Українська енергетична інфраструктура: 15-21 листопада 2021

73

Захід має обирати між російським газом і підтримкою України - Борис Джонсон
Борис Джонсон надсилає повідомлення країнам на тлі зростання напруженості на кордонах Східної Європи, пише британське видання The Guardian
Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон під час офіційної промови попередив, що Захід незабаром має вибирати між залежністю від російського газу та захистом України на тлі напруженості на кордонах Східної Європи. Про це пише The Guardian.
У повідомленні європейським країнам, які сильно залежать від російського газу, прем’єр-міністр висловив припущення, що він вважає, що президент РФ Володимир Путін може серйозно поставитися до обмеження поставок газу трубопроводами, які проходять через Східну Європу, якщо Захід сигналізує про свій намір захистити Україну.
Він також звинуватив авторитарного президента Білорусі Олександра Лукашенка, союзника Росії, в "огидній" спробі спровокувати мігрантську кризу на кордоні з Польщею, щоб підірвати європейську єдність.
Тепер очікується, що міністри закордонних справ ЄС розширять санкції проти Білорусі, включивши в них авіакомпанії, туристичні агенції та осіб, які нібито допомагають заманювати мігрантів до Європи в рамках того, що називають "гібридною атакою" на ЄС.
Виступаючи на бенкеті лорда-мера, Джонсон сказав: "Коли наші польські друзі звернулися за нашою допомогою у вирішенні спровокованої кризи на їхньому кордоні з Білоруссю, ми швидко відповіли. І ми сподіваємося, що наші друзі можуть усвідомити, що незабаром постане вибір між тим, щоб залучати все більше російських вуглеводнів у нові гігантські трубопроводи чи відстоювати Україну та справу миру і стабільності".
Як відзначає The Guardian, британська сторона також висловила стурбованість нарощуванням російських військ уздовж кордону з Україною. Росія відкинула твердження про те, що вона готується до вторгнення, після того, як українське Міністерство оборони повідомило, що в цьому районі зосереджено близько 90 000 російських військових.
Однак офіційний представник прем’єр-міністра сказав: "Ми бачимо тривожну ситуацію на кордоні. Ми продовжуємо підтримувати територіальну цілісність України і продовжуватимемо підтримувати її в умовах ворожості Росії".
На вихідних британський генерал Нік Картер, колишній глава армії, заявив, що Захід повинен бути готовий до ескалації напруженості з Росією. На запитання, чи може це перерости у війну, Картер відповів: "Я не знаю. Я думаю, що ми повинні бути насторожі та переконатися, що стримування переважає, і критично ми повинні переконатися, що в альянсі НАТО є єдність, і ми не допускаємо жодних пробілів у нашій колективній позиції".
Переклад "Української енергетики"
https://ua-energy.org/uk/posts/zakhid-maie-obyraty-mizh-rosiiskym-hazom-i-pidtrymkoiu-ukrainy-borys-dzhonson

П'ять українських міст можуть залишитися без газу через запуск "ПП-2"
"Оператор ГТС" буде вимушений змінити режим роботи української ГТС з транзитного на обслуговування виключно внутрішніх маршрутів
Запуск газопроводу "Північний потік-2" може призвести до припинення транзиту російського газу через Україну, внаслідок чого п'ять міст України залишаться без газу, констатував "Оператора ГТС України" у повідомленні в Facebook.
"Оператор ГТС України бере участь в розгляді заявки на сертифікацію Nord Stream 2, щоб захистити інтереси українців і України. Увесь наш досвід говорить, що цей газогін несе пряму загрозу безпеці постачання газу в Україні. Адже кожен запуск газогону "Газпрому" в обхід України зменшував використання української ГТС для транзиту. Існує значний ризик, що запуск "Північного потоку-2" призведе до аналогічних наслідків і український маршрут остаточно втратить транзитні обсяги російського газу", – пояснюється в повідомленні.
За оцінками Оператора ГТС, у результаті початку експлуатації "Північного потоку-2" п’ять міст на україно-російському кордоні одразу втратять газопостачання. Газ до цих міст надходить через територію Молдови (Могилів-Подільський, Вінницька обл..) або через газопроводи-відводи, до яких підключені на території Російської Федерації (Вовчанськ, Харківська обл., с. Воєводське і смт Троїцьке, Луганська обл..). Також без газу можуть залишитись частина прикордонних споживачів Одеської області, які отримують газ із території Молдови.
Раніше Федеральне мережеве агентство Німеччини (BNetzA) задовольнило заявку держкомпанії "Оператор газотранспортної системи України" на участь у процесі сертифікації газопроводу "Північного потоку-2", а НАК "Нафтогаз України" приєднається до процедури сертифікації у якості незалежного оператора газопроводу "Північний потік-2".
https://ua-energy.org/uk/posts/piat-ukrainskykh-mist-mozhut-zalyshytysia-bez-hazu-cherez-zapusk-pp-2
Білорусь з 18 листопада припинить постачання електроенергії в Україну
Можливість подальшого постачання електроенергії в Україну розглядатиметься білоруською стороною з урахуванням технічних можливостей
"Постачання електроенергії в Україну буде припинено з 18 листопада відповідно до встановленого порядку взаємодії в рамках контрактних відносин", – повідомили у пресслужбі Міненерго Білорусі, інформує "Інтерфакс-Україна".
За інформацією Міненерго Білорусі, 17 листопада о 10:33 перший (і наразі єдиний) енергоблок Білоруської АЕС відключений від мережі дією автоматики. На станції проводиться діагностика та аналіз роботи технологічних систем.
Нагадаємо, імпорт електроенергії з Білорусі в Україну розпочався 6 листопада по 5 МВт щогодини. 7 листопада він здійснювався по 15 МВт протягом чотирьох годин з 16:00 до 20:00. Однак вже 8 листопада об'єм імпорту електроенергії з Білорусі зріс до 400 МВт-год щогодини.
За результатами добових аукціонів з розподілу міждержавних перерізів на 9 листопада 885 МВт потужності перерізу розділили "ЕРУ Трейдинг" та "ТЕТ груп" – 485 МВт та 400 МВТ відповідно
Україна отримала електроенергію з Білорусі в рамках аварійної допомоги 2 листопада. Також аварійна допомога тоді надійшла зі Словаччини.
Аварійна допомога з Білорусі та Словаччини знадобилися через низку аварійних ситуацій на електростанціях ДТЕК. У зв'язку з цим, оператор системи передач ПрАТ "НЕК "Укренерго" попросило Інспекцію енергетичного нагляду перевірити обладнання компанії.
https://ua-energy.org/uk/posts/bilorus-z-18-lystopada-prypynyt-postachannia-elektroenerhii-v-ukrainu


Європа може зіткнутися з віяловими відключеннями взимку – CEO Trafigura
Після припинення виробництва електроенергії на вугіллі Європа значною мірою залежить від газу
Брак газу в Європі спричинить віялові відключення в разі холодної зими. Зараз в Європі не вистачає газу і темпи його закачування до підземних сховищ дуже низькі, повідомив Financial Times гендиректор Trafigura, одного з найбільших енерготрейдерів світу, Джеремі Вейр.
«Наразі, відверто кажучи, у нас не вистачає газу, ми не зберігаємо його на зимовий період. Тому існує реальна занепокоєння, що, якщо у нас буде холодна зима, у нас можуть бути віялові відключення електроенергії в Європі», - сказав Джеремі Вейр на саміті FT Commodities Asia.
Подорожчання газу також стало великим викликом для трейдерів. Декому з них довелося позбавлятися позицій щодо СПГ (скрапленого природого газу) через вимоги про внесення додаткових коштів для покриття контрактів, пояснив Джеремі Вейр.
"Був момент, коли за контракт вимагали 25% ціни активу. Ринок ледь не розсипався", – сказав він.
Trafigura – великий енерготрейдер, що переробляє близько 6,4 млн барелів сирої нафти та нафтопродуктів на день. Компанія заплатила 7,3 млрд євро за 10% у нафтовому проєкті, який розробляє Роснєфть.
Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін наприкінці жовтня доручив "Газпрому" розпочати закачування газу до газових сховищ у Європі після 8 листопада. З 1 листопада газопровід Ямал-Європа було переведено в реверсний режим і "Газпром" відмовився бронювати додаткову транзитну потужність України та Польщі на перший квартал 2022 року.
Напердодні, після новин про призупинення сертифікації "Північного потоку-2" федеральним мережевим агентством Німеччини, спотова ціна газу в Європі злетіла до $1046 за 1 тис. кубометрів (уперше з 26 жовтня).
Раніше, після відмови російського "Газпрому" від бронювання газопроводу Ямал-Європа на грудень, спотова ціна газу в Європі злетіла до $962 за тисячу кубометрів. Одразу після публікації підсумків аукціону 15 листопада ціна найближчого (грудневого) ф'ючерсу на TTF на біржі ICE Futures зросла до 81,27 євро за МВт-год., тобто $962 за тисячу кубометрів.
Раніше самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що готовий перекрити газопровід Ямал-Європа у відповідь на нові санкції ЄС проти його режиму. У ЄС у відповідь порадили Мінську не використовувати питання транзиту російського газу як спосіб тиску в питаннях дипломатії.
https://ua-energy.org/uk/posts/yevropa-mozhe-zitknutysia-z-viialovymy-vidkliuchenniamy-vzymku-ceo-trafiguha


Припинення Німеччиною сертифікації "ПП-2" відкладає його запуск до березня
Для відновлення сертифікації консорціум Nord Stream-2 має створити дочірню компанію, щоб продемонструвати наявність достатнього фінансування та незалежності від російської материнської компанії
Через рішення німецького регулятора призупинити процедуру сертифікації компанії Nord Stream 2 AG введення в експлуатацію газопроводу "Північний потік-2" може бути відкладено до березня наступного року.
Про це повідомило агентство Reuters, посилаючись на джерело в уряді Німеччини.
"Я очікую, що запуск "Північного потоку-2" може бути відкладений до березня 2022 року", - припустило одне з джерел.
Джерело послалося на необхідність того, що російський "Газпром" повинен створити товариство з обмеженою відповідальністю відповідно до законодавства Німеччини, додавши, що "Газпром" заявив, що почне це робити.
"Росія пообіцяла додаткові обсяги газу у випадку відкриття "Північного потоку-2", - цитує Reuters Ганнса Кеніга з дослідницької компанії Aurora, який також наголосивши, що зараз є інші вільні транзитні потужності через Білорусь та Україну, тому в Німеччину може надходити більше газу.
Федеральне мережеве агентство Німеччини 16 листопада тимчасово зупинило процес сертифікації компанії Nord Stream 2 AG як оператора російського газопроводу "Північний потік-2". Після ретельного вивчення документації агентство дійшло висновку, що сертифікувати оператора газопроводу "Північний потік-2" можна буде лише в тому випадку, якщо цей оператор буде організований у юридичній формі відповідно до німецького законодавства.
Кеніг сказав, що цей крок Німеччині був процедурним і зроблений енергетичним органом, який є автономним у своїх оцінках. Регулятор має намір контролювати діяльність німецької компанії Nord Stream 2 на своїй території. Він має можливість заборонити та оштрафувати протиправну поведінку.
Раніше президент РФ Владімір Путін заявив про готовність почати поставки газу по "Північному потоку-2" наступного дня після отримання відповідного дозволу від німецького регулятора.
Днями німецький регулятор допустив "Нафтогаз" до сертифікації оператора "Північного потоку-2".
Нагадаємо, раніше "Оператор ГТС України"виказав занепокоєння тим, що запуск газопроводу "Північний потік-2" може призвести до припинення транзиту російського газу через Україну, внаслідок чого п'ять українських міст залишаться без газу ."Оператор ГТС" буде вимушений змінити режим роботи української ГТС з транзитного на обслуговування виключно внутрішніх маршрутів
https://ua-energy.org/uk/posts/prypynennia-nimechchynoiu-sertyfikatsii-pp-2-vidkladaie-ioho-zapusk-do-bereznia

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами