Українська енергетична інфраструктура: 14-20 лютого 2022

5e593007ae5ac972865dcff6

РГК підтверджує перше в Україні підключення біометанової станції до регіональної газової мережі до кінця 2022 року
Перше в Україні підключення біометанової станції, яка працює на відновлюваних джерелах, до регіональної газової мережі відбудеться до кінця поточного року, передає Енергореформа.
У цьому упевнений директор Регіональної газової компанії Олег Ніконоров.
"Цього року зможемо першу біогазову станцію приєднати до мережі", – сказав він на конференції Європейської бізнес-асоціації (ЄБА) Global Outlook: Reality Check.
У РГК агентству "Інтерфакс-Україна" уточнили, що таке підключення очікується у другій половині цього року, орієнтовно восени, проте поки що не сказали, про яку станцію йдеться.
Ніканоров зазначив, що РГК йде за європейськими трендами інвестицій у проекти декарбонізації.
За його словами, Європа сьогодні вже на 90% готова до прийому водневих сумішей до газових мереж, тоді як в Україні рівень готовності він оцінив у 30-40%.
Важлива деталь:
У жовтні минулого року РГК допускала підключення біометанового заводу до мережі у середині 2022 року. Компанія наголошувала, що розглядає із цією метою 10 біометанових заводів.
http://reform.energy/news/rgk-pidtverdzhue-pershe-v-ukraini-pidklyuchennya-biometanovoi-stantsii-do-regionalnoi-gazovoi-merezhi-do-kintsya-2022-roku-19789


Інтеграція з ENTSO-E дозволить Україні наростити потужності ВДЕ на 5 ГВт – точка зору
Інтеграція української енергосистеми з ENTSO-E дозволить Україні наростити генеруючу потужність на відновлюваних джерелах (ВДЕ) до 2030 року на 5 ГВт, передає Енергореформа.
Про це повідомляється в прес-релізі ДТЕК 17 лютого з посиланням на слова генерального директора ДТЕК ВДЕ Маріса Куніскіса.
"Інтеграція в європейські мережі та нові інвестиції дадуть нам наближення ціни "зеленої" енергетики до ринкової ціни, а також її збалансованість. У майбутньому ми не повинні говорити: "ціна зеленої енергетики", "ціна атомної енергетики" чи "ціна вугільної енергетики". Ми маємо говорити про одне: "ціна електроенергії на ринку", – зазначив Куніскіс на форумі "Renpower Ukraine 2022" у Києві.
Як вважають у ДТЕК, синхронізація дасть змогу стабілізувати ринок електроенергії, а відповідальний підхід держави до розвитку ВДЕ сприятиме більшому обсягу інвестицій у сектор та дозволить здешевлювати вартість позикового капіталу для реалізації проєктів.
"Виходячи з сьогоднішнього рівня LCOE традиційної генерації та ВДЕ, а також беручи до уваги непросту ситуацію з енергоресурсами (насамперед газом), ВДЕ є більш перспективною технологією для нарощування потужностей в Україні", – наголосили у компанії, стверджуючи, що роль ВДЕ у довгостроковій перспективі, з урахуванням курсу на декарбонізацію, зросте в рази.
"Варто також зазначити, що при синхронізації з ENTSO-E питання декарбонізації енергосектору стане ще більш актуальним, оскільки від частки "брудної генерації" в енергобалансі країни залежатиме рівень мит, якими оподатковуватиметься експорт електроенергії до Європи", – констатували у ДТЕК.
На цей час потужності ВДЕ в Україні становлять 8,5 ГВт, з яких 6,2 ГВт – це сонячна генерація. З урахуванням домашніх СЕС, загальна потужність ВДЕ в енергосистемі країни – приблизно 10 ГВт. Після синхронізації з ENTSO-E потенціал зростання може становити приблизно 5 ГВт нових потужностей ВДЕ до 2030 року з урахуванням поступового виведення неефективних блоків ТЕС з експлуатації.
Важливі деталі:
НЕК "Укренерго" офіційно повідомило про роботу Об'єднаної енергосистеми (ОЕС) України в ізольованому від енергосистем Росії, Білорусі та мережі ENTSO-E режимі 24-26 лютого 2022 року.
Згідно з повідомленням на сайті оператора, на цей період ОЕС України буде об'єднана з "Островом Бурштинської ТЕС", і дві частини енергосистеми країни працюватимуть синхронно.
Заходи, спрямовані на синхронізацію енергосистем, планується завершити у 2023 році.
http://reform.energy/news/integratsiya-z-entso-e-dozvolit-ukraini-narostiti-potuzhnosti-vde-na-5-gvt-tochka-zoru-19787


Енергосистема Україна 24-26 лютого функціонуватиме в ізольованому режимі
НЕК "Укренерго" підтвердило наміри про роботу Об'єднаної енергосистеми (ОЕС) України в ізольованому від енергосистем Росії, Білорусі та мережі ENTSO-E режимі 24-26 лютого 2022 року.
Про це йдеться на сайті оператора.
"Робота в ізольованому режимі — випробування, яке проводиться в межах підготовки до синхронізації об’єднаної енергосистеми (ОЕС) України з енергосистемою континентальної Європи ENTSO-E. Воно передбачено Угодою про умови майбутнього об’єднання української та європейської енергосистем та має проводитися в два етапи: у зимовий та літній періоди", - пояснюється у повідомленні.
"Укренерго" додає, що випробування не є стрес-тестом для енергосистеми, а його ціль – продемонструвати здатність енергосистеми підтримувати необхідну частоту 50 Гц в різних режимах роботи. Тестування передбачає почергове проведення відключення генерації та навантаження.
На даний час досягнуті всі необхідні домовленості з операторами системи передачі (ОСП) РФ та Білорусі про тимчасове припинення паралельної роботи та повернення до неї. Усі дії НЕК відповідають умовам договорів про паралельну роботу із ОСП суміжних країн, запевнили у компанії.
Операції для тимчасового від'єднання острова БуТЕС від ENTSO-E та приєднання його до ОЕС України розпочнуться вранці 23 лютого. Після їх завершення виконуватимуться операції з тимчасового від'єднання ОЕС України від енергосистем Росії та Білорусі.
Повернення на паралельну роботу з енергосистемами суміжних країн заплановано на 27 лютого. Робота блоку регулювання "Україна-Молдова" в ізольованому режимі також запланована 24-26 лютого. Результати тестування стануть підставою для прийняття рішення ENTSO-E щодо переходу на паралельну роботу з українською та молдавською енергосистемами, описав оператор план дій.
Під час ізольованої роботи 24-26 лютого також буде об'єднано торгові зони ОЕС України та острови БуТЕС. Відповідно, Бурштинська ТЕС та всі інші українські виробники електроенергії у зазначений період працюватимуть у єдиній торговій зоні. НЕК провела переналаштування у системі управління ринком (Market management system — MMS) та інші необхідні заходи.
Крім того, буде проведено роботи із забезпечення безперебійного функціонування балансуючого ринку та ринку допоміжних послуг під час роботи ОЕС України в ізольованому режимі. Диспетчерський центр НЕК довів до постачальників допоміжних послуг (виробників електроенергії) необхідні обсяги резервів, які при випробуванні необхідно забезпечити на кожному енергоблоці.
Програма випробувань узгоджена з ENTSO-E та передбачає всі необхідні заходи, що дозволяють підтримувати надійність та безпеку енергопостачання українських споживачів, завпевнили у НЕК.
"Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних та міждержавних ліній електропередач, а також централізовану диспетчеризацію об'єднаної енергосистеми країни.
https://ua-energy.org/uk/posts/enerhosystema-ukraina-24-26-liutoho-funktsionuvatyme-v-izolovanomu-rezhymi


Міненерго представить два проєкти для споживачів з відкритими даними
Міністерство енергетики розробляє два проєкти з відкритими даними, які матимуть безпосередню користь для кінцевого побутового споживача. Про це під час онлайн-дискусії "(Не)відкриті дані в енергетиці" сказав заступник міністра енергетики з питань цифрової трансформації Фарід Сафаров, повідомляє "Українська енергетика".
"Я би хотів звернути увагу на два проєкти, над якими ми зараз працюємо, які мають стати флагманськими від Міненергетики. Перший - це проєкт "Кабінет енергоспоживача", - розповів заступник міністра.
Сафаров пояснив, що Кабінет енергоспоживача допоможе коректно відслідковувати все, що відбувається зі споживанням енергоресурсів. За його словами, такий інструмент, єдиний електронний дата-хаб щодо кількості споживання електроенергії і газу,- має бути створений у рамках співпраці з Міжнародним валютним фондом.
"Для мене було дуже великим здивуванням, що держава досі не володіє даними про фактичну кількість споживання. Уся інформація консолідована на рівні облгазів та колишніх обленерго. Завдання дата-хабів є збір цієї інформації з перехресним верифікуванням", - наголосив Сафаров.
Другий проєкт - система моніторингу якості та безпечності нафтопродуктів.
"Є необхідність створення цілісної системи моніторингу ринку нафтопродуктів. Також нам потрібен ринковий механізм для формування прозорих цін на натфопродукти та скраплений газ. Отже, саме для цього ми цей механізм і створюємо", - відзначив Сафаров.
Він наголосив, що і держава, і суспільство отримають переваги від збільшення кількості відкритих даних.
"З одного боку, ми зменшуємо кількість запитань до державного органу, публікуючи ці дані. З іншого боку, громадський сектор отримує інструменти для контролю над прозорістю багатьох процесів", - сказав заступник міністра.
За словами Сафарова, доступ громадськості до даних допоможе державі звертати увагу на ефективність чи неефективність різноманітних процесів.
"Моє завдання зробити так, щоб відкриті дані у сфері енергетики були соціально значимими, щоб ними користувалися", - наголосив заступник міністра.
https://ua-energy.org/uk/posts/minenerho-predstavyt-dva-spozhyvatskykh-proekty-z-vidkrytymy-danymy


Негативні небаланси газу в січні 2022 року зросли до 272 млн куб. м
Негативні небаланси в українській ГТС в січні 2022 року зросли майже в два з половиною рази до 272 млн куб. м, порівняно з груднем минулого року. Про це свідчать дані оприлюднені на порталі Energy Map, повідомляє "Українська енергетика".
Показник є найбільшим з березня 2021 року, коли користувачі ГТС утворили негативних небалансів на 754 млн куб. м. Разом з тим, позитивні небаланси в січні 2022 року дещо скоротились - до 138 млн куб. м з 123 млн куб. м.
Нагадаємо, з 19 січня 2022 року Оператор ГТС врегульовує небаланси шляхом купівлі-продажу природного газу на короткостроковому ринку “Української енергетичної біржі”.
Завантажити дані про позитивні та негативні небаланси. Дані містять щоденну інформацію про обсяг позитивних та негативних небалансів в українській ГТС.
https://ua-energy.org/uk/posts/nehatyvni-nebalansy-v-sichni-2022-roku-zrosly-do-272-mln-kub-m

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами