Українська енергетична інфраструктура: 12-18.11.2018



Спільний проект Турбоатома та Енергоатома з розробки нового покоління конденсаторів для АЕС рекомендовано на присудження Держпремії України

Комітет з Державних премій України в галузі науки і техніки за результатами голосування пропонує присудити Державну премію України в галузі науки і техніки 2018 року роботі АТ «Турбоатом» та НАЕК «Енергоатом» з розробки нового покоління конденсаторів для українських АЕС.
5 листопада 2018 року відбулося засідання Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки. На засіданні шляхом голосування було прийнято рішення рекомендувати спільний проект АТ «Турбоатом» та НАЕК «Енергоатом» на присудження Державної премії в галузі науки і техніки 2018 року. Представлену роботу присвячено створенню конденсаторів нового покоління «блочно-модульного» виконання для турбоустановок потужністю 1000 МВт, які відповідають сучасним вимогам з енергоефективності та надійності як для модернізації діючих АЕС, так і для будівництва нових.
У ході розробки та впровадження проекту вирішувалися складні наукові завдання. У їх вирішенні брали участь не лише фахівці Турбоатома, але і партнери підприємства: Інститут проблем машинобудування, Інститут електрозварювання ім. Є.О. Патона, а також Енергоатом, який є стратегічним замовником та партнером Турбоатома. До складу групи претендентів на отримання премії включено фахівців Турбоатома, представників Енергоатома та співробітників згаданих інститутів. Слід також зазначити, що крім наукових проблем, у роботі врахований світовий досвід. При цьому, у порівнянні з конденсаторами, які створюються різними світовими виробниками для інших замовників, рішення використані Турбоатомом відрізняються новизною. Вона полягає не тільки в конструкції конденсатора, а й у багатьох технологічних рішеннях.
Автори роботи:
• Шавлаков Олександр Володимирович - перший віце-президент - технічний директор НАЕК «Енергоатом».
• Феофентов Микола Олексійович - головний інженер ВП «Южно -Українська АЕС».
• Панченко Олександр Вікторович - заступник головного фахівця турбоустановок ВП «Запорізька АЕС».
• Касаткін Олег Георгійович - доктор технічних наук, провідний науковий співробітник Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН України.
• Усс Олександр Миколайович - заступник головного конструктора - начальник конструкторського відділу теплообмінних апаратів АТ «Турбоатом».
• Пацюк Сергій Трохимович - заступник генерального директора АТ «Турбоатом».
• Вавілов Олександр Васильович - головний зварник АТ «Турбоатом».
• Харламіді Дионіс Харлампійович - доктор технічних наук, провідний науковий співробітник Інституту проблем машинобудування НАН України.
http://www.energoatom.kiev.ua/ua/press/nngc/55033-sovmestnyyi_proekt_turboatoma_i_energoatoma_po_razrabotke_novogo_pokoleniya_kondensatorov_dlya_aes_rekomendovan_na_prisujdenie_gospremii_ukrainy/


«Енергоатом» не бачить серйозних ризиків з паливозабезпеченням через попадання «СхідГЗК» до списку санкцій РФ

Президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський не бачить серйозних ризиків із забезпеченням АЕС України ядерним паливом через включення ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» (СхідГЗК) до переліку компаній, проти яких введені санкції уряду РФ.
«Ми зараз вивчаємо це питання разом з» ТВЕЛ «. Попередньо не бачимо ризиків», - сказав він в коментарі агентству «Інтерфакс-Україна».
Глава НАЕК звернув увагу, що введені РФ санкції проти українських підприємств спрямовані на експорт з України, тоді як імпортована з Росії продукція не порушена.
У той же час, за його словами, «Енергоатом» може поміняти схему роботи із збагаченням не в РФ закуповуваного компанією у СхідГЗК уранового концентрату. Зокрема, НАЕК може його збагачувати в інший, що має на це право країні, з подальшою передачею на фабрикацію збірок Westinghouse.
«Така можливість завжди є. Раніше, коли ми оголошували міжнародні тендери, то висували в них багато опцій - окремо уран, окремо послуги (по збагаченню - ІФ), уран з послугами, і вибирали найкращу пропозицію. У принципі, найкраще виявлялося комплексну пропозицію - вже готовий урановий збагачений продукт «, - пояснив він.
«Так що я не бачу тут серйозних ризиків. Нам потрібно зрозуміти наскільки ця обмежувальна санкція є спробою зробити нас вразливіші, хоча вона не зробить нас вразливіші, оскільки ми перебудуємося на іншу схему роботи. Може, СхідГЗК просто потрапив під санкції як все експортери. Будемо розбиратися «, - резюмував Ю. Недашковський.
Як повідомлялося, «СхідГЗК» і «Смоли», що входять до складу держконцерну «Ядерне паливо» увійшли до оприлюдненого 1 листопада список юридичних осіб, проти яких введені санкції уряду РФ.
«Енерагоатом» набуває у «СхідГЗК» ядерний концентрат і передає його на збагачення в РФ в рамках контрактів з російською компанією «ТВЕЛ».
СхідГЗК у 2017 році знизив випуску концентрату урану на 16,8% (на 169 тон) у порівнянні з 2016 роком - до 836,1 тон. За підсумками восьми місяці виробництво УОК склало 746,2 тон.
СхідГЗК - єдине в Україні та найбільше в Європі підприємство з видобутку та переробки уранової руди. Щорічні потреби українських АЕС в концентраті урану складають близько 2,4 тис. тон, тоді як його внутрішнє виробництво ДП «СхідГЗК» становить близько 1 тис. тон.
https://interfax.com.ua/news/economic/543629.html


«ДТЕК Енерго» оцінює будівництво залізничних колій до Луганської ТЕС в 1 млрд грн

Будівництво залізничних колій до Луганської ТЕС, яка 6 листопада була вимушена перейти на спалювання газу через блокування РФ постачання вугілля, може обійтися у близько 1 млрд грн, повідомив генеральний директор компанії «ДТЕК Енерго» Дмитро Сахарук на брифінгу в Дніпрі в середу.
«Якщо до цього питання підійти системно, залізницю можна побудувати за один рік. За нашими розрахунками, вартість такого будівництва становитиме близько 1 млрд грн», - сказав він, додавши, що протяжність сполучення за різними оцінками становить до 40 км.
«Це невеликі кошти в масштабі країни, зважаючи, що це забезпечить роботу однієї станції, забезпечить електроенергією близько 1 млн жителів на півночі Луганської області», - заявив Д.Сахарук.
У разі, якщо керівництво «Укрзалізниці» ухвалить відповідне рішення про будівництво, «ДТЕК Енерго» може одразу ж розпочати проекти з переобладнання енергоблоків Луганської ТЕС із вугілля марки «А» на вугілля марки «Г». За словами гендиректора, тривалість переобладнання може становити п’ять-шість місяців.
«Будівництво залізничного сполучення дасть змогу не лише з’єднати північ Луганської області з контрольованою територією та забезпечити комунікації не лише для постачання вугілля, а й інших вантажів, та й, за великим рахунком, назавжди зняти ризик того, що північ області може залишитися без електроенергії», - підсумував Д.Сахарук.
За оцінками компанії, за місяць роботи на спалюванні газу Луганська ТЕС, імовірно, витратить від 55 млн куб. м до 60 млн куб. м газу.
Як повідомлялося, 6 листопада Луганська ТЕС вимушено перейшла на спалювання газу через блокування Росією постачання вугілля. З квітня 2017 р. постачання здійснювалися з активу «ДТЕК» у РФ - шахтоуправління «Обухівська» (Ростовська обл.), оскільки ТЕС може отримувати вугілля залізницею лише з російської території. Залізничних під’їздів до Луганської ТЕС контрольованою українською владою територією немає. Із жовтня поточного року Російська залізниця не підтверджує відвантаження вугілля на адресу Луганської ТЕС через невидачу квот на постачання вугілля.
«ДТЕК Енерго» - операційна компанія, що відповідає за видобуток вугілля, генерацію та дистрибуцію електроенергії в структурі холдингу «ДТЕК».
«ДТЕК» створено в 2005 році для управління енергетичними активами групи «Систем Кепітал Менеджмент» (СКМ, Донецьк) Ріната Ахметова. Холдингу делеговано функції зі стратегічного управління підприємствами групи, що становлять вертикально інтегрований ланцюжок із видобутку та збагачення вугілля, виробництва та реалізації електроенергії.
Прем’єр-міністр: Запуск опалювального сезону – пряма відповідальність конкретних міських голів

Запуск опалювального сезону, забезпечення подачі тепла в оселі громадян – пряма відповідальність конкретного міського голови. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час «Години запитань до Уряду» у Верховній Раді.
Він наголосив, що підготовка до опалювального сезону має відбуватися одразу після закінчення попереднього періоду. Більше того, Уряд зі свого боку повністю забезпечив ресурсну базу – у сховищах достатньо газу, аби придбати його і забезпечити людей.
«У рамках децентралізації ми передали 4 млрд дол. до місцевих бюджетів. Цього достатньо, аби провести вчасну підготовку, погасити попередні борги, – сказав Володимир Гройсман. – Уряд ще 5 жовтня прийняв рішення про початок опалювального сезону».
Глава Уряду наголосив, що наразі немає жодних вимог будь-яких передоплат за енергоносії. Натомість є програма субсидій, яка захищає людей, для яких комунальні послуги є дорогими. Так само є можливості реструктуризації боргів за енергоносії.
«Але деякі міські голови дозволяють нехтувати інтересами людей і кивають на Уряд, - сказав Володимир Гройсман. - У нас всі міста в однакових умовах. Але в 95% міст опалювальний сезон стартував, а в 5% – ні. Значить, є проблеми – в тому числі в управлінні».
«Київтеплоенерго» пропонує на 32% підвищити тарифи на виробництво теплоенергії для населення

КП «Київтеплоенерго» пропонує з 1 грудня 2018 року підвищити тарифи на виробництво теплової енергії на ТЕЦ на 32% для населення - до1038 грн 80коп. / Гкал, і в 2,7 рази для релігійних організацій - до 1302 грн 87 коп. / Гкал.
Відповідний проект тарифів оприлюднено на сайті «Київтеплоенерго» для громадського обговорення.
Таким чином, КП пропонує скорегувати тарифи на виробництво теплоенергії відповідно до переглядом формули розрахунку ціни для продажу газу за спеціальними зобов’язаннями (PSO).
«Коригування тарифів ТЕЦ на виробництво в тепловій енергії для категорій споживачів« населення »і« релігійні організації »зумовлено встановленням з 1 листопада 2018 року ціни природного газу для всіх категорій споживачів відповідно до постанови Кабміну від 19 жовтня 2018 року №867», - зазначено в повідомленні.
В даний час тариф для населення становить 785 грн 94коп. / Гкал, для релігійних організацій - 478 грн 56 коп. / Гкал.
Пропозиції та зауваження до проекту КП приймає до 12 листопада.
http://oilreview.kiev.ua/2018/11/12/kievteploenergo-predlagaet-na-32-povysit-tarify-na-proizvodstvo-teploenergii-dlya-naseleniya/
Виробничі показники Групи ДТЕК за 9 міс. 2018 р
Видобуток вугілля підприємствами Групи ДТЕК в січні-вересні 2018 року склала 19,9 млн тонн (-4,9% до дев’яти місяців 2017 року), відпуск електроенергії - 25,1 млрд кВтг (-6,5%), передача електроенергії по мережах - 32,2 млрд кВтг (+ 1,4%), видобуток природного газу - 1 244,4 млн куб. м (+ 0,4%), повідомила прес-служба ДТЕК.
Видобуток і збагачення вугілля
17,7 млн тон вугілля видобули гірники ДТЕК Енерго за дев’ять місяців 2018 року, що на 5,9%, або 1 107,6 тис. Тон, нижче за показник аналогічного періоду минулого року. Сумарний обсяг збагачення рядового вугілля склав 10,9 млн тон, з яких на сторонні ЦЗФ доводиться 1,6 млн тон. Випуск концентрату склав 6,7 млн тон, в тому числі 0,9 млн тон отримано на сторонніх ЦЗФ.
Основні фактори, що вплинули на виробничі показники:
• збільшення в третьому кварталі видобутку газових марок вугілля усіма підприємствами. Сумарно за січень-вересень видобуто 17 711,7 тис. Тон, що перевищує показник аналогічного періоду минулого року на 4,6%, або 771,6 тис. Тон. Проведення очисних робіт ускладнюють погіршення гірничо-геологічні умови і аварійність прохідницького обладнання в зв’язку зі збільшенням навантаження. Незважаючи на це ДТЕК Павлоградвугілля зберігає високу продуктивність - 113,2 тон на людину в місяць, продуктивність шахти Білозерська зросла до 84,3 тони;
• припинення видобутку антрациту. В аналогічному періоді минулого року обсяг видобутку склав 1 879,2 млн т.
Ключові проекти, що реалізуються в періоді:
• забезпечення стабільного провітрювання гірничих виробок: на шахті «Дніпровська» в четвертому кварталі 2018 року планується завершити першу чергу проекту по заміні вентиляторів головного провітрювання. На шахті «Ювілейна» триває будівництво вентиляційної свердловини, що дозволить істотно скоротити час на доставку вантажів і матеріалів до місця ведення робіт;
• розробка обладнання: узгоджений концепт среднетяжелого прохідницького комбайна нового типу з установкою для анкерного кріплення, розробник Корум. Проект спрямований на збільшення темпів проведення виробок з 5 до 10 метрів на добу. Випробування нової техніки, RH-160, буде проводитися на шахті «Степова»;
• оновлення обладнання: в звітному періоді на шахти ДТЕК Павлоградвугілля поставлено 8 прохідницьких і 8 очисних комбайнів, а також реалізований проект з модернізації 14 електровозів. На ДТЕК Добропіллявугілля поставлені 2 прохідницьких і 1 очисної комбайни. Оновлення парку гірничо-шахтного устаткування направлено на забезпечення стабільної роботи шахт. Нове обладнання має поліпшені експлуатаційні характеристики, що знизить витрати на експлуатацію;
• модернізація ЦЗФ: ДТЕК Добропільська ЦЗФ активно веде будівництво породного відвалу. Реалізація проекту знизить екологічне навантаження за рахунок виключення освіти вогнищ горіння і контакту відходів вуглезбагачення з навколишнім середовищем, тоді як вода буде відводитися в ставок і потім повертатися у виробництво. Будівництвом передбачена обвалування глиною кожного ярусу відвалу з прокладкою внутрішньої дренажної системи і улаштуванням протипожежного захисного шару. Завершення робіт очікується в першому кварталі 2019 року.
Генерація електроенергії
24,6 млрд кВт . год відпустили електростанції ДТЕК Енерго в Об’єднану енергосистему України за звітний період. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року виробництво знизилося на 6,7%, або 1 766,2 млн кВт . г.
Основні фактори, що вплинули на виробничі показники:
• зниження виробництва електроенергії ДТЕК Східенерго, ДТЕК Західенерго і Київенерго на 10,9%, або 2 165,3 млн кВт . г. Зміна викликано припиненням з березня 2017 року управління ОП «Зуївська ТЕС», закінченням з 31 липня 2018 року дії договору на управління київськими ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6;
• збільшення виробництва ДТЕК Дніпроенерго і ДТЕК Миронівська ТЕЦ на 6,2%, або 400,6 млн кВт. г.
ДТЕК Енерго реалізує програму зі збільшення використання вугілля марки «Г» в енергетиці, спрямовану на мінімізацію дефіциту антрациту, видобуток якого не ведеться на підконтрольній Україні території. Компанія наростила виробництво електроенергії з газового вугілля до 20,1 млрд кВт . год. Це дозволило знизити частку генерації електроенергії з антрациту до 12,0% в загальному обсязі виробництва.
Ключові проекти, що реалізуються в періоді:
• ДТЕК Ладижинська ТЕС: завершено будівництво сонячної електростанції потужністю 0,5 МВт. Ладижинська СЕС, розташована на веслування теплової електростанції, з 1 липня відпускає електроенергію в ОЕС України;
• ДТЕК Миронівська ТЕЦ: повністю переведена з антрациту на використання газових марок вугілля. У звітному періоді завершено переоснащення котла №9, аналогічні роботи на котлі №10 виконані в 2017 році;
• ДТЕК Запорізька ТЕС: в липні завершено пілотний проект по розробці плану моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів. Це дозволить в подальшому вибудувати систему участі підприємств теплової енергетики в торгівлі викидами парникових газів. Проект реалізований спільно зі Світовим банком в рамках програми «Партнерство заради ринкової готовності»;
• ДТЕК Придніпровська ТЕС: на енергоблоці №9 завершується проект з перекладу з антрациту на спалювання вугілля марки «Г» (в листопаді виконаний проект), на енергоблоці №10 - роботи з технічного переоснащення тривають. На будівельний майданчик надходить основне тепломеханічне обладнання та розпочато роботи по монтажу. В рамках проекту на енергоблоці №10 буде встановлено нове газоочисне обладнання, основні роботи планується виконати до кінця року.
Починаючи з 2012 року, компанія при модернізації та реконструкції енергоблоків проводить реконструкцію електрофільтрів для досягнення рівня викидів пилу відповідно до Директиви 2001/80 / ЄС.
Комерційна діяльність
Поставки вугілля
Всі експортні операції здійснює з ресурсу ШУ Обухівська. 344,5 тис. Тон вугілля було поставлено за експортними контрактами в січні-вересні 2018 року, що на 40,8% нижче за аналогічний період минулого року. Зниження обумовлене необхідністю наростити поставки на український ринок до 1,2 млн тон (+0,5 млн т до січня-вересня 2017 року), щоб мінімізувати дефіцит антрациту, що виник у зв’язку з припиненням видобутку цієї марки вугілля. За звітний період для потреб теплової генерації ДТЕК Енерго було імпортовано 1,9 млн тон вугільного ресурсу, поставки здійснювалися також з США і ПАР.
Промисловим споживачам України відвантаження вугілля скоротилися на 14,0% і склали 1 320 тис. Тон.
Поставки електроенергії
За зовнішньоекономічними контрактами компанія поставила 4,3 млрд кВт . г, що на 6,7% перевищує показник аналогічного періоду минулого року. Експорт електроенергії здійснювався в напрямку Угорщини, Польщі та Молдови.
Імпорт і постачання природного газу на внутрішньому ринку
Обсяг реалізації природного газу на внутрішньому ринку України склав 1,4 млрд куб. метрів. Збереження обсягу трейдингових операцій на рівні минулого року обумовлено нарощуванням продажів підприємствам металургійного сектора.
ДТЕК Мережі
Обсяг передачі електроенергії за звітний період склав 32,2 млрд кВт . год. Це на 1,4%, або 438,3 млн кВт . г, більше в порівнянні з аналогічним періодом року раніше.
Основні фактори, що вплинули на виробничі показники:
• збільшення передачі електроенергії ДТЕК Дніпровські електромережі і ДТЕК Київські електромережі на 3,9%, або 913,0 млн кВт . г, за рахунок зростання попиту з боку населення, малого і середнього бізнесу;
• зниження передачі електроенергії ДТЕК Донецькі електромережі, ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля і ДТЕК Високовольтні мережі на 5,4%, або 474,7 млн кВт . г. Компанія не здійснює управління мережами, розташованими на тимчасово непідконтрольною української влади території в Донецькій області, з березня 2017 року.
Відповідно до Закону «Про ринок електричної енергії» компанії повинні провести відділення оператора системи розподілу від виробництва, передачі, постачання електроенергії шляхом створення відповідних суб’єктів господарювання. Ці зміни - невід’ємна частина енергореформи, яка спрямована на перехід до ринку електроенергії за європейською моделлю. Група ДТЕК вносить відповідні зміни в свою діяльність. Київенерго, ДТЕК Дніпрообленерго і ДТЕК Донецькобленерго провели розмежування діяльності. Функцію розподілу електроенергії та експлуатації електромереж будуть виконувати ДТЕК Київські електромережі, ДТЕК Дніпровські електромережі і ДТЕК Донецькі електромережі. На постачання електроенергії споживачам Києва, Дніпропетровської та Донецької областей зосередяться Київські енергетичні послуги, Дніпровські енергетичні послуги і Донецькі енергетичні послуги. Перехід до нової моделі дистрибуційного бізнесу планується здійснити до кінця 2018 року.
Ключові проекти, що реалізуються в періоді:
• ДТЕК Донецькі електромережі: відкритий онлайн доступ до геоінформаційних даними електромереж, що підвищує прозорість роботи компанії. Новий сервіс дозволить клієнтам планувати підключення своїх об’єктів до мереж підприємства;
триває реконструкція підстанції «Селидове» 35 кВ для забезпечення стабільного енергопостачання міста і прилеглих населених пунктів;
розпочато проект з організації нового Центрального диспетчерського пункту, який планується реалізувати в 2018 році. Проект дозволить поліпшити управління енергетичною інфраструктурою регіону, що підвищить якість енергопостачання.
• ДТЕК Дніпровські електромережі: відкритий онлайн доступ до геоінформаційних даними електромереж. Це спрощує для всіх клієнтів компанії процедуру підключення нових об’єктів, так як у відкритому доступі надається інформація про розміщення, рівні напруги, протяжності повітряних ліній; адресах і назвах трансформаторних підстанцій; потужності розподільних підстанцій; відстані від земельної ділянки до точки приєднання до мережі і вартості приєднання;
в Дніпрі триває будівництво підстанції 150/10/6 кВ «Наддніпрянська», яке планується завершити в грудні 2018 року. Підстанція створить додаткову потужність для підключення нових споживачів, а також підвищить надійність живлення існуючих і запланованих підстанцій, що забезпечують електроенергією метрополітен.
• ДТЕК Київські електромережі: триває будівництво підстанції «Аркада» 110 кВ. Проект спрямований на забезпечення стабільного та надійного енергопостачання житлових мікрорайонів і створення потужності для підключення нових споживачів;
розпочато будівництво високовольтної лінії «Новокиївська-Московська», яка забезпечить якісне електропостачання Голосіївського та Печерського районів.
• ДТЕК Високовольтні мережі: розпочато комплексну реконструкцію підстанції «Вугледар» 110 кВ для забезпечення стабільного і надійного енергопостачання міста і транзиту електроенергії через дану підстанцію.
Роздрібним клієнтам компанії в Києві, Дніпропетровській і Донецькій областях доступний набір енергоефективних товарів під брендом Розумний WATT, який доповнюється послугою установки «під ключ». Це перше в Україні комплексне рішення для домогосподарств щодо підвищення енергоефективності.
ДТЕК ВДЕ
477,3 млн кВт . г зеленої електроенергії відпустила компанія в Об’єднану енергосистему України, що на 7,0%, або 31,2 млн кВт . г, більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
Основні фактори, що вплинули на виробничі показники:
• збільшення відпустки Ботієвську вітропарків на 5,1%, або 22,7 млн кВт . год. Цьому сприяли сприятливі погодні умови і оптимально спланована ремонтна кампанія з обслуговування обладнання станції. Коефіцієнти готовності вітроелектроустановок та інфраструктури станції залишаються стабільно високими - 98,49% і 99,16%;
• 10,9 млн кВт . год справила Тріфанівська СЕС. Коефіцієнт готовності обладнання геліостанції склав 99,88%.
Основні проекти, що реалізуються в періоді:
• Приморський вітропарк: виконані фундаменти під 26 вітротурбін і завершено будівництво центральної розподільчої підстанції. Також завершуються роботи з облаштування внутрішніх доріг і монтажу кабельних ліній електропередачі. На будівельний майданчик доставлено базові секції для всіх веж вітроенергетичних установок першої черги проекту, а також шість комплектів веж і лопатей. У будівництві цього українського вітропарку задіяно 250 чоловік;
• Нікопольська СЕС: на будівельному майданчику повністю завершені підготовчі роботи та розпочато монтаж обладнання. Уже поставлена перша партія інверторних станцій, сонячних панелей і систем кріплення модулів. Постачальниками сонячних панелей обрані Seraphim Solar і Trina Solar, інверторних підстанцій - Shenzhen KSTAR Science and Technology, трансформаторів - Xian Electric Engineering (всі - Китай). На будівельних роботах задіяно понад 400 осіб;
• нові проекти: девелопмент нових проектів в сонячної і вітрогенерації у відповідності зі стратегією компанії повинен досягти 1 000 МВт встановленої потужності до 2020 року.
ДТЕК Нафтогаз
Відповідно до виробничого плану ПрАТ «Нафтогазвидобування» у звітному періоді видобуло 1 244,4 млн куб. метрів природного газу та 38,1 тис. тон газового конденсату. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року видобуток газу зріс на 4,6 млн куб. метрів, конденсату - знизилася на 3,3 тис. тон.
Основні фактори, що вплинули на виробничі показники:
• завершення буріння свердловини №25 на Семиренківському родовищі глибиною 5 652 метра з відходом від вертикалі на 700 метрів;
• капітальний ремонт свердловин з високим вмістом конденсату №23, 68, 70 на Семиренківському родовищі;
• проведення заходів щодо інтенсифікації дебітів на чинному фонді свердловин.
Основні проекти, що реалізуються в періоді:
• буріння свердловин №43 і №61 на Семиренківському родовищі;
• будівництво пропанового-холодильної установки на Олефіровской установці підготовки газу;
• введення в експлуатацію компресорів утилізації газу стабілізації конденсату, які забезпечують підвищення тиску і повернення газів стабілізації конденсату в систему підготовки газу.
ДТЕК - стратегічний холдинг, що розвиває бізнес в енергетичній галузі. Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля і природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло і електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосереднє управління виробничими підприємствами в кожному з напрямків бізнесу здійснюють операційні холдинги.
Виробничі показники ДТЕК за 2017 рік: видобуток вугілля - 27,7 млн тон, видобуток природного газу посилання - 1 655 млн куб. метрів, виробництво (відпустка) електроенергії - 37,1 млрд кВт . год, з яких 637,8 млн кВт . г забезпечили станції відновлюваної енергетики; передача електроенергії по мережах - 43,2 млрд кВт . год.
Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.
http://uaenergy.com.ua/post/31719/proizvodstvennye-pokazateli-gruppy-dtek-za-9-mes-2018/


Тарифи на теплову енергію для категорії «населення» та «релігійні організації» КП «КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО» у 2018 році змінюватися не будуть

У зв’язку з підвищенням ціни на природній газ* КП «КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО» ініціювало громадське обговорення щодо корегування діючих тарифів на виробництво теплової енергії на ТЕЦ на грудень 2018 року. Проект стосувався тарифів на виробництво теплової енергії для категорії «населення» та «релігійні організації», які були запропоновані на грудень 2018 року. Однак враховуючи довготривалу процедуру розгляду проекту тарифів в НКРЕКП, 30 календарних діб, КП «КИЇВТЕПЛОЕННЕРГО» прийняло рішення, що до кінця 2018 року дані тарифи змінюватися не будуть.
Довідково! Після підвищення ціни на газ, 90% тарифу на виробництво теплової енергії складає паливо (природній газ). Тож коли ціна на газ змінюється – пропорційно до неї корегується і вартість виробництва теплової енергії.
Відповідно до Постанови №867 Кабінету Міністрів України* від 19 жовтня 2018 року, діє єдина ціна на газ для всіх категорій споживачів — 6235,51 за 1000 м куб. Нагадаємо, що раніше вона різнилася: для населення – 4942 грн за 1000 м куб., для релігійних організацій – 2471 грн за 1000 м куб.
Виконуючи рекомендації НКРЕКП, КП «КИЇВТЕПЛОЕННЕРГО» розпочало процедуру розрахунків нових тарифів. Коригування стосується виключно паливної складової (природний газ). Інші статі витрат, враховані в собівартості, залишаються незмінними.
Відповідно до Постанови (ПСО) кабінету міністрів від 19 жовтня 2018 р. № 867, діє єдина ціна на природній газ для усіх категорій споживачів — 6235,51 за 1000 м куб. Нагадаємо, що раніше ціна ділилася за категоріям споживачів: «населення», «релігійні організації», «бюджетні установи». ПСО набирає чинності з 1 листопада 2018 р. та діє до 1 травня 2020 року.
https://kte.kmda.gov.ua/taryfy-na-teplovu-energiyu-dlya-kategoriyi-naselennya-ta-religijni-organizatsiyi-kp-kyyivteploenergo-u-2018-rotsi-zminyuvatysya-ne-budut/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами