Українська енергетична інфраструктура: 18-24.02.2019



Заборгованість споживачів за е / е в 2018 р зросла на 16% - НКРЕКП


Заборгованість споживачів за електроенергію, поставлену постачальниками на закріплені території, в кінці 2018 року склала 33,611 млрд грн (з ПДВ), що на 16% (4,669 млрд грн) більше, ніж на початку того ж року.
Про це повідомила глава Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, Оксана Кривенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook.
Найвищий рівень розрахунку за спожиту е / е у споживачів таких компаній-постачальників як «ДТЕК Дніпровські електромережі», «Полтаваобленерго», «ДТЕК Високовольтні мережі», «Херсонобленерго», «Одесаобленерго», найнижчий - у «ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля» (23,9%).
Сумарна вартість спожитої 2018 році електроенергії склала 195,081 млрд грн.
НКРЕКП здійснює державне регулювання діяльності суб’єктів природних монополій в електроенергетиці, теплопостачання, нафтогазовому комплексі, централізованому водопостачанні та водовідведенні, переробки та захоронення побутових відходів, а також забезпечує проведення цінової і тарифної політики в цих сферах.
http://oilreview.kiev.ua/2019/02/12/zadolzhennost-potrebitelej-za-ee-v-2018-g-vyrosla-na-16-nkreku/


ДТЕК завершив поділ постачання та розподілу електроенергії

ДТЕК у рамках реформи ринку електроенергії, в терміни та у відповідності до вимог Закону України «Про ринок електричної енергії» завершив поділ (анбандлінг) функцій постачання та розподілу електроенергії. Правонаступниками колишніх обленерго стали оператори системи розподілу (ОСР), також створені юридичні особи, які здійснюватимуть виключно постачання електроенергії. Для стратегічного управління кожним із напрямків бізнесу та забезпечення незалежності прийняття управлінських рішень в структурі Групи ДТЕК створені операційні компанії.
Внаслідок анбандлінга на базі ПАТ «Київенерго», ПАТ «ДТЕК Дніпрообленерго» і ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» створені ОСР ПрАТ «ДТЕК Київські електромережі», АТ «ДТЕК Дніпровські електромережі» і АТ «ДТЕК Донецькі електромережі». Незалежно від них почали роботу три компанії-постачальника: ТОВ «Київські енергетичні послуги», ТОВ «Дніпровські енергетичні послуги», ТОВ «Донецькі енергетичні послуги».
Стратегічне управління створеними ОСР, а також ТОВ «ДТЕК Високовольтні мережі» та ПрАТ «ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля» буде здійснювати операційний холдинг ТОВ «ДТЕК Мережі».
Компанії-постачальники електроенергії в Києві, Дніпропетровській та Донецькій областях, відповідно до перехідних положень закону, на дворічний період наділені функцією постачальників універсальної послуги, яка передбачає гарантоване постачання електроенергії за встановленим тарифом побутовим, малим непобутовим споживачам, бюджетним установам, а також іншим споживачам з договірною потужністю до 150 кВт. Для координації роботи компаній-постачальників створений незалежний операційний холдинг D.Solutions (ТОВ «Д.Солюшнс»).
Також створена компанія D.Trading (ТОВ «Д.Трейдінг»), яка буде відповідати за розвиток оптової торгівлі енергоресурсами в Україні та на зовнішніх енергоринках, працювати з великими клієнтами і в цілому управляти ринковим портфелем ДТЕК.
«ДТЕК активно підтримує реформу ринку електроенергії. Прозорий, зрозумілий ринок необхідний для припливу інвестицій в українську енергетику, а значить - зміцнення її енергетичної незалежності. Ми одними з перших завершили процедуру анбандлінга – відділення бізнесу розподілу електроенергії від бізнесів постачання та генерації. Це дозволило трейдинговому напрямку вийти на ринки нових для нас регіонів, залучити нових клієнтів і підготуватися до старту роботи вільного оптового ринку електроенергії. Постачальники отримали можливість створення клієнтського бізнесу європейського рівня. У свою чергу оператори системи розподілу сконцентрувалися на підвищенні безпеки та якості роботи мереж. Пріоритетом для всіх бізнесів у ході реформи стане впровадження інновацій та підвищення якості сервісів, перші результати українці зможуть побачити вже у 2019 році», – резюмував генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко.
https://dtek.com/ua/media-center/press/dtek-zavershil-razdelenie-postavki-i-raspredeleniya-elektroenergii/


НКРЕКП займеться досудовим врегулюванням суперечок між підприємствами енергетики

Визначено процедуру досудового врегулювання спорів, які виникають між підприємствами енергетики.
Порядок врегулювання спорів, що виникають між суб’єктами господарювання, що здійснюють діяльність в сферах енергетики і комунальних послуг затверджено постановою НКРЕКП від 5 лютого 2019 року № 156.
Порядок стосується суперечок, пов’язаних з виробництвом, передачею, розподілом і постачанням електроенергії і природного газу і не поширюється на відносини, що виникають при споживанні суб’єктами господарювання енергії або комунальних послуг.
НКРЕКП розгляне суперечки тільки за добровільною спільною заявою сторін.
Врегулювання спору здійснюється безоплатно. Всі витрати, пов’язані з врегулюванням спору, сторони несуть самостійно.
НКРЕКП може залишити заяву без розгляду, якщо предмет спору не належить до її повноважень або з заявою звернулася тільки одна сторона. Також заяву можуть відхилити, якщо позовну заяву по предмету цього спору вже направлено до суду або спір розглядався (НКРЕКП або судом) і по ній прийнято рішення.
Заява має бути складено відповідно до затвердженої формі і підписана уповноваженими особами. Про прийняття або відхилення заяви НКРЕКП повідомляє сторони протягом 10 робочих днів.
Якщо заяву відхилили через вимоги до оформлення, сторони спору має право повторно звернутися до НКРЕКП після усунення ними недоліків.
НКРЕКП розглядає спір протягом двох календарних місяців з дати реєстрації заяви. Термін розгляду також може бути припинений або продовжений.
Для з’ясування обставин НКРЕКП може проводити попередні слухання у формі наради, на якому розглядається позиція сторін по суті спору та документи. За результатами попередніх слухань секретар складає протокол. За результатами попередніх слухань може бути укладення сторонами угоди про врегулювання спору або підготовка проекту рішення НКРЕКП.
За результатами розгляду спору НКРЕКП приймає рішення про:
- припинення розгляду спору (у разі відсутності порушень або їх усунення суб’єктом в процесі врегулювання спору; укладення сторонами угоди про врегулювання спору; повторної неявки сторін спору на попередні слухання);
- зобов’язання припинити суб’єктом господарювання порушення законодавства у відповідній сфері;
- зобов’язання припинити порушення ліцензійних умов.
Рішення НКРЕКП, прийняте в ході досудового розгляду спору, є обов’язковим для виконання сторонами спору і може бути оскаржене в суді.
http://oilreview.kiev.ua/2019/02/13/nkreku-zajmetsya-dosudebnym-uregulirovaniem-sporov-mezhdu-predpriyatiyami-energetiki/


Антикорупційне бюро провело обшуки в НКРЕКП

Національне антикорупційне бюро провело обшуки в будівлі Нацкомісії регулювання сфери енергетики і комунальних послуг.
Про це повідомляється на Facebook НКРЕКП.
«Сьогодні проводився обшук. Комісія виконує всі законні вимоги слідчих. Комісія надала всі документи і всі коментарі у справі, за якою ведеться розслідування», - повідомляє НКРЕКП.
Зараз НКРЕКП працює в штатному режимі, йдеться в повідомленні.
Як повідомлялося, на початку жовтня директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник заявив, що детективи Бюро виходять на фінальну стадію розслідування справи про можливі зловживання при затвердженні формули формування цін на вугілля «Роттердам+».
http://oilreview.kiev.ua/2019/02/14/antikorrupcionnoe-byuro-provelo-obyski-v-nkreku/


Харківський «Турбоатом» відмовився від російських комплектуючих, - Порошенко

Харківський завод «Турбоатом» освоїв нові виробництва та ввів імпортозаміщення, щоб не купляти комплектуючі на російському ринку.
Як передає кореспондент Depo.Харків, про це сьогодні, 14 лютого, заявив президент України Петро Порошенко, вітаючи працівників заводу із 85-ю річницею з дня заснування підприємства.
«Самовіддана праця, високий фаховий рівень працівників заводу і ті зміни, які відбуваються на заводі вражають і за це треба платити високу ціну, - сказав він. - Не лише для всіх споживачів Росії намагалися поставити хрест на продукції «Турбоатома», «Елетроважмашу» та інших харківських виробництв, а і намагалися заарештувати директора за нанесення шкоди економіки Росії. Звучить як герой України», - сказав Порошенко.
При цьому він додав, що так звана шкода полягала у тому, що на «Турбоатомі» освоювали нові виробництва, зробили імпортозаміщення. «Не треба вже купляти на російському ринку. Коли вони у будь-який момент можуть перекрити, як зробили з російським газом, з комплектуючими для машинобудівного комплексу України», - сказав президент.
«Ми нікому не дозволимо диктувати нам умови», - додав він.
Порошенко побажав працівникам заводу «нових потужних турбін, яскравих інженерних рішень і належної винагороди за творчу і ефективну працю».
Як повідомляв Depo.Харків, Порошенко прибуде до Харкова близько 11:00. Вже на 11:10 у глави держави запланована зустріч з керівниками промислових підприємств Харківщини, представниками енергетичної галузі, науки та освіти регіону тощо з нагоди 85-ї річниці з дня заснування «Турбоатома». Захід проходитиме в Палаці студентів Національної юридичної академії. Тут також передбачений виступ Порошенка.
https://kh.depo.ua/ukr/kh/harkivskiy-turboatom-vidmovivsya-vid-rosiyskih-komplektuyuchih-poroshenko-20190214916161

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами