Українська енергетична інфраструктура: 15-21.03.2021

8995

Українським підприємствам пропонують доступні кредити на газифікатори, які працюють на щепі


Українські підприємства можуть придбати за пільговими кредитами газифікатори для теплогенерації з відновлюваних джерел енергії.
Як йдеться у меморандумі про співпрацю між "Укргазбанком" та науково-виробничою фірмою "Ганза", що входить до складу Кліар Енерджі груп, отримати кошти можна у рамках програми "доступні кредити 5-7-9", передає Енергореформа. 
Технології із застосуванням газифікаторів дозволяють максимально ефективно використовувати тріску, а також летючі фракції, що містяться у деревині, для отримання електроенергії і тепла.
Крім цього, їх використання підвищує енергоефективність виробництва, будучи найбільш вигідним рішенням у секторах, де сировина для вироблення тепла та електроенергії є відходами: в деревообробній, у меблевій промисловості, для котелень у регіонах з великим обсягом лісообробки.
«Українські газогенератори нічим не поступаються європейським аналогам, але при цьому значно дешевші", - говорить керівник компанії "Ганза" Вадим Грідчин. - Ми пропонуємо комплексне рішення для бізнесу: забезпечуємо технічну підтримку як під час установки газифікаторів, так і при їх подальшій експлуатації".
На думку заступника голови правління " Укргазбанку" Родіона Морозова, подібні технології – це дуже вагомий крок до енергоефективності.
За програмою "Доступні кредити 5-7-9" підприємці можуть отримати кредити на розвиток бізнесу строком до п'яти років. При цьому держава компенсує підприємцю частину відсотків за кредитом-ставки становлять від 5% до 9% річних залежно від кількості створюваних робочих місць з можливістю щоквартального зниження процентної ставки.
https://ecotown.com.ua/news/Ukrainskim-pidpri-mstvam-proponuyut-dostupni-krediti-na-gazifikatori-yaki-pratsyuyut-na-shchepi/
 
 
«Центренерго» повністю реалізувало на УЕБ обсяги електроенергії на квітень на 543 млн грн

ПАТ «Центренерго» 18 березня повністю реалізувало на майданчику «Української енергетичної біржі» обсяги електричної енергії базового навантаження сумарною потужністю 600 МВт на квітень на загальну суму 543,39 млн грн.
Такі дані опубліковані на УЕБ.
Компанія пропонувала «базу» за стартовою ціною 1700 грн/МВт*год, ціна реалізації склала 1257,86 грн/МВт*год, що на 26% менше за стартову.
Покупцями стали 15 компаній - ТОВ «ЗТМК», ТОВ «Оппозит», ТОВ «Найкс Трейд», ТОВ «ЕРУ Трейдінг», ТОВ «НЕК», ТОВ «ВІМК», ТОВ «Запорізький Енергетичний Альянс», ТОВ «Південь Енерго Збут», ТОВ «Захід Енерго Збут», ТОВ «ЕТГ», ТОВ «АС», ТОВ «Солді Інфініті», ТОВ «Екотехноінвест», ТОВ «Енерго Збут Транс», ТОВ «ОНК-Груп». Загалом у аукціоні брали участь 23 компанії.
За даними УЕБ, 19 березня «Центренерго» проведе ще один аукціон, компанія пропонує базове навантаження потужністю 450 МВт на 23-31 березня.
Також, 23 березня відбудеться аукціон компанії з продажу обсягів електроенергії з періодом відпуску на квітень-вересень. Запропонована потужність становить 200 МВт.
Раніше повідомлялося, що глава Міністерства енергетики України Юрій Вітренко вважає за необхідне передати ПАТ "Центренерго" в управління міністерства або Кабінету міністрів в разі невдалої приватизації.
https://elektrovesti.net/74966_tsentrenergo-povnistyu-realizuvalo-na-ueb-obsyagi-elektroenergii-na-kviten-na-543-mln-grn
 
 
Президент Литви закликав Україну не купувати електроенергію Білоруської АЕС

Президент Литви Гітанас Наусєда закликав Україну не купувати електроенергію Білоруської АЕС, за його словами, Росія намагається використати проєкт електростанції для розширення свого впливу.
Про це він сказав під час виступу у Верховній Раді.
"Дозвольте мені додати кілька слів про спільні турботи, які нам накинула небезпечна Білоруська АЕС. Будівельник електростанції - Росія - не лише піддала ризику здоров'я жителів регіону, але й намагається використати проєкт електростанції для розширення свого впливу.
Зростаюча крихкість Білорусі означає пряму загрозу для інтересів не лише Литви, а й України. Тому сьогодні хочу прилюдно попросити владу України та її народ підтримати позицію країн Балтії щодо Білоруської АЕС та не купувати електроенергії, виробленої в Островці", - заявив Наусєда.
Нагадаємо, Литва готує блокаду поставок електроенергії з Білорусі.
https://elektrovesti.net/74969_prezident-litvi-zaklikav-ukrainu-ne-kupuvati-elektroenergiyu-biloruskoi-aes
 

Завдяки Green Deal в Україні може бути створено 0,5 млн робочих місць – Вітренко

Завдяки впровадженню Green Deal в Україні може бути створено 0,5 млн робочих місць, вважає т.в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко.
"Україна має величезний потенціал розвитку завдяки Green Deal. Ми можемо створити 0,5 млн робочих місць завдяки" зеленому "курсу. Це перехід до" зеленої "економіки, це трансформація країни", - сказав він в ході четвертого німецько-українського бізнес-форуму.
При цьому Вітренко відзначив наявність у України великого потенціалу виробництва "зеленої" енергетики і підвищення рівня енергоефективності, а також можливості "стати партнером Європи на десятиліття з експорту" зеленого "водню".
Нагадаємо, створення прозорих і конкурентних енергоринків є основною умовою інтеграції України з European Green Deal.
https://elektrovesti.net/74972_zavdyaki-green-deal-v-ukraini-mozhe-buti-stvoreno-05-mln-robochikh-mists-vitrenko
 

Вітренко назвав неуспішним досвідом реалізацію в Україні "зеленої" енергетики

Впровадження в Україні "зеленої" енергетики відбувалося без створення належних для цього умов, і на сьогодні цей досвід не можна вважати успішним. Про це під час 4-го Українсько - Німецького економічного форуму сказав в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко.
"Я б не сказав, що це успішний кейс. Тут у нас є проблеми", - зазначив він.
Що стосується "зеленого" тарифу, тут за словами Вітренка, ключем для успіху мали б стати ринкові умови, які б діяли для виробників ВДЕ на тих самих засадах, що і для інших виробників енергії.
Він також звернув увагу, що реалізацію "зеленої енергетики" в Україні розпочали без створення відповідних систем накопичення енергії.
"Нам потрібні storage systems великого обсягу, оскільки зараз у нас просто ніде цю енергію зберігати", - наголосив Вітренко.
Крім того, зазначив Вітренко, "зелена енергетика" в Україні потребує залучення приватного капіталу.
"Нам потрібне залучення приватного капіталу, оскільки ми не такі багаті, як, наприклад, Німеччина", - зазначив Вітренко.
Нагадаємо, 19 березня 2021 року відбувається 4-й Українсько - Німецький економічний форум, у ході якого відбувається фахове обговорення можливостей для розширення двосторонньої співпраці між німецьким та українським бізнесом.
У рамках Форуму серед інших питань обговорюються ключові пріоритети Енергетичного Партнерства, такі як інтеграція енергетичних ринків України до європейської енергосистеми ЕNTSO-E, підвищення рівня енергетичної безпеки, декарбонізації економіки, обміну інноваціями в енергетичних технологіях, а також - та реалізація спільних проектів у сферах розвитку "зеленої" енергетики, діджиталізація енергетичної інфраструктури та створення сучасної енергетичної системи.
Цього року через коронавірусні обмеження захід відбувається в онлайн-форматі.
Організатори Форуму – Асоціація торгово-промислових палат Німеччини (DIHK), Східний комітет німецької економіки (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft) та Німецько-Українська промислово-торговельна палата (AHK Ukraine) разом з українськими партнерами.
https://elektrovesti.net/74975_vitrenko-nazvav-neuspishnim-dosvidom-realizatsiyu-v-ukraini-zelenoi-energetiki
 
 
Держенергоефективності: біоенергетика в Україні може замістити 37 млрд кубометрів газу в рік

Потенціал біоенергетики щодо заміщення імпортованих викопних енергоресурсів в Україні складає 37 млрд кубометрів газу в рік. Про це заявив т.в.о. голови Держенергоефективності Костянтина Гури під час виступу на 6-му українсько-литовському економічному форумі «Економіка і пандемія: криза та нові можливості».
Так, за його словами, вирощування в Україні енергокультур та їхнє використання в енергетичних цілях дає змогу максимально замістити до 20 млрд м³ у рік; використання третини агровідходів – до 10 млрд м³ у рік; виробництво біометану – ще 8 млрд м³ газу в рік.
Нагадаємо, за даними Міненерго, біоенергетика в Україні станом на початок червня 2020 року працювала сумарною потужністю 182 МВт, тоді як Національним планом дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року передбачалося ввести в експлуатацію на 80% більше - 950 МВт.
Серед інших відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) біоенергетичний напрямок найбільше постраждав від заборгованості з боку держави, адже виробники електроенергії з біомаси та біогазу, на відміну від сонця й вітру, вкладаються в сировину.
https://elektrovesti.net/74976_derzhenergoefektivnosti-bioenergetika-v-ukraini-mozhe-zamistiti-37-mlrd-kubometriv-gazu-v-rik
 
 
«Укренерго» отримало сертифікат відповідності системи інформаційної безпеки вимогам стандарту ISO

НЕК «Укренерго» отримала сертифікат відповідності системи управління інформаційною безпекою вимогам міжнародного стандарту ISO, що свідчить про високий рівень захищеності даних та є важливим в контексті інтеграції енергосистеми України в ENTSO-E. Про це 19 березня повідомив прес-центр компанії.
«Укренерго» отримало сертифікат відповідності системи управління інформаційною безпекою вимогам міжнародного стандарту ISO/IEC 27001:2013. За всіма напрямами діяльності компанії, що перевірялися, незалежним аудитором відзначено високий рівень системи управління інформаційною безпекою НЕК «Укренерго», - йдеться у повідомленні.
У ході аудиту було відзначено 5 позицій, за якими компанія перевиконала вимоги стандарту.
«Це стосується забезпечення ресурсами для розвитку системи управління інформаційною безпекою, створення сучасних умов обробки та збереження інформації, кластеризації ресурсів для критичних ІТ-систем, впровадження операційним центром безпеки (SOC) поведінкового аналізу небажаних подій і його взаємодія з державними органами безпеки», - додали в прес-центрі.
Під час перевірки був проведений аналіз оперативно-технологічного управління режимами роботи ОЕС України, паралельної роботи з енергосистемами суміжних держав, забезпечення передачі електроенергії магістральними та міждержавними електричними мережами, функціонування балансуючого ринку, ринку допоміжних послуг, укладання двосторонніх договорів, адміністрування комерційного обліку та комерційних розрахунків. У межах перевірки управління інформаційною безпекою перевірялась і організація фізичного захисту об’єктів системного оператора.
«Отримання сертифікату – важлива та знакова подія для «Укренерго» в контексті інтеграції енергосистеми України до ENTSO-E. Адже ми отримали підтвердження того, що в компанії впроваджена система управління інформаційною безпекою, яка відповідає, а за деякими пунктами перевищує вимоги міжнародного стандарту. Це один з індикаторів забезпечення надійності та безпеки роботи оператора системи передачі», — прокоментував директор з інформаційних технологій «Укренерго» Сергій Галаган.
https://elektrovesti.net/74977_ukrenergo-otrimalo-sertifikat-vidpovidnosti-sistemi-informatsiynoi-bezpeki-vimogam-standartu-iso

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами