Українська енергетична інфраструктура: 16-22.12.2019



НЕК «Укренерго» позивається до Мінекоенерго через тривалу затримку з погодженням інвестпрограми

НЕК «Укренерго» просить Окружний адміністративний суд м. Києва визнати протиправною бездіяльність Мінекоенерго, яке критично затягує погодження інвестиційної програми компанії на 2020 рік, а також зобов’язати Міністерство якнайскоріше погодити цей документ. Укренерго подало інвестпрограму на розгляд Мінекоенерго ще 25 вересня 2019 року.
Критичність ситуації полягає в тому, що без погодження інвестпрограми з боку галузевого міністерства Укренерго не може подати її на затвердження до НКРЕКП. Водночас, якщо інвестпрограму на 2020 рік не буде погоджено до кінця поточного року, вже з 1 січня 2020 р. автоматично заблокується можливість для реалізації всіх проєктів будівництва та реконструкції мереж, здійснення розрахунків з контрагентами-підрядниками, у тому числі — в рамках міжнародних інвестпроєктів.
Зазначимо, що інвестиційна програма розробляється НЕК «Укренерго» і затверджується Регулятором щорічно відповідно до Порядку формування інвестиційних програм, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.06.2015 № 1972, а також проходить відкрите обговорення. Після цього проєкт документа подається на погодження Мінекоенерго як органу, що відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» забезпечує формування та реалізацію державної політики в електроенергетичному комплексі і погоджує інвестиційні програми оператора системи передачі та операторів системи розподілу.
Розроблений НЕК «Укренерго» проєкт інвестиційної програми на 2020 рік пройшов відкрите обговорення 23 вересня 2019 року та отримав погодження від 22 облдержадміністрацій, що зафіксовано у відповідному протоколі заходу. 25 вересня проєкт інвестиційної програми був поданий Мінекоенерго для погодження. Проте Укренерго не отримала після цього ні зауважень до документу, ні його погодження. У зв’язку з цим, на адресу Мінекоенерго були направлені листи з проханням прискорити погодження проєкту інвестиційної програми. При цьому, відповідно до законодавства строк розгляду такого виду документів не може перевищувати одного місяця з дати надходження.
Зазначимо, що це не перший позов Укренерго проти галузевого Міністерства. Так, 15 липня 2019 року Окружний адміністративний суд м. Києва задовольнив позов компанії до Міненерговугілля та визнав протиправною його бездіяльність щодо тривалого блокування погодження платіжних доручень для контрагентів НЕК «Укренерго», які реалізовували низку міжнародних інвестпроєктів, зокрема, створення програмного забезпечення для балансуючого ринку та ринку допоміжних послуг — платформи Market management system (MMS).
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/nek-ukrenergo-pozyvayetsya-do-minekoenergo-cherez-tryvalu-zatrymku-z-pogodzhennyam-investprogramy/
 
 
НКРЕКП затвердила нові тарифи для Укренерго

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила нові тарифи НЕК "Укренерго" на 2020 рік на передачу електричної енергії та на послуги диспетчерського управління.
Про це повідомляє пресслужба Укренерго.
 "НКРЕКП затвердила нові тарифи НЕК «Укренерго» на 2020 рік на передачу електричної енергії на рівні 155,40 грн/МВт-год та послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління – 10,23 грн/МВт-год", - ідеться в повідомленні.
Зазначається, що порівняно із середнім тарифом з моменту запуску нового ринку електроенергії в ІІ півріччі 2019 року (165,89 грн/МВт-год) тариф НЕК «Укренерго» на передачу зменшився на 6,32%. Однак раніше, 3 грудня, під час відкритого обговорення тарифів НЕК «Укренерго» на наступний рік розглядався тариф на передачу електроенергії у розмірі 135,78 грн/МВт-год.
У компанії пояснили, що причиною затвердження більш високого тарифу стало збільшення майже удвічі (до 5,8 млрд грн) витрат на придбання електроенергії для компенсації технологічних витрат, що пов’язано зі зміною механізму виконання спецобов’язків (ПСО), покладених у тому числі на оператора системи передачі.
"Сьогодні Укренерго купує 80% електроенергії для компенсації технологічних втрат в мережах у ДП «Гарантований покупець» за граничною ціною НАЕК «Енергоатом» (найнижчою на ринку). Водночас після змін механізму ПСО (затверджені Постановою КМУ від 09.12.2019 №1003) увесь обсяг цієї електроенергії Укренерго доведеться купувати на вільних сегментах ринку за ринковою ціною, яка значно вища за ціну електроенергії атомної генерації", - пояснили в компанії.
При розрахунку витрат на придбання електроенергії для компенсації технологічних витрат було взято ціну закупівлі електроенергії на ринку «на добу наперед» у жовтні 2019 року.
Що до тарифу на диспетчерське управління, то на 2020 рік у ньому передбачені витрати на придбання допоміжних послуг у сумі 1,3 млрд грн. Водночас, за розрахунками Укренерго, обсяг витрат має становити 2,04 млрд грн.
«У випадку, якщо ринок електроенергії буде розвиватися правильно, то цих коштів буде недостатньо для придбання допоміжних послуг», - наголосив керівник НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук.
Він заявив про готовність звернутися до регулятора з проханням про перегляд тарифу, якщо в цьому виникне потреба.
Як повідомляв Укрінформ, НКРЕКП 19 листопада затвердила для обговорення проєкти тарифів НЕК «Укренерго» на 2020 рік на послуги з передачі електричної енергії на рівні 131,71 грн за МВт-год. та на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління - на рівні 9,94 грн за МВт-год.
Тариф на передачу пропонувалося підвищити на 13,02% (порівняно з діючим 116,54 грн/МВт-год.), а на диспетчеризацію - на 23,63% (у порівняно з діючим 8,04 грн/МВт-год.).
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2836052-nkrekp-zatverdila-novi-tarifi-dla-ukrenergo.html
 
 
Міністерства України та Молдови підписали Меморандум в енергетичній сфері

Заступник Міністра енергетики та захисту довкілля України з питань європейської інтеграції Костянтин Чижик взяв участь у 17-му засіданні Ради Міністрів Енергетичного Співтовариства, яке відбулося 13 грудня 2019 року в   м. Кишинів (Республіка Молдова).
Про це повідомила пресслужба міністерства.
 Державами-учасницями розглянуто низку питань, зокрема: щорічний звіт роботи Секретаріату Енергетичного Співтовариства, рекомендації для загальної політики щодо цілей до 2030 року та кліматичної нейтральності для Енергетичного Співтовариства і його Договірних Сторін.
Заступник Міністра спільно з  Я. Копачем, директором Секретаріату Енергетичного Співтовариства, А. Усатим, Міністром економіки та інфраструктури Республіки Молдова, та Анною-Шарлоттою Борновілль, представником Європейської Комісії, обговорили питання безпеки постачання газу та співробітництва країн в цій сфері.
У рамках заходу було підписано Меморандум про взаєморозуміння в сфері безпеки постачання газу між міністерствами України та Молдови.
Костянтин Чижик зазначив: «Меморандум закріпив намір двох міністерств щодо створення діалогу та взаємодопомоги між державами під час постачання газу, усунення та попередження серйозних порушень в енергетичних мережах, а також ефективного запобігання та пом’якшення перебоїв у постачанні природного газу, зокрема до захищених споживачів обох держав, що розташовані у прикордонній зоні».
http://oilreview.kiev.ua/2019/12/13/ministerstva-ukra%d1%97ni-ta-moldovi-pidpisali-memorandum-v-energetichnij-sferi/


Уряд відмінив субсидування втрат в електричних мережах

Мінекоенерго зробило перший крок на зустріч бізнесу для стабілізації ситуації на ринку енергетики та відмінило  субсидування втрат в електричних мережах.
 Відповідну постанову «Про внесення змін до Положення про покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії» прийнято 9 грудня на засіданні Уряду.
Субсидування втрат електроенергії в мережах призвело до того, що фактично на ринку відсутні стимули до модернізації мереж і, відповідно, зменшення втрат. Відміна субсидування призведе до зменшення витрат ДП “Гарантований покупець”, а відповідно - до отримання більше коштів для компенсації різниці в тарифі для населення  та  буде стимулювати зменшення втрат у електричних мережах.
Дана ініціатива має найбільший позитивний фінансовий ефект на ДП «Гарантований Покупець» та є ключовим елементом стабілізації ринку відновлювальної енергетики на 2020 рік.
https://menr.gov.ua/news/34265.html
 
 
Укренерго пропонує великим споживачам стати учасниками ринку допоміжних послуг

НЕК «Укренерго» запропонувала великим промисловим споживачам, які можуть контролювати свою потужність і управляти нею, стати постачальниками послуг балансування та допоміжних послуг на ринку електричної енергії. В зустрічі, присвяченій цьому питанню, взяли участь такі підприємства, як АТ «Нікопольський феросплавний завод», АТ «Укртранснафта», ПрАТ «Карлсберг Україна» та інші.
 Великі промислові підприємства, що мають можливість змінювати своє споживання більше ніж на 1 МВт, можуть брати участь в балансуючому ринку та ринку допоміжних послуг (РДП), застосовуючи технології управління попитом (англ. — demand response). Здатність управляти своєю потужністю надає їм можливість швидко зменшувати або збільшувати своє споживання електроенергії за командою диспетчера або дією автоматики. Це, по суті є, послугою, яка може бути надана на балансуючий ринок або на ринок допоміжних послуг, і дає можливість споживачу отримувати додатковий прибуток.
Підвищення енергоефективності та запровадження засобів регулювання попитом, дозволяє споживачам зменшити власне енергоспоживання та оптимізувати витрати на нього, а також забезпечує гнучкість енергосистеми, стабільність та безпеку енергопостачання.
На зустрічі Укренерго презентувало споживачам, які розглядають можливість роботи в зазначених ринкових сегментах, технічні вимоги, обсяги резервів, необхідні для роботи в них, а також принципи формування граничних цін тощо. Ця інформація дозволить потенційним учасникам розробити техніко-економічне обґрунтування (ТЕО), на основі якого вони зможуть визначити економічну доцільність участі в балансуючому ринку та ринку допоміжних послуг.
Укренерго й надалі вестиме роботу зі споживачами електроенергії, які розглядають можливість участі у балансуючому ринку та ринку допоміжних послуг. Отримати інформацію стосовно взаємодії оператора системи передачі та учасників балансуючого ринку і ринку допоміжних послуг, а також направити питання для обговорення можна за електронною адресою wg@ua.energy.
Нагадаємо, що 12 грудня в Укренерго відбувся перший аукціон на придбання допоміжних послуг, участь в якому взяла компанія ТОВ «ДТЕК Східенерго» (Курахівська ТЕС).
Також для подальшого розвитку ринку допоміжних послуг та удосконалення нормативно-правової бази в Укренерго працюють постійно діючі робочі групи, на яких розглядаються питання в тому числі сертифікації та моніторингу надання допоміжних послуг. З протоколами засідань можна ознайомитися на сайті Укренерго в розділі «Робочі групи з удосконалення нормативно-правової бази» — «Пропозиції та протоколи».
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/ukrenergo-proponuye-velykym-spozhyvacham-staty-uchasnykamy-rynku-dopomizhnyh-poslug/
 
 
У листопаді імпорт електроенергії на 5% перевищив експорт

У листопаді 2019 року сумарний імпорт електроенергії склав 661 тис. МВт∙год і вперше з початку роботи нового ринку електроенергії на 5% перевищив сумарний обсяг експорту (629 тис. МВт∙год). 
Так в «острів Бурштинської ТЕС» імпортовано 370,6 тис. МВт∙год, а в торгову зону об’єднаної енергосистеми (ОЕС) України – 290,4 тис. МВт∙год.
При цьому майже удвічі  зріс обсяг імпорту з Угорщини, а також на 8% – зі Словаччини та на 4% – з Росії.
При цьому для забезпечення балансу та операційної безпеки енергосистеми у листопаді плановий імпорт електроенергії в Україну обмежувався:
·                     з Білорусі – на 46% (з 294,7 тис. МВт∙год до 157,8 тис. МВт∙год),
·                     з Росії – на 34% (з 201,5 тис. МВт∙год до 132,6 тис. МВт∙год)
·                     до «острова Бурштинської ТЕС» – на 1 % (з 374,9 до 370,6 тис. МВт∙год)
У порівнянні з жовтнем 2019 року у листопаді імпортні поставки зросли на 10% (з 601 до 661 тис. МВт∙год), а порівняно з липнем – у 2,4 рази (з 274,6 до 661 тис. МВт∙год).
Сумарний експорт електроенергії у листопаді становив 629 тис. МВт∙год:
·                     з «острова Бурштинської ТЕС» у європейські країни – 483,7 тис. МВт∙год;
·                     з ОЕС України в Польщу та Молдову – 145,2 тис. МВт∙год.
При цьому зростання експорту на понад 30 % спостерігається у напрямку Румунії.
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/u-lystopadi-import-elektroenergiyi-na-5-perevyshhyv-eksport/
Ключові слова: електроенергія
Укренерго та Xian Electric Engineering розпочали реалізацію контракту з реконструкції підстанції «Броварська»
Укренерго та китайська енергетична компанія Xian Electric Engineering обговорили на установчій зустрічі етапи реалізації проекту реконструкції ПС 330 кВ  «Броварська».  Зокрема, було узгоджено термін тривалості проектних, будівельно-монтажних та пусконалагоджувальних робіт, дотримання будівельних та санітарних норм під час проектування та будівництва тощо. Усі роботи проекту будуть проводитися без відключення споживачів від енергопостачання.
 Реконструкція підстанції «Броварська» завершить міжнародний інвестиційний проект «Будівництво ПЛ 750 кВ Рівненська АЕС – Київська», що фінансується ЄБРР та Європейським інвестиційним банком (ЄІБ). Безпосередньо цей компонент проекту (реконструкція ПС «Броварська») фінансуватиметься виключно ЄІБ.
Будівництво стало можливим за рахунок коштів, заощаджених за результатами міжнародних торгів за компонентами цього Проекту в попередні роки.
Водночас, економія на торгах з будівництва Броварської підстанції склала 338 млн грн. Так, відповідно до схвалених технічних умов вартість становила 850 млн грн (без ПДВ), Xian Electric Engineering запропонувало 512 млн грн (без ПДВ).
Контракт на реконструкцію ПС «Броварська» був підписаний наприкінці лютого 2019 року. Однак, приступити до його реалізації стало можливим лише сьогодні через те, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості тривалий час блокувало платежі, призначені для міжнародних інвестпроектів Укренерго, що фінансуються кредитними коштами міжнародних фінансових організацій. Пізніше Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправність таких дій Міненерго. Після передачі Укренерго в управління Міністерства фінансів за міжнародними проектами стало можливим розблокування платежів.
«Після реконструкції потужність Броварської підстанції збільшиться з 400 до 600 МВА за рахунок встановлення нового третього автотрансформатора 330/110/35 кВ потужністю 200 МВА. Це дозволить значно підвищити надійність постачання електроенергії низки підприємств, зокрема, міжнародного аеропорту «Бориспіль», а також побутовим споживачам київського регіону, енергоспоживання якого постійно збільшується», – зазначив директор з інвестицій НЕК «Укренерго» Олег Павленко.
Також на підстанції будуть демонтовані та замінені на нові відкриті розподільчі пристрої 110 та 330 кВ на комплектні розподільчі пристрої з елегазовою ізоляцією, модернізовано системи релейного захисту, протиаварійної автоматики та впроваджено автоматизовану систему керування технологічним процесом.
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/ukrenergo-ta-xian-electric-engineering-rozpochaly-realizatsiyu-kontraktu-z-rekonstruktsiyi-pidstantsiyi-brovarska/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами