Українська енергетична інфраструктура: 11-17.11.2019



Інтеграцію України в енергоринок ЄС не зупинити – Кулеба

Угода про асоціацію з ЄС створює для України можливості для повної інтеграції до європейського енергетичного ринку, і цього процесу вже не зупинити.
Про це на зустрічі з пресою за підсумками засідання Комітету асоціації Україна-ЄС заявив віцепрем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба.
 Саме так він відповів на запитання кореспондента Укрінформу щодо реакції на реєстрацію в Верховній Раді законопроєкту, метою якого є скасувати рішення про прийняття в цілому змін до деяких законів України у зв'язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу.
«Хто б там що не зупиняв, запевняю вас, що анбандлінг відбудеться. Тому що інтеграцію України до енергетичного ринку ЄС вже не зупинити. У нас є додаток 27 до Угоди про асоціацію, який створює можливості для повної інтеграції української енергетичної системи до енергосистеми Євросоюзу, що повністю відповідає нашим національним інтересам», - зазначив урядовець.
Він зауважив, що Кабмін розуміє «великі політичні ігри й баталії» довкола газотранспортної системи та Нафтогазу, але буде рішуче просуватися вперед у реформуванні цієї галузі.
«Уряд, який я представляю, зробив те, про що інші лише говорили. Всі тільки збиралися робити анбандлінг Нафтогазу, а ми його зробили. Ми цей процес завершимо, і Україна інтегрується в енергетичний простір та енергетичний ринок ЄС», - наголосив Дмитро Кулеба.
Декілька годин тому про позитивний характер переговорів з українською стороною заявив віцепрезидент Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Марош Шефчович, який оприлюднив відповідний пост у Twitter.
«Зустрівся з віцепрем'єром України Дмитром Кулебою з питань імплементації Угоди про асоціацію в енергетичному секторі. Є декілька позитивних моментів: зокрема, в анбандлінгу газотранспортної системи та в інтеграції ринку електроенергії. Будемо продовжувати гарну роботу!» - наголосив представник Єврокомісії.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2812552-integraciu-ukraini-v-energorinok-es-ne-zupiniti-kuleba.html
 
 
Сумарний борг відповідальних за баланс на ринку е/е сторін становить близько 900 млн грн

Сумарний борг сторін, відповідальних за баланс (СВБ), з моменту запуску нової моделі оптового ринку електричної енергії станом на 1 листопада досяг суми близько 900 млн грн, повідомила прес-служба НЕК "Укренерго", передає Енергореформи.
 "Через значні борги сторін, відповідальних за баланс, відсутня можливість своєчасно і в повному обсязі здійснювати оплати СВБ і ВПБ (постачальники послуг балансування) з поточного рахунку зі спеціальним режимом використання", - зазначено в повідомленні.
У компанії нагадали, що відповідно до закону про ринок е/е, оплата з боку СВБ і ВПБ за небаланси і балансуючу енергію здійснюється виключно на поточний рахунок (оператора системи передачі) зі спеціальним режимом використання, також як і оплата для СВБ та ВПБ з боку оператора.
У НЕК відзначили, що про ситуацію із заборгованістю вже проінформована Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), а також Міністерство енергетики та захисту довкілля.
"Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію об'єднаної енергосистеми країни. НЕК знаходиться в підпорядкуванні Міністерства фінансів.
http://reform.energy/news/summarnyy-dolg-otvetstvennykh-za-balans-na-rynke-ee-storon-sostavlyaet-okolo-900-mln-grn-12858
 
Імпорт електроенергії з 15 листопада знизиться до нуля – Герус

Голова парламентського комітету з енергетики та ЖКГ Андрій Герус вважає, що з 15 листопада імпорт електроенергії знизиться до нуля.
Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.
 «Диспетчери вже кілька днів обмежують імпорт електроенергії до мінімального рівня, в окремі години він становить менше 50 МВт (при загальному споживанні 15 000 - 20 000 МВт). Думаю, з 15 листопада такий імпорт знизиться до нуля, так як імпортери вже ситі збитками», - зазначив Герус.
Він додав, що в ніч на понеділок запускається ще один блок на 1000 МВт Хмельницької АЕС і в роботі буде 12 блоків з 15 (за станом на початок вересня було 9 з 15).
http://oilreview.kiev.ua/2019/11/11/import-elektroenergii-s-15-noyabrya-snizitsya-do-nulya-gerus/
 
"З нами так грати не вийде": Гончарук розповів про монополію на енергоринку

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що уряд зробить все можливе, щоб ПАТ "Центренерго" приватизував сильний зовнішній інвестор.
Про це він сказав під час Київського міжнародного економічного форуму 9 листопада, повідомляє кореспондент Укрінформу.
"Центренерго у нас в топ-пріоритеті на приватизацію, і я хочу, щоб ця компанія була приватизована зовнішнім справжнім іноземним гравцем. Уряд України зробить все для того, щоб сюди зайшов сильний гравець", - сказав Гончарук.
Він додав, що підготувати Центренерго до приватизації повинен Фонд державного майна, в якому зараз менеджер, незалежний ні від одного олігарха.
Гончарук також підкреслив, що в компанії Центренерго "дуже довго крали і знищували підприємство".
"Тому завдання номер один, яка перед нами стояла, - наростити склади вугілля, щоб країна безпечно заходила в опалювальний сезон. І ми це зробили. Якщо порівняти обсяг цього ресурсу станом на 1 вересня і зараз, то ви побачите, що він збільшився вдвічі" , - сказав Гончарук.
Глава уряду підкреслив, що монополісти енергоринку намагалися тримати запаси вугілля в значно меншому від необхідної кількості розмірі, оскільки протягом тривалого часу в нашій країні це було чинником шантажу держави для отримання поступок.
"Тобто, ти отримуєш дуже мало вугілля, потім приходиш і говориш: або я відключаюся завтра і населення без світла і тепла, або ви мені йдете на поступки. З нами так грати не вийде", - додав Гончарук. Він зауважив, що запаси вугілля у вересні цього року були рекордно низькими і Україна ризикувала "не ввійти в опалювальний сезон", але зараз країна підготовлена ​​до опалювального сезону.
Як повідомлялося, Кабінет міністрів України на засіданні 16 січня 2019 року затвердив перелік об'єктів великої приватизації. Серед компаній, які будуть виставлені на продаж, - ПАТ "Центренерго", Одеський припортовий завод, Національна акціонерна компанія "Украгролізинг" та інші. У 2019 від приватизації державного бюджету повинен поповнитися на 17 млрд грн.
У жовтні цього року Північний апеляційний господарський суд відмовив у задоволенні скарг кредиторів ПАТ "Центренерго" на рішення Господарського суду міста Києва про закриття справи про банкрутство цього товариства.
Голова Фонду державного майна Дмитро Сенниченко підкреслив, що оскільки справа про банкрутство закрито, підприємство виходить на приватизацію.
https://www.ukrinform.ru/rubric-economy/2814924-s-nami-tak-igrat-ne-polucitsa-goncaruk-rasskazal-o-monopolii-na-energorynke.html
 
 
Антикорупційний суд заочно арештував екс-голову НКРЕКП Вовка у рамках справи «Роттердам+»

Вищий антикорупційний суд України заочно арештував колишнього голову Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Дмитра Вовка та заступника начальника управління енергоринку НКРЕКП Володимира Бутовського у рамках розслідування справи «Роттердам+».
Про це повідомляє прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у Facebook.
«Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду задовольнила апеляційну скаргу прокурора САП і обрала для колишніх голови НКРЕКП та заступника начальника управління енергоринку запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою. Таким чином, апеляційна палата ВАКС скасувала рішення суду першої інстанції, якими було відмовлено прокурорам САП та детективам НАБУ у задоволенні клопотань про обрання вказаним особам запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою у зв’язку з міжнародним розшуком», — йдеться у повідомленні.
Також у САП нагадують, що 18 вересня апеляційна палата видала дозвіл на затримання з метою приводу для розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою колишнього заступника начальника управління енергоринку НКРЕКП. Аналогічне рішення по екс- голові НКРЕКП було прийнято у серпні 2019 року.
http://oilreview.kiev.ua/2019/11/12/antikorupcijnij-sud-zaochno-areshtuvav-eks-golovu-nkrekp-vovka-u-ramkax-spravi-rotterdam/
 
 
Імпорт електроенергії з РФ становить 0,4% від загального обсягу споживання - Герус

Імпорт електроенергії з РФ сьогодні вночі становив 0,4% від загального обсягу споживання, при цьому зниження ціни за останні кілька місяців становило близько 15%. Про це заявив голова комітету ВРУ з питань енергетики Андрій Герус під час засідання Погоджувальної ради, передає кореспондент УНН.
 "Сьогодні вночі такий імпорт складав 54 мегавати при загальному споживанні 14 тис. мегават, тобто десь приблизно 0,4%. При цьому зниження ціни за останні кілька місяців склало близько 15%. Від цього виграють усі українські споживачі й економіка", - зазначив Герус.
При цьому він додав, що імпорт електричної енергії з РФ і Білорусі на українську біржу був дозволений законом, ухваленим ще 2017 року.
Додамо, Герус прогнозує зменшення імпорту електроенергії з РФ до нуля.
Нагадаємо, усі непобутові споживачі в ОЕС України у жовтні-листопаді отримають менші рахунки на електроенергію, зниження проти липня сягатиме 15%-17%.
https://www.unn.com.ua/uk/news/1835128-import-elektroenergiyi-z-rf-stanovit-0-4-vid-zagalnogo-obsyagu-spozhivannya-gerus
 
 
Рада підтримала зміни до закону про ринок електричної енергії

Верховна Рада на пленарному засіданні підтримала в першому читанні і за основу проект закону «Про внесення змін до Закону України« Про ринок електричної енергії».
Законопроект №2233 підтримали 295 народних депутатів.
Як говориться в пояснювальній записці до законопроекту, його метою є забезпечення законодавчого врегулювання механізму виконання спеціальних обов'язків по покупці електричної енергії за «зеленим» тарифом, недопущення неконтрольованого зростання цін на електричну енергію внаслідок відсутності ефективної конкуренції, забезпечення теплопостачання споживачів в опалювальний період шляхом врегулювання питання роботи ТЕЦ в новому ринку електричної енергії.
Законопроектом пропонується внесення змін до закону України «Про ринок електроенергії» шляхом доповнення статті 65 та розділу XVII "Прикінцеві та перехідні положення» закону в частині:
визначення додаткового джерела покриття частини витрат на виконання спеціальних обов'язків по покупці електричної енергії за «зеленим» тарифом і (або) за аукціонною ціною з урахуванням надбавки до них, встановленими (визначеними) відповідно до закону України «Про альтернативні джерела енергії»;
уточнення складових розрахунку вартості послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електроенергії з альтернативних джерел, яка надається гарантованим покупцем;
надання Регулятору права на період до 1 липня 2023 встановлювати граничні ціни на ринку «на добу вперед», внутрішньодобовому ринку і балансуючому ринку для кожної торгової зони і приймати рішення про обов'язковість подання виробниками пропозицій (заявок) на продаж електричної енергії на ринку «на добу вперед»; надання Регулятору права на період до 1 квітня 2020 встановлювати тариф на рівні собівартості на відпуск електричної енергії виробникам, які здійснюють комбіноване виробництво електричної та теплової енергії на теплоелектроцентралях, у випадках передбачених рішенням Кабінету міністрів України про покладання спеціальних обов'язків.
Також зазначається, що прийняття цього законопроекту надасть повноваження Регулятору встановлювати граничні ціни на відповідних сегментах ринку електроенергії, унеможливить неконтрольований ріст цін на електричну енергію внаслідок відсутності ефективної конкуренції або змови учасників ринку, а також врегулює питання роботи ТЕЦ в період ОЗП, що є необхідною умовою для забезпечення теплопостачання споживачів в опалювальний період.
http://oilreview.kiev.ua/2019/11/13/rada-podderzhala-izmeneniya-v-zakon-o-rynke-elektricheskoj-energii/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами