Українська енергетична інфраструктура: 13-19 грудня 2021

317

Україна на 21-му місці у рейтингу інвестпотенціалу енергопереходу в країнах, що розвиваються

Україна посіла 21 місце у рейтингу інвестиційного потенціалу країн, що розвиваються, для енергетичного переходу та 48 місце – у рейтингу країн світу.
Про це йдеться у десятому звіті Climatescope, який проводиться щорічно BloombergNEF і охоплює 136 країн світу(107 країн, що розвиваються і 29 розвинених), передає interfax.com.ua.
Україна отримала оцінку 1,74 з 5. Аналітики відзначають прогрес країни у частині виконання першого національно визначеного внеску у Паризьку угоду, згідно з яким Україна до 2030 року зобов'язалася скоротити викиди парникових газів до 60% від рівня 1990 року, але зробила це набагато раніше. Так, у 2019 році, згідно з проектом Національного кадастру антропогенних викидів за 1990-2019 роки, викиди CO2 склали 332 млн тонн – 37,6% від рівня 1990 року.
Україна, згідно з оновленим національно визначеним внеском, зобов'язалася скоротити викиди на 65% до 2030 року і наростити до 2035 року частку відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) в електроміксі до 25%.
У звіті наголошується, що Україна виконала попередню мету щодо збільшення частки ВДЕ до 11% до 2020 року, зокрема завдяки фінансовим стимулам і пільгам з боку уряду.
Аналітики також згадують про "зелені" аукціони, які очікуються в 2022-2025 роках.
Водночас у главі "Відмова від викопного палива" йдеться про обіцянку України відмовитися від вугільної енергетики до 2035 року, яку дали представники української делегації на кліматичному саміті у Глазго COP26. При цьому у коментарі порталу Green Deal віце-прем'єр України Ольга Стефанишина повідомила, що Кабмін не затверджував офіційних документів з метою відмови від вугільної генерації до 2035 року, і Міністерству енергетики належить скорегувати цю дату.
Аналізуючи транспортний сектор України, експерти звертають увагу на мету Національної транспортної стратегії про досягнення 75%-ї частки електротраспорту у внутрішніх перевезеннях до 2030 року, законопроект, що регламентує роботу на маршрутах тільки електробусів після 2030 року, а також законопроект, який забороняє імпорт бензинових і дизельних автомобілів в Україну з 2030 року.
Незважаючи на відсутність грантів або кредитів для покупки електромобілів, Україна має намір за підтримки ЄБРР ввести безвідсоткові кредити на ці цілі, нагадують у BloombergNEF. Разом з тим наголошується, що в Україні з 2016 року не стягується ввізне мито на електромобілі і до 2022 року продовжено звільнення від сплати податку на додану вартість.
Найбільш слабка динаміка розвитку спостерігається у секторі житлово-комунального господарства. Аналітики підкреслюють, що Україна дуже залежить від газу в опаленні будівель, тоді як стандарти енергоефективності знаходяться на мінімальному рівні. При цьому згадується про програму «теплих» кредитів.
https://ecotown.com.ua/news/Ukraina-posila-21-mistse-u-reytingu-investpotentsialu-energoperekhodu-v-krainakh-shcho-rozvivayutsya/


На Тернопільщині з'явиться новий національний парк

У Тернопільській області планують створити національний природний парк "Бережанське Опілля".
Чинні межі природно-заповідного фонду області розширять орієнтовно на 11,8 тис. га, передає ecopolitic.com.ua.
«Зараз площа природно-заповідного фонду Тернопільщини становить 123 535 гектарів - це 645 одиниць територій та об'єктів, - зазначив заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Володимир Важинський. - Від загальної площі області це майже 9%, ми прагнемо збільшити цю цифру до 15%».
Під час засідання ОДА погодила проект указу президента "Про зміну меж території національного природного парку "Кременецькі гори" та збільшення його площі на понад 532,8 гектара.
Управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації продовжило підготовку документів до проектів створення 28 нових територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 13,1 тис. га. Йдеться про розширення території національного природного парку "Кременецькі гори" на 188,5926 га та створення національного природного парку "Бережанське Опілля" орієнтовною площею 11,8 тис. га.
В Тернопільській області також розташовані національні природні парки "Дністровський каньйон" та природний заповідник "Медобори".
https://ecotown.com.ua/news/Na-Ternopilshchini-z-yavitsya-noviy-natsionalniy-park/


Українська енергетика має інвестувати не менше 80 млрд грн на рік у проекти з декарбонізації

Для виконання кліматичних цілей українська енергетика має інвестувати у проекти з декарбонізації не менше 80 млрд гривень на рік.
Про це заявив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук у рамках "Діалогу з декарбонізації бізнесу", організованому Посольством Великої Британії в Україні та Офісом Національної інвестиційної ради, передає Енергореформа.
"Щоб Україна досягла амбітної мети щодо зниження викидів СО2 на 65% від рівня 1990 року, енергетичний сектор має інвестувати щонайменше 75–80 млрд гривень на рік у проекти з декарбонізації, - каже він. - Водночас, в Україні один із найвищих ризиків для інвестування у сектор відновлюваної енергетики та економіки загалом".
На його думку, держава має стратегічно підходити до трансформації енергетики та надавати гарантії для залучення довгих системних інвестицій у будівництво нових потужностей відновлювальних джерел енергії(ВДЕ). «Для покращення інвестиційного клімату необхідно проводити політику єдиних правил гри як для іноземних, так і національних інвесторів, - підкреслив він. - Це дозволить перейти від декларування до дій у реалізації кліматичної програми".
У компанії вважають, що повне вирішення питання з виплатою боргів усім виробникам ВДЕ та відновлення довіри з боку інвесторів сприятиме середньорічному приросту ВВП України на $3 млрд. «Це можливо завдяки відновленню інвестицій у сектор ВДЕ та його повноцінного функціонування», - зазначили у ДТЕК.
https://ecotown.com.ua/news/Ukrainska-energetika-ma-investuvati-ne-menshe-80-mlrd-grn-na-rik-u-proekti-z-dekarbonizatsii/


У Черкасах почали переробляти деревні та рослинні відходи у паливо для котелень

У Черкасах почали переробляти відходи рослинного та іншого походження в паливо для теплоелектростанцій та котелень.
Проект реалізує комунальне підприємство "Екологія", передає ecopolitic.com.ua.
«У місті накопичилося понад 25 тисяч складометрів відходів деревини: гілля, обрізки дерев з вулиць міста, територій шкільних і дошкільних закладів, комунальних підприємств, – розповів начальник відділу екології департаменту житлово-комунального комплексу Володимир Гусаченко. – Нині ми переробляємо його у щепу, яку потім використовуватимемо для виробництва теплової та електричної енергії - спеціальна техніка дає змогу подрібнити 150 складометрів на годину».
Проект забезпечить екологічну утилізацію деяких видів відходів та виробництво альтернативного палива. Нині комунальники переробляють деревину на паливо, яке далі продають місту Сміла.
За словами заступника директора КП "Екологія" Юрія Єфремова, підприємство на реалізацію проекту, який позбавляє місто від сміття, не взяло з міського бюджету жодної копійки.
На переконання заступника міського голови Руслана Ткаченко, проект допоможе зменшити вартість однієї гігакалорії тепла для населення. "Ми проаналізували сучасні методології та впроваджені у різних країнах світу проекти і, зважаючи на сировинну базу, обрали два напрями перероблення відходів: виробництво теплової енергії та електричної енергії, – зазначив він. - Обсягу відходів у Черкасах, які накопичуються за рік, вистачить для того, щоб допомогти теплопостачальним компаніям перейти на екологічне паливо».
https://ecotown.com.ua/news/U-CHerkasakh-pochali-pereroblyati-derevni-ta-roslinni-vidkhodi-u-palivo-dlya-kotelen/


Світовий банк розгляне можливість виділення Україні €300 млн на енергоефективність

Світовий банк розгляне можливість надання Україні 300 млн на енергетичну незалежність.
Як повідомила міністр економіки Юлія Свириденко, відповідне питання розгляне Рада директорів СБ у рамках другого траншу за проектом «Друга позика на політику розвитку у сфері економічного відновлення», передає mind.ua.
«У стратегії партнерства на 2022–2026 роки фокусуємося на економічному розвитку України, макрофінансовій стійкості, впровадженні електронного урядування та цифровізації, розширення експортних ринків та посилання конкурентоспроможності українських «зелених» технологій», – зауважила голова відомства. – Отримані кошти спрямуємо на фінансування президентського проекту «Енергетична незалежність».
За словами Юлії Свириденко, очікується реалізація Світовим банком інвестиційних проектів у галузях машинобудування, енергетики, інформаційних технологій, сільського господарства та будівництва.
Важливим напрямком співпраці залишається збільшення конкурентоспроможності зовнішньої торгівлі, розширення державно-приватного партнерства та загальне покращення бізнес-клімату.
«Співпраця зі Світовим банком для нас важлива не лише завдяки фінансовому супроводу важливих проектів, але і як експертна допомога у впровадженні реформ», – заявила міністр економіки.
https://ecotown.com.ua/news/Svitoviy-bank-rozglyane-mozhlivist-vidilennya-Ukraini-300-mln-na-energoefektivnist/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами