Українська енергетична інфраструктура: 18-24 жовтня 2021

3 247549713_4551940021528905_1263088398868012750_n

Міненерго, Держенергоефективності та USAID розглянули перспективні шляхи побудови водневої економіки в Україні

Під головуванням Міністра енергетики України Германа Галущенка відбулася зустріч представників Міненерго, Держенергоефективності із експертами Проєкту USAID «Енергетична безпека» щодо стратегії водневої енергетики в Україні.
«Воднева стратегія дуже важлива для України. Вона може стати гідною основою для міжнародної кооперації», - наголосив Герман Галущенко.
«Будуючи водневу економіки, для України відкриваються можливості стати стратегічним партнером ЄС у експорті водню, забезпечити його внутрішнє використання, сприяти декарбонізації вітчизняної промисловості, вирішити актуальні питання сталої роботи енергосистеми. Наразі спільно з Міненерго та усіма членами робочої групи ми опрацьовуємо забезпеченість енергетичними та водними ресурси для виробництва водню, найбільш доцільне географічне розташування об’єктів та можливі бар’єри», - повідомив Валерій Безус.
Під час зустрічі експерти USAID презентували розроблене довгострокове стратегічне бачення водневої економіки в Україні. Напрацювання буде також використано під час розробки Стратегії розвитку водневої енергетики в Україні, над чим працює створена на базі Міненерго Міжвідомча робоча група.
Зокрема, воднева енергетика, дійсно, є універсальним інструментом для посилення ролі України на енергетичній арені. Із розвитком цієї галузі відкриваються можливості:
·        стати ключовим постачальником «чистого» водню для промисловості країн Центральної Європи;
·        декарбонізувати вітчизняну промисловість та гарантувати посилення експортної конкурентоздатності України, особливо враховуючи запланований в ЄС механізм оподаткування  CBAM;
·        сприяти європейській інтеграції.
У представленому дослідженні увагу приділено аналізу усіх переваг, наявних можливостей та бар’єрів для розвитку водневої енергетики, а також запропоновано цілі, завдання для кожного етапу розбудови цієї галузі: від виробництва водню, його транспортування, зберігання до використання.
https://saee.gov.ua/uk/news/4002
 
 
Єврокомісар з питань енергетики та керівництво ENTSO-E про перспективи синхронізації енергосистеми України з ENTSO-E

На заході «Інтеграція України до ENTSO-E: за крок до енергетичної незалежності», який відбувся 11 жовтня 2021 року, Єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон, голова правління ENTSO-E Йоахім Ванзетта висловили свою підтримку щодо інтеграції енергосистеми України до мережі континентальної Європи ENTSO-E.
Крім того представник Регіональної групи Континентальна Європа ENTSO-E Лоран Россель зазначив, що перші результати дослідження синхронної роботи енергосистем України, Молдови та континентальної Європи технічно можлива.
Єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон: «Україна, як і Європейський Союз, знаходиться на шляху трансформації своєї енергосистеми. І я цілком підтримую ваші зусилля щодо інтеграції. Ми підтвердили, що одна з головних цілей співпраці між ЄС та Україною в енергетичному секторі це повна інтеграція українського енергоринку до ринку ЄС, що передбачає синхронізацію української енергосистеми з енергосистемою континентальної Європи. І ми повністю підтримуємо таке прагнення».
Голова правління ENTSO-E Йоахім Ванзетта: «Об’єднання енергосистем України й Молдови з мережею Континентальної Європи, яка на сьогодні є найбільшою об’єднаною системою ENTSO-E, відкриє великі можливості для обох систем. Члени ENTSO-E, особливо ОСП континентальної Європи, висловлюють ентузіазм стосовно приєднання енергосистеми України, а також історично важливого розширення і зміцнення однієї із найбільших синхронних енергосистем у світі».
Представник Регіональної групи Континентальна Європа ENTSO-E Лоран Россель: «Ми дослідили, як буде функціонувати розширена система і які інвестиції потрібні Україні для забезпечення та гарантування стабільності. Перші результати показали, що синхронізація можлива за умови певних інвестицій в українську енергосистему, які дозволять підтримувати її стабільність після синхронізації».
https://ua.energy/zagalni-novyny/yevrokomisar-z-pytan-energetyky-ta-kerivnytstvo-entso-e-pro-perspektyvy-synhronizatsiyi-energosystemy-ukrayiny-z-entso-e/
 
 
Міненерго: в Україні протягом 6 років енергомодернізують 6 тис. будівель

За планами міністерства, це вирішить питання енергомодернізації і підвищення енергоефективності для понад 450 тисяч домогосподарств.
В Україні передбачається протягом 6 років термомодернізувати більше 6 тисяч будівель. Про це сказав заступник міністра енергетики з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков під час дев’ятого засідання українсько-чеської змішаної комісії з питань економічного, промислового і науково-технічного співробітництва.
"В Україні передбачається протягом 6 років здійснити енергомодернізацію і підвищення енергоефективності понад 450 тисяч домогосподарств і протягом 6 років планується термомодернізувати більше 6 тисяч будівель. Ми бачимо можливість співпраці з чеськими колегами в проведенні санації об’єктів соціальної сфери, які будуть модернізуватися за рахунок місцевих бюджеті", - зазначив Демченков.
Заступник міністра додав, що в України і Чехії є великі можливості для співпраці інженерів-енергетиків у розробці сервісів, виробництва та поставки електричного, запобіжного, вимірювального, регуляційного та аналітичного обладнання для підприємств поверхневої та підземної гірничої, хімічної та енергетичної промисловості. 
"Ми домовились з чеськими колегами про посилення співпраці у сфері транспортування нафти, розвитку газотранспортної системи, підвищення енергоефективності і зменшення енергозалежності економік наших країн", - додав Демченков.
https://ua-energy.org/uk/posts/minenerho-v-ukraini-protiahom-6-rokiv-enerhomodernizuiut-6-tys-budivel
 
 
Укргідроенерго прогнозує дефіцит 9 ГВт маневрових потужностей до 2031 року

Дефіцит виникне, якщо не реалізовуватимуться заходи з підтримки будівництва маневрових потужностей.
ПрАТ "Укргідроенерго" прогнозує дефіцит маневрових потужностей на рівні 2,5 ГВт у 2025 році, а в 2031 році - 9 ГВт. Про це сказав директор департаменту  стратегічного розвитку та планування реалізації проектів ПрАТ "Укргідроенерго" Юрій Литвиненко, пише пресслужба компанії.
"Без реалізації заходів з підтримки генеруючих потужностей в енергосистемі країни  можливе виникнення дефіциту генеруючих потужностей від 2,5 ГВт в 2025 року – аж до 9  ГВт в 2031", – розповів Юрій Литвиненко. 
Він нагадав, що характерною тенденцією розвитку ОЕС України  останніх років є дефіцит маневрових та регулюючих потужностей, що наростає у  зв’язку зі збільшенням використання ВДЕ. Для його покриття необхідно збудувати та ввести  в експлуатацію генерації зі швидким стартом, що можуть розгортати потужність від 0 МВт до  максимального значення за 15 хв. Саме такими є ГЕС та ГАЕС. 
Експерт додав, що розпорядженням Кабінету  Міністрів України включений до переліку пріоритетних для держави інвестиційних проєктів на період до 2023 року проект "Укргідроенерго" щодо будівництва Канівської ГАЕС.
Проект отримав позитивний висновок Міністерства екології та природних  ресурсів України з визнанням екологічної допустимості його реалізації. 
https://ua-energy.org/uk/posts/ukrhidroenerho-prohnozuie-defitsyt-9-hvt-manevrovykh-potuzhnostei-do-2031-roku
 

Рада схвалила закон про гарантії походження біометану

Закон надає визначення терміну "біометан", а також створює засади для транспортування газу українською ГТС.
Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроект №5464 щодо впровадження гарантій походження біометану. "За" проголосувало 285 народних депутатів, повідомляє "Укрінформ".
Відповідно до законопроекту, біометан пропонується визначити як біогаз, що за своїми фізико-технічними характеристиками відповідає вимогам до природного газу для подачі до газотранспортної та газорозподільної системи або для використання як моторного палива. 
Раніше термін “біометан” в українському законодавстві був відсутній.
Законопроект також передбачає впровадження гарантій походження біометану та створення відповідного реєстру. Виробники біометану, які планують подавати його до ГТС чи до газорозподільної системи, повинні будуть мати обліковий запис у реєстрі. За його допомогою й формуватиметься сертифікат походження газу.
Очікується, що ухвалення законопроекту дозволить розширити виробництво та використання біометану в Україні, а також розширить можливості для експорту цього виду палива.
Нагадаємо, законопроект розробили Міненерго та Держенергоефективності. Документ який дозволяє визначити поняття біометану та передбачає можливість його подальшого завантаження в газотранспортну систему України після проходження процедури верифікації. 
https://ua-energy.org/uk/posts/rada-skhvalyla-zakon-pro-harantii-pokhodzhennia-biometanu

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами