дефіцит на внутрішньому ринку і призведе до додаткового зростання ціни електроенергії для українських споживачів.
«Оскільки приватизація атомних блоків заборонена, то це все оформлено у проєкт державно-приватного партнерства з гарною назвою «Енергетичний міст Україна-ЄС». Взагалі це дуже поширена бізнес-ідея, щоб вивести атомний блок з низькою собівартістю із ОЕС України і продавати таку електроенергію кудись на експорт. Звичайно, продавати через приватні структури. Але з чим тоді Україна залишиться?» — додав Герус.
Він закликав міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика скасувати свій наказ, «не обманювати урядовців та українців і не ставити вузькі приватні комерційні інтереси вище, аніж державні інтереси».
http://oilreview.kiev.ua/2019/08/15/realizaciya-energetichnogo-mostu-prizvede-do-pidvishhennya-cin-na-elektriku-gerus/


Схвалено національну ціль з енергоефективності на період до 2020 р. відповідно до європейських директив

На засіданні Уряду під головуванням Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана схвалено національну ціль України з енергоефективності на період до 2020 року.
Відповідний проект розпорядження Уряду розроблено Держенергоефективності у співпраці з міжнародними експертами, фахівцями Секретаріату Енергетичного Співтовариства у рамках імплементації статті 3 Директиви 2012/27/EU про енергоефективність.
Під час розрахунку цілі використано загальний підхід Директиви, а саме - скорочення кінцевого енергоспоживання на 20% у 2020 р. відносно базового сценарію.
Так, проектом акта визначено такі показники:
• первинне споживання енергії має не перевищувати 101 316 тис. тонн нафтового еквівалента у 2020 році;
• кінцеве споживання енергії має не перевищувати 55 507 тис. тонн нафтового еквівалента у 2020 році.
Зазначені показники узгоджуються із:
• Енергетичною стратегією України на період до 2035 року;
• Національним планом дій з енергоефективності на період до 2020 року.
Таким чином, Україна продовжує здійснювати виважену державну політику з енергоефективності, враховуючи міжнародні зобов’язання та європейські практики у цій сфері.
https://www.kmu.gov.ua/ua/news/uryad-shvaliv-nacionalnu-cil-z-energoefektivnosti-na-period-do-2020-r-vidpovidno-do-yevropejskih-direktiv


Укренерго подало документи на сертифікацію як незалежного оператора системи передачі

ПрАТ «НЕК «Укренерго» подало документи до НКРЕКП для сертифікації в якості незалежного оператора системи передачі.
Сертифікація Укренерго є вимогою Закону України «Про ринок електричної енергії» та директиви ЕС 2009/72, імплементація якої входить до міжнародних зобов’язань України.
Сертифікація також є необхідною умовою отримання ліцензії на провадження діяльності з передачі електроенергії в новому ринку.
Існує три ключові обов’язкові умови сертифікації:
• корпоратизація
• анбандлінг (передача компанії іншому органу управління для уникнення конфлікту інтересів)
• право власності на мережі передачі.
Наразі компанія повністю виконала перші дві умови: Укренерго стало приватним акціонерним товариством та випустило акції, а також компанія перейшла від Міненерговугілля, якому підпорядкована генерація, до сфери управління Мінфіну.
Щодо права власності на мережі, то в існуючому законодавстві є правова колізія. Відповідно до п.3 ст.32 р. V Закону України «Про ринок електричної енергії» оператором системи передачі має бути виключно власник системи передачі. Водночас, відповідно до ст.4 п.2 Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна» майно, що забезпечує цілісність енергосистеми України та диспетчерське управління, а також магістральні та міждержавні електричні мережі, не підлягають приватизації.
Наразі мережі належать державі та передані компанії на праві господарського відання. Тому раніше були ініційовані зміни до чинного законодавства, які дозволять прибрати розбіжності в ньому.
Оскільки перші дві умови для проведення сертифікації виконано, ми подали документи до НКРЕКП. За час розгляду цих документів Регулятором НЕК «Укренерго» сподівається, що парламент вирішить існуючу правову колізію.
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/ukrenergo-podalo-dokumenty-na-sertyfikatsiyu-yak-nezalezhnogo-operatora-systemy-peredachi/


НКРЕКП знизив тариф на послуги Укренерго

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, на засіданні 15 серпня схвалила проект постанови про зниження тарифу на послуги з передачі електроенергії «Укренерго». Про це повідомляє УНН з посиланням на сторінку НКРЕКП у Facebook.
Нові тарифи почнуть діяти з 1 жовтня 2019 року. За 1 мегават-годину Укренерго отримуватиме 159,3 гривні.
«Також, враховуючи зазначене рішення, Регулятором прийнято рішення щодо схвалення проектів постанов НКРЕКП, згідно з якими з 01.10.2019 коригуються тарифи на послуги з розподілу електричної енергії для операторів систем розподілу», - йдеться у повідомленні.
https://www.unn.com.ua/uk/news/1819144-nkrekp-zniziv-tarif-na-poslugi-ukrenergo


Ukraine Power Bridge Company визначено переможцем конкурсу з енергомосту «Україна-ЄС»

Ukraine Power Bridge Company Limited (UPBCL, консорціум у складі компаній Westinghouse Electric Sweden AB, Polenergia International S.àr.l. і EDF Trading Limited) визначено переможцем конкурсу з відбору приватного партнера для реалізації проекту «Енергетичний міст «Україна- ЄС», свідчить інформація в протоколі засідання комісії з проведення конкурсу.
«Визначити переможцем конкурсу з визначення приватного партнера для здійснення державно-приватного партнерства щодо проекту «Енергетичний міст «Україна - Європейський Союз» компанію «Юкрейн пауер брідж компані лімітед», - зазначено в документі, датованому 9 серпня цього року. Цей протокол разом із наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості №340 (також від 9 серпня) про його затвердження за підписом міністра Ігоря Насалика оприлюднено на сайті відомства.
За рішення визначити UPBCL переможцем проголосували 11 осіб, утримався один, тих, що проголосували проти, не було. В обґрунтуванні до рішення зазначено, що подана консорціумом пропозиція відповідає вимогам конкурсної документації та набирає 182,9 балів.
Згідно з інформацією в тексті протоколу, запропонований консорціумом очікуваний термін виконання робіт за програмою розвитку міждержавних електромереж (ПРММ) і суміжної інфраструктури, яка дасть змогу видавати потужність енергоблоку №2 Хмельницької АЕС до країн ЄС, становить 13 кварталів із моменту початку виконання робіт.
Запропонований попередній показник приросту виробництва е/е за результатами програм підвищення ефективності (ППЕ) АЕС і нарощування потужності (ПНП) становить 3,2 ТВт-год. Очікуваний термін виконання програм - 28 кварталів із моменту початку виконання зобов’язань.
Очікуваний обсяг інвестицій у ПРММ становить EUR47,7 млн, в ППЕ - EUR108,6 млн, ПНП - EUR87,2 млн.
Міненерго наказом, яким затвердило позначений протокол засідання комісії, визначило дату старту переговорів із переможцем - 2 вересня 2019 року, а також уповноваженого на їх проведення - директора департаменту ядерної енергетики та атомно-промислового комплексу Олега Корікова.
Як повідомлялося, енергоміст «Україна-ЄС» передбачає організацію видачі потужності з блока №2 Хмельницької АЕС в енергосистему ЄС шляхом включення його до складу Бурштинського енергоострова разом із 750/330 кВ ПС «Західноукраїнська» та 750 кВ ЛЕП ХАЕС-Жешув (Польща). Отримувані від експорту електроенергії з цього блоку кошти планується використати для фінансування будівництва блоків №3-4 на Хмельницькій АЕС.
У червні 2019 року Міненерговугілля повідомило, що UPBCL стала єдиним претендентом у конкурсі з визначення приватного партнера для реалізації проекту енергетичного мосту.
Консорціум Ukraine Power Bridge Company Limited зареєстровано в Ірландії в лютому 2019 року (з поштовою адресою: Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, 24, БЦ «Ренесанс»).
https://ua.interfax.com.ua/news/economic/607348.html


Укренерго корегує Інвестпрограму для забезпечення реалізації ключових проектів

НЕК «Укренерго» провела відкрите обговорення проекту змін до Інвестиційної програми НЕК «Укренерго» на 2019 рік. Зміни передбачають зменшення інвестиційної програми на 93 млн грн або 2,8% до 3,2 млрд грн млн грн.
Коригування відбулися через зменшення фінансування за рахунок кредитних коштів на 214 млн грн і водночас збільшення фінансування за рахунок доходу від продажу пропускної спроможності міждержавних ЛЕП на суму майже 121 млн грн. Водночас, по всіх об’єктах, які фінансуються за кредитні кошти, дотримуються графіки робіт. Незначні зміни у фінансуванні, пов’язані з технологією виконання робіт, не вплинуть на загальний термін реалізації проектів.
Слід зазначити, що вже до кінця цього року НЕК «Укренерго» планує ввести в експлуатацію захід ЛЕП 330 кВ Чорнобильська АЕС – Північна на ПС 750 кВ «Київська», ПЛ 750 кВ Запорізька АЕС – Каховська, ПС 750 кВ «Каховська» із заходами ЛЕП 330 кВ, а також ПС 330 кВ «Новокаховська» після реконструкції. З цією метою змінами в Інвестпрограму передбачено збільшення фінансування цих об’єктів сумарно на 184 млн грн.
Наразі ці об’єкти є вкрай важливими для надійного енергозабезпечення київського та південного регіонів.
Заходи ЛЕП 330 кВ Чорнобильська АЕС – Північна на ПС 750 кВ «Київська» забезпечать надійність енергопостачання споживачів Київського енерговузла, енергоспоживання якого постійно збільшується. Також нова лінія знизить вплив застарілих розподільчих пристроїв в зоні Чорнобильської АЕС та відповідно покращить якість електроенергії та надійність її передачі.
Введення в експлуатацію ЛЕП 750 кВ Запорізька АЕС – Каховська, підстанції 750 кВ Каховська та заходів ПЛ 330 кВ дозволять отримати до 700 МВт додаткової потужності від ЗАЕС, яка зараз обмежується пропускною спроможністю існуючих магістральних ЛЕП. В умовах нового ринку електроенергії – це значний додатковий обсяг найдешевшої на всіх сегментах ринку електроенергії.
Також наголошувалось, що через затримку з боку Кабінету Міністрів України затвердження проектів землеустрою для будівництва підстанції 500 кВ «Кремінська» у Луганській області. Завершення реалізації цього проекту очікується у травні 2020 р. Наразі будівельні роботи ведуться надшвидкими темпами і НЕК «Укренерго» спільно з підрядником докладають максимум зусиль для прискорення будівництва цієї підстанції.
Також зазначалось, що у 2019 р., за умови повного фінансування, виконання Інвестпрограми очікується на рівні не нижче минулого року – 96%. Наразі є заборгованість за послуги НЕК «Укренерго» у І півріччі 2019 р. з боку ліквідованого на сьогодні ДП «Енергоринок» у розмірі понад 600 млн грн., яка у випадку несплати негативно вплине на виконання Інвестпрограми.
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/ukrenergo-koreguye-investprogramu-dlya-zabezpechennya-realizatsiyi-klyuchovyh-proektiv/?fbclid=IwAR2c--KR3LYL_Da0Y7GPlQq1aPJryI0bE3eOhSgRBQa8JVSq-heKV0uuqSM%20


ФДМУ робить все заради успішного продажу «Центренерго» - Трубаров

Господарський суд міста Києва припинив провадження у справі про банкрутство ПАТ «Центренерго», а це означає, що підприємство підлягає приватизації і Фонд робить все для його успішного продажу.
Про це повідомив в. о. голови ФДМУ Віталій Трубаров в Facebook.
«Господарський суд міста Києва припинив провадження у справі про банкрутство ПАТ «Центренерго». Суд задовольнив клопотання Фонду державного майна, відповідно, справу про банкрутство закрито. «Центренерго» підлягає приватизації і Фонд робить все для його успішного продажу», - написав Трубаров.
Він висловив надію, що незабаром також буде знято забезпечення у справі Окружного адміністративного суду Києва за позовом ТОВ «Укрдонінвест», яким Фонду заборонено здійснювати будь-які дії щодо приватизації «Центренерго».
Як відомо, провадження про банкрутство «Центренерго» було відкрито в лютому 2004 року і тривало 15 років.
https://www.ukrinform.ru/rubric-economy/2763349-fgiu-delaet-vse-radi-uspesnoj-prodazi-centrenergo-trubarov.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами