Українська енергетична інфраструктура: 17-23.12.2018



Рівень тарифу Укренерго  на 2019 рік не забезпечує покриття усіх витрат компанії

Сьогодні Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) затвердила річний тариф на 2019 р. для ДП «НЕК «Укренерго» на рівні 5,93 коп/кВт·год. При цьому регулятор, на жаль, не врахував низку пропозицій компанії, зменшивши середньорічний розмір тарифу на 20,8% у порівнянні з тим, що запропонувала компанія без врахування ринкових складових (в проекті Укренерго — 7,486 коп./кВт·год). Ця обставина може ускладнити реалізацію основних функцій Укренерго в наступному році.
Також Регулятор не врахував в структурі тарифу ринкову складову в розмірі 9,548 коп./кВт·год, яка передбачена Законом України «Про ринок електричної енергії» для купівлі-продажу електроенергії на компенсацію технологічних втрат, а також закупівлю допоміжних послуг.
Комісія зменшила витрати на фонд заробітної плати в складі тарифу Укренерго з 2,088 млрд грн, запропонованих компанією, до 1,869 млрд.грн.
З тарифу повністю виключено витрати на утримання Держенергонагляду, оскільки відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» в наступному році цей підрозділ Укренерго має працювати окремо, як центральний орган виконавчої влади. Однак Держенергонагляд досі не отримав відповідного фінансування з державного бюджету, тому Укренерго вимушено продовжувати фінансувати його діяльність до того моменту, поки він не запрацює, як повноцінний орган виконавчої влади, в тому числі і в частині витрат на заробітну плату працівникам інспекції. Для цього в проекті тарифу Укренерго були передбачені кошти на перші три місяці 2019 року.
Крім того НКРЕКП залишила амортизаційні відрахування Укренерго на рівні 2018 року, в той час, як компанія обґрунтувала їх збільшення у 2019 р. на 55% (з 687 млн. грн до 1,069 млрд грн).
У 2019 р. Укренерго має ввести в експлуатацію об’єкти капітального будівництва та здійснити модернізацію та реконструкцію наявних об’єктів на загальну суму 10,5 млрд грн. Йдеться про будівництво ПС 750 кВ «Каховська», ПЛ 330 кВ «Новокаховська – Херсонська», ПЛ 330 кВ «Новокаховська – Островська», а також про проекти реконструкції та модернізацію повітряних ліній електропередачі та підстанцій на загальну суму 5,6 млрд грн. Таке значне введення основних засобів в експлуатацію саме і дозволить компанії досягти запропонованого в структурі тарифу на 2019 рік рівня амортизації у сумі 1069 млн грн., але Регулятор не врахував цей фактор та зменшив амортизацію на 382 млн грн. Слід зазначити, що оскільки амортизаційні витрати є основою для фінансування інвестпрограми, їх скорочення в будь-якому разі вплине на її виконання.
«Компанія відповідально ставиться до рішень Регулятора, розуміючи всі складності процесу затвердження тарифу та становище в енергетичній галузі. Водночас ми сподіваємося, що під час найближчої перевірки НКРЕКП, яка має пройти в Укренерго вже в січні, Регулятор приділить увагу всім аргументам, які наводила компанія стосовно фінансування певних статей витрат у 2019 році. І цей аналіз стане основою для коригування тарифу у першому кварталі 2019 року», — сказав фінансовий директор ДП «НЕК «Укренерго» Сергій Єрмак під час виступу на обговоренні проекту тарифу в НКРЕКП.
«Щодо фінансування Держенрегонагляду, у Комісії, на жаль, немає законних підстав включати витрати на його утримання до тарифу Укренерго. Але ми переглянемо рішення, якщо такі підстави з’являться. Також після розгляду фактичних показників амортизації за 2018 рік, ліцензіат може надати Регулятору свої пропозиції по коригуванню тарифу, і ми в подальшому ухвалимо виважене рішення», — сказала голова НКРЕКП Оксана Кривенко.
https://ua.energy/osnovni-podiyi/zmenshennya-taryfu-ukrenergo-na-2019-r-uskladnyt-vykonannya-kompaniyeyu-svoyih-funktsij/


Уряд очікує від ФДМУ якісного проведення нового конкурсу з продажу «Центренерго» за новим законом, - Олександр Саєнко

Фонд державного майна України має провести новий прозорий конкурс з продажу державного пакету акцій ПАТ «Центренерго», який призведе до залучення реального інвестора на підприємство, що принесе інвестиції у його розвиток, сприятиме модернізації і нарощуванню потужностей, платитиме заробітну плату, повідомив Міністр Кабінету Міністрів України Олександр Саєнко.
Саме таке завдання, за його словами, Уряд поставив перед головою ФДМУ.
«Незважаючи на перенесення термінів конкурсу з продажу державного пакету акцій ПАТ «Центренерго», плани Уряду не змінились. Приватизації підприємства бути. Але ми бачимо, що Фонду державного майна і раднику з приватизації потрібно провести більш ґрунтовну підготовку до продажу. Уряд розраховує на справжню конкуренцію на аукціоні і ми хочемо бачити серйозні іноземні компанії серед його учасників», - додав Міністр.
Олександр Саєнко також вважає, що проведення конкурсу за новим - більш прогресивним Законом України «Про приватизацію державного і комунального майна» дозволяє очікувати на повернення інтересу до нього іноземних інвесторів.
Зокрема, як уточнив Міністр, новий закон передбачає ретельну перевірку походження грошей, за які купується державне майно, і недопущення до торгів осіб, пов’язаних з країною-агресором. Крім того, новий закон краще захищатиме права інвестора, зокрема він надає можливість застосування більш прогресивного англійського права, краще захищає від маніпуляцій з боку кредиторів, встановлює обмеження на оскарження результатів продажу.
«Всі ці фактори мають підсилити інтерес іноземних інвесторів до підприємства», - резюмував Олександр Саєнко.
https://www.kmu.gov.ua/ua/news/uryad-ochikuye-vid-fdmu-yakisnogo-provedennya-novogo-konkursu-z-prodazhu-centrenergo-za-novim-zakonom-oleksandr-sayenko


Укренерго розпочало тестові операції з купівлі продажу електроенергії на балансуючому ринку та ринку допоміжних послуг

11 грудня 2018 року на вимогу Закону України «Про ринок електричної енергії» Укренерго у визначені Законом терміни розпочало здійснення тестових операцій з купівлі-продажу електроенергії на балансуючому ринку та ринку допоміжних послуг.
Тестова платформа Market Management System (далі —MMS) була презентована учасникам ринку вчора. В першому навчальному модулі взяли участь більше 40 представників генеруючих енергокомпаній, серед яких найбільші українські виробники електроенергії — ДП «НАЕК «Енергоатом», ТОВ «ДТЕК Енерго», ВАТ «Центренерго», ПрАТ «Укргідроенерго», ПАТ «Донбасенерго» та інші.
Учасники ознайомилися з принципами роботи тестової платформи, алгоритмами здійснення операцій на балансуючому ринку та ринку допоміжних послуг в режимі реального часу, механізмами зв’язку та взаємодії між учасниками ринку та системним оператором тощо. Також представники компаній отримали логіни та паролі (ключі) для доступу на тестову платформу.
Платформа MMS розміщена на сайті Укренерго. Щоб отримати «ключі» доступу, учасникам ринку слід звернутися до служби підтримки платформи за електронною адресою supportMMS@ua.energy чи номером телефону (044) 238-38-28.
Також на сайті розміщена анкета для учасників ринку.
«Всі потенційні учасники балансуючого ринку та ринку допоміжних послуг отримають логіни та паролі (ключі) для доступу на тестову платформу і зможуть самостійно випробувати її. Після цього ми разом з учасниками ринку зустрінемось для обговорення питань, що стосуються роботи тестової платформи», — зазначив заступник директора з розвитку ринку та IT ДП «НЕК «Укренерго» Андрій Немировський.
https://ua.energy/osnovni-podiyi/ukrenergo-rozpochalo-testovi-operatsiyi-z-kupivli-prodazhu-elektroenergiyi-na-balansuyuchomu-rynku-ta-rynku-dopomizhnyh-poslug/


Нафтогаз оголошує відкриті торги на закупівлю електричної енергії

НАК «Нафтогаз України» з метою забезпечення виробничої діяльності оголошує відкриті торги на закупівлю електричної енергії.
Очікувана вартість закупівлі – до 3,2 млн грн.
Строк надання послуг – з моменту підписання договору, але не раніше 01.01.2019 по 31.12.2019 р.
Постачальник повинен дотримуватися затверджених НКРЕКП показників якості електропостачання.
Учасник торгів у складі пропозиції повинен надати копію чинної ліцензії на право провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії або відповідну інформацію в довільній формі з посиланням на сайт органу ліцензування.
Кінцевий строк подання пропозицій на конкурсні торги – до 15:00 27 грудня 2018 р.
З детальними умовами закупівлі можна ознайомитись на веб-порталі системи публічних електронних закупівель ProZorro за посиланням: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2018-12-11-002906-c
За довідками щодо проведення торгів та отримання документації конкурсних торгів – тел.: (044) 586 37 68. За довідками з технічних питань тел.: (044) 586 36 30.
http://www.naftogaz.com/www/3/nakweb.nsf/0/20E39A2B2CF2967FC2258361002ACA76?OpenDocument&year=2018&month=12&nt=%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8&


В Україні підвищили ціну електроенергії для оптовиків

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг ухвалила рішення про підвищення прогнозованої оптової ринкової ціни електроенергії на 2019 рік.
Про це пише на сторінці в Фейсбук глава НКРЕКП Оксана Кривенко.
Згідно з рішенням, прогнозовану оптову ринкову ціну на 2019 рік затверджена на рівні 1 669,98 грн за 1МВт / ч (без ПДВ) з розбивкою на квартали:
I-II квартали - 1 618,42 грн за 1 МВт / год (без ПДВ);
IIІ-IV квартали - 1 722,0 грн за 1 МВт / год (без ПДВ)
Напередодні глава НКРЕКП Оксана Кривенко повідомила, що оптова ціна в I і II кварталах наступного року зросте лише на 2%. За її словами, така ціна на електроенергію буде діяти до 1 липня 2019 року - до дати введення повномасштабного ринку електроенергії.
При цьому глава регулятора підкреслила, що ціна на електричну енергію для населення залишається незмінною.
http://oilreview.kiev.ua/2018/12/14/v-ukraine-povysili-cenu-elektroenergii-dlya-optovikov/


Геннадій Зубко: ЄC надає другий транш у 54 млн євро на підтримку Фонду енергоефективності

Європейський Союз надає другий транш фінансової допомоги у розмірі 54 млн євро на підтримку роботи Фонду енергоефективності. Ці кошти додаються до першого траншу в 50 млн євро, які у червні Україна вже отримала від ЄС на роботу Фонду. Це свідчення високої довіри наших європейських партнерів та прогресу реформи енергоефективності, яку ми впроваджуємо три роки, виконуючи європейські директиви з енергоефективності. Це перший такий масштабний проект співпраці з ЄС в регіоні. Так прокоментував підписання сьогодні у Брюсселі Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко відповідної фінансової Угоди між Урядом України та Європейською Комісією.
Угоду про фінансування заходу «Програма підтримки енергоефективності в Україні» (EE4U-II) підписали у рамках 5-го засідання Ради асоціації між Україною та ЄС Віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко і Єврокомісар з питань європейської політики сусідства та розширення Йоганнес Ган.
Кошти будуть спрямовані до Мультидонорського фонду, управління яким здійснюється Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC).
«Підтримка ЄС направлена на реалізацію програм у рамках Фонду енергоефективності. Це надання безповоротних грантів ОСББ для здійснення заходів з енергоефективності, технічна підтримка ОСББ у підготовці заяв до Фонду. Також ми домовилися про допомогу наших німецьких партнерів у підготовці енергоаудиторів, які працюватимуть у всіх регіонах України», – повідомив Геннадій Зубко.
Він підкреслив, що Україна та Євросоюз і надалі співпрацюватимуть у впровадженні реформи енергоефективності, підготовки НПА, а також у сфері ефективної генерації, виробництва, транспортування, розподілу і використання енергії.
Нагадаємо, раніше Європейський Союз, разом з Німеччиною та IFC, підписали 22 квітня угоду про співфінансування Фонду енергоефективності, створення Мультидонорського фонду, і вже у червні Україна отримала перший виділений транш у розмірі 50 млн євро. Кошти направляються на технічну допомогу Фонду і безпосередньо на фінансування проектів. У Держбюджеті України на 2019 рік на підтримку Фонду енергоефективності передбачено 1,6 млрд грн.
https://www.kmu.gov.ua/ua/news/gennadij-zubko-yec-nadaye-drugij-transh-u-54-mln-yevro-na-pidtrimku-fondu-energoefektivnosti


Укренерго починає ремонтувати лінії електропередачі під напругою

Минулого тижня електромонтери ВП «Вінницяелектротехнологія» ДП «НЕК «Укренерго» у ході практичних навчань розпочали виконання робіт на лінії електропередачі під напругою. Успішній реалізації проекту сприяв обмін досвідом з колегами із французької компанії RTE.
Фахівці відокремленого підрозділу особисто розробили нормативну базу, створили та виготовили зразки пристроїв та оснащення та перевірили їх надійність і властивості в сертифікованій лабораторії. Зазначимо, вартість аналогічної підготовки за розцінками європейських операторів системи передачі може досягати кілька мільйонів євро.
Вже в жовтні на базі «ВЕТ» була створена перша дільниця для виконання робіт під напругою на повітряних лініях електропередачі. Протягом наступних двох місяців електромонтери навчатимуться в Навчально-випробувальному центрі за спеціально розробленою підрозділом програмою, а потім — перейдуть до практики.
Проведення робіт під напругою без ризику для життя та здоров‘я працівників — важлива інновація. Це дозволить скоротити час відключення повітряної лінії для ремонтних та профілактичних робіт. Також це безумовно покращить показники доступності (готовності) мережі та зменшуватиме втрати електроенергії на передачу. По-друге, це дозволить суттєво зменшити ймовірність відключення споживачів або обмеження потужності об’єктів генерації. Це особливо важливо, коли від лінії живиться велике підприємство чи навіть ціле місто. Такі роботи вимагають більше уважності, суворого дотримання правил безпеки і безперервного контролю з боку керівника.
https://ua.energy/osnovni-podiyi/ukrenergo-pochynaye-remontuvaty-liniyi-elektroperedachi-pid-naprugoyu/


АМКУ знову переніс на місяць прийняття рішення по справі ДТЕК

Антимонопольний комітет України (АМКУ) переніс на 17 січня 2019 року розгляд справи, порушеної за ознаками порушення «ДТЕК Дніпроенерго», «ДТЕК Західенерго» і «ДТЕК Східенерго» законодавства про захист економічної конкуренції.
Причиною перенесення, як і місяць тому, стала необхідність вивчення нових матеріалів.
Як повідомлялося, АМКУ ще в 2015 році почав розгляд з питання про монопольне становище енергохолдингу «ДТЕК» на ринку електроенергії. За словами його голови Юрія Терентьєва, комітет не розглядає теплову генерацію як окремий ринок, однак це не перешкоджає відкриттю справи.
У свою чергу, в прес-службі ДТЕК заявили, що холдинг не є монополістом і сподівається на об’єктивне і прозоре розслідування ситуації на ринку електроенергії.
ДТЕК створений у 2005 році для управління енергетичними активами групи «Систем Кепітал Менеджмент» (СКМ, Донецьк) Ріната Ахметова. Холдингу делеговані функції зі стратегічного управління підприємствами групи, що становлять вертикально інтегрований ланцюжок з видобутку і збагачення вугілля, виробництва та реалізації електроенергії.
http://uaenergy.com.ua/post/31881/amku-vnov-perenes-na-mesyats-prinyatie-resheniya-po-delu/


Кабмін ухвалив рішення про анбандлінг Укренерго

Вчора на сайті КМУ України було опубліковане розпорядження про передачу цілісного майнового комплексу Укренерго до сфери управління Міністерства фінансів. Нагадаємо, рішення було прийняте 14 листопада 2018 року.
Укренерго вітає рішення Кабінету Міністрів України про передачу функцій уповноваженого органу управління ДП «НЕК «Укренерго» від Міністерства енергетики та вугільної промисловості України до Міністерства фінансів України.
Особливість анбандлінгу Укренерго полягає в тому, що згідно з п.1.ч.4 ст.32 Закону України «Про ринок електричної енергії» для незалежності ОСП (оператор системи передачі) одна юридична особа не має права одночасно контролювати компанії з виробництва й транспортування електроенергії. Цей принцип закріплений в директиві ЄС 2009/72, яку Україна імплементувала в своє законодавство в межах виконання своїх міжнародних зобов’язань перед Енергетичним Співтовариством. Він гарантує відсутність дискримінації учасників ринку в доступі до електромереж. Оскільки в підпорядкуванні Міністерства енергетики та вугільної промисловості України залишається найбільший виробник електроенергії ГП «НАЕК «Енергоатом», повноваження з управління ОСП ДП «НЕК «Укренерго» має бути передано до іншого державного органу.
Підпорядкування оператора системи передачі Мінфіну практикується в Європі, з енергосистемою якої в найближчі роки ми маємо інтегрувати українську електроенергетику. Такий підхід гарантує моніторинг фінансового стану компанії та одночасно — відсутність політичного тиску та втручання в її роботу, що в свою чергу сприятиме зростанню рівня довіри інвесторів як до підприємства, так і до галузі в цілому.
Нагадаємо, Кабінет Міністрів у листопаді 2017 року погодив перетворення Укренерго з державного підприємства у приватне акціонерне товариство зі 100% власності держави, а у жовтні 2018 року створена та діє Наглядова рада компанії.
А ще передача майнового комплексу Укренерго до сфери управління Міністерства фінансів — це важливий крок до сертифікації Укренерго. Як зазначив керівник ДП «НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук, анбандлінг Укренерго забезпечує реалізацію принципів прозорої конкуренції на ринку електричної енергії та є обов’язковою умовою для сертифікації Укренерго як оператора системи передачі.
Нагадаємо, 17 грудня 2018 року Рада асоціації між Україною та ЄС на засіданні в Брюселі привітала призначення Наглядової ради ДП «НЕК «Укренерго». Одночасно, вона очікує на подальші кроки протягом наступних місяців з метою успішного завершення корпоратизації та сертифікації ДП «НЕК «Укренерго» та наголосила на нагальній потребі завершити анбандлінгові процеси в українській електроенергетиці у відновідності до законодавтсва ЄС.
https://ua.energy/osnovni-podiyi/kabmin-uhvalyv-rishennya-pro-anbandling-ukrenergo/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами