Українська енергетична інфраструктура: 14-20 червня 2021

1
Південнокорейська компанія планує збудувати в Україні завод з переробки пластику за $60 млн.

Південнокорейська компанія Caris планує побудувати в Україні завод з виробництва екологічних дорожніх відбійників з переробленого пластику. У проект компанія має намір інвестувати $ 60 млн, повідомляє Ліга.Бізнес.
У Міністерстві економіки сподіваються, що цей проект зможе скористатися держпідтримкою інвестиційних проектів.
Компанія Caris Co розробляє і виробляє продукти для забезпечення безпеки на дорозі. Це дорожнє огородження, розділові смуги і захисні бар'єри з полівінілхлориду. Працює і має підрозділи в 11 країнах, зокрема – в Україні.
У 2020 році Caris підписала контракт на будівництво заводу з виробництва дорожніх огороджень, йдеться на сайті компанії. Вартість заводу оцінювали в $ 100 млн. Пізніше Caris купила будівельну компанію в Україні та комплексні будівельні ліцензії.
https://ecotown.com.ua/news/Pivdennokoreyska-kompaniya-planu-zbuduvati-v-Ukraini-zavod-z-pererobki-plastiku-za-60-mln-/
 
 
Україну закликали затвердити до кінця липня другий національно визначений внесок у боротьбу зі зміною клімату

До кінця липня Україну закликали затвердити амбітний другий національно певний внесок у боротьбу зі зміною клімату у рамках підготовки до COP26(Конференція ООН з питань зміни клімату в Глазго в листопаді 2021 року).
Про це заявили посли країн "Великої сімки"(G7) на зустрічі з міністром енергетики України Германом Галущенко 10 червня, передає interfax.com.ua. 
В офіційній зустрічі в четвер взяли участь Ніколас Геррокс( Великобританія), Лариса Галадза (Канада), Крістіна Квін (США), Етьєн де Понсен (Франція), Казуя Оцука (Японія) і Матті Маасікас (ЄС).
Дипломати зустрілися з міністром, щоб обговорити його плани щодо реформ енергетичного сектора, зміцнення енергетичної безпеки, а також стабілізації та посилення використання відновлюваної енергії.
Посли підкреслили важливість належного корпоративного управління як передумови конкурентного, лібералізованого енергоринку.
У свою чергу Герман Галущенко представив керівництву дипломатичних місій країн G7 і представництва Європейського Союзу стратегічні пріоритети діяльності Міненерго України.
За інформацією прес-служби Міністерства, серед ключових завдань Герман Галущенко назвав реорганізацію ринку електроенергії, реалізацію Європейського зеленого курсу, інтеграцію української енергетичної системи в європейську мережу (ENTSO-E), реструктуризацію вугільної галузі як одного з важливих інструментів декарбонізації української енергетики, інші кроки з посилення енергетичної безпеки країни.
"Учасники зустрічі високо оцінили зазначені стратегічні напрямки роботи Міністерства, - йдеться у повідомленні. - Сторони домовилися про продовження плідного діалогу та подальшої співпраці".
https://ecotown.com.ua/news/Ukrainu-zaklikali-zatverditi-do-kintsya-lipnya-drugiy-natsionalno-viznacheniy-vnesok-u-borotbu-zi-zm/
 
 
ЄБРР розкритикував плани України ввести акциз на «зелену» енергію

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) розкритикував плани Кабміну ввести акцизний податок «зелених» електроенергію, що вкрай несприятливо позначиться на розвитку відновлюваних джерел енергії в Україні, передає Цензор.нет.
«Інвестиційний клімат України постраждав від низки факторів: ретроспективні зміни «зеленого» тарифу, неплатежі виробникам «зеленої» електроенергії, значний накопичений борг, який до цих пір не виплачений. Більш того, тривають дискусії про подальші несприятливі зміни в нормативної середовищі, таких як введення акцизного податку на ВДЕ», – повідомив заступник директора і керівник сектора інфраструктури ЄБРР в Україні Марк Магалецький.
Він підкреслив, що дії українського уряду привели до припинення інвестицій. З минулого року ЄБРР не зміг почати жодного нового проекту в енергетичному секторі України.
«Цю тенденцію необхідно терміново змінити, оскільки відновлювані джерела енергії є єдиний новий спосіб для збільшення потужності генерації і єдиний шлях для майбутнього розвитку», – зазначив Марк Магалецький.
2 червня Кабмін вніс до парламенту законопроект про введення додаткового акцизного податку на електроенергію з відновлюваних джерел енергії. На наступний день, 3 червня найбільший скандинавський фонд NEFCO оголосив про зупинку інвестицій в Україну. Найбільші асоціації назвали плани уряду в спробі експропріації їхніх активів і пригрозили судом. В кінці квітня іноземні інвестори ініціювали перший міжнародний арбітраж проти України через порушення урядом своїх зобов'язань. Аналогічні позови проти України готують ще до 10 інвесторів в «зелену» енергетику України.
https://ecotown.com.ua/news/BRR-rozkritikuvav-plani-Ukraini-vvesti-aktsiz-na-zelenu-energiyu/
 
 
Розслідування Free Svydovets показало як лісники знищують Карпати

Конкретні державні лісові господарства, а не невідомі «чорні лісоруби», проводять масову вирубку карпатських лісів з порушенням законодавства і легалізують деревину через корупційні схеми. Про це йдеться у звіті «Дерева не вміють кричати. Як несталість та беззаконня знищують ліси Українських Карпат», який було опубілковано 16 червня ініціативною групою Free Svydovets.
У фокусі нового розслідування два державні лісгоспи Закарпатської області – Брустурянський та Ясінянський.  За словами авторів звіту, ці два з-поміж близько сорока державних лісгоспів Українських Карпат, слугують чудовою ілюстрацією беззаконня та несталого управління лісами в Україні.
«Можна подумати, що Ясінянський та Брустурянський лісгоспи, які фігурують у розслідуванні – це лише невдалий приклад. Але насправді аналогічне відбувається по всій території України, і поза межами Карпат також. Лісгоспи масово проводять і незаконні рубки, і законні, але катастрофічні за своїми наслідками через застаріле законодавство», – коментує Єгор Гриник, один з авторів розслідування, експерт з лісового напрямку Української природоохоронної групи.
У звіті про результати розслідування наводяться наступні факти:
·        У 2018-19 роках Брустурянський та Ясінянський лісгоспи знищили близько 50 гектарів пралісів – одних з останніх лісів України, які ніколи не зазнавали руйнівного впливу людини;
·        За ці ж два роки Ясінянський лісгосп незаконно зрубав більш ніж 51 гектар лісу, ігноруючи обов’язкову процедуру оцінки впливу на довкілля;
·        Під час польових виїздів виявлено, що на більшості ділянок санітарних рубок ліс був здоровим та життєздатним, а не всихаючим, як зазначено в офіційних документах;
·        Частина несталих рубок, якими знищуються карпатські ліси, є абсолютно законною через застаріле, майже радянське лісове законодавство України;
·        Існують десятки корупційних схем, які дозволяють лісгоспам отримувати чорну деревину;
·        Державна екологічна інспекція, яка страждає від недофінансування, корупції та недосконалого законодавства (як вам штрафи у декілька сотень гривень?), не здатна ефективно протидіяти знищенню лісів;
·        Споживачем значної кількості незаконної та несталої деревини є Європейський Союз, який аж надто покладається на систему сертифікації деревини FSC – систему, яка не забезпечує законності та сталості.
«Саме так – не чорні лісоруби, а цілком публічні державні підприємства проводять масові незаконні та несталі рубки, прикриваючись фальшованими документами або недоліками законодавства», - відзначають природозахисники.
На думку авторів звіту з результатами розслідування, дії Європейського Союзу, не зважаючи на задекларовані принципи, також є не надто ефективними. Вони зазначають, що для того щоб уникнути потрапляння незаконної та несталої деревини на полиці європейських магазинів, ЄС необхідно надати Україні більш ґрунтовну допомогу у лісовій реформі, а також суттєво обмежити споживання «ризикованої» деревини з України – наприклад, отриманої у ході санітарних рубок.
Інформація для розслідування збиралася з грудня 2019 по лютий 2021 року. Понад рік тривали аналіз документів, польові виїзди, опитування інсайдерів, погрози та залякування з боку корупціонерів. Усе це – для того, щоб розвінчати міф про «чорних лісорубів» та показати роботу державних лісогосподарських підприємств (лісгоспів) – справжніх винуватців трагедії карпатських лісів.
https://ecotown.com.ua/news/Rozsliduvannya-Free-Svydovets-pokazalo-yak-lisniki-znishchuyut-Karpati-/
 
 
В Києві розробляють план дій з декарбонізації столичної енергетики на 15 років

Нині у Києві розробляють план «озеленення» енергетики у найближчі 15 років. КП «Київтеплоенерго» взяло участь в онлайн-обговоренні Плану дій «Зелене місто» для Києва у рамках підписаного в березні 2019 року Меморандуму про порозуміння між Київською міською держадміністрацією і Європейським банком реконструкції та розвитку щодо програми ЄБРР «Зелені міста», передає Київ.media.
На Facebook-сторінці КП «Київтеплоенерго» йдеться про те, що в обговоренні взяли участь більше 100 представників ЄБРР, КМДА, громадських організацій та комунальних підприємств.
Учасники визначили основні завдання-індикатори, щоб Київ став низьковуглецевим, екологічно свідомим і розумним містом, яке надає громадські послуги високої якості. Серед завдань: зменшення споживання теплової енергії/викопного палива житловими будівлями, збільшення частки електроенергії, виробленої з відновлювальних джерел, а також зниження рівня зношеності теплових мереж.
Водночас вже розробили план дій декарбонізації столичної енергетики, що передбачає:
·         підвищення рівня енергоефективності житлового фонду та будівель бюджетної сфери завдяки термомодернізації, автоматизації, ремонту;
·         впровадження заходів з підвищення енергетичної ефективності в промисловій сфері;
·         встановлення дахових сонячних колекторів для забезпечення будівель гарячою водою та теплом;
·         реконструкція мереж та обладнання централізованого теплопостачання.
Найближчим часом у столиці планується заміна трубопроводів, збільшення обсягів фінансування з бюджету, а також залучення коштів міжнародних фінансових установ на модернізацію мереж та обладнання. Крім того, передбачається аналіз можливості використання теплових насосів як у системах централізованого теплопостачання (наприклад, у районних котельнях), так і в багатоквартирних будинках.
Цікаво, що в межах Плану Київ за 15 років знизить забруднення повітря та викиди парникових газів енергоджерелами. До слова, КП «Київтеплоенерго» як найбільша столична енергокомпанія, яка забезпечує близько 90% потреб Києва у теплі і 60% у електроенергії, активно вивчає світові інноваційні підходи виробництва «зеленого» тепла та декарбонізації столичної енергетики.
https://ecotown.com.ua/news/V-Ki-vi-rozroblyayut-plan-diy-z-dekarbonizatsii-stolichnoi-energetiki-na-15-rokiv/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами